Despre ceai

Ord. dupa

Si la ceaiuri e ca la vinuri: pentru fiecare preparat culinar exista c...

De ce sa apelezi la medicamente atunci cand simti nevoia sa te relaxez...

"Ceaiul este religia artei de a trai" – Kakuzo Okakura, scriitor jap...

Afiseaza

„Ceaiul este religia artei de a trai” – Kakuzo Okakura, scriitor japonez (1863 – 1913)

Despre aparitia ceaiului circula multe legende, cea chineza spunand ca, prin anul 2737 i.Hr., cand imparatul Shen Nung se bucura de privelistea uneia dintre vastele gradini care inconjurau palatul sau, o frunza de la un arbore de ceai fu luata de vant si cazu in ceasca plina cu apa fierbinte pe care imparatul o tinea in mana. Frunza colora apa intr-un galben auriu si incepu sa raspandeasca un parfum delicat, foarte placut, care-l impresiona pe imparat. Acesta, foarte surprins, sorbi din bautura. Gustul l-a fermecat pe loc, si asa a inceput povestea ceaiului, bautura minunata de care ne bucuram si astazi.

Perioada de inceput a ceaiului

Arborele de ceai este o planta originara din sud-vestul Chinei, Tibet si nordul Indiei. Comerciantii chinezi care calatoreau prin aceste zone au observat ca locuitorii lor mestecau frunze de ceai, in special pentru proprietatile lor curative. Astfel, consumul de ceai s-a raspandit in intreaga China. La vremea respectiva, inainte ca servirea ceaiului sa devina o arta, acesta se gasea intr-o forma diferita fata de cea pe care o cunoastem noi astazi. Frunzele de ceai erau comprimate intr-un fel de caramizi, incalzite apoi pe foc si pur si simplu rase deasupra unui bol cu apa fierbinte pentru a prepara infuzia.

Prin secolul al IX-lea, ceaiul ajunge si in Japonia, datorita calugarului buddhist Saicho, care a raspandit consumul de ceai printre ceilalti calugari. Pentru calugarii buddhisti de astazi, ceaiul verde ramane bautura care ii ajuta sa se relaxeze si sa se concentreze in timpul sedintelor de meditatie. Ceaiul are acelasi efect pentru fiecare dintre noi, putand fi o sursa de liniste si relaxare in mijlocul unei zile agitate.

Ceremonia ceaiului

Tot in acea perioada a luat nastere si ceremonia ceaiului, prin care servirea s-a transformat in ceea ce numim astazi “arta ceaiului”. Ritualul japonez de servire a ceaiului se concentreaza mai mult pe trairea momentului, a perfectiunii fiecarui pas al ceremoniei, in timp ce ritualul chinez pune accent pe ceai in sine, pe gustul si mirosul sau.

Povestea ceaiuluiCum a ajuns ceaiul in Europa

Prin secolul al XVI-lea, o misiune portugheza aduce pentru prima data in Europa frunze de ceai din China. Exemplul ii este urmat de o companie olandeza, la o scara mult mai mare insa. Ceaiul a fost foarte bine primit in special in Amsterdam, Paris si Londra, insa, din cauza pretului ridicat, era accesibil doar membrilor familiilor regale si aristocratilor.

Ceaiul a castigat in popularitate in Marea Britanie atunci cand regele Charles al II-lea s-a casatorit cu Ecaterina de Braganza, infanta portugheza care adora ceaiul, fiind totodata si “inventatoarea” ceaiului de la ora 5. Pentru ca nu mai avea rabdare sa astepte cina, ducesa servea niste gustari si ceai in jurul orei 5 dupa-amiaza, impreuna cu prietenele sale.

Cu timpul, pretul ceaiului a scazut, consumul a crescut si astfel a devenit bautura preferata a englezilor. In aceasta perioada s-a dezvoltat si obiceiul “nesanatos” de a adauga zahar in ceai. Din cauza ca frunzele de ceai petreceau luni bune pe mare, uneori se degradau din cauza umiditatii si a aerului sarat, iar infuzia preparata capata un gust neplacut. De aceea, consumatorii au inceput sa adauge zahar si lapte in ceai. Astazi, cand ceaiul este adus din Asia in cateva ore, pe avion, pastrat in conditii optime, nu mai este nevoie sa adaugam zahar, putandu-ne bucura de aroma naturala a ceaiului.

De la ceai fierbinte la ceai cu gheata

In secolul al XVI-lea ceaiul ajunge si in Statele Unite. Americanilor le-a placut atat de mult, incat s-au hotarat sa-l bea si in timpul verii. Astfel a aparut Ice Tea-ul, adica ceaiul cu gheata, o bautura racoritoare sanatoasa. Astazi, ceaiul cu gheata este ideal pentru a inlocui sucurile carbogazoase, pline de zahar si aditivi, din comert.

ArtaCeaiului.ro – magazinul iubitorilor de ceai

Ceaiul a devenit cea mai consumata bautura dupa apa, iar numarul de iubitori de ceai este in continua crestere. Locul in care acestia pot regasi o multime de sortimente, sfaturi si informatii despre ceai este magazinul online ArtaCeaiului.ro, in care gasim cele mai cunoscute sortimente de ceai.

Pe ArtaCeaiului.ro, in afara de ceai verde si ceai negru, regasim si ceai Oolong, un sortiment cu gust dulceag natural care potoleste pofta de dulciuri. Tot pe ArtaCeaiului.ro gasim si sortimente de ceai mai nou „descoperite”, asa cum este ceaiul Rooibos, care se produce din frunzele unui arbust ce creste in Africa de Sud, sau ceaiul Mate, cel mai energizant tip de ceai, consumat intensiv in Argentina si Brazilia. Iubitorii de ceai care prefera ceaiurile naturale de fructe, le gasesc in combinatii clasice sau exotice, pe www.artaceaiului.ro.

Povestea ceaiului

Save

Save

Save

Save

Data actualizarii: 18/12/2017

Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close