Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

Un grup de inițiativă format din experți în gastronomie cer, print...

Studiu Reveal Marketing Research: Doar 3 din 10 români ar fi de acord...

Singureni Manor anunță lansarea Singureni Manor Events: Divizia spec...

Sciccheria anunță Issima - un parteneriat unic, cu cheful Giuseppe R...

Cu o investiție de peste 500.000 euro, Sciccheria deschide un nou res...

Jurnalistul culinar Cosmin Dragomir, autorul volumului Curatorul de Za...

Când am scris de multe ori că Bucureștiul are câteva dintre cele m...

O cină japoneză la bunii mei prieteni Hiroshi și Mari Ueda......

Flavours Group începe anul 2024 în forță și își consolidează p...

Editura GastroArt anunță lansarea volumului Ce e nou în Noua Bucăt...

Ruka Izakaya a fost un restaurant cu mâncare excelentă de la începu...

Editura GastroArt anunță lansarea volumului Colecționarul de Sarmal...

Tuborg Christmas Brew, berea oficială a Crăciunului, este disponibil...

Radu Savopol, cofondator 5 to go, premiat la nivel internațional pent...

Angeline Cake Boutique oferă românilor în premieră cel mai savurat...

SALAM DE SIBIU: O FELIE DE ROMÂNIEAFLĂ POVESTEA CELUI MAI ÎNDR...

Ahold Delhaize, deținătorul lanțului de magazine Mega Image, anunț...

Jurnalistul culinar Cosmin Dragomir lansează Colecționarul de Sarmal...

Halloween cu arome fine la restaurantul Roberto’s: extravaganța une...

Știam de Oxana Crețu, de bucătăria și de restaurantul ei din ...

Restaurantul Gramont anunță La Symfleurie, o cină eveniment alătur...

Zona din jurul piețelor Dorobanților și Floreasca e, foarte probabi...

S-a deschis săptămâna aceasta una dintre cele mai bune cofetării d...

  • Primul an de Sciccheria a fost unul foarte ...

Claudio Melis, chef distins cu o stea Michelin, vine pentru prima dat...

Restaurantul Gramont dezvăluie noi evenimente și meniuri exclusive p...

Când mâncați ...

Companiile își pot personaliza coperta viitoarei cărți semnate de ...

Relais & Châteaux Le Bistrot Francais, pe numele său întreg, ca...

1 comentarii

2 din 4 persoane de vârstă medie din România sunt supraponderale sa...

Acum câteva zile ES José Antonio Hernández Pérez – Solórzano, a...

Brunch la FORK Ana Tower25 iunie, 12:00 - 17:00, meniu de degustar...

Puține lucruri sunt mai franțuzești, mai adânc încrustate în spi...

Unele dintre cele mai bune fructe din București se găsesc într-un l...

Recent, restaurantul Le George, din cadrul hotelului Suter, și-a schi...

La un an de la lansare, restaurantul Sciccheria îl aduce în România...

Raionul de Pește Floreasca (fiindcă mai au unul, la Piața Dorobanț...

O cină memorabilă la Gramont, aristocraticul restaurant al Palatului...

2 comentarii

Sunt câteva restaurante în București care au meniuri nu foarte sofi...

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță ...

Restaurantul Le George, din cadrul Palatului Suter, devine Gramont și...

RO-Wine | The International Wine Festival of Romania - ediția de prim...

 Savart e genul de restaurant în care ajungi până la u...

Sardin e un restaurant tare interesant, și va ajunge să fie studiu d...

KANÉ - NEW ROMANIAN CUISINE începe o serie de colaborări cu chefi i...

Singureni Manor Equestrian Retreat va fi gazda unui eveniment culinar ...

La finalul lunii martie, 5 to go dublează porția de energie oferită...

Raionul de Pește din Piața Dorobanților a fost una dintre cele ...

Devenită  epicentru pe  harta cultural-continentală, Timișoara ș...

Sâmbătă 11 martie 2023, profesioniști și amatori, iubitori ai vie...

Afiseaza
comentarii

Boema necesita o abordare separata, trebuie construit un intreg sistem pentru asta, care nu exista in acest moment, se pare, in Romania. M-am interesat si prin mediul academic, m-am uitat si pe Internet, cred ca nu a mai studiat nimeni boema in ultima vreme, din punct de vedere structurat, stiintific (sociologic, antropologic etc.), asa ca va trebui reinventat tot, pornind chiar de la definitie. Sa vedem ca va iesi. Oricum, o sa ia multe luni de lucru.

Asadar, dupa ce voi avea un astfel de sistem de definire, de „masurare” si de clasificare a boemei, voi reveni la toate aceste localuri (restaurante, cafenele, terase etc.) pe care le-am pus acum in sectiunea cu boeme, intuitiv, dar si dupa markerii sociali pe care au reusit deja sa si-i castige, si voi scrie pe larg si documentat despre ele.

De fapt, va fi mai degraba un proces invers, un fel de „reverse engineering”: voi face o lista cu toate localurile (provizoriu) „boeme”, dupa ce zice piata si dupa feelingul meu, dupa care voi cauta sa vad ce au in comun, sa trag toate concluziile posibile despre ele, informatii si criterii cu care voi construi „teoria” dupa aceea, cu definitii, atribute, criterii si sisteme de clasificare etc.

Oricare ar fi concluziile si indiferent ce va iesi din aceasta analiza, sunt sigur ca Beans & Dots si Apollo111 vor ramane pe lista localurilor boeme ale Bucurestiului, si chiar pe niste locuri „fruntase”, fara indoiala.

Beans & Dots si Apollo111 sunt doua dintre cele cateva spatii publice din Palatul Universul, recent restaurat, dar nu in intregime, se pare, am vazut ca inca se lucreaza la multe spatii. Palatul Universul se cheama asa pentru ca acolo a fost redactia celui mai mare si mai cunoscut ziar, se pare, de dinainte de venirea comunistilor, Universul. In corpurile de cladire din fata erau redactiile, in spate era tipografia, configuratie pe care au pastrat-o si comunistii, acolo fiind Informatia Bucurestiului, daca imi aduc aminte bine, cu tipografie cu tot. Dar pe Wikipedia scrie destul de detaliat.

Nu stiu al cui e Palatul Universul acum, cica a ajuns la un fond de investitii. L-au renovat si au facut birouri acolo, plus cateva spatii publice: cocktail-barul Fix Botanical Bar, la care nu am intrat, la etalul I, Teatrul independent si winw-barul Apollo111 (asa se prezinta) la subsol si cafeneaua Beans & Dots la parter.

Parterul e interesant, in mod deosebit, pentru ca are niste spatii pe care le pune la dispozitie freelancerilor, probabil ca celor apropiati zonelor creative (publicitate, moda etc.), si de aici concentratia mare de personaje boeme prin insasi meseria lor, platiti ca sa fie boemi, daca se poate spune astfel. Sunt niste proiecte sustinute de catre doua banci importante, din cate am vazut, BRD si Banca Transilvania.

Toate spatiile sunt cu design industrial, evident, cu betonul armat al peretilor si cu tubulaturile instalatiilor la vedere, pe post de decor. Te-ai face de ras in ziua de astazi daca ai face altfel, nu mai indrazneste nimeni sa se abata de la aceasta moda, fie ca e restaurant, cafenea sau orice alt loc public, ba uneori chiar si birou.

Si sunt foarte bine facute, au lucrat multi oameni talentati la ele, asta se vede oriunde ai intoarce capul. Bine ca m-au lasat sa fac poze, altfel nu ati fi inteles despre ce e acolo, la Palatul Universul, nici daca as fi descris in zece pagini.

Luand-o de jos in sus, la subsol e Apollo111, care e un subsol, oricum l-ai decora. Pe site scrie asa: 1 intreg etaj cu o suprafata de 850 mp dedicata spectacolelor si divertismentului, 1 sala de teatru cu o capacitate de 140 de locuri si proiectie profesionala de cinema, 1 sala de repetitii, 2 sali de casting, 1 bar. Barul, cel pe care l-am pozat, e mai mult decat un bar, au si mancare. Nu multe feluri, insa mai mult decat enervantele sandviciuri si salate pe care le gasesti in multe locuri cu nume similare. Dar deschid de la ora 14 incolo, „pentru ca bucatarul nu vrea sa vina mai devreme”, ni s-a spus. Nu era nimeni la pranz la Apollo111 cand am ajuns noi, insa ne-au informat ca seara e plin.

Cum nu voiam sa-l asteptam pe bucatarul de la Apollo111 sa se trezeasca si sa dea pe la „servici”, am urcat un etaj, la parter, adica, la Beans & Dots. Beans & Dots e o cafenea frumoasa, interesanta, nici nu ar fi putut sa fie altfel intr-un astfel de loc. Pozele arata clar ce e inauntru si pe terasa, ba chiar si imprejurimile.

La Beans & Dots au doar quiche, unele care le vin la pachet de pe undeva, pentru ca nu le fac ei acolo. Nu cred ca fac nimic, de fapt, presupun ca nu au nici bucatarie. Am mai vazut niste biscuiti si alte cateva dulciuri, si cam atat. Fac sucuri naturale din fructe, cu storcatorul, si au si multa cafea, insa, si sunt foarte mandri de ea, e ceva ce vine direct de la Berlin, din cate am inteles, si au descris-o ca pe ceva special. O fi, nu ne-a preocupat prea mult cafeaua, pentru ca ne era foame. Aveau patru feluri diferite de quiche, cu somon, cu legume si nu mai tin minte cu ce, insa tin minte ca am luat din toate, ca sa adunam o cantitate echivalenta unui pranz. A fost cea mai proasta quiche mancata vreodata. Dar lui Cristi i s-a parut foarte buna…

Cei de la Beans & Dots sunt foarte simpatici, tineri, veseli, fara griji, pusi pe glume, cu chef de vorba. E si normal sa fie astfel, regula numarul unu pentru localurile boeme este ca personalul (chelneri sau cum s-ar numi ei acolo) sa fie identici cu clientii din punct de vedere antropologic, sa nu-i poti deosebi pe unii de altii. Asa e peste tot, si daca intr-un local care isi spune boem e altfel, inseamna ca folosesc abuziv brandul.

O sa revin la Beans & Dots si la Apollo111 dupa ce ma lamuresc bine cum e cu boema, mi-a placut la ei. O sa ma duc si seara, pentru ca atunci e si mai boem, din cate mi s-a explicat. Sigur, dupa ce o sa mananc bine in alta parte… (GB & Cristi Gheorghe – august 2017)

Apollo111

Beans & Dots

Terasa Beans & Dots

Terasa Beans & Dots, cafenea si concept store in Palatul Universul

Beans & Dots

Cafegiu impertinent. In rest, totul la fel si destul de OK la Beans & Dots. (GB - august 2019) Beans & Dots: Boema de meserie de la Palatul Universul Beans & Dots si Apollo111 sunt doua ...

Apollo111

Boema de meserie de la Palatul UniversulApollo111 este la subsolul Palatului Universul, un wine-bar si un teatru independent de 800 m2, 127 de locuri, proiectie profesionala de cinema. Prima repre...

Data actualizarii: 06/08/2017

Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close