Stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte adiacente citeste tot

Ord. dupa

Gastrodiplomația și Inovațiile Culinare este una din sesiunile prin...

KAIAMO, restaurant-concept inspirat de folclorul si traditiile romanes...

Jidvei celebrează 20 de ani de pasiune și respect pentru arta vinulu...

O noua cladire de birouri in centrul Bucurestiului Business Center ...

Caii de la Letea editie limitata – Aligote a devenit campion mondial...

Bucharest Degustation Tour, prima editie (2019): George Butunoiu...

Adevarul.ro informeaza ca Andrei Tranga, proprietarul celui mai ma...

Purcari Wineries Plc (“Grupul”), una din cramele de frunte din Eur...

Purcari Wineries Plc (“Purcari”, “Grupul”), una din cramel...

Ceva ce nu am mai vazut pana acum: doua restaurante mari din Parcul He...

Anunt de recrutare: Cautam un personal chef pentru ambasadorul unei ta...

Alex Petricean, cel mai bun chef al anului 2018, anunță deschiderea ...

Pe 18 aprilie, la Chișinău, a avut loc ,,Vernisajul Vinului”, even...

Antreprenorii si mediul de afaceri sarbatoresc “1 Mai Antreprenoresc...

 Raionul Floreasca, prima piață alimentară gourmet din România, s...

Hotel Snagov Club premiat international pentru cea mai buna locatie de...

Luni, 22 aprilie 2019, a avut loc editia a XXX-a a Chefs Round Table R...

De 1 Mai, Grupul City Grill redeschide Becker Brau, operat de Hanu’ ...

Tendintele anului 2019: Culori pastelate folosite in decorarea saloane...

Caffe Festival Ibis – EUROPAfest Concerte de jazz after-hours, 10...

Editura GastroArt anunță apariția unei traduceri eveniment, o carte...

Inițiatori Ziua Nationala a Gastronomiei și Vinului: "Un prilej pent...

Ediția cu numărul 23 a Goodwine – Bucharest Wine Fair, cel mai lon...

Muzeul National al Taranului Roman din Sos. Kiseleff, la Piata Victori...

Institutul Francez ofera curtea celebrei cladri din Bulevardul Dac...

Afiseaza

Domeniul Kelaru este numele pe care il poarta astazi o crama mica din zona Dealu Mare, judetul Prahova, asezata in mijlocul unei vii de 11,5 ha. Fiind o afacere de familie, porneste din dorinta de a aduce o valoare adaugata vinului romanesc si de a-l face renumit prin calitatile sale.

Istoria incepe cu mult timp inainte, cand un copil de doar 12 ani din Sacele, judetul Brasov, ramas orfan se hotaraste sa isi ia viata in maini si sa plece la capitala in ideea de a isi ajuta familia. Saceleanul, ajuns la Bucuresti, da dovada de calitati native si destoinicie ce i-au transformat incet incet parcusul in viata, ajungand cu trecerea anilor de la baiat de pravalie la un comerciant de success din perioada interbelica. Ajuns om cu stare, hotaraste la un moment dat sa devina proprietar de vie in Dealu Mare si sa cumpere mosia din Valea Calugareasca ce a apartinut unui fost guvernator al Bancii Nationale.

Fotografiile vremii ajung sa ilustreze un barbat distins, la “patru ace”, mandru de realizarile sale, alaturi de familie, care pare a-si planui anii de liniste batraneasca in conacul din Valea Calugareasca, bucurandu-se de vederea spre Carpati si Baragan.

Idealurile ii sunt naruite in 1948, la nationalizare, atunci cand Bunescu pierde toata averea. S-a stins din viata la 90 de ani, lasand in urma amintirea unui om respectat de toata lumea.

Dupa mai bine de cinci decenii de la acest moment, conacul Bunescu din Dealu Mare ajunsese o ruina. Butoaiele ce odata erau personalizate cu initialele proprietarului nu se mai regaseau in paragina locului.

La inceputul anilor ’90, nepotul domnului Bunescu, Valentin Chelaru, decide sa recupereze averea familiei si cu un efort ce arata determinarea si respectul fata de mostenirea morala a familiei, incepe sa recladeasca totul, caramida cu caramida, incercand de-a lungul anilor sa redea stralucirea locului de alta data.

Inginer chimist de meserie, Valentin Chelaru, alaturi de sotie, amandoi bucuresteni get beget, nu au fost familiarizati pana in anii ’90 cu viata la tara, fiind angrenati cu munca pe platformele industriale ale capitalei. Sotii Chelaru a decis ca trebuie sa recupereze proprietatile bunicului, printre care se afla si conacul Bunescu din Dealu Mare, au renuntat la viata asezata din capitala si au hotarat sa continue istoria intrerupta in ’48.

Bunicul Bucur Bunescu a fost unul dintre cei mai importanti comercianti de textile din Romania interbelica si in memoria lui am luat aceasta hotarare de a ne muta la conac. Am hotarat intr-o zi ca tot ce am agonisit intr-un apartament de bloc sa mutam la conac. Decizia a fost jumatate sentimentala, jumatate rationala. De fapt, ne-am propus sa refacem proprietatea lui Bucur Bunescu, asa cum am vazut-o in fotografiile vechi, gandindu-ne ca viticultura poate fi si o afacere din care putem trai.

Nu stiam foarte multe lucruri despre vita de vie sau despre soiuri. Pentru mine strugurii erau albi si negri. Ce sa va spun, nu stiam nici macar sa disting un vin Feteasca Alba de unul Feteasca Regala! si uite asa am fost nevoit sa ma reprofilez din inginer chimist in viticultor. Bineinteles ca pentru asta m-am inscris la cursurile de viticultura organizate in cadrul Liceului din Valea Calugareasca, la Institutul Vini-Viticol, completand ulterior studiile cu inca doi ani de scoala la Bucuresti

A fost o adevarata provocare pentru noi sa deprindem tainele viticulturii si sa putem face lumina in via aproape distrusa. Treptat, am invatat cum se taie coardele vitei de vie, cum se aplica tehnologiile de intretinere, cum se deosebesc soiurile de struguri si ce vinuri se pot obtine in functie de zaharul din must. In anul 1999, cand ne-am mutat la conac, mai erau 8,5 ha de vita de vie pe terenul bunicului. Am curatat plantatia de buruieni, am intinerit via si am dus-o asa inca 10 ani. La inceput am vandut o parte din struguri, apoi i-am vinificat la o crama din zona, iar cu banii obtinuti din productia de struguri si vinuri ne-am amenajat o casa dintr-o anexa aflata langa vechiul conac. Conacul este un monument istoric mai vechi de 200 de ani. Tot ce vedeti aici era o ruina, am pastrat structura si am restaurat. Intentionam ca in timp sa restauram totul, oferind locului unicitatea si stralucirea de alta data.

In 2015 am luat hotararea sa ne construim propria crama pe asezamintul si structura celei vechi. Tot ce vedeti aici este construit in regie proprie. Am lucrat eu, fiul meu, Cristian, si inca 2-3 oameni care ne-au ajutat.

Tot din 2015 vinul este comercializat sub denumirea Kelaru si se folosesc doar struguri din productia proprie. Pana in 2015, vinul imbuteliat purta numele firmei, Casa Bunescu, ce este o cinstire adusa numelui stramosesc. (Andreia Petre – octombrie 2018)


Domeniul Kelaru

Povestea vinului Kelaru imbina respectul si traditia lasata de stramosii nostri cu dragostea profunda pentru natura, pentru vin de inalta calitate si dorinta de a pastra valorile zonei Dealu Mare.

Contact: www.casabunescu.ro

cristian.chelaru@casabunescu.ro

Telefon: 0745.544.050

Facebook: Domeniul Kelaru

Data actualizarii: 04/10/2018