Bucatarii (personal chefs) ambasadorilor straini in Romania, ai ambasadorilor romani in strainatate si…

Ord. dupa

Se numeste Agustina Fitri si este una dintre cele doua Lady Chefs ale ...

Chef Dan Cretu este din zona Brasovului. Strabunica sa a avut printre ...

Cina uruguayana pregatita de Daniela Tencu, bucatareasa ES Dl Manuel G...

Numele ei este Maria (Mariana) Nitu are 62 de ani si este din Bucurest...

Doamna Melania Dragne este una dintre cele doua Lady Chefs ai Ambasado...

Numele ei este Remzie Asan si are 62 de ani. S-a nascut si a crescut i...

Cel mai dedicat bucatar pe care l-am vazut eu vreodataShuichir...

Afiseaza

Sectiune finantata de ExpressoftNumele ei este Remzie Asan si are 62 de ani. S-a nascut si a crescut in Tulcea, unde a absolvit Liceul Spiru-Haret, profilul matematica-fizica. Desi parcursul profesional nu a inceput cu domeniul culinar, pasiunea sa pentru bucatarie a urmarit-o din copilarie, fascinata fiind de bunatatile cu care mama sa o rasfata. Bogatia culturilor turce si romane s-a regasit astfel foarte natural si in bucataria ei.

Chef Remzie Asan a lucrat timp de douazeci de ani ca gestionar in comert, iar de optsprezece ani lucreaza la Ambasada Turciei la Bucuresti.

O parte din secretele bucatariei turcesti Chef Remzie Asan le-a invatat de la fostul bucatar Erdal Ergul in cei opt ani in care, pe langa alte atributii la ambasada, i-a fost ajutor. In urma cu zece ani, dupa ce acesta a plecat din ambasada, seful misiunii de atunci, Doamna Ambasador Ayse Sinirlioglu, a incurajat-o sa se perfectioneze, urmand cursuri de specializare la restaurantul Mc Moni’s din Bucuresti.

Timp de trei luni, a invatat temeinic tehnicile de preparare ale mancarurilor internationale si a obtinut diploma de bucatar. La restaurantul respectiv a invatat de la fiecare dintre bucatarii specializati diverse tehnici de preparare – de la cele mai simple, pana la cele mai sofisticate meniuri.

Tot Doamna Ambasador i-a daruit mai multe carti despre gastronomia turceasca – adevarate comori. Una din ele, publicata in 1955, i-a placut deosebit de mult, deoarece aborda atat bucataria veche, cat si cea moderna. Astfel, Chef Remzie Asan a realizat foarte multe preparate de succes la receptii si mese festive, inspirata din retetele autentice turcesti. Era o satisfactie deosebita sa vada cum preparatele ieseau ca la carte, iar invitatii le primeau foarte bine.

Restocracy: De unde, sau de la cine ati invatat cele mai importante lucruri pe care le stiti despre bucatarie si gatit?

Chef Remzie Asan: Cele mai multe mancaruri turcesti le-am invatat de la mama mea, la randul ei tot din Tulcea, care era o bucatareasa foarte iscusita. Cel mai mult imi placea mantı si kobete (o placinta cu carne de pasare si multa ceapa) specifica pentru Tulcea. Turcii o faceau cu mult orez, dar noi cu mai multa ceapa.

Una din cele trei surori ale mele, care acum nu mai e, gatea si ea foarte bine. Am urmarit-o pe mama de cand eram mica, dar abia mai tarziu m-a lasat sa invat, pe masura ce am crescut si deveneam tot mai interesata sa experimentez.Interviu Restocracy cu Chef Remzie Asan, bucatarul personal al Ambasadorului Turciei in Romania

Am invatat foarte mult si de la fostul bucatar al ambasadei, Erdal Ergul. Cred ca cel mai bun mod de a invata pe cineva meseria e sa-l lasi sa „o fure”, sa te observe in actiune. Oricat te-ai stradui sa explici, anumite lucruri se invata din mers, cu multa atentie si perseverenta; eu asa am invatat meseria.

Imi amintesc de perioada in care m-am specializat alaturi de bucatari cu experienta. Nimeni nu a stat sa imi explice; nu aveam timp sa teoretizam. De exemplu, stateam o saptamana pe langa bucatarul specializat pe fructe de mare si lucram numai cu el. Astfel, urmaream ce sosuri si marinade pregatea si invatam. Un bucatar ocupat, de foarte multe ori nu avea timp sa explice, astfel ca invatam „din mers”.

Restocracy: In cat timp credeti ca poate ajunge cineva un mare bucatar?

Chef Remzie Asan: Unui mare bucatar ii place extraordinar de mult bucataria. E ceva care trebuie sa ii placa din suflet, altfel nu are sanse sa devina bun. Desigur, e nevoie si de talent – sunt foarte multe persoane care nu il au. Talentul si pasiunea pentru gatit sunt esentiale.

Pentru un bucatar, aprecierea e, de asemenea, un lucru foarte important. In momentul in care are satisfactia ca cel caruia i-a prezentat mancarea a fost placut impresionat, preparatele au fost cu stil, gustoase si bine-primite, atunci se simte intr-adevar respectat.

Prima data cand am experimentat un astfel de moment a fost cand o serie de ministri aflati in vizita m-au chemat sus dupa receptie, mi-au multumit si m-au felicitat. A fost un moment extraordinar; atunci m-am simtit un bucatar adevarat.

Desigur, eu imi dau seama cum a fost primita mancarea si dupa felul in care a fost consumata, insa astfel de momente de apreciere sunt de neuitat.

Restocracy: Cu ce feluri de carne va place cel mai mult sa gatiti?

Chef Remzie Asan: Cel mai mult imi place carnea de vita si de oaie, dar si somonul, la gratar sau in cuptor. Acestea le gatesc aici cel mai mult pentru ca, in general, sunt cele mai solicitate. Desigur, sunt si mai greu de gatit. De altfel, pregatesc orice fel de carne, in afara de porc. Romanii, in general, nu folosesc carne de oaie, pentru ca are un miros mai puternic si multi nu stiu sa o gateasca. Eu am invatat de la mama sa o gatesc, deoarece se prepara foarte des acasa.Interviu Restocracy cu Chef Remzie Asan, bucatarul personal al Ambasadorului Turciei in Romania

Restocracy: Cu ce feluri de peste va place cel mai mult sa gatiti?

Chef Remzie Asan: Somonul, pentru ca e mai usor de gatit si e mai usor de curatat. Calcanul imi place pentru ca nu trebuie sa il curat de oase; ii scot doar nasturii, il portionez si il prepar la gratar. Levrecul (bibanul de mare) este cel mai cerut.

Preparatele mai complexe, cum ar fi sushi, caracatita sau calamari nu sunt atat de des solicitate, deoarece noi ne concentram pe meniuri cu profil turcesc, insa gatesc din acestea si acasa.

Restocracy: Cu ce feluri de legume va place cel mai mult sa gatiti?

Chef Remzie Asan: Imi plac toate legumele. De altfel, in bucataria turceasca, majoritatea preparatelor sunt cu legume. Din orice leguma se pot gati atat mancaruri cu carne, dar si fara. Depinde de preferintele fiecaruia, insa doua astfel de preparate de succes sunt sarmalele cu frunza de vita, de post, si rasol de vita cu legume.

In frigider am tot timpul bame, praz, telina, fasole pastai, mazare, deoarece acestea le folosesc cel mai des.

Restocracy: Cu ce feluri de condimente si mirodenii va place cel mai mult sa gatiti?

Chef Remzie Asan: In bucataria turceasca, printre condimentele standard sunt: chimionul, ienibaharul, pul biber, scortisoara, turmeric, cimbru, menta, ghimbir. Folosesc, de asemenea, foarte mult ulei de masline si pulbere de coriandru. In general, aprovizionarea o fac de la magazinele turcesti, deoarece carnea e halal, iar condimentele sunt originare din Turcia.

Restocracy: Ce sosuri va plac cel mai mult si pe care le folositi cel mai mult in bucatarie, la mancarurile pe care le pregatiti?

Chef Remzie Asan: Avand in vedere specificul turcesc, eu nu folosesc atat de mult sosurile, cat folosesc marinadele, pentru fragezirea carnurilor. La anumite preparate folosesc sosul Bechamel – de exemplu, pentru Hunkar Begendi (mancare de vinete cu cascaval si sos Bechamel, peste care se pune carnea in sos de rosii). Pentru peste, folosesc un sos de capere, insa nu foarte des. Folosesc, de asemenea, sosuri pregatite de mine, in functie de preparatul la care lucrez.

Restocracy: Pregatiti si deserturi? Daca da, care va plac cel mai mult?

Chef Remzie Asan: Da, cel mai mult imi place Seker Pare – corabioare din gris, cu nuca de cocos, insiropate – si orice alt fel de deserturi, de la baclavale, pana la corabioare dulci si sarate. Cel mai solicitat desert e Armut Tatlısı – para fiarta in sirop de visine. Daca am de pregatit ceva rapid si gustos, pregatesc Tahinli Helva – halva turceasca pe baza de pasta de susan, cu amestec de lapte, la cuptor, ce se serveste fierbinte, cu fistic macinat deasupra.Interviu Restocracy cu Chef Remzie Asan, bucatarul personal al Ambasadorului Turciei in Romania

Daca as avea de ales un desert foarte sofisticat si dificil, as spune ca este baclavaua. Pentru o tava de 23 bucati de baclava, de la zero, lucrez o ora. Foile se intind foarte subtire, cu amidon, procedeu destul de complex.

Restocracy: Ce gatiti acasa in zilele obisnuite? Dar cand aveti musafiri importanti?

Chef Remzie Asan: In fiecare duminca am copiii la masa ca musafiri, iar ei asteapta doar bunatati. Gatesc ardei umpluti, mantı, karnıyarık (vinete umplute cu carne si cu garnitura de orez), dar si cig borek. La capitolul desert, prepar destul de des salam de biscuiti si profiterol.

Atunci cand am musafiri importanti, folosesc foarte mult aperitivele turcesti, iar oaspetii sunt foarte satisfacuti cand vad ca regasesc gustul autentic. Chiar in urma cu o luna, am avut un eveniment in familie la care am gatit meze si multe altele, dar si baclava. Musafirii romani le-au primit extrem de bine.

Restocracy: Ce va place cel mai mult sa gatiti cand aveti mese speciale si importante la restaurant sau la resedinta?

Chef Remzie Asan: La resedinta gatesc in functie de preferintele Domnului Ambasador, de cele mai multe ori meniuri cu specific turcesc. La fel si la mese speciale.Interviu Restocracy cu Chef Remzie Asan, bucatarul personal al Ambasadorului Turciei in Romania

Restocracy: Mai gateste cineva la dumneavoastra in familie?

Chef Remzie Asan: In familia mea, gateste doar fiica mea cea mica; ei ii place sa gateasca, insa mai degraba preparate romanesti. La mine acasa copiii mananca specialitati turcesti, iar la ei acasa gatesc romaneste.

Restocracy: Care dintre bucatariile lumii vi se par cele mai bune?

Chef Remzie Asan: Imi plac foarte mult mancarurile indiene. Sunt bine condimentate, picante si au o multime de varietati. Imi place de asemenea si mancarea libaneza. Incerc sa gatesc si acasa astfel de preparate.

Restocracy: Ce mancaruri va plac cel mai mult, ce mancati cand mergeti la restaurant intr-un oras sau o tara straina?

Chef Remzie Asan: Nu obisnuiesc sa mananc mancaruri gatite la restaurant, insa atunci cand merg, de regula in contexte sociale, prefer sa mananc friptura de pui la gratar, cartofi prajiti si salata de varza.

Aceleasi optiuni le pastrez si daca merg intr-o tara straina. De altfel, ma intereseaza foarte mult si stilul altora de bucatarie, condimentele si preparatele lor, insa prefer sa le observ si sa vad de la distanta. Citesc foarte mult despre acestea si imi place sa ma documentez.

Restocracy: Care credeti ca sunt cei mai buni furnizori sau cele mai bune locuri de cumparat produsele curente pentru bucatarie (carne, legume, peste etc.)?

Chef Remzie Asan: Eu in general aleg furnizori (importatori) turcesti. Magazinele Metro sunt o sursa importanta de aprovizionare, in special pentru peste proaspat, deoarece stiu cand se aduce si am fost mereu multumita pana acum. Legumele si verdeturile proaspete le cumpar din piata.

Restocracy: Cat de mult va foloseste internetul in meseria pe care o aveti?

Chef Remzie Asan: Personal, nu prea ma documentez de pe internet. Uneori poate fi util, insa atunci cand am nevoie prefer sa ma inspir din carti ale specialistilor. Chiar si asa, dupa ce am invatat foarte bine mancarurile, prefer sa experimentez singura.

Restocracy: Cum vedeti dumneavoastra responsabilitatea pe care marii bucatari o au in promovarea si implementarea unui stil de viata sanatos? Ca faceti dumneavoastra in acest sens?

Chef Remzie Asan: Cred ca e important sa se foloseasca produse ecologice, furnizori locali (mai ales pentru legume) si ingrediente de calitate. Flexibilitatea in bucatarie nu e mereu aceeasi – avand un meniu strict agreat dinainte, libertatea de creativitate nu e tot timpul foarte mare. Implementarea unui stil de viata sanatos depinde si de bugetul alocat. Produsele organice de la piata pot fi uneori mai scumpe, dar mai de calitate, iar rezultatele finale sunt net superioare.Interviu Restocracy cu Chef Remzie Asan, bucatarul personal al Ambasadorului Turciei in Romania

Restocracy: Care sunt cele mai mari provocari profestionale pe care cineva le are dupa ce a devenit un mare bucatar?

Chef Remzie Asan: Pe de o parte, provocarile apar atunci cand lucrezi cu alti bucatari, la fel de pregatiti sau cand la targuri culinare de specialitate ai dorinta ca preparatele tale sa se vanda cel mai repede. Competitia poate fi o provocare. Pe de alta parte, in cazul meu, provocarea poate fi infinit mai mare cand avem diversi oficiali la masa, iar presiunea timpului e foarte mare si resursele de personal sunt restranse.

Restocracy: Care sunt actiunile pe care le intreprindeti pentru a-i dezvolta pe cei care lucreaza cu dumneavoastra? V-ati dori sa va implicati si in alte proiecte cu acelasi scop? Daca da, care ar fi acestea? Ce ati mai face suplimentar?

Chef Remzie Asan: Acesta e cel de-al patrulea an in care sunt implicata in proiectul culinar al Institutului Cultural Turc „Yunus Emre”. Timp de o luna de zile, o data pe an, oferim cursuri practice de gatit prin care incurajam iubitorii de bucatarie turceasca si nu numai sa isi asume rolul de bucatar si sa descopere bogatia gastronomiei turcesti.

E un proiect foarte frumos si sunt foarte fericita sa vad cursantii plecand multumiti si ducand mai departe ce au invatat.

Data actualizarii: 25/10/2018

Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close