Interviuri cu persoane importante din lumea gastronomiei si din alte domenii cu legaturi directe cu aceasta

Ord. dupa

Se numeste Agustina Fitri si este una dintre cele doua Lady Chefs ale ...

Alex Petricean este Head Chef-ul restaurantului Maize, deschis anul ac...

Chef Alexandru Iacob s-a nascut la Iasi si este bine-cunoscut publicul...

Alexandru Sautner are 49 de ani si lucreaza de peste 27 de ani in dom...

1 comentarii

Recent, restaurantul Le George, din cadrul hotelului Suter, și-a schi...

Sotii Amalia si Domenico Bellantoni sunt proprietarii restaurantului B...

4 comentarii

Ana Consulea este Chef cofetar si fondator al Zexe Braserie, un loc na...

Cu o experienta de peste 15 ani in industriile retail si horeca, Andre...

Angelica Ilie a fost sportiva de performanta, a practicat handbalul. I...

1 comentarii

Chef Antonio Passarelli are 58 de ani si este unul dintre cei mai renu...

2 comentarii

Chef Ashlie Dias este Executive Chef-ul Hotelului Sheraton din Capital...

Chef Catalin Petrescu activeaza in domeniul gastronomic romanesc inca ...

Chef Cezar Petru Munteanu, pe numele sau intreg, a absolvit Colegiul d...

Cu o cariera in gastronomie de peste 18 ani, Alexandru Chioaru a lucra...

Chef Joseph Hadad este cu siguranta unul dintre cei mai titrati Chefi ...

4 comentarii

Chef Mircea Niculescu se afla in bucatariile hotelului Athenee Palace ...

De la adunari simple si intime la banchete spectaculoase cu peste 1500...

Tim Schmidt este Chef-ul Executiv al hotelului Athenee Palace Hilton B...

Chef Ciprian Nicolescu are de 48 ani si s-a nascut la Brasov. Cariera ...

Chef Constantin Ghimpu s-a apucat relativ tarziu de bucatarie si, intr...

Constantin Vladareanu, patronul lantului Cuptorul cu Lemne, a deschis ...

CEO al Centrului de Evenimente The President, Corin Romanescu activeaz...

Cristian Lazar are 38 de ani si este Head Chef-ul restaurantului Prime...

Cu o experienta de aproximativ 30 de ani, din cei 49 de ani de viata, ...

Chef Dan Cretu este din zona Brasovului. Strabunica sa a avut printre ...

Trattoria Il Calcio este de 17 ani pe piata gastronomica din Romania. ...

Se numeste Dan Prodan, are 36 de ani si are o experienta de peste 16 a...

Dan Tudor Tonescu este Head Corporate Chef al Grupului City Grill. Che...

Daniel Michie, CEO al grupului City Grill, are 42 de ani. Daniel Misch...

3 comentarii

Daniela Chiriac are 36 de ani, a absolvit Universitatea Romano-America...

4 comentarii

David Contant este deja unul dintre numele sonore ale gastronomiei si ...

Sotii Amalia si Domenico Bellantoni sunt proprietarii restaurantul...

1 comentarii

Un interviu cu Dragos Panait, directorul general al firmei de consulta...

Dragos Panait este proprietarul restaurantului Red Angus din Bucur...

Dragos Petrescu are 46 de ani si este absolvent al Institutului Polite...

1 comentarii

Dumitru Bucsa are 42 de ani si este Executive Chef al Hotelului Novote...

Eugen Tudosie are 38 de ani si este managerul restaurantului Mesogios ...

3 comentarii

Doamna Evanthia Zisi este o persoana carismatica, foarte sociabila si ...

2 comentarii

Francesco Castrovillari  are 29 de ani si s-a nascut in sudul Italiei...

Chef Franz Conde este Executive Chef al Athenee Palace Hilton din 2016...

Este randul lui George Baciu, chef intr-unul dintre restaurantele hote...

Georgios Malideros are de 29 ani si s-a nascut in Grecia, dar in preze...

Chef Gianny Banuta, pe numele sau intreg Iulian Marian Banuta, are 35 ...

Gleb Poluiaktov este proprietarul Brutal Russian Bucuresti, un bistro ...

Gustavo Hernandez este proprietarul, dar si Chef-ul restaurantului cu ...

Am fost in vizita la HorecaExchange, sa aflam despre evolutia pietei d...

1 comentarii

Pizza PPH exista pe piata de delivery din Bucuresti inca din anul 2008...

Ilie Risnoveanu are 45 de ani si a terminat Facultatea de Studii Econo...

Excelența Sa, Domnul Felipe Guillermo Alvarez de Toledo este un diplo...

Chef Iosif Stefanescu nu este o fire extrovertita sau o persoana laud...

1 comentarii
Afiseaza
comentarii

Vinurile VILLA VINEA sunt rezultatul unui microclimat unic, seva unui pamant extraordinar, amplasat pe valea râului Tarnava Mica, una dintre cele mai vechi regiuni viticole ale Transilvaniei. Combinatia de soiuri plantate pe pantele cu expozitie predominant sudica, este unica.

Povestea a inceput in jurul anului 2001, cand Heiner Oberrauch a descoperit aici, in inima Transilvaniei, acest loc plin de promisiuni. Dorinta lui a fost de a crea vinuri unice, cu mult caracter, de neuitat pentru toti cei ce urmau sa le deguste.

Crama beneficiaza de o echipa de vinificatori formata din oenologul italian Celestino Lucin, detinatorul titlului Winemaker of the Year 2009 acordat de publicatia italiana de vinuri Gamberto Rosso, și Mihaly Denes, seful de crama, cel care coordoneaza operatiunile de productie si imbuteliere pe tot parcursul anului.

Mihaly Denes a avut amabilitatea sa ne raspunda la cateva intrebari despre ce inseamna industria vinului si mai ales experienta de la Villa Vinèa.

Cum a inceput pasiunea ta pentru oenologie si ce te-a determinat sa alegi acest drum?

Mihaly Denes: Sunt un om norocos, deoarece m-am nascut in aceasta vale sfanta, unde, inainte de revolutie, exista o podgorie de sute de hectare, cu struguri albi. Cred ca am mostenit pasiunea pentru oenologie de la bunicul meu, care avea o mica vie, plantata de el insusi prin anii ‘75, de ale carei roade ne bucuram in continuare. El adora vinul si, de aceea, se asigura ca strugurii de pe terenul sau sunt intotdeauna de calitate. De mic, imi placea foarte mult sa il ajut, iar, dupa terminarea studiilor, am inceput sa lucrez alaturi de tatal meu, atat in tamplarie, cat si in via retrocedata in 1991. Impreuna, faceam vin prin metoda clasica, in butoaiele vechi, de stejar, mostenite de la bunicul.

Cum a inceput povestea ta cu Villa Vinèa?

Mihaly Denes: In 2006, Heiner Oberrauch, proprietarul Villa Vinèa, a cautat un responsabil pentru plantatia pe care tocmai o crease, iar eu i-am fost recomandat de catre cel care, pe atunci, era primarul localitatii mele si care imi cunostea pasiunea pentru viticultura. Tocmai incepusem un curs de specializare in acest scop si am fost incantat de oportunitate. Din 2009, am inceput sa fac microvinificatie, demonstrand ca avem toate resursele sa facem vinuri de calitate. In 2011, am finalizat constructia cramei si am trecut si la vinificarea strugurilor.

Descrie-ne o zi din viata ta la crama.

Mihaly Denes: Nicio zi nu seamana cu alta, asa ca nu pot vorbi despre una singura. Viata in crama este atat de colorata, atat de complexa si imbina atat de multe actiuni care au loc atat afara, in vie, in natura, cat si in crama sau in birou. Totusi, daca ar fi sa aleg una singura pe care sa o descriu, as opta pentru o zi de cules, ce incepe, de fapt, in seara dinainte, cand eu si Celestino ne consultam asupra prioritatilor si facem planul de bataie. Dimineata, devreme, organizez culesul propriu-zis, alaturi de seful viei si incepem, de obicei, prin primirea zilierilor si detalierea responsabilitatilor. Avem localnici din Capalna de Sus, Mica si Idrifaia, care ne ajuta in aceste perioade aglomerate, ceea ce ne creeaza un sentiment de apartenenta si comunitate, foarte frumos. Ulterior, ne ocupam de receptia strugurilor, reglarea masinilor de procesare, iar, dupa aparitia primului must, de analizarea, degustarea, limpezirea si racirea mustului – ultima operatiune se face doar in cazul celui alb. In paralel, ma ocup si de mustul obtinut cu o zi inainte. Practic, vorbim de un mix de actiuni, care necesita capacitati diferite, concentrare si abilitatea de a lucra cu oamenii, dar care creeaza un mediu extrem de dinamic, plin de adrenalina si farmec.

Acest duo de oenologi creat de catre tine si Celestino Lucin este considerat unul dintre motivele pentru care vinurile Villa Vinèa   au un nivel atat de inalt de calitate. Ce imi poti spune despre aceasta colaborarea, care este dinamica dintre tine si Celestino, ce crezi ca aduce fiecare dintre voi in aceasta poveste?

Mihaly Denes: Pe mine si pe Celestino ne leaga nu doar o relatie profesionala frumoasa, ci si o prietenie stransa. Ne asemanam foarte tare, suntem foarte ambitiosi, avem aceleasi principii si poate acelasi grad de nebunie – sa-i spunem -, in ideea ca ne dorim intotdeauna sa scoatem din fiecare proiect, din fiecare strugure, ceva unic, care sa ne reprezinte. El are o experienta vasta in vinificatie, un stil propriu, care aduce o atingere personala vinului, conferindu-i o putere aparte, care se combina foarte bine cu perfectionismul meu inrait, cu determinarea de a trata disciplinat fiecare faza de lucru, ca la carte. Celestino vine aproape lunar la crama, mai putin in timpul culesului, cand are de lucru la crama din Italia, dar chiar si atunci colaboram si discutam constant, cu ajutorul tehnologiei, care ne ajuta foarte mult.

Cum ai descrie vinurile Villa Vinèa, care sunt diferentiatorii lor?

Mihaly Denes: Vinurile Villa Vinèa sunt echilibrate, au corpolenta, o aciditate vibranta, fructuozitate si prospetime. Diferentiatorii lor se datoreaza, in primul rand, terroirului din Valea Tarnavei Mici, apoi faptului ca normam atent productia, pentru a putea a ne asigura ca obtinem cea mai buna calitate si, bineinteles, procedurii si stilului modern de vinificatie.

Care este vinul tau preferat de la Villa Vinèa, in ceea ce priveste calitatile sale oenologice?

Mihaly Denes: Eu am crescut, practic, cu Feteasca Regala, pe care o am aproape de inima, dar ma seduc si Sauvignonul, si Feteasca Neagra, iar despre cupaje ce sa mai spun? Sunt creatiile mele si ale lui Celestino. In acest moment, am o pasiune pentru doua cupaje, unul alb si unul rosu, din brandul Argilla, care momentan stau la maturat in sticle, de un an si jumatate, si care vor iesi pe piata anul viitor.

Dar vinul care a reprezentat proiectul tau preferat, din cadrul Villa Vinèa?

Mihaly Denes: Imi plac toate proiectele din cadrul cramei, dar cred ca preferatul meu, la acest moment, este Diamant, unde imi doream un cupaj autohton din Feteasca Regala si Feteasca Alba, un amestec local, unic, vinificat la baric.

Care a fost anul tau preferat de productie si de ce?

Mihaly Denes: Anul meu preferat de productie a fost primul, 2011, cand am descoperit, alaturi de Celestino, calitatea vinurilor pe care le putem face impreuna. A fost o experienta de neuitat, inceputul unei povesti foarte dragi mie.

Cum arata productia de anul acesta, ce ne poti spune despre ea?

Mihaly Denes: Productia arata bine, sunt foarte multumit de calitate. Ne-au ajutat mult vremea, toamna foarte lunga si calda, care a contribuit la maturarea sanatoasa a strugurilor, absenta grindinei, prezenta cam in fiecare an, in ultima vreme. Urmaresc cu drag evolutia vinurilor.

Care sunt asteptarile tale de la urmatorii ani, cum vezi evolutia Villa Vinèa, din perspectiva calitatii, a metodelor de productie si a vinurilor scoase pe piata?

Mihaly Denes: Ca vinificator, eu imi doresc foarte mult sa avem parte de aceeasi clima, ce ne permite să producem strugurii de calitate, care, pana la urma, stau la baza calitatii vinului bun. In plus, vreau sa continuam sa promovam soiurile autohtone, extrem de cautate de turisti si expati, dar apreciate si de localnici, care sunt tot mai interesati de terroirul nostru si tot mai atenti la fiecare nuanta. Eu si Celestino vom incerca intotdeauna sa cream noutati, asa cum am facut cu Diamant, Contessa, Rubin sau Cuvée Celest, care au intrat rapid pe listele pasionatilor de vinuri. Pregatim, cum spuneam, o gama noua, Argilla, si un spumant rosé. Calitativ vorbind, suntem la un nivel inalt, rezultatul muncii noastre si a lipsei de compromis, iar lucrurile vor merge doar in sus de aici, deoarece ne dorim sa cream vinuri albe, aromatice care sa concureze cu cele mai bune etichete internationale. In plus, vrem sa crestem gradul de interactiune dintre brand si consumatori, sa organizam mai multe evenimente si degustari, atat la crama, cat si la parteneri, pentru a colecta informatii si a informa cu privire la produsele si tehnicile noastre. Avem acum o echipa buna, cu rezultate pozitive pe piata, ceea ce ma face sa am incredere in viitorul frumos al vinurilor noastre. (Decembrie 2019)

Data actualizarii: 11/12/2019

  • Anonim :

    Tot respectul Dénes

  • Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

    The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

    Close