Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

Chef Cătălin Petrescu și-a deschis de o săptămână propriul rest...

Pivnița din cadrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Viticult...

Crama veche din cadrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Vitic...

Crama nouă din cadrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Vitic...

Berăria Gambrinus - latura nouă, din strada Ion Brezoianu, legată d...

Lacul Floreasca și împrejurimile cu vedere de pe terasa restaurantul...

Chef Ionuț Gheorghe are 35 ani și a absolvit liceul și școala de b...

Începând cu luna iulie 2022, Restaurantul BONE din București se num...

Platerq, start-up fondat de 5 tineri din Oradea in Decembrie 2021, est...

Ce e de văzut și gustat weekendul acesta la evenimentul ce are în p...

Evenimentul dedicat exclusiv bucătăriei asiatice va avea loc între ...

Restaurantul Sardin lansează noul meniu de vară creat de Chef Dan Pr...

Chef Hădean se alătură platformei de rezervări online, Bookingham,...

Japanos se extinde și în afara României. Astfel, brandul și-a desc...

Timp de trei zile, între 27 și 29 mai, Centrul Vechi din București ...

Vegetarianismul și veganismul au luat o amploare tot mai mare în Ro...

Deschis în 2010, în Centrul Vechi al Bucureștiului, restaurantul Re...

Bucharest Coffee Festival are loc între 27 și 29 mai, la Hanul Gabro...

Chef Foa deschide primul restaurant à la carte și lansează un nou c...

Anunțam în urmă cu câteva luni că ZenSushi a deschis un nou resta...

O cină specială și memorabilă la Le Bistrot Francais, pregătită ...

Un nou produs completează portofoliul 5 to go: apa cu vitamine 5 to g...

Cristina Mehedinteanu Pastry Chef va propune un portofoliu complet al ...

  • Villa Vinèa redeschide sezonul vizitelor la cramă și pr...

Noul Strongbow Dark Fruit® te invită descoperi puterea surprinzătoa...

Weekend Sessions revine în 2022 cu aproape 30 de evenimente cu muzic...

Dr. Oetker a lansat, în martie, DulceRomanie.ro, probabil cel mai amp...

1 comentarii

Se redeschide restaurantul Riviera Park din Parcul „Național” Buc...

Bistromar la Timona (Alfredo Seafood) - cifră de afaceri cu 22% mai m...

România viticolă - descoperă peste 250 vinuri la Revino Bucharest W...

Bookingham, platformă de rezervări online, se lansează în alte 29 ...

Cina caritabilă Magic for Ukraine, organizată de restaurantul Noeme ...

Crama Villa Vinèa a înregistrat, în anul 2021, o creștere de 23% a...

Reinventarea și perseverența definesc succesul 5 to go și în primu...

Zeci de mii de ucraineni fugiți din calea războiului sunt în Român...

Colosseum Mall & Golin invită bucureștenii să descopere noul ce...

1 comentarii

Meniul de nuntă este unul dintre cele mai importante aspecte al eveni...

Altă cină cu bucătărie fină pregătită de Chef Orlando Zaharia l...

O cercetare realizată de Reveal Marketing Research în luna ianuarie ...

Altă cină de iarnă românească pregătită de Chef Daniel Pălici ...

Nordic Group aduce la conducere un nou General Manager, pentru a susț...

Masterclass destinat persoanelor care lucraza in cofetarie, invatam d...

Tematica: Meniul pentru evenimente by Chef Cristian Fratieanu Meniu...

2 comentarii

Stabilirea datei potrivite pentru unul dintre cele mai așteptate even...

Surpriza lui Chef Orlando Zaharia Când vorbim despre steakhous...

O nouă cină la Noma din Herăstrău, pentru a degusta meniul de înc...

Hard Rock Cafe București sărbătorește săptămâna aceasta 14 ani ...

Negroni a devenit cel mai vândut cocktail clasic la nivel global, pot...

Îmi plac mult cârnații de porc, și asta are legătură cu copilăr...

1 comentarii

Domnule, noi pregătim totul în casă, absolut toată mâncarea e fă...

1 comentarii
Afiseaza
comentarii

(Starea actuala si tendintele in restaurantele bucurestene: partea a III-a)

Waiting for Godot who drinks inside

Cateii, pisicile si alte eventuale dobitoace pe care unii ar vrea sa le aiba langa ei chiar si in restaurante, facand parte din familie in adevaratul sens al cuvantului. Pana acum cativa ani, nu le puteai lua nicaieri cu tine, nu te-ar fi lasat nici macar intr-un singur restaurant. Pe terasa mai inchideau ochii uneori – foarte rar -, insa in salon nu. Acum au inceput cate unii sa le mai tolereze cu timiditate, prefacandu-se ca nu le vad sau ignorandu-le. Numarul acestor localuri e intr-o foarte, foarte usoara crestere, insa tendinta e evidenta si suntem siguri ca se va mentine, apropiindu-ne, si aici, de restaurantele din tarile cu care vrem cu atata ardoare sa ne comparam. Si, ca sa nu mai existe niciun dubiu si sa nu va lasati pacalit de vreun chelner care invoca o imaginara obligatie, e bine sa stiti ca nu exista o lege care sa interzica prezenta animalutelor in restaurante si localuri. Asta e exclusiv alagerea si decizia lor.

Spectacolele si evenimentele, unele chiar culturale, au devenit aproape de neevitat pentru multe restaurante, obligate sa gaseasca in permanenta idei si solutii ca se se diferentieze de celelalte, daca prin mancare nu pot. Se face teatru clasic si experimental in restaurante si cafenele, si asta e foarte bine. Am numarat vreo douazeci de astfel de localuri in Bucuresti, cifra este in crestere, si asta e foarte bine. La un bistrou aproape de mine se fac prelegeri de filosofie, o noutate chiar si pentru lumea occidentala. Si asta e tot foarte bine.

Localurile boeme (neo-boeme sau post-boeme, ca sa folosim termenul academic) sunt la moda in toata lumea, fenomenul a depasit toate granitele si limitele grupurilor sociale si micro-comunitatilor carora le-a fost dintotdeauna asociat, si e pe cale sa devina o cultura de masa. Cu un decalaj de cativa ani, si Bucurestiul urmeaza cu mare precizie exact acelasi drum si aceleasi etape. Si e abia inceputul. Pana de curand, orice patron de restaurant visa la un local de lux. Acum, cand se uita cat castiga el si cat castiga cel care isi asaza clientii pe niste bancute de lemn si le da sa manance din farfurii de tabla, parca ii vine sa se gandeasca de doua ori inainte de a decide ce vrea.

Localurile mici, informale, cu ambianta si servicii neconventionale castiga teren peste tot, in detrimentul celor mari si scortoase. Chiar si restaurantele de lux se vad obligate, pe rand, sa-si scoata fetele de masa albe si apretate si sa le inlocuiasca cu presulete, sa darame peretii si tavanele pana la caramida si sa faca din tubulaturi decor minimalist. Originalitatea e cuvantul de ordine. Vino cu ceva original sau inchide si inchiriaza spatiul pentru birouri!

Vinurile sunt un subiect delicat si dificil pentru clienti, deci si pentru mnagerii de restaurante, pe cale de consecinta. Timp de jumatate de veac, cat au fost comunistii prin tara, s-au straduit sa elimine cu totul cultura vinului, socotita boiereasca si burgheza, pe buna dreptate. Si au si reusit, in mare parte. Revenirea e dificila, indelungata, asa ca nu e de mirare ca inca foarte putini clienti de restaurant beau vin la fiecare masa, si inca si mai putini stiu ce beau.

Multi patroni de restaurante au supraestimat nivelul de sofisticare a clientilor in aceasta privinta, au investit mult in vinuri si bauturi fine, dar fara folos. Investitia in lista vinuri inca nu e rentabila in Romania, si s-ar putea sa nu fie nici in viitorul apropiat. Mai ales ca vinurile scumpe sunt intotdeauna asociate cu luxul, eleganta si serviciul ceremonios, Or, tocmai ce am scris ma sus ca tendinta pe piata HoReCa, atat in Occident, cat si la noi, e exact in directia cealalta.

Inca si mai delicat si dificil pentru managerii de restaurante este sa decida daca sa investeasca in produse bio, sanatoase, curate, organice. Marea si nerezolvabila problema este ca acestea nu au un gust mai bun decat celelalte, de obicei, si ca niste potentiatori de gust sau alte prafuri de cativa lei pliculetul pot face minuni in zilele noastre. Si, lovitura de gratie este ca tu te chinui sa aduci legumele, ratele si ouale bio de la sute de kilometri si cu cheltuieli mari, scrii cu mandrie in meniu ca sunt bio, si cel de vizavi, care le ia de la Metro, scrie si el in meniu ca sunt bio. Prin urmare, niciun client nu poate lua in serios o astfel de “declaratie”, nu are cum sa stie cine minte si cine nu, asa ca nu mai crede pe nimeni. Clar, investitia restaurantelor din Romania in produse sanatoase scumpe e cea mai riscanta decizie pe care o pot lua, ca sa nu spun ca ar fi una proasta de-a binelea.

Si serviciile acum, marea problema, dar si marele paradox: cu cat e mai simpla, cu atat li se pare managerilor de restaurante mai greu de rezolvat… (va urma)

Waiting for Godot who drinks inside

 

Restaurantele din Bucuresti, mai bune decat oricand (II)

(Starea actuala si tendintele in restaurantele din Bucuresti: partea a II-a) Asadar, trebuie “educat” clientul bucurestean sau nu? In fond, marketingul s-a cristalizat in jurul principiului de ...

Restaurantele din Bucuresti, mai bune decat oricand (I)

(Starea actuala si tendintele in restaurantele din Bucuresti: partea I) In urma cu cateva zile am dat Premiile Restocracy pentru cele mai bune restaurante din Bucuresti in 2018, prilej de sinte...

Data actualizarii: 27/02/2019

Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close