Stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte adiacente citeste tot

Ord. dupa

Singureni Manor Equestrian Retreat va fi gazda unui eveniment culinar ...

La finalul lunii martie, 5 to go dublează porția de energie oferită...

Devenită  epicentru pe  harta cultural-continentală, Timișoara ș...

Sâmbătă 11 martie 2023, profesioniști și amatori, iubitori ai vie...

Am băut din vinurile Serenum în urmă cu câțiva ani, înainte de p...

Așa că, stilul de viață alert îi face pe români să se îndrepte...

Cei de la Singureni Manor Equestrian Retreat, despre care am tot scris...

Instituția financiară Capital Financial Services S.A., care opereaz...

Un concept fine dining cu bucătarie românească modernă

Ce orașe au cafea comparabilă cu cea din București? Stravagante Ca...

S-a redeschis Mozzafiato în Piața Floreasca, după o foarte lungă p...

Recensământul 5 to go în 2022: 15,6 milioane de produse pe bază de...

5 to go și Vola.ro deschid sezonul de iarnă cu călătorii de pove...

„Bucătăria Hoinară se gătește de plecare” un nou album de fot...

5 to go devine importator și distribuitor unic Latte Art Factory în ...

„Ce gătim mai bine acasă, de Sărbători”, concurs care începe ...

În luna noiembrie 2022, Carlsberg Breweries aniversează 175 de a...

Restaurantul Nowa Herăstrău îmbracă haine de toamnă cu un meniu n...

La TV fotbal, pe Instagram mâncare. Mondialele de gastronomie, proiec...

Fork Ana Tower a fost încă de la început un restaurant cu mâncare ...

Brandul românesc 5 to go intră în top 10 lanțuri de cafenele din E...

Număr record de vizitatori din toate colțurile lumii la RO-Wine U...

O clasă de 24 de elevi se va pregăti la Snagov Club, Casa Vlasia şi...

Număr record de vinuri la cea de-a 14 ediție a festivalului RO-Wine ...

Chef Radu CM Ionescu (Kaiamo) x Chef Davide Pezzuto (D.One Ristorante ...

Weekend dedicat asocierilor gastronomice premium. Un nou show marca Re...

Weekendul acesta va avea loc cea de-a IX-a ediție ASIA Fest, în Parc...

SUN PLAZA organizează o nouă ediție a festivalului de bere artizana...

Kaufland Summer TV – postul TV online prin care agenția v8 și Kauf...

5 to go lansează din această lună o gamă de capsule, dedicată seg...

Codul bunelor maniere prezintă ansamblul regulilor despre cum ar treb...

WishFest – festivalul lampioanelor pe apă, revine pe 17 și 18 sept...

Unul dintre cei mai apreciati Chefi la nivel international vine in Rom...

Horeca Culinary School, un centru de formare profesionala care este pr...

Chef Cătălin Petrescu și-a deschis de o săptămână propriul rest...

Începând cu luna iulie 2022, Restaurantul BONE din București se num...

Platerq, start-up fondat de 5 tineri din Oradea in Decembrie 2021, est...

Ce e de văzut și gustat weekendul acesta la evenimentul ce are în p...

Evenimentul dedicat exclusiv bucătăriei asiatice va avea loc între ...

Restaurantul Sardin lansează noul meniu de vară creat de Chef Dan Pr...

Chef Hădean se alătură platformei de rezervări online, Bookingham,...

Japanos se extinde și în afara României. Astfel, brandul și-a desc...

Timp de trei zile, între 27 și 29 mai, Centrul Vechi din București ...

Vegetarianismul și veganismul au luat o amploare tot mai mare în Ro...

Deschis în 2010, în Centrul Vechi al Bucureștiului, restaurantul Re...

Bucharest Coffee Festival are loc între 27 și 29 mai, la Hanul Gabro...

Chef Foa deschide primul restaurant à la carte și lansează un nou c...

Anunțam în urmă cu câteva luni că ZenSushi a deschis un nou resta...

Un nou produs completează portofoliul 5 to go: apa cu vitamine 5 to g...

Cristina Mehedinteanu Pastry Chef va propune un portofoliu complet al ...

Afiseaza

Asociația pentru Promovarea Vinului Românesc solicită măsuri de urgență, pentru combaterea consecințelor pandemiei de coronavirus asupra cramelor locale

Asociația pentru Promovarea Vinului Românesc (APVR) își exprimă public îngrijorarea cu privire la efectele pe care pandemia de coronavirus și starea de urgență declarată pe teritoriul României le au asupra industriei vitivinicole locale.

Villa VineaFormată din 15 producători apreciați atât în România, cât și internațional, APVR aduce împreună crame de top, responsabile pentru peste 60% din valoarea producției de vin premium, comercializate în țara noastră. Membrii organizației asigură locuri de muncă pentru peste 1.500 de persoane din mediul rural, precum și o cifră de afaceri anuală, cumulată, de peste 100 de milioane de Lei, conform rezultatelor financiare aferente anului 2019.

În urma cercetărilor desfășurate în rândul membrilor săi, la doar câteva săptămâni de la declararea stării de urgență, asociația a tras o serie de concluzii îngrijorătoare:

Încasările zilnice ale producătorilor au scăzut sub 50%, odată cu limitarea și oprirea activității operatorilor HoReCa.

Cea mai mare parte a personalului – incluzând agenții de vânzări și cei care dețineau funcții suport, de marketing – a fost trimisă în șomaj tehnic.

Deși activitatea de distribuție și vânzare a fost limitată direct proporțional cu puterea de cumpărare actuală, există, însă, proceduri agricole care trebuie duse la bun sfârșit, conform planificării fiecărui producător. Cultura viței-de-vie nu poate aștepta, întrucât o plantație neglijată afectează recolta curentă și produce scăderi calitative pe o durată de până la 3 ani. Astfel, în ciuda absenței resurselor financiare, specifice perioadei, cramele din cadrul Asociației pentru Promovarea Vinului Românesc se văd nevoite să continue investițiile agricole și înaintează Președinției o serie de propuneri de măsuri necesare, care să fie puse în aplicare retroactiv, începând cu 26 martie, și până în luna octombrie, după încheierea campaniei de cules:

Măsuri cu caracter general:   

  • Scutirea la plată a contribuțiilor sociale și a impozitelor pe venit, pentru toți angajații implicați în procesul de viticultură.
  • Scutirea la plată a taxei pe valoare adăugată, pentru facturile de intrare asociate achiziției de materiale destinate întreținerii plantațiilor viticole.
  • Rambursarea taxei pe valoare adăugată, în maximum 30 de zile, prin procedura simplificată.
  • Plata în regim de urgență a tuturor arieratelor Statului către societăți (concedii medicale, rambursări programe cu fonduri UE, plăți către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură etc.).
  • Facilitarea obținerii liniilor de credit pentru capital de lucru, cel puțin prin băncile cu capital de Stat (CEC Bank, Eximbank), și acoperirea totală sau parțială a costurilor aferente dobânzilor.

Măsuri cu caracter specific:      

  • Acordarea unui sprijin financiar nerambursabil de minimum 2.000 Euro / hectar, pentru suprafețele aflate în proces de reconversie – restructurare a plantațiilor – din anul întâi și până în anul al treilea, inclusiv.
  • Acordarea unui sprijin financiar, nerambursabil de minimum 1.000 Euro /hectar din valoarea proiectului accesat, pentru suprafețele aflate în proces de modernizare a plantațiilor.
  • Acordarea unui sprijin financiar nerambursabil de minimum 1.000 Euro / hectar, persoanelor fizice / juridice care dețin suprafețe cu plantații de vie de minimum 1 hectar, pentru plantațiile de vită-de-vie, altele decât cele menționate anterior.
  • Acordarea unei subvenții de 0,6 Lei / kilogram de struguri, dacă producția anului 2020 este cu 20% mai mică decât media ultimilor 5 ani
  • Modificarea subvenției la motorină de la 1,89 Lei / litru la 2,50 Lei / litru.
  • Anularea obligațiilor de plată la bugetul Fondului pentru Mediu, conform OG 196/2005.

“În contextul unei competiții deja acerbe, cu crame din Lumea Nouă și Lumea Veche, care beneficiază de o tradiție mai lungă, premise financiare mai bune și de susținerea statelor pe care le reprezintă, producătorii din România își văd amenințate afacerile. Orice scădere a calității va afecta ecosistemul local și va genera pierderi financiare pe termen scurt și mediu, greu de recuperat. De aceea, rugăm Președinția să urgenteze măsurile care privesc industria vitivinicolă și ne declarăm deschiși comunicării cu instituțiile Statului.”, declară Ana-Rodica Căpățînă Președinte APVR. (Comunicat de presa – aprilie 2020)

Despre APVR

Asociația pentru Promovarea Vinului Românesc (APVR) este organizația interregională, care aduce împreună unii dintre cei mai dedicați producători de vinuri premium din România. Cei 15 membri includ: Alira, Budureasca, Balla Geza, Casa de Vinuri Cotnari, Corcova, Davino, La Salina, Liliac, Oprișor, SERVE, Nachbil, Petro Vaselo, Viile Metamorfosis, Villa Vinèa și Vinarte.

Suprafața totală de viță-de-vie deținută și cultivată de către cramele membre APVR este de 1.261 hectare, iar numărul persoanelor din mediul rural angajate este de 1.500.

Brandurile cramelor incluse în APVR sunt prezente și premiate la unele dintre cele mai apreciate competiții și târguri de profil, dar și în restaurante și magazine recunoscute la nivel internațional.

Data actualizarii: 15/04/2020

Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close