Stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte adiacente citeste tot

Ord. dupa

Un grup de inițiativă format din experți în gastronomie cer, print...

Studiu Reveal Marketing Research: Doar 3 din 10 români ar fi de acord...

Singureni Manor anunță lansarea Singureni Manor Events: Divizia spec...

Sciccheria anunță Issima - un parteneriat unic, cu cheful Giuseppe R...

Cu o investiție de peste 500.000 euro, Sciccheria deschide un nou res...

Jurnalistul culinar Cosmin Dragomir, autorul volumului Curatorul de Za...

Când am scris de multe ori că Bucureștiul are câteva dintre cele m...

Flavours Group începe anul 2024 în forță și își consolidează p...

Editura GastroArt anunță lansarea volumului Ce e nou în Noua Bucăt...

Ruka Izakaya a fost un restaurant cu mâncare excelentă de la începu...

Editura GastroArt anunță lansarea volumului Colecționarul de Sarmal...

Tuborg Christmas Brew, berea oficială a Crăciunului, este disponibil...

Radu Savopol, cofondator 5 to go, premiat la nivel internațional pent...

Angeline Cake Boutique oferă românilor în premieră cel mai savurat...

SALAM DE SIBIU: O FELIE DE ROMÂNIEAFLĂ POVESTEA CELUI MAI ÎNDR...

Ahold Delhaize, deținătorul lanțului de magazine Mega Image, anunț...

Jurnalistul culinar Cosmin Dragomir lansează Colecționarul de Sarmal...

Halloween cu arome fine la restaurantul Roberto’s: extravaganța une...

Restaurantul Gramont anunță La Symfleurie, o cină eveniment alătur...

Zona din jurul piețelor Dorobanților și Floreasca e, foarte probabi...

S-a deschis săptămâna aceasta una dintre cele mai bune cofetării d...

Claudio Melis, chef distins cu o stea Michelin, vine pentru prima dat...

Restaurantul Gramont dezvăluie noi evenimente și meniuri exclusive p...

Companiile își pot personaliza coperta viitoarei cărți semnate de ...

Relais & Châteaux Le Bistrot Francais, pe numele său întreg, ca...

2 din 4 persoane de vârstă medie din România sunt supraponderale sa...

Acum câteva zile ES José Antonio Hernández Pérez – Solórzano, a...

Brunch la FORK Ana Tower25 iunie, 12:00 - 17:00, meniu de degustar...

Unele dintre cele mai bune fructe din București se găsesc într-un l...

La un an de la lansare, restaurantul Sciccheria îl aduce în România...

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță ...

Restaurantul Le George, din cadrul Palatului Suter, devine Gramont și...

RO-Wine | The International Wine Festival of Romania - ediția de prim...

KANÉ - NEW ROMANIAN CUISINE începe o serie de colaborări cu chefi i...

Singureni Manor Equestrian Retreat va fi gazda unui eveniment culinar ...

La finalul lunii martie, 5 to go dublează porția de energie oferită...

Raionul de Pește din Piața Dorobanților a fost una dintre cele ...

Devenită  epicentru pe  harta cultural-continentală, Timișoara ș...

Sâmbătă 11 martie 2023, profesioniști și amatori, iubitori ai vie...

Am băut din vinurile Serenum în urmă cu câțiva ani, înainte de p...

Așa că, stilul de viață alert îi face pe români să se îndrepte...

Cei de la Singureni Manor Equestrian Retreat, despre care am tot scris...

Instituția financiară Capital Financial Services S.A., care opereaz...

Un concept fine dining cu bucătarie românească modernă

Ce orașe au cafea comparabilă cu cea din București? Stravagante Ca...

S-a redeschis Mozzafiato în Piața Floreasca, după o foarte lungă p...

Recensământul 5 to go în 2022: 15,6 milioane de produse pe bază de...

5 to go și Vola.ro deschid sezonul de iarnă cu călătorii de pove...

„Bucătăria Hoinară se gătește de plecare” un nou album de fot...

5 to go devine importator și distribuitor unic Latte Art Factory în ...

Afiseaza

Asociația pentru Promovarea Vinului Românesc solicită măsuri de urgență, pentru combaterea consecințelor pandemiei de coronavirus asupra cramelor locale

Asociația pentru Promovarea Vinului Românesc (APVR) își exprimă public îngrijorarea cu privire la efectele pe care pandemia de coronavirus și starea de urgență declarată pe teritoriul României le au asupra industriei vitivinicole locale.

Villa VineaFormată din 15 producători apreciați atât în România, cât și internațional, APVR aduce împreună crame de top, responsabile pentru peste 60% din valoarea producției de vin premium, comercializate în țara noastră. Membrii organizației asigură locuri de muncă pentru peste 1.500 de persoane din mediul rural, precum și o cifră de afaceri anuală, cumulată, de peste 100 de milioane de Lei, conform rezultatelor financiare aferente anului 2019.

În urma cercetărilor desfășurate în rândul membrilor săi, la doar câteva săptămâni de la declararea stării de urgență, asociația a tras o serie de concluzii îngrijorătoare:

Încasările zilnice ale producătorilor au scăzut sub 50%, odată cu limitarea și oprirea activității operatorilor HoReCa.

Cea mai mare parte a personalului – incluzând agenții de vânzări și cei care dețineau funcții suport, de marketing – a fost trimisă în șomaj tehnic.

Deși activitatea de distribuție și vânzare a fost limitată direct proporțional cu puterea de cumpărare actuală, există, însă, proceduri agricole care trebuie duse la bun sfârșit, conform planificării fiecărui producător. Cultura viței-de-vie nu poate aștepta, întrucât o plantație neglijată afectează recolta curentă și produce scăderi calitative pe o durată de până la 3 ani. Astfel, în ciuda absenței resurselor financiare, specifice perioadei, cramele din cadrul Asociației pentru Promovarea Vinului Românesc se văd nevoite să continue investițiile agricole și înaintează Președinției o serie de propuneri de măsuri necesare, care să fie puse în aplicare retroactiv, începând cu 26 martie, și până în luna octombrie, după încheierea campaniei de cules:

Măsuri cu caracter general:   

  • Scutirea la plată a contribuțiilor sociale și a impozitelor pe venit, pentru toți angajații implicați în procesul de viticultură.
  • Scutirea la plată a taxei pe valoare adăugată, pentru facturile de intrare asociate achiziției de materiale destinate întreținerii plantațiilor viticole.
  • Rambursarea taxei pe valoare adăugată, în maximum 30 de zile, prin procedura simplificată.
  • Plata în regim de urgență a tuturor arieratelor Statului către societăți (concedii medicale, rambursări programe cu fonduri UE, plăți către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură etc.).
  • Facilitarea obținerii liniilor de credit pentru capital de lucru, cel puțin prin băncile cu capital de Stat (CEC Bank, Eximbank), și acoperirea totală sau parțială a costurilor aferente dobânzilor.

Măsuri cu caracter specific:      

  • Acordarea unui sprijin financiar nerambursabil de minimum 2.000 Euro / hectar, pentru suprafețele aflate în proces de reconversie – restructurare a plantațiilor – din anul întâi și până în anul al treilea, inclusiv.
  • Acordarea unui sprijin financiar, nerambursabil de minimum 1.000 Euro /hectar din valoarea proiectului accesat, pentru suprafețele aflate în proces de modernizare a plantațiilor.
  • Acordarea unui sprijin financiar nerambursabil de minimum 1.000 Euro / hectar, persoanelor fizice / juridice care dețin suprafețe cu plantații de vie de minimum 1 hectar, pentru plantațiile de vită-de-vie, altele decât cele menționate anterior.
  • Acordarea unei subvenții de 0,6 Lei / kilogram de struguri, dacă producția anului 2020 este cu 20% mai mică decât media ultimilor 5 ani
  • Modificarea subvenției la motorină de la 1,89 Lei / litru la 2,50 Lei / litru.
  • Anularea obligațiilor de plată la bugetul Fondului pentru Mediu, conform OG 196/2005.

“În contextul unei competiții deja acerbe, cu crame din Lumea Nouă și Lumea Veche, care beneficiază de o tradiție mai lungă, premise financiare mai bune și de susținerea statelor pe care le reprezintă, producătorii din România își văd amenințate afacerile. Orice scădere a calității va afecta ecosistemul local și va genera pierderi financiare pe termen scurt și mediu, greu de recuperat. De aceea, rugăm Președinția să urgenteze măsurile care privesc industria vitivinicolă și ne declarăm deschiși comunicării cu instituțiile Statului.”, declară Ana-Rodica Căpățînă Președinte APVR. (Comunicat de presa – aprilie 2020)

Despre APVR

Asociația pentru Promovarea Vinului Românesc (APVR) este organizația interregională, care aduce împreună unii dintre cei mai dedicați producători de vinuri premium din România. Cei 15 membri includ: Alira, Budureasca, Balla Geza, Casa de Vinuri Cotnari, Corcova, Davino, La Salina, Liliac, Oprișor, SERVE, Nachbil, Petro Vaselo, Viile Metamorfosis, Villa Vinèa și Vinarte.

Suprafața totală de viță-de-vie deținută și cultivată de către cramele membre APVR este de 1.261 hectare, iar numărul persoanelor din mediul rural angajate este de 1.500.

Brandurile cramelor incluse în APVR sunt prezente și premiate la unele dintre cele mai apreciate competiții și târguri de profil, dar și în restaurante și magazine recunoscute la nivel internațional.

Data actualizarii: 15/04/2020

Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close