Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

De ce nu spui adevarul...dar daca nu l spui tu asa cum nu ti prezinti ...

1587 vizite 10 comentarii

Le Manoir anunta fuziunea restaurantelor bucurestene Relais & Chat...

1659 vizite 2 comentarii

La din ce in ce mai bunul restaurant cu specific japonez, Zen Sushi, i...

581 vizite 1 comentarii

Un interviu cu Dragos Panait, directorul general al firmei de consulta...

63 vizite

Belli Siciliani sarbatoreste Ferragosto Siciliano impreuna cu comunita...

553 vizite

O cina speciala pregatita de Chef Catalin Petrescu la Argentine pentru...

115 vizite

O cina memorabila (click) pregatita de doi mari chefs ai Noii Buca...

468 vizite

Chef Radu Ionescu: #NotJustARestaurant Chef Radu Ionescu spent ...

16 vizite

Chef Adi Hădean: #LoveAllFeedAll When asked if he has a short ...

17 vizite

Restaurant nou, nu auzisem de el. Am trecut pe Armeneasca si l-am ...

5381 vizite 1 comentarii

... asa ca ia matale si citeste niste mesaje pe intelesul tau, ca ...

1739 vizite 2 comentarii

MARAMA este colectia fără de seaman de 6 vinuri, din soiuri de vita ...

67 vizite

A început sezonul comenzilor pentru mustul de Jidvei. Aflată la a V-...

47 vizite

Adevarata slow food, adevaratul slow cooking, cu produse adevarate, di...

2266 vizite

Primul eveniment dedicat exclusiv bucatariei asiatice va avea loc intr...

236 vizite

Am fost in vizita la HorecaExchange, sa aflam despre evolutia pietei d...

549 vizite 1 comentarii

Meniul de degustare Restocracy 2019 al restaurantului Zen Sushi, din p...

9 vizite

Certificarea MSC urmărește traseul peștelui sălbatic, de la sursă...

75 vizite

The President continua programul educational de combatere a sedentaris...

101 vizite

Sâmbătă, 6 iulie 2019, în centrul Bucureștiului s-a redeschis leg...

1306 vizite

Bistro Ateneu a fost desemnat Restaurantul Anului 2019, în cadrul Gal...

495 vizite

Bottega del Tartufo va invita la noua degustare de vinuri din data d...

38 vizite

La restaurantul cu cel mai bun foie gras din Bucuresti, si unul dintre...

500 vizite

La cel mai bun restaurant de fructe de mare din Bucuresti, dupa clasam...

695 vizite

Meniul de degustare Restocracy 2019 al restaurantului Isoletta, din pr...

38 vizite
Afiseaza
vizualizari
comentarii

Slow cookingul lui Florin la GurbanestiAdevarata slow food, adevaratul slow cooking, cu produse adevarate, din gradina, la tara la Gurbanesti. La Florin si la Victoria. Florin gateste in atelierul lui, Athanor La Coupteur, Victoria face ceramica in atelierul ei de artist din gradina, Victoria Finala.

Am mancat in mii de restaurante pana acum, data fiind meseria mea. Cred ca am rezistat cu bine presiunii folclorului si miturilor urbane si am ajuns singur la concluzia ca cea mai buna mancare e, totusi, cea elaborata, indelung pregatita in bucatarie de marii bucatari.

Sigur, am mancat si eu foarte bine la tara, cu porcul si puiul din batatura puse direct pe gratar, mamaliga cu malai de la moara satului, rosia adusa direct din gradina, casul facut in dimineata aceea la stana de alaturi, placinte si cate si mai cate. Sau mancarurile facute de bunicile si mamele deja celebre in diverse cercuri, sau chiar in tot cartierul, cu retetele de la anumite strabunici, care si ele le aveau de la… Pestele si fructele de mare scoase cu doua ceasuri mai inainte din marea din spate, apoi puse in oala sau pe plita in fata ta, adaugat putin de aia, putin de cealalta, si gata, in farfuria oamenilor cu telefoanele pregatite deja ca sa le faca poze! Dar acestea sunt exceptii absolut intamplatoare.

Bunatatea mancarii vine trei directii:

produse, condimente si retete – in aceasta din urma categorie fiind incluse si ustensilele si echipamentele din bucatarie care sa-ti permita sa nu te abati prea mult. Desigur, la tara gustul vine in primul rand de la calitatea produselor si ingredientelor, la oras din retete, condimente si potentiatori de gust. Bucatariile europene scot in evidenta produsele si retetele, cele asiatice preponderent condimentele si retetele.

Marii bucatari, insa, se folosesc in egala masura de toate acestea. Or, asta cere mai mult timp, eforturi si resurse de toate felurile. Cei care iti vand pe o farfurie o frunza de nu stiu ce, alaturi de o jumatate de pruna sculptata si de un bot de branza adusa din creierii nu stiu carui munte, vorbindu-ti inflacarat despre esente si chintesente, incearca sa te fraiereasca, de obicei. Si, cel mai adesea, se pacalesc pe ei insisi, fiindca unii chiar cred ce spun.

Florin e om serios si responsabil.

Nu din intamplare a ajuns el manager prin cele mai mari si mai faimoase companii din lume. Cand a ajuns la concluzia ca e mai bine sa fii bucatar decat manager, si-a cumparat o feram la tara. La Gurbanesti. Apoi s-a pus pe studiat si invatat. A facut si o scoala de bucatari, pentru a invata tehnicile. Tehnicile de bucatarie sunt niste lucruri foarte importante. Necesare, dar nu si suficiente, cum ar spune un matematician. Apoi s-a dus in Franta si in Italia si s-a intors de acolo cu cateva valize mari cu carti despre gastronomie. Le tot citeste si le studiaza Florin de cativa ani. Mereu vad cate o carte sau doua deschise cand gateste el in bucatarie, iar calculatorul e in permanenta aprins.

Urmarea este ca acum Florin munceste mult mai mult la fiecare fel de mancare. Si mult mai mult asa, pe ansamblu. Bucataria lui e una de produse, desigur, fiindca traieste si gateste la tara, insa si de retete, in egala masura. E una creativa, pentru ca inventeaza el multe din felurile pe care le gateste. Si e o bucatarie slow food, fiindca pregatirea incepe cu o zi sau chiar cu mai multe inainte, pentru multe mancaruri. Iar in cuptorul lui de caramida din gradina, tavile intra de dimineata ca sa iasa pe la pranz.

Cum ai putea face asa ceva intr-un restaurant din oras?

Nu se poate, oricat de mult ai vrea si oricat de bine intentionat ai fi! Poate cu un fel, sau doua, dar si acelea repetitive, fiindca altfel dai faliment in cateva saptamani. Nu exista retete simple de mari mancaruri, de Grande Cuisine. Daca ar fi existat asa ceva, le-ar fi aflat toata lumea si toate restaurantele ar fi fost pline in mod egal.

Cu alte cuvinte, marea mancare vine la marii bucatari, in marile restaurante si in cele cateva locuri in care exista conditii pentru asa ceva. Si preturile nu au cum sa fie mici, fiindca se munceste si se consuma mult mai multe resurse decat pentru mancarea nu-chiar-atat-de-mare. Diferenta dintre mancara foarte buna si cea exceptionala e mai mare decat diferentele de la toate celelalte trepte puse cap la cap. Haute Cuisine, fine dining e doar la marii chefs si in marile restaurante, slow food nu prea ai cum sa gasesti in mijlocul orasului, si nici mancare sanatoasa, eco, bio si cine mai stie cum mai este ea e prezentata in restaurantele obisnuite. Nu ca vor cei de acolo sa va insele cu orice pret sau ca nu le-ar placea sa o faca. Pur si simplu, nu se poate… 🙁

Data actualizarii: 21/07/2019