Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

După un an de zile în care au cercetat şi adaptat metode de proc...

Obiceiul cu colinda vi-l împărtășește Kera Calița ot Jariștea c...

Villa Vinèa lansează, în ediție limitată, Argilla 2016, primul vi...

O franțuzoaică de viță liberă la Viticola Sarica Niculițel și D...

În amintirea stelei care a vestit magilor Nașterea Domnului, Kera Ca...

Îmi aduc aminte de primul pește cu adevărat bun pe care l-am mânca...

Sambata, pe 12 Decembrie se prăznuiește ocrotitorul cismarilor, Sfâ...

Așadar, „Vă invităm la una dintre cele mai apreciate experien...

2020 a fost un an cu totul neașteptat, un an care a adus nenumărate ...

Un home delivery à la Răzvan Crișan... :-D  De când s-au înch...

Acum lucrurile merg în felul următor în lume: cineva cu multe m...

Festin popular de 1 Decembrie la locanta Jariștea 2020 pentru doi del...

Pentru pomenirea Sfântului Andrei, deși este Postul Mare al Crăciun...

„Fie să renască numai cel ce har/ Are de-a renaște curățit prin...

30 de ani de Ana Pan, business-ul 100% românesc pentru care inovația...

Hard Rock Cafe București lansează, în premieră pentru celebrul lan...

Discutie cu un chelner la un restaurant din Herastrau, ajunsa repede l...

Conceptul Miss Pho este un "slow food viet cuisine" lansat recent ...

Oamenii lui Godai, restaurantul fusion din Pipera: bucatarul american,...

5 to go lansează paharul Retro, de 650ml, cu 3 shot-uri de cafea! ...

Strada Occidentului pe la Piata Sfintii Voievozi, cu liceul de muzica ...

De’Longhi lansează PrimaDonna Soul, primul espressor din lume care ...

La 10 ani de la inaugurare, Hotel Epoque este liderul segmentului bout...

Fabrica Ospitalității lansează Puiu’ Mamii, restaurantul care î...

La data de 1 Noiembrie sarbatorim Ziua Salamului de Sibiu. In conditii...

O degustare a meniului lui Bogdan Dumitrascu, noul chef de la Fior di ...

Atmosfera atipica, decoruri pline de flori si verdeata, simplitate si ...

Cunoaște lumea vinurilor și specializează-te cu certificările inte...

Joi, 15 octombrie 2020, restaurantul bucurestean Sardin a lansat noul ...

Am primit pe adresa redactiei o scurta informatie din partea celor de ...

O noua cină fine dining memorabila la Kane, de degustare a noului men...

O adevarata cina marocana, cu produse si ingrediente aduse direct de l...

1 comentarii

My Name is PHURSANG LAMA and I was born in Nepal with Lama (Buddie...

1 comentarii

Red Angus Steakhouse împlinește 10 ani de la deschidere și lanseaz...

Ziua Națională a Gastronomiei și Vinurilor din România, marcată p...

Relais & Chateaux, in parteneriat cu Slow Food International, orga...

Sub titlul: „Redescoperindu-ne originile”, cei doi Chefs, Razvan M...

Crama transilvăneană Villa Vinèa și Muzeul Național al Țăranulu...

Beraria Hop Garden, parte a grupului Magic by Hop Garden, a incheiat a...

Cu o tradiție de peste 70 de ani în producerea înghețatei artizana...

Cu ocazia "Zilei Gastronomiei Peruviene", Ambasada Peru in Romania a o...

România e calificată pentru prima dată pe tabloul final al  Campio...

Boiler Milk&Coffee: 18 metri patrati pentru cafea, un business des...

Fabrica Ospitalității, compania care deține restaurantul bucurește...

Chef Florin Andrei Vanau si prietenul sau Ciprian Bocioaca, un charism...

O cina inedita si neasteptata pregatita de Chef Florin Andrei Vanau si...

THE FOODSERVICE INDUSTRY DISTILLED INTO 561 PAGES Pentru cei care v...

Family Meals - selecția de produse gătite, disponibile în cantităt...

Tara Transilvania Au dreptate transilvanenii sa se considere o alta...

15 comentarii

5 to go, cel mai mare lanț de cafenele din Europa de Est și cea ...

Afiseaza
comentarii

Slow cookingul lui Florin la GurbanestiAdevarata slow food, adevaratul slow cooking, cu produse adevarate, din gradina, la tara la Gurbanesti. La Florin si la Victoria. Florin gateste in atelierul lui, Athanor La Coupteur, Victoria face ceramica in atelierul ei de artist din gradina, Victoria Finala.

Am mancat in mii de restaurante pana acum, data fiind meseria mea. Cred ca am rezistat cu bine presiunii folclorului si miturilor urbane si am ajuns singur la concluzia ca cea mai buna mancare e, totusi, cea elaborata, indelung pregatita in bucatarie de marii bucatari.

Sigur, am mancat si eu foarte bine la tara, cu porcul si puiul din batatura puse direct pe gratar, mamaliga cu malai de la moara satului, rosia adusa direct din gradina, casul facut in dimineata aceea la stana de alaturi, placinte si cate si mai cate. Sau mancarurile facute de bunicile si mamele deja celebre in diverse cercuri, sau chiar in tot cartierul, cu retetele de la anumite strabunici, care si ele le aveau de la… Pestele si fructele de mare scoase cu doua ceasuri mai inainte din marea din spate, apoi puse in oala sau pe plita in fata ta, adaugat putin de aia, putin de cealalta, si gata, in farfuria oamenilor cu telefoanele pregatite deja ca sa le faca poze! Dar acestea sunt exceptii absolut intamplatoare.

Bunatatea mancarii vine trei directii:

produse, condimente si retete – in aceasta din urma categorie fiind incluse si ustensilele si echipamentele din bucatarie care sa-ti permita sa nu te abati prea mult. Desigur, la tara gustul vine in primul rand de la calitatea produselor si ingredientelor, la oras din retete, condimente si potentiatori de gust. Bucatariile europene scot in evidenta produsele si retetele, cele asiatice preponderent condimentele si retetele.

Marii bucatari, insa, se folosesc in egala masura de toate acestea. Or, asta cere mai mult timp, eforturi si resurse de toate felurile. Cei care iti vand pe o farfurie o frunza de nu stiu ce, alaturi de o jumatate de pruna sculptata si de un bot de branza adusa din creierii nu stiu carui munte, vorbindu-ti inflacarat despre esente si chintesente, incearca sa te fraiereasca, de obicei. Si, cel mai adesea, se pacalesc pe ei insisi, fiindca unii chiar cred ce spun.

Florin e om serios si responsabil.

Nu din intamplare a ajuns el manager prin cele mai mari si mai faimoase companii din lume. Cand a ajuns la concluzia ca e mai bine sa fii bucatar decat manager, si-a cumparat o feram la tara. La Gurbanesti. Apoi s-a pus pe studiat si invatat. A facut si o scoala de bucatari, pentru a invata tehnicile. Tehnicile de bucatarie sunt niste lucruri foarte importante. Necesare, dar nu si suficiente, cum ar spune un matematician. Apoi s-a dus in Franta si in Italia si s-a intors de acolo cu cateva valize mari cu carti despre gastronomie. Le tot citeste si le studiaza Florin de cativa ani. Mereu vad cate o carte sau doua deschise cand gateste el in bucatarie, iar calculatorul e in permanenta aprins.

Urmarea este ca acum Florin munceste mult mai mult la fiecare fel de mancare. Si mult mai mult asa, pe ansamblu. Bucataria lui e una de produse, desigur, fiindca traieste si gateste la tara, insa si de retete, in egala masura. E una creativa, pentru ca inventeaza el multe din felurile pe care le gateste. Si e o bucatarie slow food, fiindca pregatirea incepe cu o zi sau chiar cu mai multe inainte, pentru multe mancaruri. Iar in cuptorul lui de caramida din gradina, tavile intra de dimineata ca sa iasa pe la pranz.

Cum ai putea face asa ceva intr-un restaurant din oras?

Nu se poate, oricat de mult ai vrea si oricat de bine intentionat ai fi! Poate cu un fel, sau doua, dar si acelea repetitive, fiindca altfel dai faliment in cateva saptamani. Nu exista retete simple de mari mancaruri, de Grande Cuisine. Daca ar fi existat asa ceva, le-ar fi aflat toata lumea si toate restaurantele ar fi fost pline in mod egal.

Cu alte cuvinte, marea mancare vine la marii bucatari, in marile restaurante si in cele cateva locuri in care exista conditii pentru asa ceva. Si preturile nu au cum sa fie mici, fiindca se munceste si se consuma mult mai multe resurse decat pentru mancarea nu-chiar-atat-de-mare. Diferenta dintre mancara foarte buna si cea exceptionala e mai mare decat diferentele de la toate celelalte trepte puse cap la cap. Haute Cuisine, fine dining e doar la marii chefs si in marile restaurante, slow food nu prea ai cum sa gasesti in mijlocul orasului, si nici mancare sanatoasa, eco, bio si cine mai stie cum mai este ea e prezentata in restaurantele obisnuite. Nu ca vor cei de acolo sa va insele cu orice pret sau ca nu le-ar placea sa o faca. Pur si simplu, nu se poate… 🙁

Data actualizarii: 21/07/2019