Stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte adiacente citeste tot

Ord. dupa

Maison de Chefs, un singur loc, mai multe experiențe și concepte cul...

Primăvara asta tinerii actori bucureșteni au fost în lumina reflect...

Chef Alex Petricean, cel mai bun chef al anului 2018, vă invită la o...

Cea de a III-a ediție a Congresului Național pentru Gastronomia și...

Celebrul ghid Michelin a inclus in editia sa tiparita din acest an si ...

Bine a facut Mega Image ca au deschis un restaurant pe care si-au si p...

Coffee Studio by 5 to go, cea mai mare locație a grupului de până a...

Centrul de Evenimente The President în 2018: Rezultate financiare,...

10 MEDALII PENTRU VINURILE PURCARI: „BEST OF SHOW” ȘI „BEST PRO...

La inceput au deschis Limo Cuisine, un restaurant mare si frumos in pa...

S-a redeschis o parte din Lido, dupa ce zeci de ani a stat parasit, si...

Amalia Bellantoni, sotia vestitului Chef Sicilian Domenico Bellantoni ...

Grupul românesc Le Manoir a închis anul 2018 cu afaceri de peste 5,5...

După Bistro Ateneu, Chef Alexandru Dumitru preia conducerea bucătăr...

Sara din Agora Floreasca, unele dintre cele mai bune paste si pizza di...

Brunch, cocktailuri si delicii de dimineata Incepand cu luna februa...

Un restaurant de nisa, discret, elegant si sofisticat, cu foarte putin...

Hard Rock Cafe reinterpretează o parte dintre produsele americane cla...

Ca de fiecare data, in ultima saptamana din ianuarie, decernam pre...

Sonja Dive-Dahl devine Director General al celor doua hoteluri din cap...

Restocracy va premia cele mai bune restau...

In cateva zile dam Premiile Restocracy pentru cele mai bune restau...

Cum cere traditia, familia de sicilieni de pe Matasari pregateste un c...

Se cauta un Sushi Chef pentru un restaurant elegant cu specific japone...

2018 s-a dovedit a fi un an de excepție pentru sectorul vitivini...

De la Curtea Regală citire: Să se dea-n țară de știre că trecere...

Centrul de Educatie Practica in Organizarea Evenimentelor Private – ...

Un concept de pop-up restaurant Vlad si Liviu sunt doi tineri bucat...

Compania românească Le Manoir a lansat Est, Est, Est, divizia de dis...

Athénée Palace Hilton București anunță numirea lui Tim Schmidt î...

Joi 6 decembrie 2018, a avut loc evenimentul de redeschidere al unuia ...

Motto: Bun pentru Gust, Bun pentru Sănătate, Bun pentru Planetă! ...

Miercuri, 5 decembrie 2018, restaurantul Sardin a inaugurat noul meniu...

SPARKLING FESTIVE CELEBRATIONS Get enchanted by this year’s Chris...

Scrumbia de Dunăre este un pește sălbatic care migrează din Marea ...

GastroArt reeditează cărțile fundamentale ale gastronomiei. Cum le ...

Campari Red Diaries - Entering Red: Ana de Armas este starul scurtmet...

Beck’s lansează în România patru beri speciale, inspirate din atm...

Joi, 8 noiembrie 2018, a avut loc deschiderea oficiala a GastroLab, re...

Impreuna cu AREA (Asociatia Romana de Educatie in Alergii) si cu Maria...

Vineri, 1 noiembrie 2018, Asociatia Producatorilor de Salam de Sibiu (...

Un investitor cauta spre inchiriere o vila interbelica renovata pentru...

Pentru prima dată în istoria Barilla, o femeie Chef este noul „Mas...

In noiembrie, Hard Rock Cafe Bucuresti sarbatoreste centenarul Marii U...

Saptamana trecuta, in cladirea aceea ciudata in peisaj, unde o vre...

Noua bucatarie romaneasca fina, creativa, aparuta pe lume in urma cu e...

Se lanseaza Centrul de Educatie Practica in Organizarea Evenimentelor ...

Budureasca a lansat colecția de vinuri CENTENAR Fetească Neagră ...

PREMIERĂ INTERNAȚIONALĂ Brânza românească de burduf ajunge l...

Pe 6 și 7 octombrie peste 10.000 de oameni au ales să își petreac...

Harta Pâinii (https://gastroart.ro/harta-painii/) este un proiect pri...

Se cauta un asociat pentru un restaurant libanez cunoscut si bine anco...

Domeniul Kelaru este numele pe care il poarta astazi o crama mica din ...

Bistro-ul Cafe Athenee din cadrul hotelului Athenee Palace Hilton înt...

Au mai rămas doar 2 zile până la prima ediție a Festivalului Vinul...

Cine este Lulu’s Cake? Lulu’s Cake nu este doar o (alta) cofeta...

Trofeul Someleriei 2018 - ASR a organizat a 15-a editie a Concursului ...

Marco Eichhorn preia conducerea hotelurilor Radisson Blu Bucuresti si ...

Conferinta internationala interdisciplinara „Coffee, Bread and Choco...

Congresul National al Gastronomiei si Vinului Editia a II-a, marti 2 ...

Miercuri, 26 septembrie 2018, incepand cu orele 18.30 Dianei 4 a gazdu...

A doua editie a Congresului de Gastronomie si Vin va avea loc marti, 2...

Miau Cafe este o cafenea situata pe strada Intre Garle, nr. 7 (initial...

Experiențe memorabile, sustenabilitate și autenticitate – tendinț...

În perioada 6-7 octombrie, vinul, muzica și cultura Republicii Moldo...

Odata cu sfarsitul vacantei si cu venirea toamnei, iata ca regasim...

Hard Rock Cafe Bucuresti a lansat un nou meniu disponibil pentru o...

Ieri a fost ultima zi a lui SushiRoom, unul dintre cele mai bune resta...

Grupul Le Manoir deschide restaurantul mediteranean Corto Maltese și ...

Ambasada Republicii Federale Germania angajeaza, incepand cu luna octo...

Restaurantul bucureștean Le Bistrot Français aduce împreună cei ma...

MAIZE si-a deschis, in sfarsit, terasa, dupa foarte multe dificult...

Am asteptat mult, dar a meritat Saptamana aceasta (ultima din augus...

La Vinuri, restaurantul românesc situat în București, pe strada Epi...

Centrul de Evenimente The President continua seria degustarilor de vin...

In perioada 6-9 Septembrie 2018, Beraria H organizeaza prima ediție T...

Mancare cu Staif nu e mancare sofisticata, daca la asta va duce prima ...

Desi ne aflam intr-o perioada de vacanta, iata ca inceputul lunii augu...

Alexandru Dan, vicepresedintele Asociatiei Somelierilor din Romania, s...

Începând cu 19 august 2018 bucătăria restaurantului ATRA va fi con...

Restocracy, Expressoft si George Butunoiu au lansat un proiect de ...

Situat la marginea clocotitorului Centrul Vechi al Bucureștiului, pe ...

De pe 17 pana pe 19 august ne bucuram la superlativ de cel mai indragi...

Belli Siciliani sarbatoreste impreuna cu comunitatea italiana in Roman...

Cismigiu – Bistro la Etaj a fost surpriza placuta a verii. Asteptat ...

A doua degustare de vin și cultură din cadrul proiectului Vinum &...

Miercuri, 25 iulie 2018, a avut loc deschiderea oficiala a noului spat...

Pe 2 august e seară de grătar gourmet pe terasa Hard Rock Cafe! Cele...

Vara aceasta ne răcorim cu băuturi răcoritoare, gustări delicioase...

Anunt de recrutare: Cautam un personal chef pentru ambasadorul unei ma...

Am facut un calcul (aplicatia de mobil Restocracy a facut-o, desigur!)...

Asociatia Somelierilor din Romania, anunta deschiderea perioadei de in...

Seria petrecerilor estivale continuă la Hard Rock Cafe cu arome și a...

Vara e grea  in oras pentru cei intre vacante sau care nu pot calator...

Proiectul Vinum & Carmina 2018 continuă în luna iulie cu o nouă...

Hard Rock Cafe declară seara de 19 iulie prilej de delectare pentru i...

Lucrurile stau cam asa: cei care au si Bamboo, au preluat spatiul dins...

Joi, 5 iulie 2018, de la ora 19, The President Pool & Lounge a lan...

Eclipse e cel mai nou restaurant al Bucurestiului la momentul la care ...

Chef Costin-Daniel Palici a anuntat joi, 5 iulie 2018, pe contul sau d...

Afiseaza

Domeniul Kelaru este numele pe care il poarta astazi o crama mica din zona Dealu Mare, judetul Prahova, asezata in mijlocul unei vii de 11,5 ha. Fiind o afacere de familie, porneste din dorinta de a aduce o valoare adaugata vinului romanesc si de a-l face renumit prin calitatile sale.

Istoria incepe cu mult timp inainte, cand un copil de doar 12 ani din Sacele, judetul Brasov, ramas orfan se hotaraste sa isi ia viata in maini si sa plece la capitala in ideea de a isi ajuta familia. Saceleanul, ajuns la Bucuresti, da dovada de calitati native si destoinicie ce i-au transformat incet incet parcusul in viata, ajungand cu trecerea anilor de la baiat de pravalie la un comerciant de success din perioada interbelica. Ajuns om cu stare, hotaraste la un moment dat sa devina proprietar de vie in Dealu Mare si sa cumpere mosia din Valea Calugareasca ce a apartinut unui fost guvernator al Bancii Nationale.

Fotografiile vremii ajung sa ilustreze un barbat distins, la “patru ace”, mandru de realizarile sale, alaturi de familie, care pare a-si planui anii de liniste batraneasca in conacul din Valea Calugareasca, bucurandu-se de vederea spre Carpati si Baragan.

Idealurile ii sunt naruite in 1948, la nationalizare, atunci cand Bunescu pierde toata averea. S-a stins din viata la 90 de ani, lasand in urma amintirea unui om respectat de toata lumea.

Dupa mai bine de cinci decenii de la acest moment, conacul Bunescu din Dealu Mare ajunsese o ruina. Butoaiele ce odata erau personalizate cu initialele proprietarului nu se mai regaseau in paragina locului.

La inceputul anilor ’90, nepotul domnului Bunescu, Valentin Chelaru, decide sa recupereze averea familiei si cu un efort ce arata determinarea si respectul fata de mostenirea morala a familiei, incepe sa recladeasca totul, caramida cu caramida, incercand de-a lungul anilor sa redea stralucirea locului de alta data.

Inginer chimist de meserie, Valentin Chelaru, alaturi de sotie, amandoi bucuresteni get beget, nu au fost familiarizati pana in anii ’90 cu viata la tara, fiind angrenati cu munca pe platformele industriale ale capitalei. Sotii Chelaru a decis ca trebuie sa recupereze proprietatile bunicului, printre care se afla si conacul Bunescu din Dealu Mare, au renuntat la viata asezata din capitala si au hotarat sa continue istoria intrerupta in ’48.

Bunicul Bucur Bunescu a fost unul dintre cei mai importanti comercianti de textile din Romania interbelica si in memoria lui am luat aceasta hotarare de a ne muta la conac. Am hotarat intr-o zi ca tot ce am agonisit intr-un apartament de bloc sa mutam la conac. Decizia a fost jumatate sentimentala, jumatate rationala. De fapt, ne-am propus sa refacem proprietatea lui Bucur Bunescu, asa cum am vazut-o in fotografiile vechi, gandindu-ne ca viticultura poate fi si o afacere din care putem trai.

Nu stiam foarte multe lucruri despre vita de vie sau despre soiuri. Pentru mine strugurii erau albi si negri. Ce sa va spun, nu stiam nici macar sa disting un vin Feteasca Alba de unul Feteasca Regala! si uite asa am fost nevoit sa ma reprofilez din inginer chimist in viticultor. Bineinteles ca pentru asta m-am inscris la cursurile de viticultura organizate in cadrul Liceului din Valea Calugareasca, la Institutul Vini-Viticol, completand ulterior studiile cu inca doi ani de scoala la Bucuresti

A fost o adevarata provocare pentru noi sa deprindem tainele viticulturii si sa putem face lumina in via aproape distrusa. Treptat, am invatat cum se taie coardele vitei de vie, cum se aplica tehnologiile de intretinere, cum se deosebesc soiurile de struguri si ce vinuri se pot obtine in functie de zaharul din must. In anul 1999, cand ne-am mutat la conac, mai erau 8,5 ha de vita de vie pe terenul bunicului. Am curatat plantatia de buruieni, am intinerit via si am dus-o asa inca 10 ani. La inceput am vandut o parte din struguri, apoi i-am vinificat la o crama din zona, iar cu banii obtinuti din productia de struguri si vinuri ne-am amenajat o casa dintr-o anexa aflata langa vechiul conac. Conacul este un monument istoric mai vechi de 200 de ani. Tot ce vedeti aici era o ruina, am pastrat structura si am restaurat. Intentionam ca in timp sa restauram totul, oferind locului unicitatea si stralucirea de alta data.

In 2015 am luat hotararea sa ne construim propria crama pe asezamintul si structura celei vechi. Tot ce vedeti aici este construit in regie proprie. Am lucrat eu, fiul meu, Cristian, si inca 2-3 oameni care ne-au ajutat.

Tot din 2015 vinul este comercializat sub denumirea Kelaru si se folosesc doar struguri din productia proprie. Pana in 2015, vinul imbuteliat purta numele firmei, Casa Bunescu, ce este o cinstire adusa numelui stramosesc. (Andreia Petre – octombrie 2018)


Domeniul Kelaru

Povestea vinului Kelaru imbina respectul si traditia lasata de stramosii nostri cu dragostea profunda pentru natura, pentru vin de inalta calitate si dorinta de a pastra valorile zonei Dealu Mare.

Contact: www.casabunescu.ro

cristian.chelaru@casabunescu.ro

Telefon: 0745.544.050

Facebook: Domeniul Kelaru

Data actualizarii: 04/10/2018

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.