Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

Devenită  epicentru pe  harta cultural-continentală, Timișoara ș...

Sâmbătă 11 martie 2023, profesioniști și amatori, iubitori ai vie...

Am băut din vinurile Serenum în urmă cu câțiva ani, înainte de p...

1 comentarii

Așa că, stilul de viață alert îi face pe români să se îndrepte...

Cei de la Singureni Manor Equestrian Retreat, despre care am tot scris...

Instituția financiară Capital Financial Services S.A., care opereaz...

Un concept fine dining cu bucătarie românească modernă

Ce orașe au cafea comparabilă cu cea din București? Stravagante Ca...

1 comentarii

Am făcut un sondaj, i-am întrebat pe oameni ce ar face cu banii dac...

3 comentarii

S-a redeschis Mozzafiato în Piața Floreasca, după o foarte lungă p...

Recensământul 5 to go în 2022: 15,6 milioane de produse pe bază de...

5 to go și Vola.ro deschid sezonul de iarnă cu călătorii de pove...

„Bucătăria Hoinară se gătește de plecare” un nou album de fot...

5 to go devine importator și distribuitor unic Latte Art Factory în ...

„Ce gătim mai bine acasă, de Sărbători”, concurs care începe ...

În luna noiembrie 2022, Carlsberg Breweries aniversează 175 de a...

Restaurantul Nowa Herăstrău îmbracă haine de toamnă cu un meniu n...

La TV fotbal, pe Instagram mâncare. Mondialele de gastronomie, proiec...

Fork Ana Tower a fost încă de la început un restaurant cu mâncare ...

2 comentarii

Brandul românesc 5 to go intră în top 10 lanțuri de cafenele din E...

Număr record de vizitatori din toate colțurile lumii la RO-Wine U...

O clasă de 24 de elevi se va pregăti la Snagov Club, Casa Vlasia şi...

Număr record de vinuri la cea de-a 14 ediție a festivalului RO-Wine ...

Chef Radu CM Ionescu (Kaiamo) x Chef Davide Pezzuto (D.One Ristorante ...

Weekend dedicat asocierilor gastronomice premium. Un nou show marca Re...

Weekendul acesta va avea loc cea de-a IX-a ediție ASIA Fest, în Parc...

SUN PLAZA organizează o nouă ediție a festivalului de bere artizana...

Kaufland Summer TV – postul TV online prin care agenția v8 și Kauf...

5 to go lansează din această lună o gamă de capsule, dedicată seg...

Codul bunelor maniere prezintă ansamblul regulilor despre cum ar treb...

WishFest – festivalul lampioanelor pe apă, revine pe 17 și 18 sept...

Unul dintre cei mai apreciati Chefi la nivel international vine in Rom...

Horeca Culinary School, un centru de formare profesionala care este pr...

Chef Cătălin Petrescu și-a deschis de o săptămână propriul rest...

Pivnița din cadrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Viticult...

Crama veche din cadrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Vitic...

Crama nouă din cadrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Vitic...

Berăria Gambrinus - latura nouă, din strada Ion Brezoianu, legată d...

Lacul Floreasca și împrejurimile cu vedere de pe terasa restaurantul...

Chef Ionuț Gheorghe are 35 ani și a absolvit liceul și școala de b...

Începând cu luna iulie 2022, Restaurantul BONE din București se num...

Platerq, start-up fondat de 5 tineri din Oradea in Decembrie 2021, est...

Ce e de văzut și gustat weekendul acesta la evenimentul ce are în p...

Evenimentul dedicat exclusiv bucătăriei asiatice va avea loc între ...

Restaurantul Sardin lansează noul meniu de vară creat de Chef Dan Pr...

Chef Hădean se alătură platformei de rezervări online, Bookingham,...

Japanos se extinde și în afara României. Astfel, brandul și-a desc...

Timp de trei zile, între 27 și 29 mai, Centrul Vechi din București ...

Vegetarianismul și veganismul au luat o amploare tot mai mare în Ro...

Deschis în 2010, în Centrul Vechi al Bucureștiului, restaurantul Re...

Afiseaza
comentarii

Boema bucuresteana vazuta de Adrian Pascu-Tulbure, un roman care a crescut, a studiat si locuieste departe de Romania, cititor si comentator activ al Restocracy

Cateva sub-categorii, observate in parcursul vizitelor mele la Bucuresti… (scuze in avans pentru romana mea dezastruoasa)

L’ancien regime. Adica cei care au fost boemi inainte de 89. Un grup mic, dar existent, plin de “cultural capital” si cu conversatie de-a dreptul fascinanta, desi trista. Fosti studenti de litere, de arhitectura, copii de artisti si de profesori universitari, stafii a vietei intelectuale din anii 80; majoritiatea colegii lor sunt plecati de mult (unii devenind oameni importanti in mediile lor), dar inca exista cativa in Bucuresti, prin apartamente (cele fara termopane) pline de carti, cu salarii mici catre foarte mici, cu o pozitie destul de marginala in societate, dar tinand flacara aprinsa; ii mai vezi la anticare, poate pe la Ateneu, poate la cofetaria Capsa sau o cafenea modesta sau terasa vreunui fost restaurant comunist unde, in zilele mari, spiritul lui Pastorel Teodoreanu inca traieste…

Corporatistii metafizici. Baiat bun (de obicei e baiat, desi nu e musai) cu nota 10, din provincie sau cartier, masterat in strainatate, pozitie zdravana la Amsterdam, Londra sau New York, reintors in tara cu brio, determinat sa creeze un nou Shoreditch sau Brooklyn sau chiar Christiania la Bucuresti. A calatorit, mult: prin 2011, la Cuba; a vazut nu numai Tailanda dar si Laos sau chiar Birmania; a fost intotdeauna “traveller” nu “tourist”; stie despre Coachella si despre Burning Man; cunoaste lumea. Are servici bun intr-o companie multinationala, dar nu e corporatist, e tip mult mai creativ, un adevarat om al lumii, cu un pas inainte celorlalti. Merge cu bicicleta (poate un Pegas, e ironic), la Eden sau Energiea; detesta soseaua Nordului – pentru el Herastraul e pentru jogging. Rade de cititori de Coelho si Kundera, dar si de cei care citesc “self help” sau orice e “obvious” sau “last year”. Anul trecut manca avocado la nebunie; acuma e “boring”, impreuna cu burgers si farfurii care nu sunt de portelan (ce, nu suntem in 2013).  Aprecieaza cultura, a fost la ONB de cel putin doua ori si, savurand ironia, pune poze haoiase pe Instagram cu #bucurestirealist.

Prima generatie incaltata cu Nike. Nascuti prin 93-98, crescuti in familii relative instarite; pentru ei comunismul nu e nici macar o memorie. Nu a fost vreme fara computer in casa, fara vacante straine, fara malluri sau firme vestice. Pentru ei Dacia 1310 e la fel de arhaic ca trenul cu aburi; malaise-ul post-comunist pur si simplu nu exista. Sunt exact ca boemele in alte tari. De fapt, tineretea mai mult le face boemi, pentru ca gusturile lor sunt, trebuie spus, mainstream. Pe la 22-25 de ani, totusi, capata un pic de interes despre istoria locului in care au trait; descopera viata la tara, hore, zacusca, poate regina Maria, cu curiozitatea cu care viziteaza si o tara straina. Ceea ce, intr-un fel, este.

Crai Nou. Un grup minuscul dar interesant dpdv sociologic, mai mult masculin decat feminin desi in occident exista si varianta feminina: pentru “craiul nou”, idealul a fost undeva prin 1936, si de atunci lumea fost intr-un declin perpetuu. Incearca sa recreeze high-life-ul, sau ce a ramas din high life. Dar nu e vorba de fite de Dorobanti/Nord, ci de moravurile unui Bucuresti aproape total disparut. Zexe, Doina, Diplomat, Lacrimi si Sfinti, trabuce, tot ce reprezinta interbelicul, Artmark, conace, Dorobanti Capitale, sampanie (poate un nou demografic pentru Zarea?), fotografii alb-negru, Djuvara, tweed, antichitati, raliul de masini de epoca de la Sinaia, echitatie, regele Mihai… Sunt boemi pentru ca deceniul 30, fost, in mod general, boem, desigur pentru cei cu bani. Visul lor ar fi un Soho House sau un Jockey Club in Bucuresti, unde isi pot face de cap la circuit inchis, in largul lor, cum se facea pre vremuri…

 

Adrian Pascu-TulbureAdrian Pascu-Tulbure

Adrian Pascu-Tulbure was born in Piatra Neamt, moved to the UK in 1991, and joined the UK Civil Service directly after leaving Cambridge University, where he read English Literature. After stints in a Ministerial Private Office and working on UK-EU relations in the Foreign & Commonwealth Office, Adrian joined HM Treasury as their Ministerial Speechwriter. Adrian Pascu-Tulbure writes the speeches for five Ministers, making sure that whether it’s in a lecture theatre, on the Government front bench or after an official dinner, Treasury Ministers are never less than lively, powerful and persuasive! Here is Adrian Pascu-Tulbure’s story, the first chapter in … citeste tot

Adrian Pascu-Tulbure

 

Data actualizarii: 30/08/2017

Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close