Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

KANÉ - NEW ROMANIAN CUISINE începe o serie de colaborări cu chefi i...

Singureni Manor Equestrian Retreat va fi gazda unui eveniment culinar ...

La finalul lunii martie, 5 to go dublează porția de energie oferită...

Devenită  epicentru pe  harta cultural-continentală, Timișoara ș...

Sâmbătă 11 martie 2023, profesioniști și amatori, iubitori ai vie...

Am băut din vinurile Serenum în urmă cu câțiva ani, înainte de p...

1 comentarii

Așa că, stilul de viață alert îi face pe români să se îndrepte...

Cei de la Singureni Manor Equestrian Retreat, despre care am tot scris...

Instituția financiară Capital Financial Services S.A., care opereaz...

Un concept fine dining cu bucătarie românească modernă

Ce orașe au cafea comparabilă cu cea din București? Stravagante Ca...

1 comentarii

Am făcut un sondaj, i-am întrebat pe oameni ce ar face cu banii dac...

3 comentarii

S-a redeschis Mozzafiato în Piața Floreasca, după o foarte lungă p...

Recensământul 5 to go în 2022: 15,6 milioane de produse pe bază de...

5 to go și Vola.ro deschid sezonul de iarnă cu călătorii de pove...

„Bucătăria Hoinară se gătește de plecare” un nou album de fot...

5 to go devine importator și distribuitor unic Latte Art Factory în ...

„Ce gătim mai bine acasă, de Sărbători”, concurs care începe ...

În luna noiembrie 2022, Carlsberg Breweries aniversează 175 de a...

Restaurantul Nowa Herăstrău îmbracă haine de toamnă cu un meniu n...

La TV fotbal, pe Instagram mâncare. Mondialele de gastronomie, proiec...

Fork Ana Tower a fost încă de la început un restaurant cu mâncare ...

2 comentarii

Brandul românesc 5 to go intră în top 10 lanțuri de cafenele din E...

Număr record de vizitatori din toate colțurile lumii la RO-Wine U...

O clasă de 24 de elevi se va pregăti la Snagov Club, Casa Vlasia şi...

Număr record de vinuri la cea de-a 14 ediție a festivalului RO-Wine ...

Chef Radu CM Ionescu (Kaiamo) x Chef Davide Pezzuto (D.One Ristorante ...

Weekend dedicat asocierilor gastronomice premium. Un nou show marca Re...

Weekendul acesta va avea loc cea de-a IX-a ediție ASIA Fest, în Parc...

SUN PLAZA organizează o nouă ediție a festivalului de bere artizana...

Kaufland Summer TV – postul TV online prin care agenția v8 și Kauf...

5 to go lansează din această lună o gamă de capsule, dedicată seg...

Codul bunelor maniere prezintă ansamblul regulilor despre cum ar treb...

WishFest – festivalul lampioanelor pe apă, revine pe 17 și 18 sept...

Unul dintre cei mai apreciati Chefi la nivel international vine in Rom...

Horeca Culinary School, un centru de formare profesionala care este pr...

Chef Cătălin Petrescu și-a deschis de o săptămână propriul rest...

Pivnița din cadrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Viticult...

Crama veche din cadrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Vitic...

Crama nouă din cadrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Vitic...

Berăria Gambrinus - latura nouă, din strada Ion Brezoianu, legată d...

Lacul Floreasca și împrejurimile cu vedere de pe terasa restaurantul...

Chef Ionuț Gheorghe are 35 ani și a absolvit liceul și școala de b...

Începând cu luna iulie 2022, Restaurantul BONE din București se num...

Platerq, start-up fondat de 5 tineri din Oradea in Decembrie 2021, est...

Ce e de văzut și gustat weekendul acesta la evenimentul ce are în p...

Evenimentul dedicat exclusiv bucătăriei asiatice va avea loc între ...

Restaurantul Sardin lansează noul meniu de vară creat de Chef Dan Pr...

Chef Hădean se alătură platformei de rezervări online, Bookingham,...

Japanos se extinde și în afara României. Astfel, brandul și-a desc...

Afiseaza
comentarii

Restaurantul Kane, sau Kane World Food Studio, cu tot cu subtitlu, a fost surpriza sezonului, mi-a placut la ei, dar, mai ales, de ei. Si de mancare mi-a placut, dar nu inainte de celelalte doua.

Kane s-a deschids de putin timp, in ianuarie, la parterul unui mare bloc de birouri de pe Tunari, unde incepe din Stefan cel Mare. Am ramas trasnit cand am ajuns acolo, cu Waze pe telefon, vazand pentru prima oara ditamai blocul, si colorat pe deasupra, desi trecusem pe langa el de zeci de ori pana atunci. Probabil ca un psihanalist mi-ar explica repede ca nu am vrut sa-l vad, de fapt, cat e el de mare, fiindca ma irita ideea ca a aparut intr-un cartier vechi, cu case printre care nu si-ar avea locul.

Dar sa lasam blocul, Kane nu au nicio vina ca sunt acolo, ba chiar mai bine ca au reusit sa-l umanizeze si sa-l inveseleasca putin. Au ocupat o bucata din parter, in partea dinspre Tunari, si au luat si trotuarul pe doua laturi pentru o terasa.

Amenajarea si ambianta sunt punctele forte de la Kane. Pe Internet scrie ca e un design de inspiratie nordica. Nu am fost niciodata in Scandinavia, insa daca asa fac nordicii lucrurile acolo, ma bucur pentru ei, imi place. E design industrial, oarecum minimalist, evident. Acum, daca iti deschizi ceva, trebuie sa te simti obligat sa iti faci design industrial, cu tavanul nefinisat si cu tubulaturile la vedere, pe post de decor, adesea si cu peretii la fel. Te-ai face de ras iremediabil daca in zilele astea ai aparea cu o cafenea sau un restaurant noi si nu ai vedea betonul armat…

KaneE luminos la Kane, au pereti de sticla peste tot pe unde se poate. E colorat, e vesel, e tineresc, au maimute si papagali pe pereti, palmieri, mobilier foarte interesant si original, multe plante. Cred ca multi bani s-au bagat acolo, insa a iesit ceva surprinzator. Bine ca m-au lasat sa fac poze, m-au scutit astfel de o descriere obositoare, din care oricum nu s-ar fi putut deduce mai nimic din ce poti vedea la Kane. Li s-au terminat banii la amenajarea gradinii, sau or fi schimbat arhitectul acolo, ca nu prea seamana ce e afara cu ce e inauntru.

Sa mergem la meniu, fiindca de aceea m-am dus la Kane, totusi, sa mananc. Pe Internet scrie ca vom manca funky food, si cateva randuri mai jos ca il au ca chef pe Philippe Le Quilliec (sau Philip Le Quilliec, daca vrei sa faci economie la litere). Pe Philippe Le Quilliec il stiu de la Le Fin Palais Royal, cand am scris ca acela era cel mai bun restaurant din Bucuresti, fara drept de apel, o Haute Cuisine adevarata, clasica, fara compromisuri, in cel mai intreg sens al termenului. Dar sa alatur cele doua sintagme, Philippe Le Quilliec si Funky cuisine, adica, nu mi-ar fi trecut vreodata prin minte. Insa l-o fi ajuns si pe Philippe din urma the mid-life crisis, ca nu prea scapa nimeni de asta…

Prima data am auzit despre Funky food in urma cu vreo cinci ani, cand niste baieti talentati in ale gatitului au deschis un restaurant in 13 Septembrie, si au denumit stilul lor Funky Cuisine. Am si scris un articol laudativ atunci, in care ziceam ca doi funky chefs au deschis un restaurant cu funky food pentru tineri funky clients, care veneau acolo imbracati de duminica. Funky food erau mancaruri inventate de ei, in mare parte, era o bucatarie creativa, experimentala. Am cautat sa vad daca chiar exista o adevarata bucatarie Funky, cu o biblioteca de retete funky, de pilda, insa nu am gasit. Se pare ca e doar o foarte reusita gaselnita de marketing denumirea aceasta.

Aproape ca uitasem de funky food, nu am mai intalnit aceasta alaturare de cuvinte pana cand am ajuns acum la Kane. Ei isi descriu conceptul culinar ca un World Food Studio, dupa cum am mai spus, adica retete din diferite colturi ale lumii, multe inedite si cu combinatii neasteptate de produse si ingrediente. Nu par sa fie retete inventate de ei, asa cum te gandesti cand auzi despre Funky cuisine, dar e destul de funky si asa, se diferentiaza destul de bine de celelalte restaurante.

Am mers pe mana lor, am luat ce mi-au recomandat: unul dintre cele cateva Kane Hawaiian Poke Bowls si Somon cu mango. Primul fel, Kane Hawaiian Poke Bowl, era un castron cu orez si inca vreo cteva lucruri, nu imi mai aduc aminte ce. Doar niste gogosari in otet imi vin acum in minte, sau mai degraba in acid sulfuric, cred, ca nu te puteai atinge de ei. Restul din castron a fost bunicel si interesant. Si somonul a fost bun, cu feliile de mango taiate ca niste cartofi prajiti, asta am si crezut la inceput ca este, ma si miram. A fost bun somonul, insa prea condimentat sosul, inutil de condimentat, m-a cam indispus.

Poate ca asa e mancarea in multe locuri din Asia, si marii bucatari au o alegere dificila de facut cand gatesc feluri asiatice in Europa, sau pentru europeni. In Europa, calitatea produselor de baza (carne, peste, legume etc.) e cea mai importanta, gustul si calitatea mancarii, pana la urma, pe asta se bazeaza, mai putin pe condimente, care nu trebuie sa treaca pe primul loc, asa cum se intampla adesea in afara Europei. In Asia, in Africa sau chiar in America de Sud, condimentele pot sa faca diferenta dintre o mancare deosebita si una comuna, insa in Europa nu prea vezi asa ceva. Sigur, cei mai tineri sunt mai sensibili si mai usor de castigat cu condimentele decat cu calitatea produselor de baza, dar ei cheltuie mai putin intr-un restaurant. Grea alegere, deci…

Nu poti sa ai si una si alta, evident, asa ca cheful trebuie sa ia o decizie. Philippe Le Quilliec a ales varianta cu condimentele, se pare, daca nu cumva i-o fi facut surpriza vreun tanar bucatar prea exaltat, cand a iesit el la o tigara. Sau o fi de la mid-life crisis si asta, mai stii…

Mi-a placut serviciul la Kane si mi-a placut de ei, dupa cum am spus, de toti de acolo, se vede ca nu au foat adunati la intamplare. Au doi copii chelneri, unul cu parul lung si impletit, nu stiu cum se cheama stilul acela, cred ca are un nume, dar nu sunt eu documentat, si altul cu figura de licean care merge la olimpiade. Foarte simpatici amandoi, mi-a facut placere sa-i vad in apropiere, desi pe unul cred ca l-am speriat de moarte la inceput. Dar mi-a dat cea mai induiosatoare si mai sincera replica pe care mi-a fost dat sa o aud in ultima vreme de la un chelner. Mai era si o duduita amabila si zambitoare, parea sa fie un fel de sefa acolo, si de ea mi-a placut.

Preturile nu sunt mici la Kane, dar nici exagerate. O masa buna in doi, cu o sticla de vin bun, o poti scoate sub 300 de lei.

Kane World Food Studio e un restaurant bun si intersant din mai multe puncte de vedere. E placut, vesel, reconfortant, te duce putin in alta lume, in vacanta chiar, si cu ambianta, si cu mancarea, si cu personalul acela din alt film fata de cel in care joaca cele mai multe restaurante bucurestene. Merita o vizita, cel putin, chiar daca veniti mai de departe, ca sa va faceti propria parere, mai ales in privinta mancarii. Pentru ca restul va vor placea, fara indoiala. (GB – iulie 2017)

PS: abia dupa ce am terminat articolul si m-am uitat pe Internet ca sa iau o poza cu Philippe i-am vazut pagina de Facebook. Da, l-a ajuns deja din urma, si il scutura bine, intr-adevar… 🙂 🙂 🙂

Philippe Le Quilliec

Kane Seasonal Bistro

O noua incercare, mancare la fel de buna si de originala Kane s-a redeschis dupa cateva luni in care aproape toata lumea credea ca s-a dus de tot. S-au despartit de Philippe Le Quilliec, cheful fra...

Data actualizarii: 27/07/2017

Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close