Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

Tot ce ai vrut să știi despre organizarea evenimentelor... dar nu ai...

Căutarea locației de nuntă este primul pas în organizarea celui ma...

In cei 2.5 ani de activitate, agentia de consultanta HoReCa Next Root ...

Actorul câștigător de Oscar Adrien Brody este noul ambasador Johnni...

NEGRONI WEEK, EVENIMENT GLOBAL DEDICAT CELEBRULUI COCKTAIL ITALIAN, SE...

Recunoaștere internațională pentru cofetăria românească: „C...

Sun Plaza organizează Sun Beer Fest, festival de bere artizanală, î...

Clădirea băncii Marmorosch Blank redată orașului în 2021 sub form...

Nordul Bucureștiului, în jurul Ana Tower, Crowne Plaza și Ramada, c...

Domeniul Aristiței este situat în Valea Călugărească, satul Nicov...

Am avut multe cine memorabile la București, și la restaurantele din ...

Miguel Rocha Vieira, a Michelin star chef in Bucharest Miguel Roc...

Cu barca pe Lacul Snagov, plecând de la Snagov Club...   ...

Cartierul de business Pipera spre strada Barbu Vacarescu și Promenada...

Rețeaua națională La Romana dal 1947 se extinde cu prima gelaterie ...

Bookingham, platformă de rezervări și programări online, se lansea...

Magic by Hop Garden devine Hop Garden Group și estimează afaceri de ...

Bulevardul Dacia din București pe la Aurel Vlaicu, unde e restaurantu...

Strip Mall în Pipera - Voluntari, complexul comercial cu restaurantel...

Cronicari Digitali lansează „Amintiri Gustoase”, proiect gastrono...

Le Blanc este un restaurant nou în sectorul 6 din Bucureşti, capacit...

Faleza Dunării la Galați, pe promenada superioară, în dreptul rest...

Next Root Management Systems devine un one-stop-shop al industriei de ...

Reduce stafful si timpul de asteptare al clientilor (nu mai printa men...

Piscina Complexului Turistic Elisa din comuna Belciugatele, construit ...

Balta din Belciugatele, comuna în care fostul primare Petre Dinei a c...

Pine Restaurant & Terrace Pasiunea pentru gustul bun ne-a i...

Volumul “Curatorul de zacuscă, texte gastronomice” de Cosmin Drag...

Crama Villa Vinèa a câștigat două medalii de aur și una de ar...

Centrul de Evenimente The President devine The President Club și esti...

La finalul lunii aprilie s-a deschis Cibo e Vino. Inaugurat momentan p...

Grădinile și parcul Crowne Plaza București, hotel și complex de s...

În jurul complexului comercial Strip Mall din comuna Tunari, cu resta...

5 to go trece granița! Brandul 100% românesc se extinde în Franța ...

AMBRA - Live session Ce-ar fi să petrecem un început de vară...

Jurnalistul culinar Cosmin Dragomir pregătește pentru această vară...

Din câte am putut observa și deduce, Chef Dani Prodan are libertate ...

De 1 Iunie, Antica Pizza, pizzeria artizanală situată în București...

Locul 12 la nivel european pentru brandul românesc! 5 to go, brand...

În plina criză din industria Horeca, Alexandru Sautner, fondatorul G...

Pe 21 Mai romanii au facut din totdeauna chef mare, cinstind amintirea...

Grupul Magic by Hop Garden a deschis primul restaurant din Bucuresti c...

1 comentarii

Nu am fost niciodată în Oltenia. Așa că, atunci când femeia m...

3 comentarii

Villa Vinea a lansat, la sfarsitul lui 2020, Argilla, primul sau vin s...

I am Chef Patricio Massimino. My Culinary adventure started 17 yea...

Domeniile Prince Matei lansează o nouă imagine pentru vinurile sale ...

Cum se făceau lucrurile în restaurante în timpul comunismului româ...

Jariștea continuă cu patos tradiția gătitului boieresc și-ți tri...

Începând cu luna martie, peisajul gastronomic bucureștean s-a îmbo...

Iată, se face un an de când mâncam doar acasă, cu rare momente...

Afiseaza
comentarii

Cum se făceau lucrurile în restaurante în timpul comunismului românesc. Lista rețetelor aprobate de partid în anii 80…

*

Ministerul Comerţului Interior, in colaborare cu Ministerul Turismului si Centrocoop, a elaborat prezentul „REŢETAR TIP PENTRU PREPARATE CULINARE” pentru toate unităţile de alimentaţie publică.

Această lucrare este inspirată din bucătăria tradiţională a ţării noastre şi foloseşte metodele tehnologiei culinare moderne de natură să asigure o alimentaţie a populaţiei, fundamentată pe principii ştiinţifice.

In acest scop, numeroşi maeştri în arta culinară, cadre cu înaltă calificare din unităţile de producţie ale alimentaţiei publice din Ministerul Comerţului Interior, Ministerul Turismului şi Centrocoop, precum şi numeroşi specialişti gastronomi şi-au dat mîna în cadrul Laboratorului de creaţie şi experimentări pentru alimentaţia publică, organizat de Ministerul Comerţului Interior pentru a îmbunătăţi reţetarul general de preparate culinare, elaborînd un număr de 1200 reţete de preparate de bucătărie de cerinţă curentă.

In pas cu cerinţele gastrotehniei, culegerea de reţete pe care o punem la îndemîna personalului muncitor din activitatea de producţie culinară din toate unităţile de alimentaţie publică este menită să contribuie la promovarea mai accentuată a unui consum sporit de legume, în concordanţă cu principiile alimentaţiei echilibrate nutriţional, precum şi la diversificarea sortimentului în acest sector.

Fiecare reţetă conţine consumul specific de materii prime pentru 10 porţii, gramajul produsului finit pentru o porţie şi procesul tehnologic de preparare.

In concepţia autorilor, această culegere de reţete lasă la îndemîna specialiştilor posibilitatea să folosească în paralel şi alte reţete culinare, care să răspundă cerinţelor de consum ale populaţiei din diferitele zone geografice ale ţării. Desigur, la preparatele realizate pe baza reţetelor proprii, bucătarii au datoria să manifeste aceeaşi consecvenţă în promovarea principiilor alimentaţiei ştiinţifice a populaţiei, avînd în vedere proporţiile preconizate de proteine, lipide de origine vegetală şi animală, care răspund cerinţelor alimentaţiei raţionale şi nu trebuie să depăşească cantităţile de carne şi grăsimi ce se folosesc la preparatele similare conţinute în reţetele-tip.

Culegerea de reţete pusă la dispoziţia specialiştilor din unităţile de profil este alcătuită din două părţi:

  • partea I cuprinde 1245 reţete desfăşurate în 12 capitole, corespunzător diferitelor grupe de semipreparate şi preparate culinare;
  • partea a II-a prezintă principalele metode moderne de preparare culinară pentru menţinerea factorilor nutritivi conţinuţi de materiile prime, precum şi metodologia de determinare a valorii calorice şi nutritive a preparatelor culinare, uşor accesibile fiecărui lucrător bucătar.

Sîntem convinşi că din confruntarea elaborărilor noastre cu practica de producţie va rezulta îmbogăţirea cu noi reţete de preparate culinare a acestei culegeri, pe care desigur nu o putem considera completă. Experienţa de producţie este chemată a omologa fiecare preparat şi a promova pe baza „reţetelor-tip” cerinţele alimentaţiei ştiinţifice ale populaţiei.

Mulţumim tuturor celor ce-şi vor alătura preocupările eforturilor noastre, ca şi celor care ne-au ajutat la împlinirea lor.

Data actualizarii: 21/03/2021

Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close