Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

Hotel Snagov Club premiat international pentru cea mai buna locatie de...

140 vizite

Luni, 22 aprilie 2019, a avut loc editia a XXX-a a Chefs Round Table R...

77 vizite

De 1 Mai, Grupul City Grill redeschide Becker Brau, operat de Hanu’ ...

795 vizite

Fuck you, dear clients! In Centrul Vechi cu niste muzicieni greci d...

1039 vizite

Tendintele anului 2019: Culori pastelate folosite in decorarea saloane...

69 vizite

Caffe Festival Ibis – EUROPAfest Concerte de jazz after-hours, 10...

67 vizite

Atelierul de ceramica al artistei plastice Victoria Cojocariu - Sarman...

99 vizite

O masa la tara pregatita de bunul meu prieten Florin Cojocariu, la Gur...

1055 vizite

Editura GastroArt anunță apariția unei traduceri eveniment, o carte...

159 vizite

La Corto Maltese impreuna cu oaspetele meu, Principele Michel de Laufe...

347 vizite

Winemaker dinner with Andrea GERE O cina memorabila la restaurantul...

506 vizite

Inițiatori Ziua Nationala a Gastronomiei și Vinului: "Un prilej pent...

77 vizite

Ediția cu numărul 23 a Goodwine – Bucharest Wine Fair, cel mai lon...

70 vizite

Muzeul National al Taranului Roman din Sos. Kiseleff, la Piata Victori...

457 vizite

Institutul Francez ofera curtea celebrei cladri din Bulevardul Dac...

1688 vizite 2 comentarii

Chefi cu stele Michelin, evaluatori de restaurante, brand ambassadors,...

86 vizite

Maison de Chefs, un singur loc, mai multe experiențe și concepte cul...

671 vizite

Primăvara asta tinerii actori bucureșteni au fost în lumina reflect...

28 vizite

Chef Alex Petricean, cel mai bun chef al anului 2018, vă invită la o...

263 vizite

Cea de a III-a ediție a Congresului Național pentru Gastronomia și...

82 vizite

Lumea merge la food-court intr-o mult mai mare masura pentru atmosfera...

1294 vizite

Celebrul ghid Michelin a inclus in editia sa tiparita din acest an si ...

2272 vizite 1 comentarii

Bine a facut Mega Image ca au deschis un restaurant pe care si-au si p...

1269 vizite

Coffee Studio by 5 to go, cea mai mare locație a grupului de până a...

170 vizite

Centrul de Evenimente The President în 2018: Rezultate financiare,...

72 vizite

10 MEDALII PENTRU VINURILE PURCARI: „BEST OF SHOW” ȘI „BEST PRO...

84 vizite

Restaurantele de pe malul Dambovitei: The Clique, Moon, Naked, The Doc...

4111 vizite 2 comentarii

La inceput au deschis Limo Cuisine, un restaurant mare si frumos in pa...

837 vizite

Am citit de atatea ori Caldura Mare a lui Caragiale, filmul cu Rad...

1412 vizite

S-a redeschis o parte din Lido, dupa ce zeci de ani a stat parasit, si...

1703 vizite 1 comentarii

Amalia Bellantoni, sotia vestitului Chef Sicilian Domenico Bellantoni ...

146 vizite

Grupul românesc Le Manoir a închis anul 2018 cu afaceri de peste 5,5...

164 vizite

O cina memorabila pregatita pentru Ludmila de catre Chef Catalin P...

488 vizite

După Bistro Ateneu, Chef Alexandru Dumitru preia conducerea bucătăr...

201 vizite

Un vin spumant canadian la vanzare pe raft, cu preturi intre 32$ si 43...

373 vizite

Sara din Agora Floreasca, unele dintre cele mai bune paste si pizza di...

1479 vizite

(Starea actuala si tendintele in restaurantele bucurestene: partea a I...

439 vizite

Se naste o cultura a cafelei de specialitate si Uzina Coffee pune umar...

655 vizite 2 comentarii

Brunch, cocktailuri si delicii de dimineata Incepand cu luna februa...

786 vizite

(Starea actuala si tendintele in restaurantele din Bucuresti: partea a...

854 vizite

(Starea actuala si tendintele in restaurantele din Bucuresti: partea I...

1005 vizite

Un restaurant de nisa, discret, elegant si sofisticat, cu foarte putin...

462 vizite

Hard Rock Cafe reinterpretează o parte dintre produsele americane cla...

98 vizite

O alta cina boiereasca memorabila la Locanta Jaristea, regizata si...

2100 vizite 1 comentarii

O cina memorabila la Bistro Ateneu, la invitatia proprietarilor si...

1054 vizite

Ca de fiecare data, in ultima saptamana din ianuarie, decernam pre...

11364 vizite

Sonja Dive-Dahl devine Director General al celor doua hoteluri din cap...

158 vizite

Restocracy va premia cele mai bune restau...

707 vizite

In cateva zile dam Premiile Restocracy pentru cele mai bune restau...

955 vizite 3 comentarii

Restaurantele noi ale Bucurestiului Anul 2018 a avut o piata bucure...

5099 vizite 1 comentarii

Cum cere traditia, familia de sicilieni de pe Matasari pregateste un c...

455 vizite

Se cauta un Sushi Chef pentru un restaurant elegant cu specific japone...

196 vizite 2 comentarii

2018 s-a dovedit a fi un an de excepție pentru sectorul vitivini...

137 vizite

O cina memorabila pregatita de Chef Avi Steinitz la restaurantul Veran...

335 vizite

De la Curtea Regală citire: Să se dea-n țară de știre că trecere...

162 vizite

Centrul de Educatie Practica in Organizarea Evenimentelor Private – ...

50 vizite

O cina la LOFT, pregatita pentru jucatorii de golf din Romanian Golf A...

68 vizite

Un concept de pop-up restaurant Vlad si Liviu sunt doi tineri bucat...

262 vizite

Compania românească Le Manoir a lansat Est, Est, Est, divizia de dis...

114 vizite

Athénée Palace Hilton București anunță numirea lui Tim Schmidt î...

153 vizite

Joi 6 decembrie 2018, a avut loc evenimentul de redeschidere al unuia ...

2636 vizite 1 comentarii

Motto: Bun pentru Gust, Bun pentru Sănătate, Bun pentru Planetă! ...

50 vizite

David Contant este deja unul dintre numele sonore ale gastronomiei si ...

303 vizite

Miercuri, 5 decembrie 2018, restaurantul Sardin a inaugurat noul meniu...

276 vizite

SPARKLING FESTIVE CELEBRATIONS Get enchanted by this year’s Chris...

83 vizite

Scrumbia de Dunăre este un pește sălbatic care migrează din Marea ...

109 vizite

GastroArt reeditează cărțile fundamentale ale gastronomiei. Cum le ...

77 vizite

ES Dl Jabu Mbalula, Ambasadorul Africii de Sud in Romania, despre vin...

146 vizite

Wine Ambassadors Dinner, alta cina memorabila pregatita de Chef Samuel...

229 vizite

Campari Red Diaries - Entering Red: Ana de Armas este starul scurtmet...

96 vizite

O cina iordaniana memorabila cu prietenii in toamna tarzie a lui 2018 ...

639 vizite

O cina chiliana memorabila, cu cele mai reprezentative mancaruri chili...

177 vizite

Beck’s lansează în România patru beri speciale, inspirate din atm...

150 vizite

Canada si vinurile ei, putini de la noi au avut norocul sa ajunga pana...

294 vizite

ES Dl Felipe Guillermo Alvarez De Toledo, Ambasadorul Argentinei in Ro...

103 vizite

Joi, 8 noiembrie 2018, a avut loc deschiderea oficiala a GastroLab, re...

3648 vizite

V-am scris in urma cu cateva zile ca tocmai s-a deschis in Piata Flore...

1380 vizite 1 comentarii

ES Dl Mihai Gribincea, Ambasadorul Republicii Moldova, despre vinurile...

398 vizite 1 comentarii

ES Dl Arvydas Pocius, Ambasadorul Lituaniei in Romania, despre vinuril...

176 vizite

Cina libaneza memorabila cu prietenii, pregatita personal de Mohamed M...

1226 vizite

Impreuna cu AREA (Asociatia Romana de Educatie in Alergii) si cu Maria...

432 vizite

Vineri, 1 noiembrie 2018, Asociatia Producatorilor de Salam de Sibiu (...

116 vizite

Francesco Castrovillari  are 29 de ani si s-a nascut in sudul Italiei...

154 vizite

Un investitor cauta spre inchiriere o vila interbelica renovata pentru...

321 vizite 1 comentarii

Un video-interviu cu ES Dna Tamar Samash, charismatica Ambasadoare a ...

151 vizite

Pizza Leggera, locul in care un italian suparat mi-a aratat cate mai a...

1099 vizite 3 comentarii

A plecat la Londra in 2010 pentru a studia Global Business Management ...

1148 vizite

Pentru prima dată în istoria Barilla, o femeie Chef este noul „Mas...

106 vizite

In noiembrie, Hard Rock Cafe Bucuresti sarbatoreste centenarul Marii U...

155 vizite

O faza care m-a surprins, m-a intrigat apoi, si m-a si impresionat, nu...

151 vizite

In tarile occidentale mari se folosesc in mod curent “domnule”...

177 vizite

Un video-interviu cu Dl Serge Rameau, cunoscutul si indragitul Consu...

245 vizite

Saptamana trecuta, in cladirea aceea ciudata in peisaj, unde o vre...

2906 vizite 4 comentarii

Noua bucatarie romaneasca fina, creativa, aparuta pe lume in urma cu e...

1218 vizite 1 comentarii

Se lanseaza Centrul de Educatie Practica in Organizarea Evenimentelor ...

38 vizite

Mi-a scris cineva ca a gasit unele dintre cele mai bune mancaruri ital...

1224 vizite 4 comentarii

Un video-interviu cu ES Dl Jose Miguel Menchaca Pinochet, distinsul A...

195 vizite

Budureasca a lansat colecția de vinuri CENTENAR Fetească Neagră ...

163 vizite

PREMIERĂ INTERNAȚIONALĂ Brânza românească de burduf ajunge l...

99 vizite

Pe 6 și 7 octombrie peste 10.000 de oameni au ales să își petreac...

136 vizite
Afiseaza
vizualizari
comentarii

Conferinţa muzicală «Gastronomie şi muzică, o asociere savuroasă» – o paralelă între două arte la fel de apropiate mie, muzica clasică si gastronomia, prezentată de un fin cunoscător al amândurora, Nicolas Deshoulieres, muzicolog, pianist, profesor de educaţie artistică, Director de studii la Conservatorul din arondismentul IX al Parisului.

Argumentele muzicale au fost susținute la pian chiar de către Nicolas. Cele câteva poze sugerează doar în mică masură argumentația gastronomică, descrisă si prin meniul de la sfârșit…
(George Butunoiu, martie 2018, București)

Nicolas Deshoulieres, pianist, directorul Coservatorului din Arondismentul IX din ParisMesdames et Messieurs,

In această introducere muzicală, vă propun să vă deschid apetitul prezentându-vă întâlnirea dintre două mari arte: arta muzicală şi arta culinară. Aceste două arte mobilizează simţuri diferite, auzul şi gustul. Totuşi, între aceste discipline există convergenţe şi puncte comune. Iată un prim exemplu, şi anume Tartina cu unt a lui Mozart: (Exemplu la pian) Wolfgang Amadeus Mozart – Tartina cu unt

Mâna dreaptă alunecă pe clape (glissando şi apogiatură) pentru a imita cuţitul care alunecă pe felia de pâine.

Gastronomia ca şi muzica depinde de mâinile bucătarilor-şefi şi dirijorilor: sunt două discipline care respectă reguli şi ritualuri…

Iată un citat al compozitorului Gioacchino Rossini, care îşi petrecea mai mult timp gătind decât compunând, şi care este semnificativ pentru legătura dintre savoarea gustului şi savoarea muzicii:

«Dragostea este pentru inimă ceea ce apetitul este pentru stomac. Stomacul este dirijorul care frânează sau impulsionează marea orchestră a pasiunilor. […]», și «A mânca şi a iubi, a cânta şi a digera sunt cele 4 acte ale operei bufe denumită viaţă […] Cel care o lasă să fugă fără să se bucure de ea este doar un nebun».

I Inspiraţii încrucişate

Anumite piese muzicale au fost inspirate de gastronomie:

  • Michel-Richard Delalande – Simfonii pentru supeurile Regelui (1703)
  • Georg Philipp Telemann – Tafelmusik [Muzică pentru masă ] (1733)
  • Giacomo Meyerbeer – Hughenoţii (1836) (Corul din actul I: «Bucuria mesei, fericirea adevărată!)
  • Jacques Offenbach  – Pomme d’Api (1873) (Trio la grătar «Du-te să cauţi grătarul pentru ca să frigem cotletele»)

Dar şi anumite feluri de mâncare au fost inspirate de muzică:

  • Gioacchino Rossini era un gourmet. Frecventa marile restaurante pariziene; dealtfel, bucătarul-şef al restaurantului Maison dorée a inventat Tournedo-ul Rossini, dedicându-l compozitorului.
  • Pêche Melba: este un desert creat la sfârşitul secolului romanticilor, de către Auguste Escoffier, ca omagiu adus sopranei australiene Nellie Melba. Acest desert se compune dintr-o piersică fiartă în sirop de vanilie, servită alături de îngheţată de vanilie şi de piure de zmeură.
  • Prăjitura Opera: desert de ciocolată şi cafea inventat de cofetarul casei Dalloyau în 1955 ca omagiu adus dansatoarelor de la operă care frecventau cofetăria sa.
  • Desertul Poire Belle Hélène: para şi ciocolata se combină pentru a celebra triumful lui Offenbach cu opera-bufă Frumoasa Elena (1864).

(Fragment muzical): Jacques Offenbach – Frumoasa Elena, operă bufă (1876) Finala Actului I

Nicolas Deshoulieres, pianist, directorul Coservatorului din Arondismentul IX din Paris

II – Arome împărtăşite

Intre gastronomie şi muzica exista sentimente şi emoţii similare. Gastronomia şi muzica reflectă arta de a asocia / de a combina ingredientele. Un amestec chimic / un melanj fonic pentru bucuria meseanului sau a melomanului. Ingredientele sunt alimentele de bază pentru una, cu cele patru gusturi (dulce / acru / sărat / amar), iar pentru cealaltă, notele muzicale şi cele patru componente muzicale (ritm / melodie / armonie / timbru).

Gusturi care duc la sentimente similare:

Amar: în andive, cacao sau cafea / timbru şi sonorităţi dure ale orchestraţiei: Stravinsky (baletul Ritualul primăverii) şi armoniile dure, tari şi amare. (Fragment muzical): Igor Stravinsky – Ritualul primăverii (1913), Introducere Timbru amar şi acorduri disonante: armonie dură.

Acru: în oţet, lămâie, portocală, coacăze. In muzică, este obţinut printr-un studiu sonor în baletul „Dragostea celor trei portocale” al lui Prokofiev. Stridenţa acută a viorilor: senzaţie nervoasă (ca un frison) atunci când muşcăm dintr-o lămâie. (Fragment muzical): Anatol Vieru – Cvartet de coarde nr 7 (1987); Compozitor român din secolul XX Stridenţa viorii; joc armonic al violoncelului

Dulce: Comparaţie cu legato (înseamnă legat în italiană). Exprimă dulceaţa şi onctuozitatea ca în opera romantică a lui Chopin sau Enescu. (Fragment muzical): George Enescu – Cantabile & Presto (1904); Dulceaţa şi voluptatea liniei melodice; Timbru îmbătător al flautului ca o volută de caramel.

Sărat: Dacă gustul dulce este neted / onctuos şi rotund, gustul „sărat” din muzică ar fi în opoziţie : sacadat / picant, punctat ca boabele de sare: staccato (înseamnă sacadat în italiană); Sonatele lui Scarlatti / Prokofiev – Toccata pentru pian; (Fragment muzical): Charles-Valentin Alkan – Schiţe Op. 63 — nr 2 : «Staccatissimo» (1861); Staccatissimo înseamnă foarte staccato [sacadat]

In fine, combinaţii îndrăzneţe care se bazează pe contrastul dintre gustul dulce şi sărat – subiect tragic al operei Carmen de Bizet tratat în opera comică. Exemplu: raţă cu portocale (preparat care juxtapune gustul sărat al raţei cu aciditatea şi dulceaţa portocalei).

Aşadar, la acest aperitiv, aţi putut întâlni diferite gusturi:

  • Sărat (foie gras cu floare de sare)
  • Dulce (mango, smochine)
  • Amar (andive)
  • Acrul va fi servit mai târziu la cină.

III – Mille-feuilles muzical

Intre pregătirea meselor şi compunerea lucrărilor muzicale, există asemănări în ceea ce priveşte organizarea. Gastronomia şi muzica sunt două arte care respectă strict normele. Ritualul şi cronologia pregătirii felurilor de mâncare (antreuri, fel principal, desert) urmează o ordine asemănătoare cu compunerea unei opere (uvertură, acte, final…). Gastronomia şi muzica urmează reguli precise (reţete / partituri ), prima fiind guvernată de chimie, şi cea de-a doua, de armonie.

Există, de asemenea, analogii componistice. Compunerea muzicii prin stratificare – o piesă muzicală cuprinde diferite straturi, ca un mille-feuilles muzical: melodie / acompaniament / contra-melodie.

EXEMPLUL 1, la pian: Liszt şi partitura pentru pian la 3 mâini (melodie şi acompaniament) Franz Liszt – Studiu de concert— nr 3: Un Sospiro (1849)

Sunt cazuri când unele lucrări sunt compuse pe baza unei lucrări anterioare:

EXEMPLUL 2, la pian şi violoncel: Suprapunerea a două fragmente muzicale : Johann Sebastian Bach – Preludiul n1 1 din Clavecinul bine temperat (1722) Charles Gounod – Meditaţie la preludiul nr 1 pentru pian de J.S. Bach (1859); [Ave Maria]

Acestea sunt arte care au evoluat odată cu metamorfozele gustului. Juxtapunerile sau amestecurile au evoluat în timp. S-a inventat combinaţia dulce / sărat. S-a căutat inovaţia printr-o „revizitare a clasicului”: mâncăruri tradiţionale au fost reinventate de marii bucătari-şefi.

Exemple: Mille-feuilles iniţial dulce a fost „revizitat” în versiunea sărată de Alain Ducasse (la iniţiativa căruia s-au organizat dineurile din cadrul Goût de France promovate de diplomaţia franceză începând cu 2015). Sunt amestecate gusturi dulci şi sărate în acelaşi fel de mâncare (foie gras cu dulceaţă de gutui, raţă cu portocală). în bucătăria orientală, aceste combinaţii sunt tradiţionale (pastilla marocană: plăcintă cu carne de porumbel în crustă dulce, taboulé cu stafide …)

Concluzii

Inainte de a vă lăsa să degustaţi preparatele culinare speciale, vă propun câteva reflecţii în concluzie. Atât muzica cât şi gastronomia au tradiţii milenare şi reflectă civilizaţia unui popor. Ele s-au modernizat în timp, prin apariţia unui anti-academism / avangardism. De-a lungul diferitelor perioade ale istoriei, muzica şi gastronomia au fost atât un factor al identităţii, cât şi un vector al influenţei culturale. Arta culinară şi arta muzicală transmit un patrimoniu, reprezintă mult mai mult decât un divertisment, fiind o componentă a istoriei.

*

Și partea finală a demonstrației, CINA:

Nicolas Deshoulieres, pianist, directorul Coservatorului din Arondismentul IX din Paris

Apéritif

  • Terrine de foie gras de Gascogne avec figues, arrosé de Cognac
  • Canapé au jambon de Hayonne
  • Noix de pétoncle, velouté de chou-fleur, caviar d’Aquitaine
  • Crevettes à la mangue et à l’avocat
  • Endives au fromage de Roquefort et noix
  • Piperade basque avec œufs de caille
  • Houmous de haricots „maïs du Béarn”

Plats et desserts

  • Millefeuille de légumes et saumon, salade aquitaine au cresson de fontaine
  • «Tournedos Rossini», filet de boeuf limousine et foie-gras du sud-ouest, accompagné de légumes et purée à la truffe, sauce bordelaise
  • Sélection de fromages de la région de Nouvelle Aquitaine
  • Caneles bordelais et poire Belle Helene

Vins

  • Château Lafleur-Mallet, Sauternes, Bordeaux 2015
  • La Croix de Carbonnieux Blanc 2014, AOC Pessac-Léognan, Bordeaux
  • Château Pey la Tour Reserve AOC Bordeaux
  • Château de Laubade AOC Bas Armagnac

 

Data actualizarii: 22/03/2018

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.