Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

Weekendul acesta va avea loc cea de-a IX-a ediție ASIA Fest, în Parc...

SUN PLAZA organizează o nouă ediție a festivalului de bere artizana...

Kaufland Summer TV – postul TV online prin care agenția v8 și Kauf...

5 to go lansează din această lună o gamă de capsule, dedicată seg...

Codul bunelor maniere prezintă ansamblul regulilor despre cum ar treb...

WishFest – festivalul lampioanelor pe apă, revine pe 17 și 18 sept...

Unul dintre cei mai apreciati Chefi la nivel international vine in Rom...

Horeca Culinary School, un centru de formare profesionala care este pr...

Chef Cătălin Petrescu și-a deschis de o săptămână propriul rest...

Pivnița din cadrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Viticult...

Crama veche din cadrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Vitic...

Crama nouă din cadrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Vitic...

Berăria Gambrinus - latura nouă, din strada Ion Brezoianu, legată d...

Lacul Floreasca și împrejurimile cu vedere de pe terasa restaurantul...

Chef Ionuț Gheorghe are 35 ani și a absolvit liceul și școala de b...

Începând cu luna iulie 2022, Restaurantul BONE din București se num...

Platerq, start-up fondat de 5 tineri din Oradea in Decembrie 2021, est...

Ce e de văzut și gustat weekendul acesta la evenimentul ce are în p...

Evenimentul dedicat exclusiv bucătăriei asiatice va avea loc între ...

Restaurantul Sardin lansează noul meniu de vară creat de Chef Dan Pr...

Chef Hădean se alătură platformei de rezervări online, Bookingham,...

Japanos se extinde și în afara României. Astfel, brandul și-a desc...

Timp de trei zile, între 27 și 29 mai, Centrul Vechi din București ...

Vegetarianismul și veganismul au luat o amploare tot mai mare în Ro...

Deschis în 2010, în Centrul Vechi al Bucureștiului, restaurantul Re...

Bucharest Coffee Festival are loc între 27 și 29 mai, la Hanul Gabro...

Chef Foa deschide primul restaurant à la carte și lansează un nou c...

Anunțam în urmă cu câteva luni că ZenSushi a deschis un nou resta...

O cină specială și memorabilă la Le Bistrot Francais, pregătită ...

Un nou produs completează portofoliul 5 to go: apa cu vitamine 5 to g...

Cristina Mehedinteanu Pastry Chef va propune un portofoliu complet al ...

  • Villa Vinèa redeschide sezonul vizitelor la cramă și pr...

Noul Strongbow Dark Fruit® te invită descoperi puterea surprinzătoa...

Weekend Sessions revine în 2022 cu aproape 30 de evenimente cu muzic...

Dr. Oetker a lansat, în martie, DulceRomanie.ro, probabil cel mai amp...

1 comentarii

Se redeschide restaurantul Riviera Park din Parcul „Național” Buc...

Bistromar la Timona (Alfredo Seafood) - cifră de afaceri cu 22% mai m...

România viticolă - descoperă peste 250 vinuri la Revino Bucharest W...

Bookingham, platformă de rezervări online, se lansează în alte 29 ...

Cina caritabilă Magic for Ukraine, organizată de restaurantul Noeme ...

Crama Villa Vinèa a înregistrat, în anul 2021, o creștere de 23% a...

Reinventarea și perseverența definesc succesul 5 to go și în primu...

Zeci de mii de ucraineni fugiți din calea războiului sunt în Român...

Colosseum Mall & Golin invită bucureștenii să descopere noul ce...

1 comentarii

Meniul de nuntă este unul dintre cele mai importante aspecte al eveni...

Altă cină cu bucătărie fină pregătită de Chef Orlando Zaharia l...

O cercetare realizată de Reveal Marketing Research în luna ianuarie ...

Altă cină de iarnă românească pregătită de Chef Daniel Pălici ...

Nordic Group aduce la conducere un nou General Manager, pentru a susț...

Masterclass destinat persoanelor care lucraza in cofetarie, invatam d...

Afiseaza
comentarii

(Starea actuala si tendintele in restaurantele din Bucuresti: partea I)

Se mananca din ce in ce mai bine la Bucuresti

In urma cu cateva zile am dat Premiile Restocracy pentru cele mai bune restaurante din Bucuresti in 2018, prilej de sinteza, de bilant, de previziuni si de recomandari pentru viitor.

Dupa cum am spus-o de multe ori in ultimii ani, restaurantele din Bucuresti sunt din ce in ce mai bune, diferentele dintre ce putem manca acum si ce mancam in urma cu doar cativa ani fiind remarcabile.

Mancarea din restaurantele bune ale Bucurestiului este de nivelul celei pe care o gasesti in marile restaurante din tarile cu care, acum cinci ani, doar, nici nu indrazneam sa ne comparam. La trei categorii, in mod special, mancarea din cateva mari restaurante ale Bucurestiului e la fel cu cea din cele mai mari restaurante din lume. Au spus Ambasadorul Japoniei, sotia si bucatarul sau personal, precum si multi japonezi care au fost in juriile concursurilor noastre, ca sa nu va imaginati ca sushi atata de bun si de sofisticat cum au mancat ei la Argentine, la Ginger sau la Yoshi gasesti pe toate drumurile la restaurantele din Tokio sau din Osaka. Iar steak-uri ca la Osho, Red Angus, JW Steakhouse de la Marriott sau Vacamuuu, mananci la Buenos Aires sau in alte locuri din America de Sud doar daca esti bogat, si chiar si atunci trebuie sa faci uneori drumuri lungi, nu gesesti la bistroul din coltul strazii. Si restaurantele cu bucatarie libaneza si apropiat-orientala sunt foarte bune la Bucuresti, prieteni ai mei din Zurich sau din Munchen au avut o surpriza de poportii sa vada ca e mai buna mancarea aici, la Bucuresti, decat la ei.

Ca restaurantele si cafenelele din Bucuresti si din alte cateva mari orase sunt printre cele mai frumos amenajate din Europa, si nu nu doar printre ele, se stie de multa vreme. Aici chiar nu ar mai fi nimic de facut in plus si de progresat, decat daca nu ai ce face cu banii, eventual.

Furnizorii si-au modernizat sistemele logistice si pot aduce acum aproape orice produs si-l doreste un restaurant, in intervale de timp si la preturi pe care din ce in ce mai multi si le pot permite in mod curent. Restaurantele bogate din Bucuresti isi cumpara acum echipamente sofisticate de bucatarie pe care multe restaurante din Occident, chiar dintre cele faimoase, nu le au. Or, in ziua de astazi, un astfel de echipament performant poate face o diferenta de gust in farfuriile pregatie de catre doi chefs la fel de buni.

De cand lumea si pana acum nu foarte multi ani, bucatarii venerabili erau vedetele necontestate ale peisajului gastronomic autohton. Ca peste tot, de altfel, si pe buna dreptate pentru cum mergeau lucrurile in acea lume. Insa vremurile acelea au trecut si nu vor mai reveni vreodata. Acum vedetele bucatariilor, in special ale celor noi, originale, creative, fine, abia daca au 30 de ani, si vor fi si mai tineri in viitor. Si au trecut de la un statut social acceptabil la unul chiar dezirabil si cu mare potential de afirmare. Evident, romanii au avut nevoie sa se uite la emisiunile caraghioase cu bucatari ca sa ajunga la o astfel de concluzie elementara. Si pe Internet, desigur…

Si la fel si statutul de patron de restaurant. Pe vremea comunistilor, tot ce tinea de restaurante, de la sefi de restaurante, bucatari si, mai ales, chelneri, era absolut stigmatizant. Dupa Revolutie, unii au reusit sa patrunda in zona tolerantei si a acceptabilitatii sociale, iar in ziua de astazi din ce in ce mai multi au reusit sa patrunda in cea a respectabilitatii si chiar a statutelor admirate si invidiate, asa cum e si in tarile occidentale, de altfel. Tendinta se va mentine, mai ales daca marii “restauratori” vor inceta sa subestimeze importanta constructiei de brand, a comunicarii inteligente si a marketingului cinic, in general.

Despre chelneri inca nu se vorbeste in public, nu au aparut inca in televizor, statutul si pozitia lor sociala sunt inca departe de cele ale celorlalti actori principali. Dar se pregateste ceva anul acesta, din cate am auzit, si se va vorbi si despre ei cam la fel cum se vorbeste despre bucatari si managerii de restaurant, desi probabil ca nu atat de mult. Speram sa contribuim si noi, la Restocracy, la reconstructia onorabilitatii meseriei de ospatar. Si poate chiar la revalorizarea ei, spre bucuria managerilor care vor vedea si altfel de oameni ajungand sa serveasca in localurile lor, uneori chiar cu placere.

Marea, capitala dilema de dupa Revolutie a managerului de restaurant, a ramas exact in acelasi stadiu in care a aparut si acum 30 de ani: sa faci mancarea asa cum crezi ca ar trebui sa o faci, sau sa-i dai clientului exact ce iti cere, adica pizza, paste si carnaciori cu cartofi prajiti? Foarte putini au putut sa se elibereze din aceasta “dictatura” a clientului inept si sa-si faca si sa impuna singuri regulile jocului. Cativa au reusit, multi au incercat din rasputeri dar s-au dat batuti pana la urma si au lasat si pieptul de pui la gratar alaturi de Coquilles St. Jacques. Iar altii au renuntat cu totul si si-au cautat alte afaceri. Dilema ramane deschisa si vom scrie despre ea in aceeasi termeni si in 2029, fara indoiala.

Dintre obiceiurile proaste de care se despart cel mai greu managerii de restaurante – invocand tot dictatura clientilor, desigur, ceea ce este partial adevarat – meniul kilometric e pe primul loc. Dar vor fi cu totii obligati sa le scurteze, pana la urma. Chiar daca le va lua zece ani, sau douazeci ca sa ajunga acolo unde ar fi normal sa ajunga, piata si concurenta ii vor obliga sa o faca. Nu au de ales.

Schimbarea formatului unui restaurant in weekend, in anumite zile sau chiar in aceeasi zi, la pranz fata de cina, e inca in faza incipienta, si putinele restaurante care au incercat asta nu au avut mare succes cu noile formule. Clientii bucuresteni nu sunt obisnuiti sa gaseasca la pranz un bistrou sau o braserie si seara sa ia o cina sofisticata in acelasi loc. Probabil vor crede ca la pranz a fost pacaliti, asa ca eu nu-mi imaginez ca vom vedea prea curand astfel o astfel de versatilitate cu care occidentalii sunt deja obisnuiti.

Si in aceeasi nota, aproape toate restaurantele care au incercat sa dea si mic dejun s-au razgandit, din lipsa de clienti. Cred ca si acest obicei occidental va prinde greu la Bucuresti, dimineata vom manca tot acasa in urmatorii ani, iar prima cafea va fi tot la “servici”. Asa incepe ziua de lucru in Romania, cu o lunga pauza de cafea.

Asadar, trebuie “educat” clientul bucurestean sau nu? In fond… (va urma)

Restaurantele din Bucuresti, mai bune decat oricand (III)

(Starea actuala si tendintele in restaurantele bucurestene: partea a III-a) Cateii, pisicile si alte eventuale dobitoace pe care unii ar vrea sa le aiba langa ei chiar si in restaurante, facand...

Restaurantele din Bucuresti, mai bune decat oricand (II)

(Starea actuala si tendintele in restaurantele din Bucuresti: partea a II-a) Asadar, trebuie “educat” clientul bucurestean sau nu? In fond, marketingul s-a cristalizat in jurul principiului de ...

Data actualizarii: 27/02/2019

Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close