Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

Un grup de inițiativă format din experți în gastronomie cer, print...

Studiu Reveal Marketing Research: Doar 3 din 10 români ar fi de acord...

Singureni Manor anunță lansarea Singureni Manor Events: Divizia spec...

Sciccheria anunță Issima - un parteneriat unic, cu cheful Giuseppe R...

Cu o investiție de peste 500.000 euro, Sciccheria deschide un nou res...

Jurnalistul culinar Cosmin Dragomir, autorul volumului Curatorul de Za...

Când am scris de multe ori că Bucureștiul are câteva dintre cele m...

O cină japoneză la bunii mei prieteni Hiroshi și Mari Ueda......

Flavours Group începe anul 2024 în forță și își consolidează p...

Editura GastroArt anunță lansarea volumului Ce e nou în Noua Bucăt...

Ruka Izakaya a fost un restaurant cu mâncare excelentă de la începu...

Editura GastroArt anunță lansarea volumului Colecționarul de Sarmal...

Tuborg Christmas Brew, berea oficială a Crăciunului, este disponibil...

Radu Savopol, cofondator 5 to go, premiat la nivel internațional pent...

Angeline Cake Boutique oferă românilor în premieră cel mai savurat...

SALAM DE SIBIU: O FELIE DE ROMÂNIEAFLĂ POVESTEA CELUI MAI ÎNDR...

Ahold Delhaize, deținătorul lanțului de magazine Mega Image, anunț...

Jurnalistul culinar Cosmin Dragomir lansează Colecționarul de Sarmal...

Halloween cu arome fine la restaurantul Roberto’s: extravaganța une...

Știam de Oxana Crețu, de bucătăria și de restaurantul ei din ...

Restaurantul Gramont anunță La Symfleurie, o cină eveniment alătur...

Zona din jurul piețelor Dorobanților și Floreasca e, foarte probabi...

S-a deschis săptămâna aceasta una dintre cele mai bune cofetării d...

  • Primul an de Sciccheria a fost unul foarte ...

Claudio Melis, chef distins cu o stea Michelin, vine pentru prima dat...

Restaurantul Gramont dezvăluie noi evenimente și meniuri exclusive p...

Când mâncați ...

Companiile își pot personaliza coperta viitoarei cărți semnate de ...

Relais & Châteaux Le Bistrot Francais, pe numele său întreg, ca...

1 comentarii

2 din 4 persoane de vârstă medie din România sunt supraponderale sa...

Acum câteva zile ES José Antonio Hernández Pérez – Solórzano, a...

Brunch la FORK Ana Tower25 iunie, 12:00 - 17:00, meniu de degustar...

Puține lucruri sunt mai franțuzești, mai adânc încrustate în spi...

Unele dintre cele mai bune fructe din București se găsesc într-un l...

Recent, restaurantul Le George, din cadrul hotelului Suter, și-a schi...

La un an de la lansare, restaurantul Sciccheria îl aduce în România...

Raionul de Pește Floreasca (fiindcă mai au unul, la Piața Dorobanț...

O cină memorabilă la Gramont, aristocraticul restaurant al Palatului...

2 comentarii

Sunt câteva restaurante în București care au meniuri nu foarte sofi...

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță ...

Restaurantul Le George, din cadrul Palatului Suter, devine Gramont și...

RO-Wine | The International Wine Festival of Romania - ediția de prim...

 Savart e genul de restaurant în care ajungi până la u...

Sardin e un restaurant tare interesant, și va ajunge să fie studiu d...

KANÉ - NEW ROMANIAN CUISINE începe o serie de colaborări cu chefi i...

Singureni Manor Equestrian Retreat va fi gazda unui eveniment culinar ...

La finalul lunii martie, 5 to go dublează porția de energie oferită...

Raionul de Pește din Piața Dorobanților a fost una dintre cele ...

Devenită  epicentru pe  harta cultural-continentală, Timișoara ș...

Sâmbătă 11 martie 2023, profesioniști și amatori, iubitori ai vie...

Afiseaza
comentarii

(Starea actuala si tendintele in restaurantele bucurestene: partea a III-a)

Waiting for Godot who drinks inside

Cateii, pisicile si alte eventuale dobitoace pe care unii ar vrea sa le aiba langa ei chiar si in restaurante, facand parte din familie in adevaratul sens al cuvantului. Pana acum cativa ani, nu le puteai lua nicaieri cu tine, nu te-ar fi lasat nici macar intr-un singur restaurant. Pe terasa mai inchideau ochii uneori – foarte rar -, insa in salon nu. Acum au inceput cate unii sa le mai tolereze cu timiditate, prefacandu-se ca nu le vad sau ignorandu-le. Numarul acestor localuri e intr-o foarte, foarte usoara crestere, insa tendinta e evidenta si suntem siguri ca se va mentine, apropiindu-ne, si aici, de restaurantele din tarile cu care vrem cu atata ardoare sa ne comparam. Si, ca sa nu mai existe niciun dubiu si sa nu va lasati pacalit de vreun chelner care invoca o imaginara obligatie, e bine sa stiti ca nu exista o lege care sa interzica prezenta animalutelor in restaurante si localuri. Asta e exclusiv alagerea si decizia lor.

Spectacolele si evenimentele, unele chiar culturale, au devenit aproape de neevitat pentru multe restaurante, obligate sa gaseasca in permanenta idei si solutii ca se se diferentieze de celelalte, daca prin mancare nu pot. Se face teatru clasic si experimental in restaurante si cafenele, si asta e foarte bine. Am numarat vreo douazeci de astfel de localuri in Bucuresti, cifra este in crestere, si asta e foarte bine. La un bistrou aproape de mine se fac prelegeri de filosofie, o noutate chiar si pentru lumea occidentala. Si asta e tot foarte bine.

Localurile boeme (neo-boeme sau post-boeme, ca sa folosim termenul academic) sunt la moda in toata lumea, fenomenul a depasit toate granitele si limitele grupurilor sociale si micro-comunitatilor carora le-a fost dintotdeauna asociat, si e pe cale sa devina o cultura de masa. Cu un decalaj de cativa ani, si Bucurestiul urmeaza cu mare precizie exact acelasi drum si aceleasi etape. Si e abia inceputul. Pana de curand, orice patron de restaurant visa la un local de lux. Acum, cand se uita cat castiga el si cat castiga cel care isi asaza clientii pe niste bancute de lemn si le da sa manance din farfurii de tabla, parca ii vine sa se gandeasca de doua ori inainte de a decide ce vrea.

Localurile mici, informale, cu ambianta si servicii neconventionale castiga teren peste tot, in detrimentul celor mari si scortoase. Chiar si restaurantele de lux se vad obligate, pe rand, sa-si scoata fetele de masa albe si apretate si sa le inlocuiasca cu presulete, sa darame peretii si tavanele pana la caramida si sa faca din tubulaturi decor minimalist. Originalitatea e cuvantul de ordine. Vino cu ceva original sau inchide si inchiriaza spatiul pentru birouri!

Vinurile sunt un subiect delicat si dificil pentru clienti, deci si pentru mnagerii de restaurante, pe cale de consecinta. Timp de jumatate de veac, cat au fost comunistii prin tara, s-au straduit sa elimine cu totul cultura vinului, socotita boiereasca si burgheza, pe buna dreptate. Si au si reusit, in mare parte. Revenirea e dificila, indelungata, asa ca nu e de mirare ca inca foarte putini clienti de restaurant beau vin la fiecare masa, si inca si mai putini stiu ce beau.

Multi patroni de restaurante au supraestimat nivelul de sofisticare a clientilor in aceasta privinta, au investit mult in vinuri si bauturi fine, dar fara folos. Investitia in lista vinuri inca nu e rentabila in Romania, si s-ar putea sa nu fie nici in viitorul apropiat. Mai ales ca vinurile scumpe sunt intotdeauna asociate cu luxul, eleganta si serviciul ceremonios, Or, tocmai ce am scris ma sus ca tendinta pe piata HoReCa, atat in Occident, cat si la noi, e exact in directia cealalta.

Inca si mai delicat si dificil pentru managerii de restaurante este sa decida daca sa investeasca in produse bio, sanatoase, curate, organice. Marea si nerezolvabila problema este ca acestea nu au un gust mai bun decat celelalte, de obicei, si ca niste potentiatori de gust sau alte prafuri de cativa lei pliculetul pot face minuni in zilele noastre. Si, lovitura de gratie este ca tu te chinui sa aduci legumele, ratele si ouale bio de la sute de kilometri si cu cheltuieli mari, scrii cu mandrie in meniu ca sunt bio, si cel de vizavi, care le ia de la Metro, scrie si el in meniu ca sunt bio. Prin urmare, niciun client nu poate lua in serios o astfel de “declaratie”, nu are cum sa stie cine minte si cine nu, asa ca nu mai crede pe nimeni. Clar, investitia restaurantelor din Romania in produse sanatoase scumpe e cea mai riscanta decizie pe care o pot lua, ca sa nu spun ca ar fi una proasta de-a binelea.

Si serviciile acum, marea problema, dar si marele paradox: cu cat e mai simpla, cu atat li se pare managerilor de restaurante mai greu de rezolvat… (va urma)

Waiting for Godot who drinks inside

 

Restaurantele din Bucuresti, mai bune decat oricand (II)

(Starea actuala si tendintele in restaurantele din Bucuresti: partea a II-a)Asadar, trebuie “educat” clientul bucurestean sau nu? In fond, marketingul s-a cristalizat in jurul principiului de ...

Restaurantele din Bucuresti, mai bune decat oricand (I)

(Starea actuala si tendintele in restaurantele din Bucuresti: partea I)In urma cu cateva zile am dat Premiile Restocracy pentru cele mai bune restaurante din Bucuresti in 2018, prilej de sinte...

Data actualizarii: 27/02/2019

Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close