Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

Cum cere traditia, familia de sicilieni de pe Matasari pregateste un c...

77 vizite

Se cauta un Sushi Chef pentru un restaurant elegant cu specific japone...

65 vizite

2018 s-a dovedit a fi un an de excepție pentru sectorul vitivini...

96 vizite

O cina memorabila pregatita de Chef Avi Steinitz la restaurantul Veran...

137 vizite

De la Curtea Regală citire: Să se dea-n țară de știre că trecere...

83 vizite

Centrul de Educatie Practica in Organizarea Evenimentelor Private – ...

15 vizite

Un concept de pop-up restaurant Vlad si Liviu sunt doi tineri bucat...

171 vizite

Compania românească Le Manoir a lansat Est, Est, Est, divizia de dis...

63 vizite

Athénée Palace Hilton București anunță numirea lui Tim Schmidt î...

96 vizite

Joi 6 decembrie 2018, a avut loc evenimentul de redeschidere al unuia ...

454 vizite

Motto: Bun pentru Gust, Bun pentru Sănătate, Bun pentru Planetă! ...

25 vizite

David Contant este deja unul dintre numele sonore ale gastronomiei si ...

110 vizite

Miercuri, 5 decembrie 2018, restaurantul Sardin a inaugurat noul meniu...

196 vizite

SPARKLING FESTIVE CELEBRATIONS Get enchanted by this year’s Chris...

65 vizite

Scrumbia de Dunăre este un pește sălbatic care migrează din Marea ...

70 vizite

GastroArt reeditează cărțile fundamentale ale gastronomiei. Cum le ...

50 vizite

ES Dl Jabu Mbalula, Ambasadorul Africii de Sud in Romania, despre vin...

86 vizite

Wine Ambassadors Dinner, alta cina memorabila pregatita de Chef Samuel...

153 vizite

O cina la LOFT, pregatita pentru jucatorii de golf din Romanian Golf A...

8 vizite

Campari Red Diaries - Entering Red: Ana de Armas este starul scurtmet...

77 vizite

O cina iordaniana memorabila cu prietenii in toamna tarzie a lui 2018 ...

544 vizite

Beck’s lansează în România patru beri speciale, inspirate din atm...

63 vizite

Canada si vinurile ei, putini de la noi au avut norocul sa ajunga pana...

234 vizite

ES Dl Felipe Guillermo Alvarez De Toledo, Ambasadorul Argentinei in Ro...

87 vizite

Joi, 8 noiembrie 2018, a avut loc deschiderea oficiala a GastroLab, re...

3418 vizite

V-am scris in urma cu cateva zile ca tocmai s-a deschis in Piata Flore...

967 vizite 1 comentarii

ES Dl Mihai Gribincea, Ambasadorul Republicii Moldova, despre vinurile...

351 vizite 1 comentarii

ES Dl Arvydas Pocius, Ambasadorul Lituaniei in Romania, despre vinuril...

160 vizite

Cina libaneza memorabila cu prietenii, pregatita personal de Mohamed M...

1129 vizite

Impreuna cu AREA (Asociatia Romana de Educatie in Alergii) si cu Maria...

371 vizite

Vineri, 1 noiembrie 2018, Asociatia Producatorilor de Salam de Sibiu (...

76 vizite

O cina chiliana memorabila, cu cele mai reprezentative mancaruri chili...

152 vizite

Un investitor cauta spre inchiriere o vila interbelica renovata pentru...

286 vizite 1 comentarii

Un video-interviu cu ES Dna Tamar Samash, charismatica Ambasadoare a ...

128 vizite

A plecat la Londra in 2010 pentru a studia Global Business Management ...

856 vizite

Pentru prima dată în istoria Barilla, o femeie Chef este noul „Mas...

84 vizite

In noiembrie, Hard Rock Cafe Bucuresti sarbatoreste centenarul Marii U...

113 vizite

Daca imi va scrie chelnerul de la Trattoria Verdi, ii fac cadou un man...

2038 vizite

O faza care m-a surprins, m-a intrigat apoi, si m-a si impresionat, nu...

136 vizite

In tarile occidentale mari se folosesc in mod curent “domnule”...

81 vizite

Se numeste Agustina Fitri si este una dintre cele doua Lady Chefs ale ...

163 vizite

Un video-interviu cu Dl Serge Rameau, cunoscutul si indragitul Consu...

211 vizite

Saptamana trecuta, in cladirea aceea ciudata in peisaj, unde o vre...

1951 vizite 3 comentarii

Noua bucatarie romaneasca fina, creativa, aparuta pe lume in urma cu e...

730 vizite

Se lanseaza Centrul de Educatie Practica in Organizarea Evenimentelor ...

25 vizite

Mi-a scris cineva ca a gasit unele dintre cele mai bune mancaruri ital...

1135 vizite 4 comentarii

Un video-interviu cu ES Dl Jose Miguel Menchaca Pinochet, distinsul A...

170 vizite

Budureasca a lansat colecția de vinuri CENTENAR Fetească Neagră ...

117 vizite

Pe 6 și 7 octombrie peste 10.000 de oameni au ales să își petreac...

124 vizite

Harta Pâinii (https://gastroart.ro/harta-painii/) este un proiect pri...

158 vizite

Se cauta un asociat pentru un restaurant libanez cunoscut si bine anco...

368 vizite

O masa indiana adevarata si memorabila cu prietenii, pregatita de foar...

675 vizite 1 comentarii

O cina indiana veritabila si memorabila cu prietenii la familia Thangl...

1194 vizite 5 comentarii

O cina memorabila pregatita de cheful francez Samuel Le Torriellec...

691 vizite 1 comentarii

Domeniul Kelaru este numele pe care il poarta astazi o crama mica din ...

203 vizite

Bistro-ul Cafe Athenee din cadrul hotelului Athenee Palace Hilton înt...

113 vizite

Cine este Lulu’s Cake? Lulu’s Cake nu este doar o (alta) cofeta...

547 vizite

Trofeul Someleriei 2018 - ASR a organizat a 15-a editie a Concursului ...

466 vizite

O intrebare de urgenta actualitate si o mare dilema pentru oamenii...

331 vizite 2 comentarii

Marco Eichhorn preia conducerea hotelurilor Radisson Blu Bucuresti si ...

125 vizite

Conferinta internationala interdisciplinara „Coffee, Bread and Choco...

48 vizite

Congresul National al Gastronomiei si Vinului Editia a II-a, marti 2 ...

33 vizite

Miercuri, 26 septembrie 2018, incepand cu orele 18.30 Dianei 4 a gazdu...

86 vizite

A doua editie a Congresului de Gastronomie si Vin va avea loc marti, 2...

77 vizite

Sunt sigur ca marele restaurant Select e deja prezentat ca studiu de c...

577 vizite

A auzit multa lume despre KAIAMO, a fost cel mai mediatizat restau...

5558 vizite

Mărturisesc, m-a inspirat iepurașul de Paști. La vederea atâtor i...

132 vizite

Miau Cafe este o cafenea situata pe strada Intre Garle, nr. 7 (initial...

357 vizite

O cina indoneziana autentica la Amhar si Indriastuti Azeth, la resedin...

861 vizite

Experiențe memorabile, sustenabilitate și autenticitate – tendinț...

36 vizite

În perioada 6-7 octombrie, vinul, muzica și cultura Republicii Moldo...

118 vizite

Odata cu sfarsitul vacantei si cu venirea toamnei, iata ca regasim...

1184 vizite

Hard Rock Cafe Bucuresti a lansat un nou meniu disponibil pentru o...

159 vizite

Grupul Le Manoir deschide restaurantul mediteranean Corto Maltese și ...

549 vizite

Ambasada Republicii Federale Germania angajeaza, incepand cu luna octo...

149 vizite

Restaurantul bucureștean Le Bistrot Français aduce împreună cei ma...

172 vizite

MAIZE si-a deschis, in sfarsit, terasa, dupa foarte multe dificult...

754 vizite

Am asteptat mult, dar a meritat Saptamana aceasta (ultima din augus...

2234 vizite

Nu aveam de gand sa merg sa mananc in Centrul Vechi. Sunt cateva resta...

1840 vizite 9 comentarii

La Vinuri, restaurantul românesc situat în București, pe strada Epi...

224 vizite

Centrul de Evenimente The President continua seria degustarilor de vin...

40 vizite

In perioada 6-9 Septembrie 2018, Beraria H organizeaza prima ediție T...

112 vizite

Ma gandesc eu asa acum cateva zile, hai sa vad ce mai e si pe la F...

285 vizite

The Great Trafalgar Pub e un restaurant vechi al Bucurestiului, pe o s...

449 vizite

Mancare cu Staif nu e mancare sofisticata, daca la asta va duce prima ...

389 vizite 1 comentarii

Adevarul este ca despre gluten se vorbeste mult in ultima perioada. Si...

248 vizite

Tocmai mi-a trimis cineva o poza dintr-o cafenea din centrul New-Yorku...

1130 vizite 1 comentarii

... nu le dati toate procedurile in scris chiar in prima zi de la ...

701 vizite

Ma asteptam sa vad pana acum mai multe bistrouri-atelier ale unor buca...

544 vizite

Am fost de vreo doua ori si la restaurantul gagauz din Chisinau, Gok O...

2992 vizite

Ce-i nemultumeste pe clienti in restaurante? Eu am spus, si am ...

702 vizite 2 comentarii

Desi ne aflam intr-o perioada de vacanta, iata ca inceputul lunii augu...

2278 vizite

Alexandru Dan, vicepresedintele Asociatiei Somelierilor din Romania, s...

240 vizite

In cat timp se formeaza un chelner bun? In vreo 8 ore. Cam atat...

456 vizite 2 comentarii

Începând cu 19 august 2018 bucătăria restaurantului ATRA va fi con...

483 vizite

Restocracy, Expressoft si George Butunoiu au lansat un proiect de ...

865 vizite

Situat la marginea clocotitorului Centrul Vechi al Bucureștiului, pe ...

293 vizite

Infinitea e unul dintre cele mai frumoase si mai placute locuri as...

1063 vizite 1 comentarii

Belli Siciliani sarbatoreste impreuna cu comunitatea italiana in Roman...

763 vizite

Cismigiu – Bistro la Etaj a fost surpriza placuta a verii. Asteptat ...

6054 vizite 1 comentarii
Afiseaza
vizualizari
comentarii

Lente de pe strada General Praporgescu a fost primul bistrou deschis de oamenii aceia. Dupa care, vazand cum merg lucrurile si ca boema se poate vinde foarte bine daca ai cap sa o intelegi si o buna observatie a detaliului, au mai deschis inca doua, Lente din Dionisie Lupu, la Piata Lahovari, si Lente de pe Arcului, Mansarda Lente, cum am vazut ca ii mai spun.

Pe Lente din Dionisie Lupu l-au industrializat, l-au fabricat pana in cel mai mic detaliu, dar e bine ca pe Lente din Praporgescu l-au lasat „natur”, asa cu a fost de la inceput.

Lente a fost printre deschizatorii de drumuri pe piata boemei bucurestene. Cand au deschis ei, acum mai multi ani, putini intuiau potentialul acestui tip de local. Nici ei nu cred ca stiau unde vor ajunge cand l-au facut. Presupun ca au vrut doar sa aiba un mic bistrou, o cafenea sau o terasa in care sa poata sa stea cu prietenii, sa primeasca musafiri. Conceptul a prins, clientii au inteles ca era natural si cu bune intentii, le-a placut, au revenit si au spus si altora. Iar patronii au inteles si ei repede ce era de inteles.

Si s-au prins si altii intre timp, au aparut localuri boeme peste tot, restaurante si bistrouri, cafenele, terase, ceainarii, cluburi, chiar si gradini in care doar sa stai si sa lenevesti, eventual venind cu mancarea de acasa, daca iti propui sa lenevesti cu ceasurile si experienta de viata iti spune ca te va prinde foamea din urma la un moment dat.

Nu-i cunosc pe cei de la Lente, insa presupun ca sunt tineri, intelectuali, emancipati. Asadar, tinerii patroni (sa le zicem asa), au luat o casa mica de pe frumoasa si boema strada General Praporgescu, din Bucurestiul vechi si burghez. O casa fara etaj, tip vagon, cum sunt foarte multe in orasele mari, si au facut un fel de bistrou. I-au spus Lente, un foarte inspirat nume latinesc, cu valoare de brand, dupa cum se vede. Nu au bagat multi bani acolo, au pus ce au gasit la indemana, au adus de acasa si de la prieteni niste obiecte si decoruri simple, au incropit un meniu si au deschis.

In fata au o gradina acoperita cu vita de vie, foarte frumoasa, perfecta pentru o terasa boema. In spate au o camaruta, cred ca a fost camera servitorilor, cu toaleta la parter, la care trebuia sa cobori pe o scara ingusta si abrupta de fier. Cand am fost eu prima data la ei, acum cativa ani, imi aduc aminte ca adaposteau un student sarac acolo. Am fost induiosat, desigur.

Manarea de la un local boem trebuie sa fie putina, simpla si ieftina, dar facuta cu grija si cu buna-credinta, e un detaliu important, fiindca lumea se prinde repede altfel. In ultimii ani, incepand cu boema occidentala si propagandu-se catre Rasarit, se mai adauga si o componenta healthy, vegetariana, eco sau chiar bio, dar in Romania abia isi face loc.

Mancarea de la Lente din Praporgescu e normala, asa cum e descrisa mai sus, si in portii indestulatoare. Nu va luati dupa exaltatii care scriu pe Facebook sau pe site ca e nemaipomenita, ca nu stiu ce vorbesc, chiar daca sunt de toata buna credinta, nicio indoiala. Dar nu te duci la un bistrou boem ca sa te imbuibi, si nici pentru cine stie ce desfatari gastronomice. Daca nu te indispune, e de ajuns.

Madalina, chelnerita adorabila de la Lente

Madalina

Al doilea ingredient important al boemei, pe langa ambianta, e serviciul. E obligatoriu ca cei de acolo (ideal si patronii) sa fie din aceeasi categorie sociala cu clientela vizata si dorita, sa fie oameni cu care sa-ti vina sa stai de vorba, sa iti inspire incredere, sa te simti in largul tau. Daca nu e asa, poti face tu investitia investitiilor in casa, gradina, decoruri, mancare si orice, ca nu tine, nu iti vine niciun boem, nu ii pacalesti usor.

Si patronii tineri de la Lente au inteles bine asta si au bagat la cap, ca dovada ca am pus doua chelnerite adorabile de la ei pe lista cu cei mai buni si placuti chelneri. Pe Madalina de la Lente din Praporgescu si pe o faptura incantatoare de la Lente din Dionisie Lupu, pe care am uita sa o intreb cum o cheama.

Dar, pe cat de adorabila era maruntica si sfioasa Madalina de la Lente din Praporgescu, pe atat de nelalocul lui in peisaj era un chelner, sau ce o fi fost el, tot de la Lente din Praporgescu, unul scarbit de viata, poate si de noi, cei de pe terasa, cine stie… 🙁 Sa speram ca era in ziua de proba si ca ii vor spune sa se duca in alta parte.

Clienti erau destui la Lenteul din Praporgescu, multi dintre ei straini.

Cu Lente din General Praporgescu lucrurile sunt clare, au inteles si ei ca trebuie sa-l lase asa cum este, si sunt sigur ca asa vor face. E interesant de vazut ce se va intampla la celelalte, la Lente din Dionisie Lupu, in primul rand, care e cu totul altceva, e o boema la scara industriala, fara nicio legatura cu cea din Praporgescu, de vreo zece ori mai mare, daca stau sa numar camerele, etajele si metrii patrati. Am fost acolo si am vazut ca le merge foarte bine, ceea ce inseamna ca toate „boemele” au sanse bune de succes pe o piata atat de avida, nu doar cea „clasica”, de la care au inceput cu Lente din Praporgescu.

La Lente din Arcului nu am ajuns inca, insa ma voi duce in curand, sunt curios sa vad daca e o boema diferita de celelalte doua… (GB – august 2017)

 

 

Apoi boema in productia de serie

Am scris despre Lente de pe strada General Praporgescu, care a fost primul bistrou deschis de oamenii aceia. Apoi s-au pus pe facut business, si au mai deschis inca doua, Lente din Dionisie Lupu, la P...

Lente (Praporgescu)

Pionierii de pe piata boemei bucurestene Lente de pe strada General Praporgescu a fost primul bistrou deschis de oamenii aceia. Dupa care, vazand cum merg lucrurile si ca boema se poate vinde foart...

Lente (Dionisie Lupu – Lahovari)

Boema pe banda rulanta... Am scris despre Lente de pe strada General Praporgescu, care a fost primul bistrou deschis de oamenii aceia. Apoi s-au pus pe facut business, si au mai deschis inca doua, ...

Lente (Arcului) – Mansarda Lente

Daca vreti sa dati foc cartierului de la Armeneasca Lente din strada Arcului, sau Mansarda Lente, cum mai este cunoscut(a), e al treilea local, dintre cele pe care le stiu eu pana in acest moment, ...

Data actualizarii: 21/08/2017

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.