Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

Sara din Agora Floreasca, unele dintre cele mai bune paste si pizza di...

150 vizite

(Starea actuala si tendintele in restaurantele bucurestene: partea a I...

320 vizite

Se naste o cultura a cafelei de specialitate si Uzina Coffee pune umar...

315 vizite

Brunch, cocktailuri si delicii de dimineata Incepand cu luna februa...

536 vizite

(Starea actuala si tendintele in restaurantele din Bucuresti: partea a...

707 vizite

(Starea actuala si tendintele in restaurantele din Bucuresti: partea I...

795 vizite

Un restaurant de nisa, discret, elegant si sofisticat, cu foarte putin...

305 vizite

Hard Rock Cafe reinterpretează o parte dintre produsele americane cla...

63 vizite

O alta cina boiereasca memorabila la Locanta Jaristea, regizata si...

1883 vizite 1 comentarii

O cina memorabila la Bistro Ateneu, la invitatia proprietarilor si...

960 vizite

Ca de fiecare data, in ultima saptamana din ianuarie, decernam pre...

9293 vizite

Sonja Dive-Dahl devine Director General al celor doua hoteluri din cap...

125 vizite

Restocracy va premia cele mai bune restau...

652 vizite

In cateva zile dam Premiile Restocracy pentru cele mai bune restau...

921 vizite 3 comentarii

Restaurantele noi ale Bucurestiului Anul 2018 a avut o piata bucure...

4325 vizite 1 comentarii

Ublo Caffe, un bistrou in care ar fi bine sa stiti dinainte cine va se...

1946 vizite 9 comentarii

Cum cere traditia, familia de sicilieni de pe Matasari pregateste un c...

425 vizite

Se cauta un Sushi Chef pentru un restaurant elegant cu specific japone...

180 vizite 2 comentarii

2018 s-a dovedit a fi un an de excepție pentru sectorul vitivini...

128 vizite

O cina memorabila pregatita de Chef Avi Steinitz la restaurantul Veran...

311 vizite

De la Curtea Regală citire: Să se dea-n țară de știre că trecere...

127 vizite

Centrul de Educatie Practica in Organizarea Evenimentelor Private – ...

33 vizite

Un concept de pop-up restaurant Vlad si Liviu sunt doi tineri bucat...

238 vizite

Compania românească Le Manoir a lansat Est, Est, Est, divizia de dis...

87 vizite

Athénée Palace Hilton București anunță numirea lui Tim Schmidt î...

128 vizite

Joi 6 decembrie 2018, a avut loc evenimentul de redeschidere al unuia ...

1757 vizite

Motto: Bun pentru Gust, Bun pentru Sănătate, Bun pentru Planetă! ...

40 vizite

David Contant este deja unul dintre numele sonore ale gastronomiei si ...

221 vizite

Miercuri, 5 decembrie 2018, restaurantul Sardin a inaugurat noul meniu...

254 vizite

SPARKLING FESTIVE CELEBRATIONS Get enchanted by this year’s Chris...

77 vizite

Scrumbia de Dunăre este un pește sălbatic care migrează din Marea ...

84 vizite

GastroArt reeditează cărțile fundamentale ale gastronomiei. Cum le ...

61 vizite

ES Dl Jabu Mbalula, Ambasadorul Africii de Sud in Romania, despre vin...

114 vizite

Wine Ambassadors Dinner, alta cina memorabila pregatita de Chef Samuel...

174 vizite

O cina la LOFT, pregatita pentru jucatorii de golf din Romanian Golf A...

41 vizite

Campari Red Diaries - Entering Red: Ana de Armas este starul scurtmet...

88 vizite

O cina iordaniana memorabila cu prietenii in toamna tarzie a lui 2018 ...

597 vizite

Pizza Leggera, locul in care un italian suparat mi-a aratat cate mai a...

957 vizite 3 comentarii

Beck’s lansează în România patru beri speciale, inspirate din atm...

110 vizite

Canada si vinurile ei, putini de la noi au avut norocul sa ajunga pana...

282 vizite

ES Dl Felipe Guillermo Alvarez De Toledo, Ambasadorul Argentinei in Ro...

97 vizite

Joi, 8 noiembrie 2018, a avut loc deschiderea oficiala a GastroLab, re...

3552 vizite

V-am scris in urma cu cateva zile ca tocmai s-a deschis in Piata Flore...

1062 vizite 1 comentarii

ES Dl Mihai Gribincea, Ambasadorul Republicii Moldova, despre vinurile...

377 vizite 1 comentarii

ES Dl Arvydas Pocius, Ambasadorul Lituaniei in Romania, despre vinuril...

169 vizite

Cina libaneza memorabila cu prietenii, pregatita personal de Mohamed M...

1200 vizite

Impreuna cu AREA (Asociatia Romana de Educatie in Alergii) si cu Maria...

417 vizite

Vineri, 1 noiembrie 2018, Asociatia Producatorilor de Salam de Sibiu (...

98 vizite

O cina chiliana memorabila, cu cele mai reprezentative mancaruri chili...

166 vizite

Un investitor cauta spre inchiriere o vila interbelica renovata pentru...

307 vizite 1 comentarii

Un video-interviu cu ES Dna Tamar Samash, charismatica Ambasadoare a ...

141 vizite

A plecat la Londra in 2010 pentru a studia Global Business Management ...

988 vizite

Pentru prima dată în istoria Barilla, o femeie Chef este noul „Mas...

98 vizite

In noiembrie, Hard Rock Cafe Bucuresti sarbatoreste centenarul Marii U...

131 vizite

Daca imi va scrie chelnerul de la Trattoria Verdi, ii fac cadou un man...

2127 vizite

O faza care m-a surprins, m-a intrigat apoi, si m-a si impresionat, nu...

141 vizite

In tarile occidentale mari se folosesc in mod curent “domnule”...

92 vizite

Se numeste Agustina Fitri si este una dintre cele doua Lady Chefs ale ...

246 vizite

Un video-interviu cu Dl Serge Rameau, cunoscutul si indragitul Consu...

224 vizite

Saptamana trecuta, in cladirea aceea ciudata in peisaj, unde o vre...

2450 vizite 4 comentarii

Noua bucatarie romaneasca fina, creativa, aparuta pe lume in urma cu e...

990 vizite

Se lanseaza Centrul de Educatie Practica in Organizarea Evenimentelor ...

31 vizite

Mi-a scris cineva ca a gasit unele dintre cele mai bune mancaruri ital...

1172 vizite 4 comentarii

Un video-interviu cu ES Dl Jose Miguel Menchaca Pinochet, distinsul A...

183 vizite

Budureasca a lansat colecția de vinuri CENTENAR Fetească Neagră ...

139 vizite

Pe 6 și 7 octombrie peste 10.000 de oameni au ales să își petreac...

130 vizite

Harta Pâinii (https://gastroart.ro/harta-painii/) este un proiect pri...

170 vizite

Se cauta un asociat pentru un restaurant libanez cunoscut si bine anco...

381 vizite

O masa indiana adevarata si memorabila cu prietenii, pregatita de foar...

689 vizite 1 comentarii

O cina indiana veritabila si memorabila cu prietenii la familia Thangl...

1214 vizite 5 comentarii

O cina memorabila pregatita de cheful francez Samuel Le Torriellec...

833 vizite 1 comentarii

Domeniul Kelaru este numele pe care il poarta astazi o crama mica din ...

222 vizite

Bistro-ul Cafe Athenee din cadrul hotelului Athenee Palace Hilton înt...

138 vizite

Cine este Lulu’s Cake? Lulu’s Cake nu este doar o (alta) cofeta...

593 vizite

Trofeul Someleriei 2018 - ASR a organizat a 15-a editie a Concursului ...

549 vizite

O intrebare de urgenta actualitate si o mare dilema pentru oamenii...

335 vizite 2 comentarii

Marco Eichhorn preia conducerea hotelurilor Radisson Blu Bucuresti si ...

145 vizite

Conferinta internationala interdisciplinara „Coffee, Bread and Choco...

56 vizite

Congresul National al Gastronomiei si Vinului Editia a II-a, marti 2 ...

38 vizite

Miercuri, 26 septembrie 2018, incepand cu orele 18.30 Dianei 4 a gazdu...

114 vizite

A doua editie a Congresului de Gastronomie si Vin va avea loc marti, 2...

82 vizite

Sunt sigur ca marele restaurant Select e deja prezentat ca studiu de c...

674 vizite

A auzit multa lume despre KAIAMO, a fost cel mai mediatizat restau...

6503 vizite

Mărturisesc, m-a inspirat iepurașul de Paști. La vederea atâtor i...

136 vizite

Miau Cafe este o cafenea situata pe strada Intre Garle, nr. 7 (initial...

484 vizite

O cina indoneziana autentica la Amhar si Indriastuti Azeth, la resedin...

889 vizite

Experiențe memorabile, sustenabilitate și autenticitate – tendinț...

41 vizite

În perioada 6-7 octombrie, vinul, muzica și cultura Republicii Moldo...

131 vizite

Odata cu sfarsitul vacantei si cu venirea toamnei, iata ca regasim...

1366 vizite

Hard Rock Cafe Bucuresti a lansat un nou meniu disponibil pentru o...

176 vizite

Grupul Le Manoir deschide restaurantul mediteranean Corto Maltese și ...

579 vizite

Ambasada Republicii Federale Germania angajeaza, incepand cu luna octo...

157 vizite

Restaurantul bucureștean Le Bistrot Français aduce împreună cei ma...

177 vizite

MAIZE si-a deschis, in sfarsit, terasa, dupa foarte multe dificult...

769 vizite

Am asteptat mult, dar a meritat Saptamana aceasta (ultima din augus...

2363 vizite

Nu aveam de gand sa merg sa mananc in Centrul Vechi. Sunt cateva resta...

1872 vizite 9 comentarii

La Vinuri, restaurantul românesc situat în București, pe strada Epi...

235 vizite

Centrul de Evenimente The President continua seria degustarilor de vin...

47 vizite

In perioada 6-9 Septembrie 2018, Beraria H organizeaza prima ediție T...

116 vizite

Ma gandesc eu asa acum cateva zile, hai sa vad ce mai e si pe la F...

308 vizite
Afiseaza
vizualizari
comentarii

Boema necesita o abordare separata, trebuie construit un intreg sistem pentru asta, care nu exista in acest moment, se pare, in Romania. M-am interesat si prin mediul academic, m-am uitat si pe Internet, cred ca nu a mai studiat nimeni boema in ultima vreme, din punct de vedere structurat, stiintific (sociologic, antropologic etc.), asa ca va trebui reinventat tot, pornind chiar de la definitie. Sa vedem ca va iesi. Oricum, o sa ia multe luni de lucru.

Asadar, dupa ce voi avea un astfel de sistem de definire, de „masurare” si de clasificare a boemei, voi reveni la toate aceste localuri (restaurante, cafenele, terase etc.) pe care le-am pus acum in sectiunea cu boeme, intuitiv, dar si dupa markerii sociali pe care au reusit deja sa si-i castige, si voi scrie pe larg si documentat despre ele.

De fapt, va fi mai degraba un proces invers, un fel de „reverse engineering”: voi face o lista cu toate localurile (provizoriu) „boeme”, dupa ce zice piata si dupa feelingul meu, dupa care voi cauta sa vad ce au in comun, sa trag toate concluziile posibile despre ele, informatii si criterii cu care voi construi „teoria” dupa aceea, cu definitii, atribute, criterii si sisteme de clasificare etc.

Oricare ar fi concluziile si indiferent ce va iesi din aceasta analiza, sunt sigur ca Beans & Dots si Apollo111 vor ramane pe lista localurilor boeme ale Bucurestiului, si chiar pe niste locuri „fruntase”, fara indoiala.

Beans & Dots si Apollo111 sunt doua dintre cele cateva spatii publice din Palatul Universul, recent restaurat, dar nu in intregime, se pare, am vazut ca inca se lucreaza la multe spatii. Palatul Universul se cheama asa pentru ca acolo a fost redactia celui mai mare si mai cunoscut ziar, se pare, de dinainte de venirea comunistilor, Universul. In corpurile de cladire din fata erau redactiile, in spate era tipografia, configuratie pe care au pastrat-o si comunistii, acolo fiind Informatia Bucurestiului, daca imi aduc aminte bine, cu tipografie cu tot. Dar pe Wikipedia scrie destul de detaliat.

Nu stiu al cui e Palatul Universul acum, cica a ajuns la un fond de investitii. L-au renovat si au facut birouri acolo, plus cateva spatii publice: cocktail-barul Fix Botanical Bar, la care nu am intrat, la etalul I, Teatrul independent si winw-barul Apollo111 (asa se prezinta) la subsol si cafeneaua Beans & Dots la parter.

Parterul e interesant, in mod deosebit, pentru ca are niste spatii pe care le pune la dispozitie freelancerilor, probabil ca celor apropiati zonelor creative (publicitate, moda etc.), si de aici concentratia mare de personaje boeme prin insasi meseria lor, platiti ca sa fie boemi, daca se poate spune astfel. Sunt niste proiecte sustinute de catre doua banci importante, din cate am vazut, BRD si Banca Transilvania.

Toate spatiile sunt cu design industrial, evident, cu betonul armat al peretilor si cu tubulaturile instalatiilor la vedere, pe post de decor. Te-ai face de ras in ziua de astazi daca ai face altfel, nu mai indrazneste nimeni sa se abata de la aceasta moda, fie ca e restaurant, cafenea sau orice alt loc public, ba uneori chiar si birou.

Si sunt foarte bine facute, au lucrat multi oameni talentati la ele, asta se vede oriunde ai intoarce capul. Bine ca m-au lasat sa fac poze, altfel nu ati fi inteles despre ce e acolo, la Palatul Universul, nici daca as fi descris in zece pagini.

Luand-o de jos in sus, la subsol e Apollo111, care e un subsol, oricum l-ai decora. Pe site scrie asa: 1 intreg etaj cu o suprafata de 850 mp dedicata spectacolelor si divertismentului, 1 sala de teatru cu o capacitate de 140 de locuri si proiectie profesionala de cinema, 1 sala de repetitii, 2 sali de casting, 1 bar. Barul, cel pe care l-am pozat, e mai mult decat un bar, au si mancare. Nu multe feluri, insa mai mult decat enervantele sandviciuri si salate pe care le gasesti in multe locuri cu nume similare. Dar deschid de la ora 14 incolo, „pentru ca bucatarul nu vrea sa vina mai devreme”, ni s-a spus. Nu era nimeni la pranz la Apollo111 cand am ajuns noi, insa ne-au informat ca seara e plin.

Cum nu voiam sa-l asteptam pe bucatarul de la Apollo111 sa se trezeasca si sa dea pe la „servici”, am urcat un etaj, la parter, adica, la Beans & Dots. Beans & Dots e o cafenea frumoasa, interesanta, nici nu ar fi putut sa fie altfel intr-un astfel de loc. Pozele arata clar ce e inauntru si pe terasa, ba chiar si imprejurimile.

La Beans & Dots au doar quiche, unele care le vin la pachet de pe undeva, pentru ca nu le fac ei acolo. Nu cred ca fac nimic, de fapt, presupun ca nu au nici bucatarie. Am mai vazut niste biscuiti si alte cateva dulciuri, si cam atat. Fac sucuri naturale din fructe, cu storcatorul, si au si multa cafea, insa, si sunt foarte mandri de ea, e ceva ce vine direct de la Berlin, din cate am inteles, si au descris-o ca pe ceva special. O fi, nu ne-a preocupat prea mult cafeaua, pentru ca ne era foame. Aveau patru feluri diferite de quiche, cu somon, cu legume si nu mai tin minte cu ce, insa tin minte ca am luat din toate, ca sa adunam o cantitate echivalenta unui pranz. A fost cea mai proasta quiche mancata vreodata. Dar lui Cristi i s-a parut foarte buna…

Cei de la Beans & Dots sunt foarte simpatici, tineri, veseli, fara griji, pusi pe glume, cu chef de vorba. E si normal sa fie astfel, regula numarul unu pentru localurile boeme este ca personalul (chelneri sau cum s-ar numi ei acolo) sa fie identici cu clientii din punct de vedere antropologic, sa nu-i poti deosebi pe unii de altii. Asa e peste tot, si daca intr-un local care isi spune boem e altfel, inseamna ca folosesc abuziv brandul.

O sa revin la Beans & Dots si la Apollo111 dupa ce ma lamuresc bine cum e cu boema, mi-a placut la ei. O sa ma duc si seara, pentru ca atunci e si mai boem, din cate mi s-a explicat. Sigur, dupa ce o sa mananc bine in alta parte… (GB & Cristi Gheorghe – august 2017)

Apollo111

Beans & Dots

Terasa Beans & Dots

Terasa Beans & Dots, cafenea si concept store in Palatul Universul

Beans & Dots

Boema de meserie de la Palatul Universul Beans & Dots si Apollo111 sunt doua dintre cele cateva spatii publice din Palatul Universul, recent restaurat, dar nu in intregime, se pare, am vazu...

Apollo111

Boema de meserie de la Palatul Universul Apollo111 este la subsolul Palatului Universul, un wine-bar si un teatru independent de 800 m2, 127 de locuri, proiectie profesionala de cinema. Prima repre...

Data actualizarii: 06/08/2017

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.