Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

Un grup de inițiativă format din experți în gastronomie cer, print...

Studiu Reveal Marketing Research: Doar 3 din 10 români ar fi de acord...

Singureni Manor anunță lansarea Singureni Manor Events: Divizia spec...

Sciccheria anunță Issima - un parteneriat unic, cu cheful Giuseppe R...

Cu o investiție de peste 500.000 euro, Sciccheria deschide un nou res...

Jurnalistul culinar Cosmin Dragomir, autorul volumului Curatorul de Za...

Când am scris de multe ori că Bucureștiul are câteva dintre cele m...

O cină japoneză la bunii mei prieteni Hiroshi și Mari Ueda......

Flavours Group începe anul 2024 în forță și își consolidează p...

Editura GastroArt anunță lansarea volumului Ce e nou în Noua Bucăt...

Ruka Izakaya a fost un restaurant cu mâncare excelentă de la începu...

Editura GastroArt anunță lansarea volumului Colecționarul de Sarmal...

Tuborg Christmas Brew, berea oficială a Crăciunului, este disponibil...

Radu Savopol, cofondator 5 to go, premiat la nivel internațional pent...

Angeline Cake Boutique oferă românilor în premieră cel mai savurat...

SALAM DE SIBIU: O FELIE DE ROMÂNIEAFLĂ POVESTEA CELUI MAI ÎNDR...

Ahold Delhaize, deținătorul lanțului de magazine Mega Image, anunț...

Jurnalistul culinar Cosmin Dragomir lansează Colecționarul de Sarmal...

Halloween cu arome fine la restaurantul Roberto’s: extravaganța une...

Știam de Oxana Crețu, de bucătăria și de restaurantul ei din ...

Restaurantul Gramont anunță La Symfleurie, o cină eveniment alătur...

Zona din jurul piețelor Dorobanților și Floreasca e, foarte probabi...

S-a deschis săptămâna aceasta una dintre cele mai bune cofetării d...

  • Primul an de Sciccheria a fost unul foarte ...

Claudio Melis, chef distins cu o stea Michelin, vine pentru prima dat...

Restaurantul Gramont dezvăluie noi evenimente și meniuri exclusive p...

Când mâncați ...

Companiile își pot personaliza coperta viitoarei cărți semnate de ...

Relais & Châteaux Le Bistrot Francais, pe numele său întreg, ca...

1 comentarii

2 din 4 persoane de vârstă medie din România sunt supraponderale sa...

Acum câteva zile ES José Antonio Hernández Pérez – Solórzano, a...

Brunch la FORK Ana Tower25 iunie, 12:00 - 17:00, meniu de degustar...

Puține lucruri sunt mai franțuzești, mai adânc încrustate în spi...

Unele dintre cele mai bune fructe din București se găsesc într-un l...

Recent, restaurantul Le George, din cadrul hotelului Suter, și-a schi...

La un an de la lansare, restaurantul Sciccheria îl aduce în România...

Raionul de Pește Floreasca (fiindcă mai au unul, la Piața Dorobanț...

O cină memorabilă la Gramont, aristocraticul restaurant al Palatului...

2 comentarii

Sunt câteva restaurante în București care au meniuri nu foarte sofi...

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță ...

Restaurantul Le George, din cadrul Palatului Suter, devine Gramont și...

RO-Wine | The International Wine Festival of Romania - ediția de prim...

 Savart e genul de restaurant în care ajungi până la u...

Sardin e un restaurant tare interesant, și va ajunge să fie studiu d...

KANÉ - NEW ROMANIAN CUISINE începe o serie de colaborări cu chefi i...

Singureni Manor Equestrian Retreat va fi gazda unui eveniment culinar ...

La finalul lunii martie, 5 to go dublează porția de energie oferită...

Raionul de Pește din Piața Dorobanților a fost una dintre cele ...

Devenită  epicentru pe  harta cultural-continentală, Timișoara ș...

Sâmbătă 11 martie 2023, profesioniști și amatori, iubitori ai vie...

Afiseaza
comentarii

Cum se făceau lucrurile în restaurante în timpul comunismului românesc. Lista rețetelor aprobate de partid în anii 80…

*

Ministerul Comerţului Interior, in colaborare cu Ministerul Turismului si Centrocoop, a elaborat prezentul „REŢETAR TIP PENTRU PREPARATE CULINARE” pentru toate unităţile de alimentaţie publică.

Această lucrare este inspirată din bucătăria tradiţională a ţării noastre şi foloseşte metodele tehnologiei culinare moderne de natură să asigure o alimentaţie a populaţiei, fundamentată pe principii ştiinţifice.

In acest scop, numeroşi maeştri în arta culinară, cadre cu înaltă calificare din unităţile de producţie ale alimentaţiei publice din Ministerul Comerţului Interior, Ministerul Turismului şi Centrocoop, precum şi numeroşi specialişti gastronomi şi-au dat mîna în cadrul Laboratorului de creaţie şi experimentări pentru alimentaţia publică, organizat de Ministerul Comerţului Interior pentru a îmbunătăţi reţetarul general de preparate culinare, elaborînd un număr de 1200 reţete de preparate de bucătărie de cerinţă curentă.

In pas cu cerinţele gastrotehniei, culegerea de reţete pe care o punem la îndemîna personalului muncitor din activitatea de producţie culinară din toate unităţile de alimentaţie publică este menită să contribuie la promovarea mai accentuată a unui consum sporit de legume, în concordanţă cu principiile alimentaţiei echilibrate nutriţional, precum şi la diversificarea sortimentului în acest sector.

Fiecare reţetă conţine consumul specific de materii prime pentru 10 porţii, gramajul produsului finit pentru o porţie şi procesul tehnologic de preparare.

In concepţia autorilor, această culegere de reţete lasă la îndemîna specialiştilor posibilitatea să folosească în paralel şi alte reţete culinare, care să răspundă cerinţelor de consum ale populaţiei din diferitele zone geografice ale ţării. Desigur, la preparatele realizate pe baza reţetelor proprii, bucătarii au datoria să manifeste aceeaşi consecvenţă în promovarea principiilor alimentaţiei ştiinţifice a populaţiei, avînd în vedere proporţiile preconizate de proteine, lipide de origine vegetală şi animală, care răspund cerinţelor alimentaţiei raţionale şi nu trebuie să depăşească cantităţile de carne şi grăsimi ce se folosesc la preparatele similare conţinute în reţetele-tip.

Culegerea de reţete pusă la dispoziţia specialiştilor din unităţile de profil este alcătuită din două părţi:

  • partea I cuprinde 1245 reţete desfăşurate în 12 capitole, corespunzător diferitelor grupe de semipreparate şi preparate culinare;
  • partea a II-a prezintă principalele metode moderne de preparare culinară pentru menţinerea factorilor nutritivi conţinuţi de materiile prime, precum şi metodologia de determinare a valorii calorice şi nutritive a preparatelor culinare, uşor accesibile fiecărui lucrător bucătar.

Sîntem convinşi că din confruntarea elaborărilor noastre cu practica de producţie va rezulta îmbogăţirea cu noi reţete de preparate culinare a acestei culegeri, pe care desigur nu o putem considera completă. Experienţa de producţie este chemată a omologa fiecare preparat şi a promova pe baza „reţetelor-tip” cerinţele alimentaţiei ştiinţifice ale populaţiei.

Mulţumim tuturor celor ce-şi vor alătura preocupările eforturilor noastre, ca şi celor care ne-au ajutat la împlinirea lor.

Data actualizarii: 21/03/2021