Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

Singureni Manor Equestrian Retreat va fi gazda unui eveniment culinar ...

La finalul lunii martie, 5 to go dublează porția de energie oferită...

Devenită  epicentru pe  harta cultural-continentală, Timișoara ș...

Sâmbătă 11 martie 2023, profesioniști și amatori, iubitori ai vie...

Am băut din vinurile Serenum în urmă cu câțiva ani, înainte de p...

1 comentarii

Așa că, stilul de viață alert îi face pe români să se îndrepte...

Cei de la Singureni Manor Equestrian Retreat, despre care am tot scris...

Instituția financiară Capital Financial Services S.A., care opereaz...

Un concept fine dining cu bucătarie românească modernă

Ce orașe au cafea comparabilă cu cea din București? Stravagante Ca...

1 comentarii

Am făcut un sondaj, i-am întrebat pe oameni ce ar face cu banii dac...

3 comentarii

S-a redeschis Mozzafiato în Piața Floreasca, după o foarte lungă p...

Recensământul 5 to go în 2022: 15,6 milioane de produse pe bază de...

5 to go și Vola.ro deschid sezonul de iarnă cu călătorii de pove...

„Bucătăria Hoinară se gătește de plecare” un nou album de fot...

5 to go devine importator și distribuitor unic Latte Art Factory în ...

„Ce gătim mai bine acasă, de Sărbători”, concurs care începe ...

În luna noiembrie 2022, Carlsberg Breweries aniversează 175 de a...

Restaurantul Nowa Herăstrău îmbracă haine de toamnă cu un meniu n...

La TV fotbal, pe Instagram mâncare. Mondialele de gastronomie, proiec...

Fork Ana Tower a fost încă de la început un restaurant cu mâncare ...

2 comentarii

Brandul românesc 5 to go intră în top 10 lanțuri de cafenele din E...

Număr record de vizitatori din toate colțurile lumii la RO-Wine U...

O clasă de 24 de elevi se va pregăti la Snagov Club, Casa Vlasia şi...

Număr record de vinuri la cea de-a 14 ediție a festivalului RO-Wine ...

Chef Radu CM Ionescu (Kaiamo) x Chef Davide Pezzuto (D.One Ristorante ...

Weekend dedicat asocierilor gastronomice premium. Un nou show marca Re...

Weekendul acesta va avea loc cea de-a IX-a ediție ASIA Fest, în Parc...

SUN PLAZA organizează o nouă ediție a festivalului de bere artizana...

Kaufland Summer TV – postul TV online prin care agenția v8 și Kauf...

5 to go lansează din această lună o gamă de capsule, dedicată seg...

Codul bunelor maniere prezintă ansamblul regulilor despre cum ar treb...

WishFest – festivalul lampioanelor pe apă, revine pe 17 și 18 sept...

Unul dintre cei mai apreciati Chefi la nivel international vine in Rom...

Horeca Culinary School, un centru de formare profesionala care este pr...

Chef Cătălin Petrescu și-a deschis de o săptămână propriul rest...

Pivnița din cadrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Viticult...

Crama veche din cadrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Vitic...

Crama nouă din cadrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Vitic...

Berăria Gambrinus - latura nouă, din strada Ion Brezoianu, legată d...

Lacul Floreasca și împrejurimile cu vedere de pe terasa restaurantul...

Chef Ionuț Gheorghe are 35 ani și a absolvit liceul și școala de b...

Începând cu luna iulie 2022, Restaurantul BONE din București se num...

Platerq, start-up fondat de 5 tineri din Oradea in Decembrie 2021, est...

Ce e de văzut și gustat weekendul acesta la evenimentul ce are în p...

Evenimentul dedicat exclusiv bucătăriei asiatice va avea loc între ...

Restaurantul Sardin lansează noul meniu de vară creat de Chef Dan Pr...

Chef Hădean se alătură platformei de rezervări online, Bookingham,...

Japanos se extinde și în afara României. Astfel, brandul și-a desc...

Timp de trei zile, între 27 și 29 mai, Centrul Vechi din București ...

Afiseaza
comentarii

Conferinţa muzicală «Gastronomie şi muzică, o asociere savuroasă» – o paralelă între două arte la fel de apropiate mie, muzica clasică si gastronomia, prezentată de un fin cunoscător al amândurora, Nicolas Deshoulieres, muzicolog, pianist, profesor de educaţie artistică, Director de studii la Conservatorul din arondismentul IX al Parisului.

Argumentele muzicale au fost susținute la pian chiar de către Nicolas. Cele câteva poze sugerează doar în mică masură argumentația gastronomică, descrisă si prin meniul de la sfârșit…
(George Butunoiu, martie 2018, București)

Nicolas Deshoulieres, pianist, directorul Coservatorului din Arondismentul IX din ParisMesdames et Messieurs,

In această introducere muzicală, vă propun să vă deschid apetitul prezentându-vă întâlnirea dintre două mari arte: arta muzicală şi arta culinară. Aceste două arte mobilizează simţuri diferite, auzul şi gustul. Totuşi, între aceste discipline există convergenţe şi puncte comune. Iată un prim exemplu, şi anume Tartina cu unt a lui Mozart: (Exemplu la pian) Wolfgang Amadeus Mozart – Tartina cu unt

Mâna dreaptă alunecă pe clape (glissando şi apogiatură) pentru a imita cuţitul care alunecă pe felia de pâine.

Gastronomia ca şi muzica depinde de mâinile bucătarilor-şefi şi dirijorilor: sunt două discipline care respectă reguli şi ritualuri…

Iată un citat al compozitorului Gioacchino Rossini, care îşi petrecea mai mult timp gătind decât compunând, şi care este semnificativ pentru legătura dintre savoarea gustului şi savoarea muzicii:

«Dragostea este pentru inimă ceea ce apetitul este pentru stomac. Stomacul este dirijorul care frânează sau impulsionează marea orchestră a pasiunilor. […]», și «A mânca şi a iubi, a cânta şi a digera sunt cele 4 acte ale operei bufe denumită viaţă […] Cel care o lasă să fugă fără să se bucure de ea este doar un nebun».

I Inspiraţii încrucişate

Anumite piese muzicale au fost inspirate de gastronomie:

  • Michel-Richard Delalande – Simfonii pentru supeurile Regelui (1703)
  • Georg Philipp Telemann – Tafelmusik [Muzică pentru masă ] (1733)
  • Giacomo Meyerbeer – Hughenoţii (1836) (Corul din actul I: «Bucuria mesei, fericirea adevărată!)
  • Jacques Offenbach  – Pomme d’Api (1873) (Trio la grătar «Du-te să cauţi grătarul pentru ca să frigem cotletele»)

Dar şi anumite feluri de mâncare au fost inspirate de muzică:

  • Gioacchino Rossini era un gourmet. Frecventa marile restaurante pariziene; dealtfel, bucătarul-şef al restaurantului Maison dorée a inventat Tournedo-ul Rossini, dedicându-l compozitorului.
  • Pêche Melba: este un desert creat la sfârşitul secolului romanticilor, de către Auguste Escoffier, ca omagiu adus sopranei australiene Nellie Melba. Acest desert se compune dintr-o piersică fiartă în sirop de vanilie, servită alături de îngheţată de vanilie şi de piure de zmeură.
  • Prăjitura Opera: desert de ciocolată şi cafea inventat de cofetarul casei Dalloyau în 1955 ca omagiu adus dansatoarelor de la operă care frecventau cofetăria sa.
  • Desertul Poire Belle Hélène: para şi ciocolata se combină pentru a celebra triumful lui Offenbach cu opera-bufă Frumoasa Elena (1864).

(Fragment muzical): Jacques Offenbach – Frumoasa Elena, operă bufă (1876) Finala Actului I

Nicolas Deshoulieres, pianist, directorul Coservatorului din Arondismentul IX din Paris

II – Arome împărtăşite

Intre gastronomie şi muzica exista sentimente şi emoţii similare. Gastronomia şi muzica reflectă arta de a asocia / de a combina ingredientele. Un amestec chimic / un melanj fonic pentru bucuria meseanului sau a melomanului. Ingredientele sunt alimentele de bază pentru una, cu cele patru gusturi (dulce / acru / sărat / amar), iar pentru cealaltă, notele muzicale şi cele patru componente muzicale (ritm / melodie / armonie / timbru).

Gusturi care duc la sentimente similare:

Amar: în andive, cacao sau cafea / timbru şi sonorităţi dure ale orchestraţiei: Stravinsky (baletul Ritualul primăverii) şi armoniile dure, tari şi amare. (Fragment muzical): Igor Stravinsky – Ritualul primăverii (1913), Introducere Timbru amar şi acorduri disonante: armonie dură.

Acru: în oţet, lămâie, portocală, coacăze. In muzică, este obţinut printr-un studiu sonor în baletul „Dragostea celor trei portocale” al lui Prokofiev. Stridenţa acută a viorilor: senzaţie nervoasă (ca un frison) atunci când muşcăm dintr-o lămâie. (Fragment muzical): Anatol Vieru – Cvartet de coarde nr 7 (1987); Compozitor român din secolul XX Stridenţa viorii; joc armonic al violoncelului

Dulce: Comparaţie cu legato (înseamnă legat în italiană). Exprimă dulceaţa şi onctuozitatea ca în opera romantică a lui Chopin sau Enescu. (Fragment muzical): George Enescu – Cantabile & Presto (1904); Dulceaţa şi voluptatea liniei melodice; Timbru îmbătător al flautului ca o volută de caramel.

Sărat: Dacă gustul dulce este neted / onctuos şi rotund, gustul „sărat” din muzică ar fi în opoziţie : sacadat / picant, punctat ca boabele de sare: staccato (înseamnă sacadat în italiană); Sonatele lui Scarlatti / Prokofiev – Toccata pentru pian; (Fragment muzical): Charles-Valentin Alkan – Schiţe Op. 63 — nr 2 : «Staccatissimo» (1861); Staccatissimo înseamnă foarte staccato [sacadat]

In fine, combinaţii îndrăzneţe care se bazează pe contrastul dintre gustul dulce şi sărat – subiect tragic al operei Carmen de Bizet tratat în opera comică. Exemplu: raţă cu portocale (preparat care juxtapune gustul sărat al raţei cu aciditatea şi dulceaţa portocalei).

Aşadar, la acest aperitiv, aţi putut întâlni diferite gusturi:

  • Sărat (foie gras cu floare de sare)
  • Dulce (mango, smochine)
  • Amar (andive)
  • Acrul va fi servit mai târziu la cină.

III – Mille-feuilles muzical

Intre pregătirea meselor şi compunerea lucrărilor muzicale, există asemănări în ceea ce priveşte organizarea. Gastronomia şi muzica sunt două arte care respectă strict normele. Ritualul şi cronologia pregătirii felurilor de mâncare (antreuri, fel principal, desert) urmează o ordine asemănătoare cu compunerea unei opere (uvertură, acte, final…). Gastronomia şi muzica urmează reguli precise (reţete / partituri ), prima fiind guvernată de chimie, şi cea de-a doua, de armonie.

Există, de asemenea, analogii componistice. Compunerea muzicii prin stratificare – o piesă muzicală cuprinde diferite straturi, ca un mille-feuilles muzical: melodie / acompaniament / contra-melodie.

EXEMPLUL 1, la pian: Liszt şi partitura pentru pian la 3 mâini (melodie şi acompaniament) Franz Liszt – Studiu de concert— nr 3: Un Sospiro (1849)

Sunt cazuri când unele lucrări sunt compuse pe baza unei lucrări anterioare:

EXEMPLUL 2, la pian şi violoncel: Suprapunerea a două fragmente muzicale : Johann Sebastian Bach – Preludiul n1 1 din Clavecinul bine temperat (1722) Charles Gounod – Meditaţie la preludiul nr 1 pentru pian de J.S. Bach (1859); [Ave Maria]

Acestea sunt arte care au evoluat odată cu metamorfozele gustului. Juxtapunerile sau amestecurile au evoluat în timp. S-a inventat combinaţia dulce / sărat. S-a căutat inovaţia printr-o „revizitare a clasicului”: mâncăruri tradiţionale au fost reinventate de marii bucătari-şefi.

Exemple: Mille-feuilles iniţial dulce a fost „revizitat” în versiunea sărată de Alain Ducasse (la iniţiativa căruia s-au organizat dineurile din cadrul Goût de France promovate de diplomaţia franceză începând cu 2015). Sunt amestecate gusturi dulci şi sărate în acelaşi fel de mâncare (foie gras cu dulceaţă de gutui, raţă cu portocală). în bucătăria orientală, aceste combinaţii sunt tradiţionale (pastilla marocană: plăcintă cu carne de porumbel în crustă dulce, taboulé cu stafide …)

Concluzii

Inainte de a vă lăsa să degustaţi preparatele culinare speciale, vă propun câteva reflecţii în concluzie. Atât muzica cât şi gastronomia au tradiţii milenare şi reflectă civilizaţia unui popor. Ele s-au modernizat în timp, prin apariţia unui anti-academism / avangardism. De-a lungul diferitelor perioade ale istoriei, muzica şi gastronomia au fost atât un factor al identităţii, cât şi un vector al influenţei culturale. Arta culinară şi arta muzicală transmit un patrimoniu, reprezintă mult mai mult decât un divertisment, fiind o componentă a istoriei.

*

Și partea finală a demonstrației, CINA:

Nicolas Deshoulieres, pianist, directorul Coservatorului din Arondismentul IX din Paris

Apéritif

  • Terrine de foie gras de Gascogne avec figues, arrosé de Cognac
  • Canapé au jambon de Hayonne
  • Noix de pétoncle, velouté de chou-fleur, caviar d’Aquitaine
  • Crevettes à la mangue et à l’avocat
  • Endives au fromage de Roquefort et noix
  • Piperade basque avec œufs de caille
  • Houmous de haricots „maïs du Béarn”

Plats et desserts

  • Millefeuille de légumes et saumon, salade aquitaine au cresson de fontaine
  • «Tournedos Rossini», filet de boeuf limousine et foie-gras du sud-ouest, accompagné de légumes et purée à la truffe, sauce bordelaise
  • Sélection de fromages de la région de Nouvelle Aquitaine
  • Caneles bordelais et poire Belle Helene

Vins

  • Château Lafleur-Mallet, Sauternes, Bordeaux 2015
  • La Croix de Carbonnieux Blanc 2014, AOC Pessac-Léognan, Bordeaux
  • Château Pey la Tour Reserve AOC Bordeaux
  • Château de Laubade AOC Bas Armagnac

 

Data actualizarii: 22/03/2018

Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close