Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

Ediția cu numărul 23 a Goodwine – Bucharest Wine Fair, cel mai lon...

17 vizite

Muzeul National al Taranului Roman din Sos. Kiseleff, la Piata Victori...

332 vizite

Institutul Francez ofera curtea celebrei cladri din Bulevardul Dac...

1334 vizite

Chefi cu stele Michelin, evaluatori de restaurante, brand ambassadors,...

72 vizite

Maison de Chefs, un singur loc, mai multe experiențe și concepte cul...

438 vizite

Primăvara asta tinerii actori bucureșteni au fost în lumina reflect...

18 vizite

Chef Alex Petricean, cel mai bun chef al anului 2018, vă invită la o...

232 vizite

Cea de a III-a ediție a Congresului Național pentru Gastronomia și...

36 vizite

Lumea merge la food-court intr-o mult mai mare masura pentru atmosfera...

1118 vizite

Celebrul ghid Michelin a inclus in editia sa tiparita din acest an si ...

2157 vizite

Bine a facut Mega Image ca au deschis un restaurant pe care si-au si p...

884 vizite

Coffee Studio by 5 to go, cea mai mare locație a grupului de până a...

147 vizite

Centrul de Evenimente The President în 2018: Rezultate financiare,...

60 vizite

10 MEDALII PENTRU VINURILE PURCARI: „BEST OF SHOW” ȘI „BEST PRO...

70 vizite

Restaurantele de pe malul Dambovitei: The Clique, Moon, Naked, The Doc...

3549 vizite 1 comentarii

La inceput au deschis Limo Cuisine, un restaurant mare si frumos in pa...

694 vizite

Am citit de atatea ori Caldura Mare a lui Caragiale, filmul cu Rad...

1182 vizite

S-a redeschis o parte din Lido, dupa ce zeci de ani a stat parasit, si...

1045 vizite 1 comentarii

Amalia Bellantoni, sotia vestitului Chef Sicilian Domenico Bellantoni ...

128 vizite

Grupul românesc Le Manoir a închis anul 2018 cu afaceri de peste 5,5...

148 vizite

O cina memorabila pregatita pentru Ludmila de Chef Catalin Petresc...

455 vizite

După Bistro Ateneu, Chef Alexandru Dumitru preia conducerea bucătăr...

184 vizite

Un vin spumant canadian la vanzare pe raft, cu preturi intre 32$ si 43...

366 vizite

Sara din Agora Floreasca, unele dintre cele mai bune paste si pizza di...

1211 vizite

(Starea actuala si tendintele in restaurantele bucurestene: partea a I...

404 vizite

Se naste o cultura a cafelei de specialitate si Uzina Coffee pune umar...

615 vizite 2 comentarii

Brunch, cocktailuri si delicii de dimineata Incepand cu luna februa...

707 vizite

(Starea actuala si tendintele in restaurantele din Bucuresti: partea a...

822 vizite

(Starea actuala si tendintele in restaurantele din Bucuresti: partea I...

871 vizite

Un restaurant de nisa, discret, elegant si sofisticat, cu foarte putin...

446 vizite

Hard Rock Cafe reinterpretează o parte dintre produsele americane cla...

83 vizite

O alta cina boiereasca memorabila la Locanta Jaristea, regizata si...

2071 vizite 1 comentarii

O cina memorabila la Bistro Ateneu, la invitatia proprietarilor si...

1038 vizite

Ca de fiecare data, in ultima saptamana din ianuarie, decernam pre...

10767 vizite

Sonja Dive-Dahl devine Director General al celor doua hoteluri din cap...

147 vizite

Restocracy va premia cele mai bune restau...

693 vizite

In cateva zile dam Premiile Restocracy pentru cele mai bune restau...

944 vizite 3 comentarii

Restaurantele noi ale Bucurestiului Anul 2018 a avut o piata bucure...

4602 vizite 1 comentarii

Cum cere traditia, familia de sicilieni de pe Matasari pregateste un c...

439 vizite

Se cauta un Sushi Chef pentru un restaurant elegant cu specific japone...

189 vizite 2 comentarii

2018 s-a dovedit a fi un an de excepție pentru sectorul vitivini...

133 vizite

O cina memorabila pregatita de Chef Avi Steinitz la restaurantul Veran...

322 vizite

De la Curtea Regală citire: Să se dea-n țară de știre că trecere...

143 vizite

Centrul de Educatie Practica in Organizarea Evenimentelor Private – ...

47 vizite

O cina la LOFT, pregatita pentru jucatorii de golf din Romanian Golf A...

55 vizite

Un concept de pop-up restaurant Vlad si Liviu sunt doi tineri bucat...

254 vizite

Compania românească Le Manoir a lansat Est, Est, Est, divizia de dis...

103 vizite

Athénée Palace Hilton București anunță numirea lui Tim Schmidt î...

145 vizite

Joi 6 decembrie 2018, a avut loc evenimentul de redeschidere al unuia ...

2419 vizite 1 comentarii

Motto: Bun pentru Gust, Bun pentru Sănătate, Bun pentru Planetă! ...

48 vizite

David Contant este deja unul dintre numele sonore ale gastronomiei si ...

268 vizite

Miercuri, 5 decembrie 2018, restaurantul Sardin a inaugurat noul meniu...

268 vizite

SPARKLING FESTIVE CELEBRATIONS Get enchanted by this year’s Chris...

81 vizite

Scrumbia de Dunăre este un pește sălbatic care migrează din Marea ...

96 vizite

GastroArt reeditează cărțile fundamentale ale gastronomiei. Cum le ...

68 vizite

ES Dl Jabu Mbalula, Ambasadorul Africii de Sud in Romania, despre vin...

131 vizite

Wine Ambassadors Dinner, alta cina memorabila pregatita de Chef Samuel...

224 vizite

Campari Red Diaries - Entering Red: Ana de Armas este starul scurtmet...

92 vizite

O cina iordaniana memorabila cu prietenii in toamna tarzie a lui 2018 ...

611 vizite

O cina chiliana memorabila, cu cele mai reprezentative mancaruri chili...

171 vizite

Beck’s lansează în România patru beri speciale, inspirate din atm...

126 vizite

Canada si vinurile ei, putini de la noi au avut norocul sa ajunga pana...

288 vizite

ES Dl Felipe Guillermo Alvarez De Toledo, Ambasadorul Argentinei in Ro...

101 vizite

Joi, 8 noiembrie 2018, a avut loc deschiderea oficiala a GastroLab, re...

3607 vizite

V-am scris in urma cu cateva zile ca tocmai s-a deschis in Piata Flore...

1307 vizite 1 comentarii

ES Dl Mihai Gribincea, Ambasadorul Republicii Moldova, despre vinurile...

387 vizite 1 comentarii

ES Dl Arvydas Pocius, Ambasadorul Lituaniei in Romania, despre vinuril...

173 vizite

Cina libaneza memorabila cu prietenii, pregatita personal de Mohamed M...

1213 vizite

Impreuna cu AREA (Asociatia Romana de Educatie in Alergii) si cu Maria...

427 vizite

Vineri, 1 noiembrie 2018, Asociatia Producatorilor de Salam de Sibiu (...

109 vizite

Francesco Castrovillari  are 29 de ani si s-a nascut in sudul Italiei...

139 vizite

Un investitor cauta spre inchiriere o vila interbelica renovata pentru...

313 vizite 1 comentarii

Un video-interviu cu ES Dna Tamar Samash, charismatica Ambasadoare a ...

146 vizite

Pizza Leggera, locul in care un italian suparat mi-a aratat cate mai a...

1033 vizite 3 comentarii

A plecat la Londra in 2010 pentru a studia Global Business Management ...

1056 vizite

Pentru prima dată în istoria Barilla, o femeie Chef este noul „Mas...

102 vizite

In noiembrie, Hard Rock Cafe Bucuresti sarbatoreste centenarul Marii U...

144 vizite

O faza care m-a surprins, m-a intrigat apoi, si m-a si impresionat, nu...

144 vizite

In tarile occidentale mari se folosesc in mod curent “domnule”...

100 vizite

Un video-interviu cu Dl Serge Rameau, cunoscutul si indragitul Consu...

236 vizite

Saptamana trecuta, in cladirea aceea ciudata in peisaj, unde o vre...

2719 vizite 4 comentarii

Noua bucatarie romaneasca fina, creativa, aparuta pe lume in urma cu e...

1118 vizite

Se lanseaza Centrul de Educatie Practica in Organizarea Evenimentelor ...

35 vizite

Mi-a scris cineva ca a gasit unele dintre cele mai bune mancaruri ital...

1200 vizite 4 comentarii

Un video-interviu cu ES Dl Jose Miguel Menchaca Pinochet, distinsul A...

193 vizite

Budureasca a lansat colecția de vinuri CENTENAR Fetească Neagră ...

153 vizite

PREMIERĂ INTERNAȚIONALĂ Brânza românească de burduf ajunge l...

96 vizite

Pe 6 și 7 octombrie peste 10.000 de oameni au ales să își petreac...

133 vizite

Harta Pâinii (https://gastroart.ro/harta-painii/) este un proiect pri...

174 vizite

Se cauta un asociat pentru un restaurant libanez cunoscut si bine anco...

386 vizite

Se numeste Agustina Fitri si este una dintre cele doua Lady Chefs ale ...

284 vizite

O masa indiana adevarata si memorabila cu prietenii, pregatita de foar...

698 vizite 1 comentarii

O cina indiana veritabila si memorabila cu prietenii la familia Thangl...

1226 vizite 5 comentarii

O cina memorabila la Ginger Sushi Bar & Lounge cu Familia Ishii: D...

53 vizite

O cina memorabila pregatita de cheful francez Samuel Le Torriellec...

842 vizite 1 comentarii

Domeniul Kelaru este numele pe care il poarta astazi o crama mica din ...

235 vizite

Bistro-ul Cafe Athenee din cadrul hotelului Athenee Palace Hilton înt...

147 vizite

Au mai rămas doar 2 zile până la prima ediție a Festivalului Vinul...

73 vizite

Cine este Lulu’s Cake? Lulu’s Cake nu este doar o (alta) cofeta...

614 vizite

Trofeul Someleriei 2018 - ASR a organizat a 15-a editie a Concursului ...

610 vizite
Afiseaza
vizualizari
comentarii

Multe bucatarii nationale au cele doua ramuri bine delimitate: o bucatarie traditionala, populara, si o bucatarie fina. Incepand cu cea mai celebra, mai sofisticata si mai buna din lume, La Cuisine Francaise, cu ale sale Cuisine du Terroir si Haute Cuisine.

O bucatarie fina „internationala”, transverasala, a existat tot timpul intr-o forma difuza, insa abia in a doua parte a secolului trecut i s-a dat o identitate distincta, facand referire la ea ca la ceva consistent, bine definit, chiar cu un oarecare patrimoniu.

„Bucataria urbana”, sau „Bucataria de Internet”, numita astfel dupa aparitia Internetului si libera circulatie a retetelor si informatiilor din domeniul gastronomic, in general, s-a desprins ca o ramura simplificata, insa mai creativa, inovatoare si in permanenta schimbare a bucatariei internationale, accesibila si neprofesionistilor. Bucataria internationala a ramas cu patrimoniul traditional, cu partea lui de bucatarie fina si sofisticata, in special, documentata si „certificata”, restul intrand la bucatariile urbana, fusion, „nouvelles cuisines”, noile bucatarii creative, moleculare si cine stie cate alte subdiviziuni mai folosesc unii.

Pana la mijlocul secolului trecut, bucataria traditionala romaneasca, cea taraneasca, de fapt, a fost cea care este si astazi in meniul a 99% dintre restaurantele „cu specific romanesc”, sau cu „specific traditional romanesc”, in cazul celor care vor sa fie ceva mai rigurosi. Bucataria fina romaneasca era bucataria boiereasca, mai precis spus bucataria „internationala” a vremii, preponderent europeana, dar si cu diverse adaugiri „fusion” orientale, cateva rusesti.

Dupa ce au venit comunistii in oras, bucataria romaneasca boiereasca a ramas doar in cateva restaurante mari, adesea ale hotelurilor, cu bucatari care apucasera sa o invete si sa o pregateasca pe scara larga inainte. Desigur, nu se chema astfel.

Spre surprinderea multora, bucataria romaneasca boiereasca nu numai ca nu a mai fost readusa la viata dupa 1989, ci a disparut si cea care mai era pana atunci, chiar si asa, fara nume. Cele cateva restaurante mari care au ramas deschise, cu fostii bucatari batrani in ele, s-au golit de clienti, fiind etichetate drept „reminiscente comuniste”, si nu intotdeauna lipsit de temei. Iar cele nou deschise au trecut direct la bucatariile „vedete” ale vremurilor, cu mare priza la public, in frunte cu bucataria italiana, dar si cu cele „exotice” pentru noi, atunci, cum erau cele orientale.

Toate restaurantele cu specific national s-au dus catre varianta mai simpla, mai ieftina si mai comoda din toate punctele de vedere, inclusiv datorita supermarketizarii si semipreparatizarii care au ajuns si ele repede in Romania, adica la bucataria traditionala taraneasca. Unele au incercat sa strecoare in meniu si cate ceva din bucataria boiereasca, insa fara vizibilitate.

In Bucuresti, doar doua restaurante si-au asumat deschis si declarat sarcina dificila si costisitoare de a readuce la viata bucataria romaneasca boiereasca, adica bucataria „fina” din trecut. Or mai fi fost si altele, insa doar Zahanaua Zexe si Locanta Jaristea au reusit sa se impuna, si sa faca si o afacere viabila din asta.

Problema unei bucatarii fine romanesti contemporane, o noua bucatarie, adica, una cu o personalitate cat de cat disincta, atat cat se poate pentru ceva foarte dificil, a inceput sa fie vehiculata mai insistent in urma cu cativa ani, cand efectele crizei s-au mai estompat.

Cel mai activ si cel care a mers cel mai departe, din cate stiu eu, a fost David Contant, cheful francez genial care a vrut sa se faca roman, dar nu a reusit. David a cumparat o mica ferma pe langa Targoviste, a cumparat gaini, capre, gaste, a plantat rosii, morcovi, gulii si tot felul de legume, si s-a apucat de adaptat si chiar de inventat retete cu produse si ingrediente exclusiv romanesti. Si de facut mancare cu ele, desigur… Pentru ca o „noua bucatarie romaneasca” nu inseamna doar sa folosesti produse romanesti, ci si sa creezi tehnici si retete noi.

Alte incercari nu au trecut de stadiul de „bucatarie urbana” descris mai sus, chiar daca erau produse si ingrediente locale, retete noi, creative, bucatari talentati, insa nu si cu tehnicile si cunostintele de Grande Cuisine. Pentru moment, cel putin. Si pe Internet se vehiculeaza astfel de incercari, chiar documentate cu poze si cu „testimonials” credibile.

Insa o „noua bucatarie romaneasca fina” institutionalizata, „oficiala”, sustenabila, adica intr-un restaurant public, constanta si abordabila, replicabila si documentata, abia anul acesta a aparut in Bucuresti. Chiar in ultima parte a lui 2017, acum mai putin de doua luni, odata cu deschiderea Maize-ului si cu redeschiderea Kane-ului cu o noua formula, cea despre care vorbim aici. Si la Mahala, cei de la Palatul Bragadiru, am vazut ceva asemanator, insa nu mi-e prea clar ce intentii au, mai ales ca ei se declara public drept „bucatarie europeana moderna”.

Unii spun ca si pe la Oradea sau pe la Brasov se face deja NBRF, insa nu am informatii despre ce se intampla acolo, daca e intr-un restaurant, in privat sau inca doar pe Internet. Oricum, informatia importanta este ca se lucreaza intens la acest „proiect de tara” in mai multe locuri.

Nu stiu daca cei doi mari chefs, de la Maize si de la Kane Seasonal Bistro, au folosit aceste cuvinte, „Noua Bucatarie Romaneasca Fina”, cand si-au descris conceptele. Va mai trece o vreme pana sa se aseze lucrurile, sa se impuna o terminologie sau alta, si poate ca aceasta noua bucatarie fina va primi si un nume propriu, distinctiv, nu doar pe cel descriptiv folosit de mine.

Voi reveni si voi scrie pe larg despre aceste doua restaurante si despre acest mare inceput. Voi scrie cat voi putea de mult si despre toti ceilalti care vor vrea sa mearga in aceasta directie si sa faca din 2018 anul in care aceasta noua bucatarie a noastra se va impune in Bucuresti, va primi o recunoastere formala. Si, mai ales, validarea din partea publicului. E unul dintre marile obiective cu care am pornit la drum cu Restocracy, la urma urmei, si vom fi unii dintre cei mai activi sustinatori.

MAIZE

Noul restaurant vedeta al Bucurestiului, o constructie geniala de marketing Maize s-a deschis la inceputul lui noiembrie 2017 in mansarda unui (fel de) bloc cu doua etaje de pe eleganta strada ...

Kane Seasonal Bistro

O noua incercare, mancare la fel de buna si de originala Kane s-a redeschis dupa cateva luni in care aproape toata lumea credea ca s-a dus de tot. S-au despartit de Philippe Le Quilliec, cheful fra...

Locanta Jaristea

O cina privata cu doamna Nicolau e o experienta care se tine minte. Dintre toate restaurantele pe care le-am evaluat pana acum, cu Jaristea (Locanta Jaristea, pe numele ei din acte) mi-a fost cel m...

Zahanaua Zexe (Icoanei)

Cea mai buna mancare romaneasca boiereasca din Bucuresti. Scriu acum despre amandoua Zahanalele Zexe, cea din Icoanei si cea de la Statuia Aviatorilor, pentru ca asa par sa fi fost concepute, sa fi...

Data actualizarii: 28/12/2017

  • liviu paulus :

    Stimate domnule Butunoiu apreciez stradania dvs. ptr. analizarea fenomenului complex al gastronomiei romanesti. Ma numesc Liviu Paulus ,brasovean im virsta de 72 ani si doresc sa va impartasesc pe scurt din experienta mea in domeniu. In studentie Brasovul era dupa capitala cel mai cel. Saptaminal mergeam la Aro cu un prieten (dupa repetitiile la casa de cultura stud.) ptr a ne bucura de atmosfera si a minca ceva fara sa bem.Atmosfera era data de muzica exceptionala de cafe-concert in surdina unde pe linga formatia localului evoluau instrumentistii de la filarmonica, violonisti ca Pisoi, flautistul Beretzki,pianistul..(imi scapa numele, avea inregistrari Electrecord cu solouri la pian,traieste in Israel ) solisti ca Aura Urziceanu,etc. Ce mincam? File de salau cu sos menier,capere si cartofi in unt, ca si gustare calda pret 8 lei.

    p.s. Pianistul era Iancsi Korosi,exceptional.La Aro se oferea la snitel sos remoulade,un sos f. bun pe care nu prea l-am mai intilnit in tara. In anul 1967 fiind in practica la Bucuresti,mincam in fiecare zi la Lido expres un creier cu sos tartar si o chifla costind 3,50 lei, eu avind o bursa comuna de 340 lei/luna. Zece ani mai tirziu m-au impresionat la restaurantul Berlin din capitala vinetele irlandeze si salata berlineza. Dupa aceea la restaurantul Bucuresti mi-a placut la intrare bufetul rece cu specialitati din peste,creier de vita cu sos a la grec si un fel principal: morun cu sos olandez. Asa cum ati apreciat si d-voastra ca sa fie frecventabil preturile erau accesibile. Ptr ca sa reinviem traditiile cred ca ar fi bine sa fie cautati maestri culinari de inalta tinuta si antrenati sa-i invete pe cei tineri din experienta. Desi pensionari in Brasov traiesc Nicu Urs,de la fostul restaurant chinezesc, dl. Burtea de la Aro,etc. Va doresc succes in continuare in promovarea traditiilor si succeselor culinare si ” La multi ani”!

  • Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.