Stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte adiacente citeste tot

Ord. dupa

MATCA Transylvanian Sanctuary devine primul hotel din afara București...

Miloš Nedeljkov, sârbul care a creat personajul Balkan Dad, celebru ...

Producătorul Villa Vinèa a investit 2 milioane de euro în extindere...

Un grup de inițiativă format din experți în gastronomie cer, print...

Studiu Reveal Marketing Research: Doar 3 din 10 români ar fi de acord...

Singureni Manor anunță lansarea Singureni Manor Events: Divizia spec...

Sciccheria anunță Issima - un parteneriat unic, cu cheful Giuseppe R...

Cu o investiție de peste 500.000 euro, Sciccheria deschide un nou res...

Jurnalistul culinar Cosmin Dragomir, autorul volumului Curatorul de Za...

Când am scris de multe ori că Bucureștiul are câteva dintre cele m...

Flavours Group începe anul 2024 în forță și își consolidează p...

Editura GastroArt anunță lansarea volumului Ce e nou în Noua Bucăt...

Ruka Izakaya a fost un restaurant cu mâncare excelentă de la începu...

Editura GastroArt anunță lansarea volumului Colecționarul de Sarmal...

Tuborg Christmas Brew, berea oficială a Crăciunului, este disponibil...

Radu Savopol, cofondator 5 to go, premiat la nivel internațional pent...

Angeline Cake Boutique oferă românilor în premieră cel mai savurat...

SALAM DE SIBIU: O FELIE DE ROMÂNIEAFLĂ POVESTEA CELUI MAI ÎNDR...

Ahold Delhaize, deținătorul lanțului de magazine Mega Image, anunț...

Jurnalistul culinar Cosmin Dragomir lansează Colecționarul de Sarmal...

Halloween cu arome fine la restaurantul Roberto’s: extravaganța une...

Restaurantul Gramont anunță La Symfleurie, o cină eveniment alătur...

Zona din jurul piețelor Dorobanților și Floreasca e, foarte probabi...

S-a deschis săptămâna aceasta una dintre cele mai bune cofetării d...

Claudio Melis, chef distins cu o stea Michelin, vine pentru prima dat...

Restaurantul Gramont dezvăluie noi evenimente și meniuri exclusive p...

Companiile își pot personaliza coperta viitoarei cărți semnate de ...

Relais & Châteaux Le Bistrot Francais, pe numele său întreg, ca...

2 din 4 persoane de vârstă medie din România sunt supraponderale sa...

Acum câteva zile ES José Antonio Hernández Pérez – Solórzano, a...

Brunch la FORK Ana Tower25 iunie, 12:00 - 17:00, meniu de degustar...

Unele dintre cele mai bune fructe din București se găsesc într-un l...

La un an de la lansare, restaurantul Sciccheria îl aduce în România...

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță ...

Restaurantul Le George, din cadrul Palatului Suter, devine Gramont și...

RO-Wine | The International Wine Festival of Romania - ediția de prim...

KANÉ - NEW ROMANIAN CUISINE începe o serie de colaborări cu chefi i...

Singureni Manor Equestrian Retreat va fi gazda unui eveniment culinar ...

La finalul lunii martie, 5 to go dublează porția de energie oferită...

Raionul de Pește din Piața Dorobanților a fost una dintre cele ...

Devenită  epicentru pe  harta cultural-continentală, Timișoara ș...

Sâmbătă 11 martie 2023, profesioniști și amatori, iubitori ai vie...

Am băut din vinurile Serenum în urmă cu câțiva ani, înainte de p...

Așa că, stilul de viață alert îi face pe români să se îndrepte...

Cei de la Singureni Manor Equestrian Retreat, despre care am tot scris...

Instituția financiară Capital Financial Services S.A., care opereaz...

Un concept fine dining cu bucătarie românească modernă

Ce orașe au cafea comparabilă cu cea din București? Stravagante Ca...

S-a redeschis Mozzafiato în Piața Floreasca, după o foarte lungă p...

Recensământul 5 to go în 2022: 15,6 milioane de produse pe bază de...

Afiseaza

SALAM DE SIBIU: O FELIE DE ROMÂNIE

AFLĂ POVESTEA CELUI MAI ÎNDRĂGIT SALAM DIN ROMÂNIA, SPUSĂ DE ASOCIAȚIA PRODUCĂTORILOR DE SALAM DE SIBIU

Nu există român să nu fi auzit sau gustat deliciosul Salam de Sibiu. Încă din vremea comunismului, acesta era considerat o delicatesă. Puțini știu însă că istoria acestui salam reprezentativ pentru România a pornit în urmă cu mai bine de 130 de ani.  Salamul, ca produs culinar, are rădăcini adânci în istorie și a evoluat în diverse variații locale în regiunile italiene și nu numai, de-a lungul secolelor. Astfel, salamul a devenit un element important al bucătăriei și culturii culinare, încântându-ne cu aromele sale bogate și gustul său inconfundabil.

Încă de acum 130 de ani, de la prima atestare documentară, și până în prezent, Salamul de Sibiu a păstrat aceeași tradiție a gustului autentic și a calității superioare. Îndrăgit de toate generațiile, acest mezel rafinat a devenit nu doar o mâncare, ci o parte a patrimoniului culinar românesc, un simbol al tradiției și gustului autentic.

Din pasiune pentru istoria acestui produs reprezentativ, primul produs din carne românesc care a obținut prestigioasa distincție de Indicație Geografică Protejată din partea Uniunii Europene, autoarea cărții, Carmen Gavrilescu, a dedicat timp și resurse pentru a aduce la lumină documente demult uitate și pentru a da glas oamenilor care au fost martori la momente de neuitat din istoria acestui produs. Așa a luat naștere cartea Salam de Sibiu : O Felie de Românie. ” Scopul acestei monografii este de a lăsa o moștenire valoroasă generațiilor viitoare. Un produs de excepție însoțit de o poveste captivantă, întinsă pe parcursul a peste 130 de ani și a cel puțin trei generații. În această călătorie istorică, vom marca momentele cheie care au conturat istoria acestui produs emblematic, Salamul de Sibiu”, spune Carmen Gavrilescu, autoarea cartii.

Cititorii vor regăsi în carte documente în premieră, care atestă originea Salamului de Sibiu, poveștile mezelarilor vremurilor de altă dată, dar și istoria actuală a produsului care ne răsfață papilele gustative.

Toți pentru unul, toți pentru Salamul de Sibiu

Pentru o mai bună protecție a produsului, în anul 2013 a fost inființată Asociaţia Producătorilor de Salam de Sibiu (APSS). Membrii fondatori au fost, la acea dată, AGRICOLA Internațional (Bacău), Aldis (Călărași), H&E Reinert (Feldioara-Brașov), Salsi Sinaia (Prahova) şi Scandia Română (Sibiu). Ulterior, în asociaţie a intrat şi membrul aderent Recunoștința ProdCom (Filipeștii de Pădure-Prahova)

Astăzi, Asociația Producătorilor de Salam de Sibiu are aceeași componență doar că în denumirile producătorilor au apărut unele modificări: AGRICOLA Bacău cu fabrica Salbac SA, Aldis Călărași, The Family Butchers Romania, Salsi Sinaia, Scandia Food și Cris-Tim- Family Holding. ”O inițiativă extraordinară și necesară nouă. Această carte este o monografie și doamna Carmen Gavrilescu merită toată aprecierea noastră”, a spus președintele Agricola Bacău, Grigore Horoi. Pentru Salbac dna Angelica Șmil -Director General a declarat faptul ca Salamul de Sibiu este parte din istoria gastronomica a Romaniei. “Pentru noi, Salamul de Sibiu este parte din patrimonial național. Este un produs protejat european, produs pe care noi, producătorii, îl tratăm cu respectul cuvenit.”

Lansarea cărții Salam de Sibiu : O Felie de Românie a fost salutată și de Petru Dubou, Director Divizie Mezeluri Scandia Sibiu. “Noi, la Sibiu, facem acest salam de foarte mulți ani. Am pus Salamul de Sibiu pe masa multor șefi de stat cu mândrie și bucurie și cred că această monografie era necesară.”

Producător de mulți ani ai specialității Salam de Sibiu, Aldis Călărași, membru al Asociației Producătorilor de Salam de Sibiu, susține activ promovarea acestui produs autentic românesc. “Producem cu mândrie o marca națională protejată de Uniunea Europeană. Și ne bucurăm că suntem, alături de toți ceilalți mari producători de carne din România, împreună, într-un demers atât de frumos”, a spus Daniel Dumitrescu, director de marketing.

Monografia scrisă de Carmen Gavrilescu a stârnit ropote de aplauze, la lansare, din partea tuturor celor prezenți. “Să fii în elita celor care produc un salam unic în lume, o delicatesă cunoscută de toți românii, este o mare onoare”, a spus și Florența Dobrin, director General The Family Butchers Romania.

Unul dintre cei mai mari producători de mezeluri din România, Cris-Tim a fost reprezentat de Radu Timiș Junior. “Suntem aici, împreună, să promovăm gastronomia din România. Și Salamul de Sibiu, un produs emblematic pentru noi toți. Suntem o companie românească 100 % , de familie, și așa vom rămâne!

Salam de Sibiu, această delicatesă gustată și apreciată de generatii întregi, este un adevărat simbol gastronomic al României. Cu o rețetă veche de peste 130 de ani, care se păstrează și se transmite mai departe, din generație în generație, Salamul de Sibiu este un produs cu adevărat unic în lume. Care își are de astăzi scrisă istoria într-o carte document: Salam de Sibiu, o Felie de Românie, semnată de Carmen Gavrilescu. (Comunicat de presă – noiembrie 2023)

Data actualizarii: 01/11/2023

Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close