Istoria scrisa a Domeniului Manasia incepe in 1640, cand Draghici Cantacuzino ia in posesie mosia din satul Uluiti.
In anul 1775 , mostenitorii lui Draghici Cantacuzino vand o parte din mosia Manasia lui Alexanru Voda Ipsilanti.
In 1839, Familia domnitorului Ipsilanti vinde proprietatea lui Efrem Obrenovici, fratele Regelui Serbiei, Milos Obrenovici. Acesta, “desi strain de natie, in baza dreptului feudal, a pornit la Manasia numeroase infaptuiri. Reuneste la un loc catunele Uluiti, Racoresti si Silistea; aliniaza satul, lasa loc de biserica, scoala, de primarie si de piata; a zidit magazia de cereale; a ridicat movila unde vara lua masa, planteaza cei 4 platani”. Dupa moarte, Efrem Obranovici este ingropat in mormantul din biserica zidita de el.
Unul dintre copiii lui Efrem Obrenovici, Milos Obrenovici, se casatoreste la Bucuresti cu Maria Catargiu. Fiica lui, Maria Obrenovici, a fost casatorita de doua ori. Primul sot a fost un general sarb, impreuna cu care a avut un fiu, Rudi. Iar cel de-al doilea sot a fost printul Milos Obrenovici, cu care a avut un fiu, Milan Obrenovici, viitorul rege Milan al Serbiei. Printesa Maria Obrenovici este cunoscuta si pentru relatia sa intima cu domnitorul Alexandru Ioan Cuza.
In 1879, urmasii lui Efrem Obrenovici vand proprietatea lui Ion Hagianoff, industrias bulgar, fost ministru de externe, refugiat politic in Romania.
In 1899 acesta aduce un architect elvetian pentru a costrui actualul conac in stil eclectic, cu elemente Art Nouveau. Parcul are doua hectare.
Ion Hagianoff a locuit aici impreuna cu sotia sa Marie Claire Hagianoff si cu fiul lor Nicolae. In cei 69 ani in satul Manasia, Ion Hagianoff si ulterior, fiul sau Nicolae, au ridicat in zona o fabrica de caramida (Koska & Hagianoff), biserica parohiala, scoala sateasca, monumentul eroilor, caminul cultural, primaria, hanul si actualul conac.
Dupa moartea sa, in 1920, afacerile sunt preluate de catre fiul sau, Nicolae Hagianoff,
In 1944, intreaga proprietate este preluata de Comandamentul Trupelor Sovietice. Apoi, in perioada comunitsa, a fost gradinita, liceu, IAS.
Conacul Hagianoff de pe Domeniul Manasia astazi
In 2006, Ariadna Lowendal-Danila, fiica actritei Irina Dall si nepoata pictorului–scenograf George Lowendal, cumpara proprietatea Manasia si demareaza proiectul care urma sa redea cladirii gloria de odinioara.
2008 – 2013 e perioda de proiectare si avizare a solutiilor de restaurare si arhitectura si de realiazare propriu zisa a lucrarilor de consolidare, arhitectura, amenjarea si decorare interioara, Ansamblul Hagianoff fiind monument istoric categoria A.
S-au pastrat usile de lemn de stejar. Mobilierul clasic, semineul, obiectele si piesele de décor sunt cumparate de la licitatii de obiecte de arta din Franta, Austria, Danemarca si Romania. Pardoselile fie de lemn, fie de placutele de ciment, scara principala, liftul, sunt elemente noi.
Toate spatiile arhitecturale au capatat prin restaurare si reabilitare valori nebanuite. S-au pastrat stucaturi, capiteluri, console din tencuiala, tavane pictate si incasetate, vitraliile. Elementele noi precum poarta si casa liftului din fier forjat, dar si placutele din ciment colorat – specifice perioadei antebelice – au reprezentat interventii necesare pentru a pune in valoare arhitectura initiala. Un detaliu pe care l-au pastrat, desi nu este original, sunt lozincile comuniste prezente pe peretii lobby-ului de la parter, ce marcheaza perioada de declin a conacului, o perioada ce nu trebuie stearsa din memoria colectiva.
In ceea ce priveste componentele artistice, lucrarile de la Manasia recupereaza intreaga decoratie originala, fie prin restaurare acolo unde a fost posibil, fie prin refacere acolo unde degradarile erau ireversibile. La exterior s-a reconditionat tamplaria ferestrelor si usilor, s-a refacut braul de caramida care incadreaza golurile din fatada si s-au refacut dupa mulaje consolele decorative ale balconului. Iar la interior s-au restaurat toate stucaturile, coloanele, tavanele casetate si vitraliile. Imaginea este completata de o serie de piese de mobilier si corpuri de iluminat, achizitionate din anticariate si atent alese pentru a crea o atmosfera autentica, dominata de fast si eleganta.
Mai mult, la Conacul Hagianoff se gaseste si o galerie impresionanta de picturi, printre care se numara lucrari de arta romaneasca interbelica cu tematica rurala si o parte dintre lucrarile ce alcatuiesc Colectia Fundatiei Löwendall.
Acum, Conacul Hagianoff de pe Domeniul Manasia, impreuna cu marele sau parc, pot sa fie inchiriate pentru diverse evenimente private, filmari, proiecte culturale etc.
Saloanele Conacului Hagianoff au capatat personalitati distincte dupa restaurarea completa dintre anii 2008 si 2013. S-a pastrat in forma originala tot ce s-a putut, si s-au facut completari cu valoare arhitecturala si artistica echivalente cu restul ansamblului.
Conacul Hagianoff – punctul focal al Domeniului Manasia – are patru niveluri: Crama de la subsol, pe care am descris-o pe o pagina separata, sufrageria de la parter, formata din doua saloane separate care se pot uni intr-o sala mare, la nevoie, in care incap 80 de persoane, foaierul si un salon mai mic pentru reuniuni private. La etaj e acum o mare sala de conferinte, cu o capacitate de 100 de persoane, o biblioteca si un mic salon oriental (otoman), cu un foaier, de asemenea. Noutatea de la Conacul Hagianoff e marea mansarda, amenajata ca sala de orice, de la conferinte pentru 110 oameni seriosi, la loc de petrecere pentru copii. De privit prin ferestrele cu papusi vechi din mansarda, in mod special, cand ajungeti acolo!
Parter:
Sufrageria, cu saloanele Efrem Obrenovici si Claire Hagianoff
Foaierul Manasia si Salonul Nicolae
Etajul:
Sala de conferinte Hagianoff
Foaierul
Sala de consiliu Alexandru Ioan Cuza (Biblioteca)
Salonul oriental (otoman) Alexandru Ipsilanti
Mansarda:
Crama Conacului Hagianoff de pe Domeniul Manasia, candva cu o capacitate totala de depozitare de 1 milion de litri, a fost zidita din caramida produsa in fabrica proprie – Koska & Hagianoff. Astazi crama se intinde pe o suprafata de 1000 de mp si a fost reconditionata pentru a gazdui degustari de vinuri, evenimente personale sau corporate.
De fapt, putem spune ca sunt doua crame pe Domeniul Manasia. Crama cea Mica de la subsolul Conacului Hagianoff e in intregime restaurata si arata acum ca o adevarata sala de muzeu. Crama cea Mare e intr-o cladire anexa Conacului Hagianoff, care este si ea in curs de restaurare. Cele doua sunt legate printr-un tunel subteran in care sunt butoaiele „mici”, de cate 5,000 de litri fiecare. Si sunt multe, dupa cum se vede in poze. In Crama cea Mare au butoaie ceva mai „marisoare”, de cate 11,000 de litri fiecare! Toate din lemn vechi de stejar…
Crama cea Mica
Crama cea Mare
Parcul de doua hectare al Conacului Hagianoff de pe Domeniul Manasia, din Campia Ialomitei a Baraganului
Caleasca nomada din Parcul Conacului Hagianoff de pe Domeniul Manasia, cumparata de Doamna Ariadna Lowendal-Danila si adusa in Romania. Stramoasa rulotelor din ziua de astazi, cu dormitor, bucatarie cu soba, cusca pentru gaini si multe altele