Ord. dupa

Marti, 19 iunie 2018, de la ora 19.30 a avut loc la VINO "Dinner with...

Localul Bistro Ateneu anunță Voiaj în Delta Dunării - o cină-even...

La data de 1 Noiembrie sarbatorim Ziua Salamului de Sibiu. In conditii...

10 MEDALII PENTRU VINURILE PURCARI: „BEST OF SHOW” ȘI „BEST PRO...

Stabilirea datei potrivite pentru unul dintre cele mai așteptate even...

Situat în centrul Bucureştiului, în zona istorică dintre Parcul Ca...

2 comentarii

Situat in Strada Barbu Vacarescu, nr. 164A in incinta hotelelui Caro, ...

Vineri, 1 noiembrie 2018, Asociatia Producatorilor de Salam de Sibiu (...

14th Lane, restaurant gigant cu autoservire in RegieRestaurantul 1...

1 comentarii

18 Lounge are chiar tot ce ii trebuie, mai putin mancare buna...Cr...

5 comentarii

Clopotul de sticla si vulcanasii cam pe dinafara, in context...18 ...

2 din 4 persoane de vârstă medie din România sunt supraponderale sa...

Îmi aduc aminte de primul pește cu adevărat bun pe care l-am mânca...

Multe bucatarii nationale au cele doua ramuri bine delimitate: o bucat...

1 comentarii

Pentru noul an am conceput o agenda complexă de cursuri și mastercla...

30 de ani de Ana Pan, business-ul 100% românesc pentru care inovația...

Sardin e un restaurant tare interesant, și va ajunge să fie studiu d...

Sub titlul: „Redescoperindu-ne originile”, cei doi Chefs, Razvan M...

Efectul Herastrau: "orice ai pune in farfurie, tot se vor gasi bucures...

5 Elemente este un restaurant chinezesc cu delivery, situat pe str. Em...

Ce să nu conțină pachețelul de mâncare al școlaruluiAșadar,...

Cand vine vorba de carnea de vita japoneza premium, cele mai multe cun...

5 to go a luat naștere din dorința fondatorilor Radu Savopol și Luc...

5 to go a luat naștere din dorința fondatorilor Radu Savopol și Luc...

5 To Go de pe Caderea Bastiliei e foarte mica, la fel ca aproapte toat...

5 To Go a luat naștere din dorința fondatorilor Radu Savopol și Luc...

O cafenea mica, are doar scaune de bar in interior. Cel din poza, din ...

5 To Go a luat naștere din dorința fondatorilor Radu Savopol și Luc...

Au un cafegiu cam artagos si necioplit...

5 to go a luat naștere din dorința fondatorilor Radu Savopol și Luc...

5 to go a luat naștere din dorința fondatorilor Radu Savopol și Luc...

La finalul lunii martie, 5 to go dublează porția de energie oferită...

5 to go deschide o nouă locație, pentru prima dată în parteneriat ...

5 to go devine importator și distribuitor unic Latte Art Factory în ...

5 to go, cel mai mare lanț de cafenele din Europa de Est și cea ...

Brandul românesc 5 to go intră în top 10 lanțuri de cafenele din E...

5 to go lansează paharul Retro, de 650ml, cu 3 shot-uri de cafea!...

5 to go continuă planurile de dezvoltare și își oferă sprijinul p...

5 to Go a luat naștere din dorința fondatorilor Radu Savopol și Luc...

5 to go și Vola.ro deschid sezonul de iarnă cu călătorii de pove...

5 to go, brandul de cafea 100% românesc, continuă să susțină prod...

5 to go țintește BIG și în 2021! Peste 100 de noi cafenele, extind...

5 to go trece granița! Brandul 100% românesc se extinde în Franța ...

Toate bune la 5ENSI, mai putin inghesuiala5ENSI e unul dintre cele...

Dacă în 2019 a existat o relativă uniformitate în organizarea even...

Pentru ca in ultimii ani produsele organice (bio) au devenit din ce in...

Într-o perioadă în care multe dintre business-uri, în special din ...

Cine sunt o parte dintre chefii care transforma mancar...

Afiseaza
comentarii

Cum mănâncă oamenii bogați

S-a deschis de câteva zile unul dintre cele mai elegante și mai bune restaurante din București, pe Șoseaua Nordului, chiar la una dintre intrările în Parcul Herăstrău, cea din mijloc. A fost restaurantul Nowa înainte, acolo. Foarte bine amenajat, cu o investiție foarte mare pentru un restaurant și aproape un an de lucrări. Într-un stil clasic, așezat, de care am început să duc dorul după atâtea minimalisme și fărăfațădemasisme de vreo 10-15 ani încoace.

Au o terasă de sticlă sub formă de seră, cu acoperiș de sticlă și el, retractabil, și cu pereți complet detașabili. Ce e absolut remarcabil e că deși în plin soare, la 37C, nu trece niciun pic de căldură prin sticla aceea perfect transparentă, și e răcoare atât cât vrei, de la sistemul de climatizare centralizat, nu cu corpuri mobile, ca la majoritatea teraselor. Nu știu cât de groasă e acea sticlă, și cum e făcută, dar e prima dată când văd o asemenea eficienți la izolare.

Nu e un restaurant grecesc, deși la asta te-ar duce numele Akos, care înseamnă ceva filosofic în grecește, dar am uitat ce. Meniul e mediteraneean, preponderent italian, după denumirile mâncărurilor – dar nu numai. Și-au asumat o poziționare clară, fără echivoc, și în aceeași linie cu restul conceptului și stilului conservator: o bucătărie europeană clasică, mediteraneeană, preponderent de produs, nu de rețetă, și cu atât mai puțin de condimente. Bazată pe calitatea produselor și a ingredientelor, și mai puțin pe rețete noi și inovații sau pe condimente. Se vede amprenta chefului. Care e talentat, îl știu, și poate merge mult mai departe cu inovația decât o face acum.

Tot ce am mâncat la Akos a fost bun și foarte bun, și chiar excelent, când mă gândesc la foie gras și la antricotul de vită. Am avut o singură obiecție, relativ minoră ținând seamă că e făcută de pe poziția unui conservatorism peste medie, când e vorba despre numărul și cantitatea condimentelor. Dar sunt convins că de la alții cheful a primit felicitări pentru echilibrul carne / condimente din tartarul de vită.

Prețurile sunt rezonabile, ținând seama de calitatea mâncării, cu produse evident de cea mai bună calitate. Căutate până departe de România, din câte mi-au spus, dar am putut vedea și singur în farfurie. La un calcul sumar – și confirmat și de ei – se vede ușor un food cost de minimum 40% cam peste tot, și chiar de 50%, pe ici, pe colo.

Și încă ceva – deloc neimportant, deși l-am lăsat la urmă: Akos e făcut de niște oameni bogați, care vin și care trăiesc din alte activități, nu din restaurante. Sunt mai multe astfel de restaurante în București, și cred că despre toate am scris mereu de bine, dacă mă uit în urmă. Am spus întotdeauna că asta e o garanție solidă de calitate. Oamenii aceia, și anturajul lor, sunt cei mai importanți și mai exigenți clienți, și vor să mănânce și să bea bine de fiecare dată, desigur. Și au și un nume de apărat, o reputație, așa că e puțin probabil să își permită să li se ducă vestea proastă de la ceva atât de neînsemnat pentru conturile lor bancare… (George Butunoiu – iunie 2024)

Data actualizarii: 11/06/2024

Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close