Crama transilvăneană Villa Vinèa și Muzeul Național al Țăranului Român au lansat Vinul Muzeului Țăranului. Astfel, sub brandul MNȚR, cei care apreciază oenologia se vor putea bucura de 2 soiuri locale și unul internațional, sub etichetele Villa Vinèa Rosé, Pinot Noir, 2019, Villa Vinèa Fetească Regală, 2018 și Villa Vinèa Fetească Neagră, 2018.
Sortimentele sunt disponibile pentru achiziționare în cadrul Galeriei de Artă a Țăranului, magazinul de suveniruri al muzeului.
“Am căutat, mulți ani de zile, un vin potrivit pentru a deveni Vinul Muzeului Țăranului. Evident, prima cerință a fost să fie unul de calitate superioară. În plus, ne-am dorit să provină dintr-o podgorie cu un grad înalt de notorietate și apreciere și să se ridice la standardele vizitatorilor noștri – oameni care apreciază cultura noastră națională și lucrul bine făcut.
Mă bucur că am găsit cel mai bun partener, crama Villa Vinèa, acest promotor al vinului transilvănean, și sper că Vinul Muzeului Țăranului se va bucura de succes.”, declară Virgil Ștefan Nițulescu, director al Muzeul Național al Țăranului Român.
Pentru a susține cultura și activitățile artistice comunității locale, crama Villa Vinèa donează Teatrului Național Târgu-Mureș câte 2 lei, din prețul fiecărei sticle vândute în asociere cu Muzeul Țăranului Român.
Proiectul Vinul Muzeului Țăranului este susținut de către tipografia IPPU Packaging.
Pinot Noir, Fetească Regală și Fetească Neagră, pentru vizitatorii MNȚR
“La Villa Vinèa, creăm vinuri de calitate, care să reprezinte cu mândrie și eleganță cultura locală și terroir-ul Târnavei Mici. Ne bucurăm că etichetele noastre sunt acum disponibile în magazinul de suveniruri al MȚR și sperăm ca vizitatorii din România și din alte țări – turiștii și expații ce trec pragul acestei frumoase instituții – să ia cu ei mostre ale pasiunii noastre pentru calitate și oenologie. Prin astfel de proiecte, realizate cu consecvență, consider că vom reuși, treptat, să ne poziționăm țara drept un producător relevant și apreciat, de vinuri de calitate.”, declară Mircea Matei, Director General al Villa Vinèa.
Vinurile care se găsesc deja pe rafturile Galeriei de Artă a Țăranului sunt următoarele:
Villa Vinèa Rosé, 2019 – medaliat cu aur, în cadrul International Wine Contest Bucharest 2020. Acesta este un Pinot Noir 100%, un vin corpolent, cu arome intense, un nas de fructe roșii de pădure și o culoare roz pal. Are o aciditate medie și un gust fructat, de citrice, căpșune, cu ușoare nuanțe de mango. Postgustul are o prospețime a sa, în care se simt arome de cireșe de mai, ierburi mediteraneene condimentate și aluzii minerale.
Villa Vinèa Fetească Regală, 2018 este un vin de un galben pai, foarte deschis, cu un nas bine integrat și o mineralitate caracteristică terroir-ului Târnavei Mici. Nasul este delicat, un amestec de fructe albe, de câmp, citrice verzi și iarbă proaspăt cosită. Gustul aduce în prim plan mere și lămâi verzi, cârcei de viță-de-vie, toate urmate de ușoare nuanțe de mentol. Postgustul este proaspăt și răcoritor, cu o ușoară astringență și note amărui, elegante, de grapefruit copt.
Villa Vinèa Fetească Neagră, 2018 este un vin rubiniu deschis, în al cărui nas se simt, în primul rând, fructele roșii și, într-un mod discret, în plan secundar, lemnul de stejar. Gustul este unul de cireșe, vișinată și magiun de prune, cu aluzii subtile de ciocolată neagră și vanilie. Postgustul este proaspăt, bogat în fructe roșii, de pădure. (Comunicat de presa – septembrie 2020)
Despre crama Villa Vinèa
Crama Villa Vinèa a fost fondată în 2004, în Valea Târnavelor, de către Heiner Oberrauch, proprietarul Salewa Group, care include branduri precum Oberalp, Salewa Sport, Pomoca, Wild Country etc. Cu o suprafață de 70 de hectare, pe care sunt cultivate soiuri locale și internaționale de struguri – Sauvignon Blanc, Riesling, Gewürztraminer, Pinot Noir, Merlot și Kerner -, compania produce în prezent 20 de vinuri, grupate în 3 game: Premium, Selection și Classic. Terroirul impresionant, cu cea mai înaltă clasificare din România, metodele de producție și pasiunea celor doi vinificatori, Misi Denes și Celestino Lucin, oenologul anului 2009, conform publicației italiene Gambero Rosso, fac ca vinurile Villa Vinèa să fie extrem de apreciate pentru calitatea, savoarea și mineralitatea lor.
Despre Muzeul Național al Țăranului Român
Muzeul Naţional al Ţăranului Român se înscrie în familia europeană a Muzeelor de Arte şi Tradiţii Populare. Este un muzeu naţional aflat sub autoritatea Ministerului Culturii. Posesorul unor colecţii de obiecte deosebit de bogate, adăpostit într-o cladire-monument istoric, în stil neo-românesc, practică o muzeografie cu totul aparte, care i-a prilejuit în anul 1996 onoarea atribuirii trofeului EMYA – European Museum of the Year Award. Stilul original de expunere se prelungeşte şi în publicațiile muzeului, în acţiunile de tip Muzeul Misionar, Şcoala Satului sau în evenimente ca vernisaje, concerte, conferinţe.
Va reusi La Mama Clubul Taranului imposibilul?
S-a redeschis la inceputul lunii restaurantul de la Muzeul Taranului Roman, in spate, pe Monetariei, unde e parcul cu biserica de lemn. Acum l-au luat cei de la La Mama, se cheama La Mama Clubul Țăranului.
Au doar salonul mare din fata, cel cu pereti de sticla. Sala de spectacole din interior, cea cu scena, a fost luata inapoi de MTR. E bine amenajat, luminos, colorat, tineresc, arata mult mai bine decat ce era inainte. Construiesc o scena pentru spectacole intr-o parte, au spus ca va fi gata in curand. Terasa e cea de dinainte, neamenajata, probabil ca se vor ocupa de ea mai serios la primavara. Fiindca pentru cateva zile de vreme buna, cate au mai ramas, s-or fi gandit ca nu merita investitia si blocarea banilor.
Nu par sa fie diferente intre meniul de la La Mama Clubul Taranului si cele din alte restaurante ale lor. E posibil sa fie chiar identice, si e normal sa fie astfel. Am luat o ciorba radauteana fara gust. Si mica pe deasupra, de mi-a parut rau dupa cei 16 lei dati pe ea. Ardeii umpluti au fost buni, m-au scutit de mersul la alt restaurant.
Serviciul fluctuant, cu doi chelneri buni si placuti, implicati, si cu unul cu mintea in cu totul alta parte. Clienti destul de multi la pranz, corporatisti toti de la turnurile de birouri din jur, veniti ca la cantina.
Si chiar asta prevad ca va fi La Mama Clubul Țăranului, o cantina pentru cei din jur. Nu cred ca se vor mai intoarce clientii fostului Clubul Taranului MTR, care veneau acolo pentru spectacole, evenimente culturale si pentru ambianta ceva mai boema decat la alte restaurante, si mai putin pentru mancare. Cei de la La Mama incearca sa reinvie atmosfera si traditiile legate de acest loc, insa le va fi foarte greu. Eu sper sa le reuseasca, totusi. Ar fi o premiera sa poata avea in acelasi loc si cantina corporatista, la pranz, apoi sa se schimbe totul brusc pentru seara, si sa capete un aer intelectual. Nu ca ar fi imposibil, insa acum nu-mi vin in minte exemple de astfel de reusite, desi incercari au tot fost. (GB – septembrie 2019)
Salonul La Mama Clubul Țăranului
Parcul de la Muzeul Taranului Roman cu biserica de lemn, targul si terasa restaurantului La Mama Clubul Taranului