Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

Un grup de inițiativă format din experți în gastronomie cer, print...

Studiu Reveal Marketing Research: Doar 3 din 10 români ar fi de acord...

Singureni Manor anunță lansarea Singureni Manor Events: Divizia spec...

Sciccheria anunță Issima - un parteneriat unic, cu cheful Giuseppe R...

Cu o investiție de peste 500.000 euro, Sciccheria deschide un nou res...

Jurnalistul culinar Cosmin Dragomir, autorul volumului Curatorul de Za...

Când am scris de multe ori că Bucureștiul are câteva dintre cele m...

O cină japoneză la bunii mei prieteni Hiroshi și Mari Ueda......

Flavours Group începe anul 2024 în forță și își consolidează p...

Editura GastroArt anunță lansarea volumului Ce e nou în Noua Bucăt...

Ruka Izakaya a fost un restaurant cu mâncare excelentă de la începu...

Editura GastroArt anunță lansarea volumului Colecționarul de Sarmal...

Tuborg Christmas Brew, berea oficială a Crăciunului, este disponibil...

Radu Savopol, cofondator 5 to go, premiat la nivel internațional pent...

Angeline Cake Boutique oferă românilor în premieră cel mai savurat...

SALAM DE SIBIU: O FELIE DE ROMÂNIEAFLĂ POVESTEA CELUI MAI ÎNDR...

Ahold Delhaize, deținătorul lanțului de magazine Mega Image, anunț...

Jurnalistul culinar Cosmin Dragomir lansează Colecționarul de Sarmal...

Halloween cu arome fine la restaurantul Roberto’s: extravaganța une...

Știam de Oxana Crețu, de bucătăria și de restaurantul ei din ...

Restaurantul Gramont anunță La Symfleurie, o cină eveniment alătur...

Zona din jurul piețelor Dorobanților și Floreasca e, foarte probabi...

S-a deschis săptămâna aceasta una dintre cele mai bune cofetării d...

  • Primul an de Sciccheria a fost unul foarte ...

Claudio Melis, chef distins cu o stea Michelin, vine pentru prima dat...

Restaurantul Gramont dezvăluie noi evenimente și meniuri exclusive p...

Când mâncați ...

Companiile își pot personaliza coperta viitoarei cărți semnate de ...

Relais & Châteaux Le Bistrot Francais, pe numele său întreg, ca...

1 comentarii

2 din 4 persoane de vârstă medie din România sunt supraponderale sa...

Acum câteva zile ES José Antonio Hernández Pérez – Solórzano, a...

Brunch la FORK Ana Tower25 iunie, 12:00 - 17:00, meniu de degustar...

Puține lucruri sunt mai franțuzești, mai adânc încrustate în spi...

Unele dintre cele mai bune fructe din București se găsesc într-un l...

Recent, restaurantul Le George, din cadrul hotelului Suter, și-a schi...

La un an de la lansare, restaurantul Sciccheria îl aduce în România...

Raionul de Pește Floreasca (fiindcă mai au unul, la Piața Dorobanț...

O cină memorabilă la Gramont, aristocraticul restaurant al Palatului...

2 comentarii

Sunt câteva restaurante în București care au meniuri nu foarte sofi...

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță ...

Restaurantul Le George, din cadrul Palatului Suter, devine Gramont și...

RO-Wine | The International Wine Festival of Romania - ediția de prim...

 Savart e genul de restaurant în care ajungi până la u...

Sardin e un restaurant tare interesant, și va ajunge să fie studiu d...

KANÉ - NEW ROMANIAN CUISINE începe o serie de colaborări cu chefi i...

Singureni Manor Equestrian Retreat va fi gazda unui eveniment culinar ...

La finalul lunii martie, 5 to go dublează porția de energie oferită...

Raionul de Pește din Piața Dorobanților a fost una dintre cele ...

Devenită  epicentru pe  harta cultural-continentală, Timișoara ș...

Sâmbătă 11 martie 2023, profesioniști și amatori, iubitori ai vie...

Afiseaza
comentarii

(Starea actuala si tendintele in restaurantele din Bucuresti: partea I)

Se mananca din ce in ce mai bine la Bucuresti

In urma cu cateva zile am dat Premiile Restocracy pentru cele mai bune restaurante din Bucuresti in 2018, prilej de sinteza, de bilant, de previziuni si de recomandari pentru viitor.

Dupa cum am spus-o de multe ori in ultimii ani, restaurantele din Bucuresti sunt din ce in ce mai bune, diferentele dintre ce putem manca acum si ce mancam in urma cu doar cativa ani fiind remarcabile.

Mancarea din restaurantele bune ale Bucurestiului este de nivelul celei pe care o gasesti in marile restaurante din tarile cu care, acum cinci ani, doar, nici nu indrazneam sa ne comparam. La trei categorii, in mod special, mancarea din cateva mari restaurante ale Bucurestiului e la fel cu cea din cele mai mari restaurante din lume. Au spus Ambasadorul Japoniei, sotia si bucatarul sau personal, precum si multi japonezi care au fost in juriile concursurilor noastre, ca sa nu va imaginati ca sushi atata de bun si de sofisticat cum au mancat ei la Argentine, la Ginger sau la Yoshi gasesti pe toate drumurile la restaurantele din Tokio sau din Osaka. Iar steak-uri ca la Osho, Red Angus, JW Steakhouse de la Marriott sau Vacamuuu, mananci la Buenos Aires sau in alte locuri din America de Sud doar daca esti bogat, si chiar si atunci trebuie sa faci uneori drumuri lungi, nu gesesti la bistroul din coltul strazii. Si restaurantele cu bucatarie libaneza si apropiat-orientala sunt foarte bune la Bucuresti, prieteni ai mei din Zurich sau din Munchen au avut o surpriza de poportii sa vada ca e mai buna mancarea aici, la Bucuresti, decat la ei.

Ca restaurantele si cafenelele din Bucuresti si din alte cateva mari orase sunt printre cele mai frumos amenajate din Europa, si nu nu doar printre ele, se stie de multa vreme. Aici chiar nu ar mai fi nimic de facut in plus si de progresat, decat daca nu ai ce face cu banii, eventual.

Furnizorii si-au modernizat sistemele logistice si pot aduce acum aproape orice produs si-l doreste un restaurant, in intervale de timp si la preturi pe care din ce in ce mai multi si le pot permite in mod curent. Restaurantele bogate din Bucuresti isi cumpara acum echipamente sofisticate de bucatarie pe care multe restaurante din Occident, chiar dintre cele faimoase, nu le au. Or, in ziua de astazi, un astfel de echipament performant poate face o diferenta de gust in farfuriile pregatie de catre doi chefs la fel de buni.

De cand lumea si pana acum nu foarte multi ani, bucatarii venerabili erau vedetele necontestate ale peisajului gastronomic autohton. Ca peste tot, de altfel, si pe buna dreptate pentru cum mergeau lucrurile in acea lume. Insa vremurile acelea au trecut si nu vor mai reveni vreodata. Acum vedetele bucatariilor, in special ale celor noi, originale, creative, fine, abia daca au 30 de ani, si vor fi si mai tineri in viitor. Si au trecut de la un statut social acceptabil la unul chiar dezirabil si cu mare potential de afirmare. Evident, romanii au avut nevoie sa se uite la emisiunile caraghioase cu bucatari ca sa ajunga la o astfel de concluzie elementara. Si pe Internet, desigur…

Si la fel si statutul de patron de restaurant. Pe vremea comunistilor, tot ce tinea de restaurante, de la sefi de restaurante, bucatari si, mai ales, chelneri, era absolut stigmatizant. Dupa Revolutie, unii au reusit sa patrunda in zona tolerantei si a acceptabilitatii sociale, iar in ziua de astazi din ce in ce mai multi au reusit sa patrunda in cea a respectabilitatii si chiar a statutelor admirate si invidiate, asa cum e si in tarile occidentale, de altfel. Tendinta se va mentine, mai ales daca marii “restauratori” vor inceta sa subestimeze importanta constructiei de brand, a comunicarii inteligente si a marketingului cinic, in general.

Despre chelneri inca nu se vorbeste in public, nu au aparut inca in televizor, statutul si pozitia lor sociala sunt inca departe de cele ale celorlalti actori principali. Dar se pregateste ceva anul acesta, din cate am auzit, si se va vorbi si despre ei cam la fel cum se vorbeste despre bucatari si managerii de restaurant, desi probabil ca nu atat de mult. Speram sa contribuim si noi, la Restocracy, la reconstructia onorabilitatii meseriei de ospatar. Si poate chiar la revalorizarea ei, spre bucuria managerilor care vor vedea si altfel de oameni ajungand sa serveasca in localurile lor, uneori chiar cu placere.

Marea, capitala dilema de dupa Revolutie a managerului de restaurant, a ramas exact in acelasi stadiu in care a aparut si acum 30 de ani: sa faci mancarea asa cum crezi ca ar trebui sa o faci, sau sa-i dai clientului exact ce iti cere, adica pizza, paste si carnaciori cu cartofi prajiti? Foarte putini au putut sa se elibereze din aceasta “dictatura” a clientului inept si sa-si faca si sa impuna singuri regulile jocului. Cativa au reusit, multi au incercat din rasputeri dar s-au dat batuti pana la urma si au lasat si pieptul de pui la gratar alaturi de Coquilles St. Jacques. Iar altii au renuntat cu totul si si-au cautat alte afaceri. Dilema ramane deschisa si vom scrie despre ea in aceeasi termeni si in 2029, fara indoiala.

Dintre obiceiurile proaste de care se despart cel mai greu managerii de restaurante – invocand tot dictatura clientilor, desigur, ceea ce este partial adevarat – meniul kilometric e pe primul loc. Dar vor fi cu totii obligati sa le scurteze, pana la urma. Chiar daca le va lua zece ani, sau douazeci ca sa ajunga acolo unde ar fi normal sa ajunga, piata si concurenta ii vor obliga sa o faca. Nu au de ales.

Schimbarea formatului unui restaurant in weekend, in anumite zile sau chiar in aceeasi zi, la pranz fata de cina, e inca in faza incipienta, si putinele restaurante care au incercat asta nu au avut mare succes cu noile formule. Clientii bucuresteni nu sunt obisnuiti sa gaseasca la pranz un bistrou sau o braserie si seara sa ia o cina sofisticata in acelasi loc. Probabil vor crede ca la pranz a fost pacaliti, asa ca eu nu-mi imaginez ca vom vedea prea curand astfel o astfel de versatilitate cu care occidentalii sunt deja obisnuiti.

Si in aceeasi nota, aproape toate restaurantele care au incercat sa dea si mic dejun s-au razgandit, din lipsa de clienti. Cred ca si acest obicei occidental va prinde greu la Bucuresti, dimineata vom manca tot acasa in urmatorii ani, iar prima cafea va fi tot la “servici”. Asa incepe ziua de lucru in Romania, cu o lunga pauza de cafea.

Asadar, trebuie “educat” clientul bucurestean sau nu? In fond… (va urma)

Restaurantele din Bucuresti, mai bune decat oricand (III)

(Starea actuala si tendintele in restaurantele bucurestene: partea a III-a)Cateii, pisicile si alte eventuale dobitoace pe care unii ar vrea sa le aiba langa ei chiar si in restaurante, facand...

Restaurantele din Bucuresti, mai bune decat oricand (II)

(Starea actuala si tendintele in restaurantele din Bucuresti: partea a II-a)Asadar, trebuie “educat” clientul bucurestean sau nu? In fond, marketingul s-a cristalizat in jurul principiului de ...

Data actualizarii: 27/02/2019

Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close