Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

Grădinile și parcul Crowne Plaza București, hotel și complex de s...

În jurul complexului comercial Strip Mall din comuna Tunari, cu resta...

5 to go trece granița! Brandul 100% românesc se extinde în Franța ...

AMBRA - Live session Ce-ar fi să petrecem un început de vară...

Jurnalistul culinar Cosmin Dragomir pregătește pentru această vară...

Din câte am putut observa și deduce, Chef Dani Prodan are libertate ...

De 1 Iunie, Antica Pizza, pizzeria artizanală situată în București...

Locul 12 la nivel european pentru brandul românesc! 5 to go, brand...

În plina criză din industria Horeca, Alexandru Sautner, fondatorul G...

Pe 21 Mai romanii au facut din totdeauna chef mare, cinstind amintirea...

Grupul Magic by Hop Garden a deschis primul restaurant din Bucuresti c...

Nu am fost niciodată în Oltenia. Așa că, atunci când femeia m...

2 comentarii

Villa Vinea a lansat, la sfarsitul lui 2020, Argilla, primul sau vin s...

I am Chef Patricio Massimino. My Culinary adventure started 17 yea...

Domeniile Prince Matei lansează o nouă imagine pentru vinurile sale ...

Cum se făceau lucrurile în restaurante în timpul comunismului româ...

Jariștea continuă cu patos tradiția gătitului boieresc și-ți tri...

Începând cu luna martie, peisajul gastronomic bucureștean s-a îmbo...

Iată, se face un an de când mâncam doar acasă, cu rare momente...

Antica Pizza, pizzeria artizanală cu produse autentice, italiene, se ...

Ce au comandat românii de mâncare în 2020? Peste 4 milioane de cău...

Fika18 - prima croissanterie din România: un concept unic bazat pe sp...

O cină memorabilă în plină pandemie și în plină iarnă la P...

Ciorba de perișoare și ardeii umpluți au fost la mare căutare prin...

La vremuri noi, benchetuială nouă la Jariștea! Noii muzicanți de m...

Reîncepe zaiafetul: Kera Calița anunță mare spectacol la Locanta J...

Prin caracterul său dinamic, industria ospitalității este supusă p...

Carrefour România lansează Act For Good, un program prin care atunci...

5 to go țintește BIG și în 2021! Peste 100 de noi cafenele, extind...

După un an de zile în care au cercetat şi adaptat metode de proc...

Obiceiul cu colinda vi-l împărtășește Kera Calița ot Jariștea c...

Villa Vinèa lansează, în ediție limitată, Argilla 2016, primul vi...

O franțuzoaică de viță liberă la Viticola Sarica Niculițel și D...

În amintirea stelei care a vestit magilor Nașterea Domnului, Kera Ca...

Îmi aduc aminte de primul pește cu adevărat bun pe care l-am mânca...

Sambata, pe 12 Decembrie se prăznuiește ocrotitorul cismarilor, Sfâ...

Așadar, „Vă invităm la una dintre cele mai apreciate experien...

2020 a fost un an cu totul neașteptat, un an care a adus nenumărate ...

Un home delivery à la Răzvan Crișan... :-D  De când s-au înch...

Acum lucrurile merg în felul următor în lume: cineva cu multe m...

Festin popular de 1 Decembrie la locanta Jariștea 2020 pentru doi del...

Pentru pomenirea Sfântului Andrei, deși este Postul Mare al Crăciun...

„Fie să renască numai cel ce har/ Are de-a renaște curățit prin...

30 de ani de Ana Pan, business-ul 100% românesc pentru care inovația...

Hard Rock Cafe București lansează, în premieră pentru celebrul lan...

Discutie cu un chelner la un restaurant din Herastrau, ajunsa repede l...

1 comentarii

Conceptul Miss Pho este un "slow food viet cuisine" lansat recent ...

Oamenii lui Godai, restaurantul fusion din Pipera: bucatarul american,...

5 to go lansează paharul Retro, de 650ml, cu 3 shot-uri de cafea! ...

Strada Occidentului pe la Piata Sfintii Voievozi, cu liceul de muzica ...

Afiseaza
comentarii

Cum se făceau lucrurile în restaurante în timpul comunismului românesc. Lista rețetelor aprobate de partid în anii 80…

*

Ministerul Comerţului Interior, in colaborare cu Ministerul Turismului si Centrocoop, a elaborat prezentul „REŢETAR TIP PENTRU PREPARATE CULINARE” pentru toate unităţile de alimentaţie publică.

Această lucrare este inspirată din bucătăria tradiţională a ţării noastre şi foloseşte metodele tehnologiei culinare moderne de natură să asigure o alimentaţie a populaţiei, fundamentată pe principii ştiinţifice.

In acest scop, numeroşi maeştri în arta culinară, cadre cu înaltă calificare din unităţile de producţie ale alimentaţiei publice din Ministerul Comerţului Interior, Ministerul Turismului şi Centrocoop, precum şi numeroşi specialişti gastronomi şi-au dat mîna în cadrul Laboratorului de creaţie şi experimentări pentru alimentaţia publică, organizat de Ministerul Comerţului Interior pentru a îmbunătăţi reţetarul general de preparate culinare, elaborînd un număr de 1200 reţete de preparate de bucătărie de cerinţă curentă.

In pas cu cerinţele gastrotehniei, culegerea de reţete pe care o punem la îndemîna personalului muncitor din activitatea de producţie culinară din toate unităţile de alimentaţie publică este menită să contribuie la promovarea mai accentuată a unui consum sporit de legume, în concordanţă cu principiile alimentaţiei echilibrate nutriţional, precum şi la diversificarea sortimentului în acest sector.

Fiecare reţetă conţine consumul specific de materii prime pentru 10 porţii, gramajul produsului finit pentru o porţie şi procesul tehnologic de preparare.

In concepţia autorilor, această culegere de reţete lasă la îndemîna specialiştilor posibilitatea să folosească în paralel şi alte reţete culinare, care să răspundă cerinţelor de consum ale populaţiei din diferitele zone geografice ale ţării. Desigur, la preparatele realizate pe baza reţetelor proprii, bucătarii au datoria să manifeste aceeaşi consecvenţă în promovarea principiilor alimentaţiei ştiinţifice a populaţiei, avînd în vedere proporţiile preconizate de proteine, lipide de origine vegetală şi animală, care răspund cerinţelor alimentaţiei raţionale şi nu trebuie să depăşească cantităţile de carne şi grăsimi ce se folosesc la preparatele similare conţinute în reţetele-tip.

Culegerea de reţete pusă la dispoziţia specialiştilor din unităţile de profil este alcătuită din două părţi:

  • partea I cuprinde 1245 reţete desfăşurate în 12 capitole, corespunzător diferitelor grupe de semipreparate şi preparate culinare;
  • partea a II-a prezintă principalele metode moderne de preparare culinară pentru menţinerea factorilor nutritivi conţinuţi de materiile prime, precum şi metodologia de determinare a valorii calorice şi nutritive a preparatelor culinare, uşor accesibile fiecărui lucrător bucătar.

Sîntem convinşi că din confruntarea elaborărilor noastre cu practica de producţie va rezulta îmbogăţirea cu noi reţete de preparate culinare a acestei culegeri, pe care desigur nu o putem considera completă. Experienţa de producţie este chemată a omologa fiecare preparat şi a promova pe baza „reţetelor-tip” cerinţele alimentaţiei ştiinţifice ale populaţiei.

Mulţumim tuturor celor ce-şi vor alătura preocupările eforturilor noastre, ca şi celor care ne-au ajutat la împlinirea lor.

Data actualizarii: 21/03/2021

Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close