Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

Restaurantul Sardin lansează noul meniu de vară creat de Chef Dan Pr...

Chef Hădean se alătură platformei de rezervări online, Bookingham,...

Japanos se extinde și în afara României. Astfel, brandul și-a desc...

Timp de trei zile, între 27 și 29 mai, Centrul Vechi din București ...

Vegetarianismul și veganismul au luat o amploare tot mai mare în Ro...

Deschis în 2010, în Centrul Vechi al Bucureștiului, restaurantul Re...

Bucharest Coffee Festival are loc între 27 și 29 mai, la Hanul Gabro...

Chef Foa deschide primul restaurant à la carte și lansează un nou c...

Anunțam în urmă cu câteva luni că ZenSushi a deschis un nou resta...

O cină specială și memorabilă la Le Bistrot Francais, pregătită ...

Un nou produs completează portofoliul 5 to go: apa cu vitamine 5 to g...

Cristina Mehedinteanu Pastry Chef va propune un portofoliu complet al ...

  • Villa Vinèa redeschide sezonul vizitelor la cramă și pr...

Noul Strongbow Dark Fruit® te invită descoperi puterea surprinzătoa...

Weekend Sessions revine în 2022 cu aproape 30 de evenimente cu muzic...

Dr. Oetker a lansat, în martie, DulceRomanie.ro, probabil cel mai amp...

1 comentarii

Se redeschide restaurantul Riviera Park din Parcul „Național” Buc...

Bistromar la Timona (Alfredo Seafood) - cifră de afaceri cu 22% mai m...

România viticolă - descoperă peste 250 vinuri la Revino Bucharest W...

Bookingham, platformă de rezervări online, se lansează în alte 29 ...

Cina caritabilă Magic for Ukraine, organizată de restaurantul Noeme ...

Crama Villa Vinèa a înregistrat, în anul 2021, o creștere de 23% a...

Reinventarea și perseverența definesc succesul 5 to go și în primu...

Zeci de mii de ucraineni fugiți din calea războiului sunt în Român...

Colosseum Mall & Golin invită bucureștenii să descopere noul ce...

Meniul de nuntă este unul dintre cele mai importante aspecte al eveni...

Altă cină cu bucătărie fină pregătită de Chef Orlando Zaharia l...

O cercetare realizată de Reveal Marketing Research în luna ianuarie ...

Altă cină de iarnă românească pregătită de Chef Daniel Pălici ...

Nordic Group aduce la conducere un nou General Manager, pentru a susț...

Masterclass destinat persoanelor care lucraza in cofetarie, invatam d...

Tematica: Meniul pentru evenimente by Chef Cristian Fratieanu Meniu...

2 comentarii

Stabilirea datei potrivite pentru unul dintre cele mai așteptate even...

Surpriza lui Chef Orlando Zaharia Când vorbim despre steakhous...

O nouă cină la Noma din Herăstrău, pentru a degusta meniul de înc...

Hard Rock Cafe București sărbătorește săptămâna aceasta 14 ani ...

Negroni a devenit cel mai vândut cocktail clasic la nivel global, pot...

Îmi plac mult cârnații de porc, și asta are legătură cu copilăr...

1 comentarii

Domnule, noi pregătim totul în casă, absolut toată mâncarea e fă...

1 comentarii

Până acum te gândeai să mergi la țară la Gurbănești, în Câmp...

1 comentarii

Florin Cojocariu gătind în bucătăria de servire din noua sa marchi...

Marchiza Athanor. La Coupteur. a Victoriei și a lui Florin Cojocariu ...

Domaine DUMETRIER, cel mai nou jucător de pe piața românească de v...

Bulevardul Corneliu Coposu din București, unde se taie cu Hristo Bote...

Barul Marmorosch, din subsolul cu Tezaurul băncii Marmorosch Blank, a...

Noi repere pentru 5 to go în 2022: deschiderea a 200 de unități și...

Cum a ajuns bucătăria peruană contemporană în doar zece ani u...

Către: Guvernul României, Ministerul ...

Superstarul hollywoodian Milla Jovovich devine noul ambasador Johnnie ...

Mulți se așteptau să se deschidă mai puține restaurante noi în B...

1 comentarii
Afiseaza
comentarii

Modelul clasic de restaurant, inclusiv in civilizatia occidentala, careia ii apartinem, de acum, este cel familial, in care unul gateste, celalalt se ocupa de clienti si de celelalte treburi, copilul mai ajuta si el pe acolo, dupa ce vine de la scoala. In Romania comunistii l-au eliminat brusc si complet, iar revenirea la acest common sense se face mult mai lent decat isi imagine toata lumea.

Si eu am incurajat aceste initiative, si le promovez cat pot de tare, ma bucur de fiecare data cand vad ca un bucatar isi deschide restaurantul sau, iar cand o familie intreaga face asta ma bucur si mai tare.

Mezzaluna di Laura mi-a facut aceasta bucurie cand i-am vazut pe Calea Dorobantilor, si mi-a placut si mai mult romantismul domnului Florin, titularul posturilor de cap de familie si de bucatar, care a dedicat aceasta realizare femeii sale, Laura. Marketingul e bun, au scos asta bine in evidenta, au scris despre cei doi copii minunati ai lor, adica exact cum trebuia facut.

Florin si Laura au preluat bucatica din parterul unui bloc mare de pe Calea Dorobantilor, intre Perla si ASE, de la Marco, un spaniol care a avut un restaurant cu mancare buna acolo, pana de curand, si i-au spus Ristorante italiano Mezzaluna di Laura, cu subtitlul Una cucina tipica italiana. Acest „tipica” mi-a sunat bine la inceput, insa mai incolo am realizat ca trebuia sa inteleg altceva din el…

M-am mirat cand am citit ca Mezzaluna di Laura e un ristorante. Astea familiale sunt, de obicei, bistrouri, osteria, trattoria, rar braserii, si si mai rar restaurant/ ristorante. Pana la urma m-am lamurit, Mezzaluna di Laura e un bistrou, de fapt, dar Florin si Laura l-au pozitionat mai sus, cine stie din ce motiv.

Parterul acela de bolc e destul de impersonal si putin potrivit pentru un restaurant familial. Si cei de dinainte au avut probleme cu amenajarea, facuta cu economie si de catre un arhitect cu tarife reduse. Mezzaluna di Laura arata putin mai bine, mai cald si mai intim, insa nu are deloc fata de bistrou sau de local familial. poate de aceea i-or fi spus ristorante si nu altfel? Au reusit sa ia si trotuarul din fata, unde si-au facut o mica terasa, ceea ce spaniolul nu reusise sa obtina de la locatarii blocului. Terasa arata binisor, aduce mai mult cu mesajul de pe site. Televizorul e tot timpul pe Antena 3.

Ajungand la mancare, fac o mica paranteza: si bistrourile acestea familiale sunt de doua feluri. Unele sunt facute de familia cu pricina ca sa poata trai, pur si simlu, nu din vreo chemare catre gastronomie. Asa sunt miile de mici restaurante chinezesti si asiatice din toate orasele americane si europene, sunt oameni care se apuca sa faca mancarurile de care isi aduc aminte ca le aveau acasa pe masa. Si care oameni ar inchide instantaneu micul restaurant daca ar primi un job mai bun. Si apoi sunt cei care fac asta din pasiune, din vocatie, cu chemare catre universul acesta al mancarii, si care stiu ca vor face asta toata viata.

Evident, nimeni nu scrie pe site ca si-a facut micul restaurant de nevoie, toti scriu ca acesta este rostul existentei lor, ca o fac cu bucurie si cu emotie, stiti cum e… Asa si Florin si Laura pe site: Mezzaluna di Laura este un restaurant italienesc mic si cochet administrat indeaproape de o familie pasionata de gastronomie. Bucatarul Mezzaluna pregateste un meniu de inspiratie mediteraneana intr-un stabiliment cu atmosfera vivace. Mezzaluna este o afacere de familie, o reintregire a familiei, o aventura culinara si proiectul de suflet al fondatorilor. Filosofia restaurantului este de a oferi oaspetilor o experienta culinara autentica pe baza unor retete preparate cu ingrediente organice de cea mai buna calitate, obtinute din productia proprie.

Acuma, si restaurantele acestea familiale facute cu vocatie si cu pasiune pot sa fie de mai multe feluri. Unele se bazeaza doar pe calitatea produselor de baza si a ingredientelor, cum ar fi cele din Toscana, din Provence sau din zonele rurale din Transilvania, de pilda. Retetele sunt cele stiute de cand lumea, insa mancarea lor e mai buna decat ale celorlalte restaurante pentru ca gaina e gaina, porcul porc si rosia roie, nu doar o sfera perfecta si viu colorata. La altii diferenta vine din retete, bucatarul isi pune mintea si fantezia la contributie, citeste in fiecare zi pe Internet, face experimente si cateodata ii ies lucruri foarte bune, pe care nu le-au mai facut si altii. Asa fac Beca, de pilda, Alexandra Consulea, Ileana, fosta mea bucatareasa, David si multi altii.

Surprinzator, Mezzaluna di Laura scoate in evidenta „ingredientele organice de cea mai buna calitate”, ceea ce e extrem de greu de vandut, nu crede nimeni asta in Bucuresti, chiar si cand e real. M-am uitat pe meniul de la Mezzaluna di Laura si, intr-adevar, au mancaruri simple, din bucataria italiana traditionala, populara, mancaruri pe care si le fac acasa italienii obisnuiti, nu pare nimic nou, original, nu se vede nicaieri contributia buacatrului, amprenta lui.

Am fost de doua ori la Mezzaluna di Laura. Prima data am luat un peste si inca ceva, nu imi aduc aminte ce, insa stiu ca m-am mirat ca erau destul de banale. Ieri am luat conopida fiarta si data prin mixer (numita supa de conopida in meniu) si paste cu branza, care au fost la fel de comune.

Surpriza la Mezzaluna di Laura a venit de la preturi, insa, care mi s-au parut destul de mari pentru un restaurant familial, pe de o parte, si, in primul rand, pentru o mancare pe care o poti gasi la fel in alte sute de restaurante bucurestene, pe de alta parte.

Nu stiu daca cea care ne-a servit Mezzaluna era chiar Laura, dar asa parea dupa dezinvoltura si aerul autoritar. Mi-a placut de ea, dar nu cred ca ma voi intoarce prea curand la Mezzaluna, pentru ca o astfel de mancare gasesc si mai aproape de casa. Oricum, nu cred ca imi vor simti lipsa, am vazut ca au destui clienti… (GB – iunie 2017)

Mezzaluna

Mezzaluna, pentru cei care au destul timp ca sa o traga pe pisica Luna de coada... Mezzaluna de Laura a fost inchis o vreme in 2019, cand fostii proprietari au abandonat fiindca nu mai gaseau a...

Data actualizarii: 24/06/2017

Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close