Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

Sara din Agora Floreasca, unele dintre cele mai bune paste si pizza di...

149 vizite

(Starea actuala si tendintele in restaurantele bucurestene: partea a I...

320 vizite

Se naste o cultura a cafelei de specialitate si Uzina Coffee pune umar...

315 vizite

Brunch, cocktailuri si delicii de dimineata Incepand cu luna februa...

536 vizite

(Starea actuala si tendintele in restaurantele din Bucuresti: partea a...

707 vizite

(Starea actuala si tendintele in restaurantele din Bucuresti: partea I...

795 vizite

Un restaurant de nisa, discret, elegant si sofisticat, cu foarte putin...

305 vizite

Hard Rock Cafe reinterpretează o parte dintre produsele americane cla...

63 vizite

O alta cina boiereasca memorabila la Locanta Jaristea, regizata si...

1883 vizite 1 comentarii

O cina memorabila la Bistro Ateneu, la invitatia proprietarilor si...

960 vizite

Ca de fiecare data, in ultima saptamana din ianuarie, decernam pre...

9293 vizite

Sonja Dive-Dahl devine Director General al celor doua hoteluri din cap...

125 vizite

Restocracy va premia cele mai bune restau...

652 vizite

In cateva zile dam Premiile Restocracy pentru cele mai bune restau...

921 vizite 3 comentarii

Restaurantele noi ale Bucurestiului Anul 2018 a avut o piata bucure...

4325 vizite 1 comentarii

Ublo Caffe, un bistrou in care ar fi bine sa stiti dinainte cine va se...

1946 vizite 9 comentarii

Cum cere traditia, familia de sicilieni de pe Matasari pregateste un c...

425 vizite

Se cauta un Sushi Chef pentru un restaurant elegant cu specific japone...

180 vizite 2 comentarii

2018 s-a dovedit a fi un an de excepție pentru sectorul vitivini...

128 vizite

O cina memorabila pregatita de Chef Avi Steinitz la restaurantul Veran...

311 vizite

De la Curtea Regală citire: Să se dea-n țară de știre că trecere...

127 vizite

Centrul de Educatie Practica in Organizarea Evenimentelor Private – ...

33 vizite

Un concept de pop-up restaurant Vlad si Liviu sunt doi tineri bucat...

238 vizite

Compania românească Le Manoir a lansat Est, Est, Est, divizia de dis...

87 vizite

Athénée Palace Hilton București anunță numirea lui Tim Schmidt î...

128 vizite

Joi 6 decembrie 2018, a avut loc evenimentul de redeschidere al unuia ...

1757 vizite

Motto: Bun pentru Gust, Bun pentru Sănătate, Bun pentru Planetă! ...

40 vizite

David Contant este deja unul dintre numele sonore ale gastronomiei si ...

221 vizite

Miercuri, 5 decembrie 2018, restaurantul Sardin a inaugurat noul meniu...

254 vizite

SPARKLING FESTIVE CELEBRATIONS Get enchanted by this year’s Chris...

77 vizite

Scrumbia de Dunăre este un pește sălbatic care migrează din Marea ...

84 vizite

GastroArt reeditează cărțile fundamentale ale gastronomiei. Cum le ...

61 vizite

ES Dl Jabu Mbalula, Ambasadorul Africii de Sud in Romania, despre vin...

114 vizite

Wine Ambassadors Dinner, alta cina memorabila pregatita de Chef Samuel...

174 vizite

O cina la LOFT, pregatita pentru jucatorii de golf din Romanian Golf A...

41 vizite

Campari Red Diaries - Entering Red: Ana de Armas este starul scurtmet...

88 vizite

O cina iordaniana memorabila cu prietenii in toamna tarzie a lui 2018 ...

597 vizite

Pizza Leggera, locul in care un italian suparat mi-a aratat cate mai a...

957 vizite 3 comentarii

Beck’s lansează în România patru beri speciale, inspirate din atm...

110 vizite

Canada si vinurile ei, putini de la noi au avut norocul sa ajunga pana...

282 vizite

ES Dl Felipe Guillermo Alvarez De Toledo, Ambasadorul Argentinei in Ro...

97 vizite

Joi, 8 noiembrie 2018, a avut loc deschiderea oficiala a GastroLab, re...

3552 vizite

V-am scris in urma cu cateva zile ca tocmai s-a deschis in Piata Flore...

1062 vizite 1 comentarii

ES Dl Mihai Gribincea, Ambasadorul Republicii Moldova, despre vinurile...

377 vizite 1 comentarii

ES Dl Arvydas Pocius, Ambasadorul Lituaniei in Romania, despre vinuril...

169 vizite

Cina libaneza memorabila cu prietenii, pregatita personal de Mohamed M...

1200 vizite

Impreuna cu AREA (Asociatia Romana de Educatie in Alergii) si cu Maria...

417 vizite

Vineri, 1 noiembrie 2018, Asociatia Producatorilor de Salam de Sibiu (...

98 vizite

O cina chiliana memorabila, cu cele mai reprezentative mancaruri chili...

166 vizite

Un investitor cauta spre inchiriere o vila interbelica renovata pentru...

307 vizite 1 comentarii

Un video-interviu cu ES Dna Tamar Samash, charismatica Ambasadoare a ...

141 vizite

A plecat la Londra in 2010 pentru a studia Global Business Management ...

988 vizite

Pentru prima dată în istoria Barilla, o femeie Chef este noul „Mas...

98 vizite

In noiembrie, Hard Rock Cafe Bucuresti sarbatoreste centenarul Marii U...

131 vizite

Daca imi va scrie chelnerul de la Trattoria Verdi, ii fac cadou un man...

2127 vizite

O faza care m-a surprins, m-a intrigat apoi, si m-a si impresionat, nu...

141 vizite

In tarile occidentale mari se folosesc in mod curent “domnule”...

92 vizite

Se numeste Agustina Fitri si este una dintre cele doua Lady Chefs ale ...

246 vizite

Un video-interviu cu Dl Serge Rameau, cunoscutul si indragitul Consu...

224 vizite

Saptamana trecuta, in cladirea aceea ciudata in peisaj, unde o vre...

2450 vizite 4 comentarii

Noua bucatarie romaneasca fina, creativa, aparuta pe lume in urma cu e...

990 vizite

Se lanseaza Centrul de Educatie Practica in Organizarea Evenimentelor ...

31 vizite

Mi-a scris cineva ca a gasit unele dintre cele mai bune mancaruri ital...

1172 vizite 4 comentarii

Un video-interviu cu ES Dl Jose Miguel Menchaca Pinochet, distinsul A...

183 vizite

Budureasca a lansat colecția de vinuri CENTENAR Fetească Neagră ...

139 vizite

Pe 6 și 7 octombrie peste 10.000 de oameni au ales să își petreac...

130 vizite

Harta Pâinii (https://gastroart.ro/harta-painii/) este un proiect pri...

170 vizite

Se cauta un asociat pentru un restaurant libanez cunoscut si bine anco...

381 vizite

O masa indiana adevarata si memorabila cu prietenii, pregatita de foar...

689 vizite 1 comentarii

O cina indiana veritabila si memorabila cu prietenii la familia Thangl...

1214 vizite 5 comentarii

O cina memorabila pregatita de cheful francez Samuel Le Torriellec...

833 vizite 1 comentarii

Domeniul Kelaru este numele pe care il poarta astazi o crama mica din ...

222 vizite

Bistro-ul Cafe Athenee din cadrul hotelului Athenee Palace Hilton înt...

138 vizite

Cine este Lulu’s Cake? Lulu’s Cake nu este doar o (alta) cofeta...

593 vizite

Trofeul Someleriei 2018 - ASR a organizat a 15-a editie a Concursului ...

549 vizite

O intrebare de urgenta actualitate si o mare dilema pentru oamenii...

335 vizite 2 comentarii

Marco Eichhorn preia conducerea hotelurilor Radisson Blu Bucuresti si ...

145 vizite

Conferinta internationala interdisciplinara „Coffee, Bread and Choco...

56 vizite

Congresul National al Gastronomiei si Vinului Editia a II-a, marti 2 ...

38 vizite

Miercuri, 26 septembrie 2018, incepand cu orele 18.30 Dianei 4 a gazdu...

114 vizite

A doua editie a Congresului de Gastronomie si Vin va avea loc marti, 2...

82 vizite

Sunt sigur ca marele restaurant Select e deja prezentat ca studiu de c...

674 vizite

A auzit multa lume despre KAIAMO, a fost cel mai mediatizat restau...

6503 vizite

Mărturisesc, m-a inspirat iepurașul de Paști. La vederea atâtor i...

136 vizite

Miau Cafe este o cafenea situata pe strada Intre Garle, nr. 7 (initial...

484 vizite

O cina indoneziana autentica la Amhar si Indriastuti Azeth, la resedin...

889 vizite

Experiențe memorabile, sustenabilitate și autenticitate – tendinț...

41 vizite

În perioada 6-7 octombrie, vinul, muzica și cultura Republicii Moldo...

131 vizite

Odata cu sfarsitul vacantei si cu venirea toamnei, iata ca regasim...

1366 vizite

Hard Rock Cafe Bucuresti a lansat un nou meniu disponibil pentru o...

176 vizite

Grupul Le Manoir deschide restaurantul mediteranean Corto Maltese și ...

579 vizite

Ambasada Republicii Federale Germania angajeaza, incepand cu luna octo...

157 vizite

Restaurantul bucureștean Le Bistrot Français aduce împreună cei ma...

177 vizite

MAIZE si-a deschis, in sfarsit, terasa, dupa foarte multe dificult...

769 vizite

Am asteptat mult, dar a meritat Saptamana aceasta (ultima din augus...

2363 vizite

Nu aveam de gand sa merg sa mananc in Centrul Vechi. Sunt cateva resta...

1872 vizite 9 comentarii

La Vinuri, restaurantul românesc situat în București, pe strada Epi...

235 vizite

Centrul de Evenimente The President continua seria degustarilor de vin...

47 vizite

In perioada 6-9 Septembrie 2018, Beraria H organizeaza prima ediție T...

116 vizite

Ma gandesc eu asa acum cateva zile, hai sa vad ce mai e si pe la F...

308 vizite
Afiseaza
vizualizari
comentarii

Conferinţa muzicală «Gastronomie şi muzică, o asociere savuroasă» – o paralelă între două arte la fel de apropiate mie, muzica clasică si gastronomia, prezentată de un fin cunoscător al amândurora, Nicolas Deshoulieres, muzicolog, pianist, profesor de educaţie artistică, Director de studii la Conservatorul din arondismentul IX al Parisului.

Argumentele muzicale au fost susținute la pian chiar de către Nicolas. Cele câteva poze sugerează doar în mică masură argumentația gastronomică, descrisă si prin meniul de la sfârșit…
(George Butunoiu, martie 2018, București)

Nicolas Deshoulieres, pianist, directorul Coservatorului din Arondismentul IX din ParisMesdames et Messieurs,

In această introducere muzicală, vă propun să vă deschid apetitul prezentându-vă întâlnirea dintre două mari arte: arta muzicală şi arta culinară. Aceste două arte mobilizează simţuri diferite, auzul şi gustul. Totuşi, între aceste discipline există convergenţe şi puncte comune. Iată un prim exemplu, şi anume Tartina cu unt a lui Mozart: (Exemplu la pian) Wolfgang Amadeus Mozart – Tartina cu unt

Mâna dreaptă alunecă pe clape (glissando şi apogiatură) pentru a imita cuţitul care alunecă pe felia de pâine.

Gastronomia ca şi muzica depinde de mâinile bucătarilor-şefi şi dirijorilor: sunt două discipline care respectă reguli şi ritualuri…

Iată un citat al compozitorului Gioacchino Rossini, care îşi petrecea mai mult timp gătind decât compunând, şi care este semnificativ pentru legătura dintre savoarea gustului şi savoarea muzicii:

«Dragostea este pentru inimă ceea ce apetitul este pentru stomac. Stomacul este dirijorul care frânează sau impulsionează marea orchestră a pasiunilor. […]», și «A mânca şi a iubi, a cânta şi a digera sunt cele 4 acte ale operei bufe denumită viaţă […] Cel care o lasă să fugă fără să se bucure de ea este doar un nebun».

I Inspiraţii încrucişate

Anumite piese muzicale au fost inspirate de gastronomie:

  • Michel-Richard Delalande – Simfonii pentru supeurile Regelui (1703)
  • Georg Philipp Telemann – Tafelmusik [Muzică pentru masă ] (1733)
  • Giacomo Meyerbeer – Hughenoţii (1836) (Corul din actul I: «Bucuria mesei, fericirea adevărată!)
  • Jacques Offenbach  – Pomme d’Api (1873) (Trio la grătar «Du-te să cauţi grătarul pentru ca să frigem cotletele»)

Dar şi anumite feluri de mâncare au fost inspirate de muzică:

  • Gioacchino Rossini era un gourmet. Frecventa marile restaurante pariziene; dealtfel, bucătarul-şef al restaurantului Maison dorée a inventat Tournedo-ul Rossini, dedicându-l compozitorului.
  • Pêche Melba: este un desert creat la sfârşitul secolului romanticilor, de către Auguste Escoffier, ca omagiu adus sopranei australiene Nellie Melba. Acest desert se compune dintr-o piersică fiartă în sirop de vanilie, servită alături de îngheţată de vanilie şi de piure de zmeură.
  • Prăjitura Opera: desert de ciocolată şi cafea inventat de cofetarul casei Dalloyau în 1955 ca omagiu adus dansatoarelor de la operă care frecventau cofetăria sa.
  • Desertul Poire Belle Hélène: para şi ciocolata se combină pentru a celebra triumful lui Offenbach cu opera-bufă Frumoasa Elena (1864).

(Fragment muzical): Jacques Offenbach – Frumoasa Elena, operă bufă (1876) Finala Actului I

Nicolas Deshoulieres, pianist, directorul Coservatorului din Arondismentul IX din Paris

II – Arome împărtăşite

Intre gastronomie şi muzica exista sentimente şi emoţii similare. Gastronomia şi muzica reflectă arta de a asocia / de a combina ingredientele. Un amestec chimic / un melanj fonic pentru bucuria meseanului sau a melomanului. Ingredientele sunt alimentele de bază pentru una, cu cele patru gusturi (dulce / acru / sărat / amar), iar pentru cealaltă, notele muzicale şi cele patru componente muzicale (ritm / melodie / armonie / timbru).

Gusturi care duc la sentimente similare:

Amar: în andive, cacao sau cafea / timbru şi sonorităţi dure ale orchestraţiei: Stravinsky (baletul Ritualul primăverii) şi armoniile dure, tari şi amare. (Fragment muzical): Igor Stravinsky – Ritualul primăverii (1913), Introducere Timbru amar şi acorduri disonante: armonie dură.

Acru: în oţet, lămâie, portocală, coacăze. In muzică, este obţinut printr-un studiu sonor în baletul „Dragostea celor trei portocale” al lui Prokofiev. Stridenţa acută a viorilor: senzaţie nervoasă (ca un frison) atunci când muşcăm dintr-o lămâie. (Fragment muzical): Anatol Vieru – Cvartet de coarde nr 7 (1987); Compozitor român din secolul XX Stridenţa viorii; joc armonic al violoncelului

Dulce: Comparaţie cu legato (înseamnă legat în italiană). Exprimă dulceaţa şi onctuozitatea ca în opera romantică a lui Chopin sau Enescu. (Fragment muzical): George Enescu – Cantabile & Presto (1904); Dulceaţa şi voluptatea liniei melodice; Timbru îmbătător al flautului ca o volută de caramel.

Sărat: Dacă gustul dulce este neted / onctuos şi rotund, gustul „sărat” din muzică ar fi în opoziţie : sacadat / picant, punctat ca boabele de sare: staccato (înseamnă sacadat în italiană); Sonatele lui Scarlatti / Prokofiev – Toccata pentru pian; (Fragment muzical): Charles-Valentin Alkan – Schiţe Op. 63 — nr 2 : «Staccatissimo» (1861); Staccatissimo înseamnă foarte staccato [sacadat]

In fine, combinaţii îndrăzneţe care se bazează pe contrastul dintre gustul dulce şi sărat – subiect tragic al operei Carmen de Bizet tratat în opera comică. Exemplu: raţă cu portocale (preparat care juxtapune gustul sărat al raţei cu aciditatea şi dulceaţa portocalei).

Aşadar, la acest aperitiv, aţi putut întâlni diferite gusturi:

  • Sărat (foie gras cu floare de sare)
  • Dulce (mango, smochine)
  • Amar (andive)
  • Acrul va fi servit mai târziu la cină.

III – Mille-feuilles muzical

Intre pregătirea meselor şi compunerea lucrărilor muzicale, există asemănări în ceea ce priveşte organizarea. Gastronomia şi muzica sunt două arte care respectă strict normele. Ritualul şi cronologia pregătirii felurilor de mâncare (antreuri, fel principal, desert) urmează o ordine asemănătoare cu compunerea unei opere (uvertură, acte, final…). Gastronomia şi muzica urmează reguli precise (reţete / partituri ), prima fiind guvernată de chimie, şi cea de-a doua, de armonie.

Există, de asemenea, analogii componistice. Compunerea muzicii prin stratificare – o piesă muzicală cuprinde diferite straturi, ca un mille-feuilles muzical: melodie / acompaniament / contra-melodie.

EXEMPLUL 1, la pian: Liszt şi partitura pentru pian la 3 mâini (melodie şi acompaniament) Franz Liszt – Studiu de concert— nr 3: Un Sospiro (1849)

Sunt cazuri când unele lucrări sunt compuse pe baza unei lucrări anterioare:

EXEMPLUL 2, la pian şi violoncel: Suprapunerea a două fragmente muzicale : Johann Sebastian Bach – Preludiul n1 1 din Clavecinul bine temperat (1722) Charles Gounod – Meditaţie la preludiul nr 1 pentru pian de J.S. Bach (1859); [Ave Maria]

Acestea sunt arte care au evoluat odată cu metamorfozele gustului. Juxtapunerile sau amestecurile au evoluat în timp. S-a inventat combinaţia dulce / sărat. S-a căutat inovaţia printr-o „revizitare a clasicului”: mâncăruri tradiţionale au fost reinventate de marii bucătari-şefi.

Exemple: Mille-feuilles iniţial dulce a fost „revizitat” în versiunea sărată de Alain Ducasse (la iniţiativa căruia s-au organizat dineurile din cadrul Goût de France promovate de diplomaţia franceză începând cu 2015). Sunt amestecate gusturi dulci şi sărate în acelaşi fel de mâncare (foie gras cu dulceaţă de gutui, raţă cu portocală). în bucătăria orientală, aceste combinaţii sunt tradiţionale (pastilla marocană: plăcintă cu carne de porumbel în crustă dulce, taboulé cu stafide …)

Concluzii

Inainte de a vă lăsa să degustaţi preparatele culinare speciale, vă propun câteva reflecţii în concluzie. Atât muzica cât şi gastronomia au tradiţii milenare şi reflectă civilizaţia unui popor. Ele s-au modernizat în timp, prin apariţia unui anti-academism / avangardism. De-a lungul diferitelor perioade ale istoriei, muzica şi gastronomia au fost atât un factor al identităţii, cât şi un vector al influenţei culturale. Arta culinară şi arta muzicală transmit un patrimoniu, reprezintă mult mai mult decât un divertisment, fiind o componentă a istoriei.

*

Și partea finală a demonstrației, CINA:

Nicolas Deshoulieres, pianist, directorul Coservatorului din Arondismentul IX din Paris

Apéritif

  • Terrine de foie gras de Gascogne avec figues, arrosé de Cognac
  • Canapé au jambon de Hayonne
  • Noix de pétoncle, velouté de chou-fleur, caviar d’Aquitaine
  • Crevettes à la mangue et à l’avocat
  • Endives au fromage de Roquefort et noix
  • Piperade basque avec œufs de caille
  • Houmous de haricots „maïs du Béarn”

Plats et desserts

  • Millefeuille de légumes et saumon, salade aquitaine au cresson de fontaine
  • «Tournedos Rossini», filet de boeuf limousine et foie-gras du sud-ouest, accompagné de légumes et purée à la truffe, sauce bordelaise
  • Sélection de fromages de la région de Nouvelle Aquitaine
  • Caneles bordelais et poire Belle Helene

Vins

  • Château Lafleur-Mallet, Sauternes, Bordeaux 2015
  • La Croix de Carbonnieux Blanc 2014, AOC Pessac-Léognan, Bordeaux
  • Château Pey la Tour Reserve AOC Bordeaux
  • Château de Laubade AOC Bas Armagnac

 

Data actualizarii: 22/03/2018

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.