Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

Chef Alex Petricean, cel mai bun chef al anului 2018, vă invită la o...

148 vizite

Cea de a III-a ediție a Congresului Național pentru Gastronomia și...

17 vizite

Lumea merge la food-court intr-o mult mai mare masura pentru atmosfera...

694 vizite

Celebrul ghid Michelin a inclus in editia sa tiparita din acest an si ...

2034 vizite

Bine a facut Mega Image ca au deschis un restaurant pe care si-au si p...

758 vizite

Coffee Studio by 5 to go, cea mai mare locație a grupului de până a...

141 vizite

Centrul de Evenimente The President în 2018: Rezultate financiare,...

54 vizite

10 MEDALII PENTRU VINURILE PURCARI: „BEST OF SHOW” ȘI „BEST PRO...

67 vizite

Restaurantele de pe malul Dambovitei: The Clique, Moon, Naked, The Doc...

3363 vizite 1 comentarii

La inceput au deschis Limo Cuisine, un restaurant mare si frumos in pa...

652 vizite

Am citit de atatea ori Caldura Mare a lui Caragiale, filmul cu Rad...

1118 vizite

S-a redeschis o parte din Lido, dupa ce zeci de ani a stat parasit, si...

954 vizite 1 comentarii

Amalia Bellantoni, sotia vestitului Chef Sicilian Domenico Bellantoni ...

127 vizite

Grupul românesc Le Manoir a închis anul 2018 cu afaceri de peste 5,5...

144 vizite

O cina memorabila pregatita pentru Ludmila de Chef Catalin Petresc...

433 vizite

După Bistro Ateneu, Chef Alexandru Dumitru preia conducerea bucătăr...

178 vizite

Un vin spumant canadian la vanzare pe raft, cu preturi intre 32$ si 43...

361 vizite

Sara din Agora Floreasca, unele dintre cele mai bune paste si pizza di...

1100 vizite

(Starea actuala si tendintele in restaurantele bucurestene: partea a I...

399 vizite

Se naste o cultura a cafelei de specialitate si Uzina Coffee pune umar...

610 vizite 2 comentarii

Brunch, cocktailuri si delicii de dimineata Incepand cu luna februa...

694 vizite

(Starea actuala si tendintele in restaurantele din Bucuresti: partea a...

820 vizite

(Starea actuala si tendintele in restaurantele din Bucuresti: partea I...

865 vizite

Un restaurant de nisa, discret, elegant si sofisticat, cu foarte putin...

440 vizite

Hard Rock Cafe reinterpretează o parte dintre produsele americane cla...

78 vizite

O alta cina boiereasca memorabila la Locanta Jaristea, regizata si...

2067 vizite 1 comentarii

O cina memorabila la Bistro Ateneu, la invitatia proprietarilor si...

1033 vizite

Ca de fiecare data, in ultima saptamana din ianuarie, decernam pre...

10559 vizite

Sonja Dive-Dahl devine Director General al celor doua hoteluri din cap...

143 vizite

Restocracy va premia cele mai bune restau...

688 vizite

In cateva zile dam Premiile Restocracy pentru cele mai bune restau...

940 vizite 3 comentarii

Restaurantele noi ale Bucurestiului Anul 2018 a avut o piata bucure...

4553 vizite 1 comentarii

Cum cere traditia, familia de sicilieni de pe Matasari pregateste un c...

436 vizite

Se cauta un Sushi Chef pentru un restaurant elegant cu specific japone...

187 vizite 2 comentarii

2018 s-a dovedit a fi un an de excepție pentru sectorul vitivini...

131 vizite

O cina memorabila pregatita de Chef Avi Steinitz la restaurantul Veran...

321 vizite

De la Curtea Regală citire: Să se dea-n țară de știre că trecere...

140 vizite

Centrul de Educatie Practica in Organizarea Evenimentelor Private – ...

46 vizite

O cina la LOFT, pregatita pentru jucatorii de golf din Romanian Golf A...

54 vizite

Un concept de pop-up restaurant Vlad si Liviu sunt doi tineri bucat...

251 vizite

Compania românească Le Manoir a lansat Est, Est, Est, divizia de dis...

101 vizite

Athénée Palace Hilton București anunță numirea lui Tim Schmidt î...

143 vizite

Joi 6 decembrie 2018, a avut loc evenimentul de redeschidere al unuia ...

2358 vizite 1 comentarii

Motto: Bun pentru Gust, Bun pentru Sănătate, Bun pentru Planetă! ...

47 vizite

David Contant este deja unul dintre numele sonore ale gastronomiei si ...

260 vizite

Miercuri, 5 decembrie 2018, restaurantul Sardin a inaugurat noul meniu...

267 vizite

SPARKLING FESTIVE CELEBRATIONS Get enchanted by this year’s Chris...

80 vizite

Scrumbia de Dunăre este un pește sălbatic care migrează din Marea ...

92 vizite

GastroArt reeditează cărțile fundamentale ale gastronomiei. Cum le ...

67 vizite

ES Dl Jabu Mbalula, Ambasadorul Africii de Sud in Romania, despre vin...

124 vizite

Wine Ambassadors Dinner, alta cina memorabila pregatita de Chef Samuel...

222 vizite

Campari Red Diaries - Entering Red: Ana de Armas este starul scurtmet...

90 vizite

O cina iordaniana memorabila cu prietenii in toamna tarzie a lui 2018 ...

610 vizite

O cina chiliana memorabila, cu cele mai reprezentative mancaruri chili...

171 vizite

Beck’s lansează în România patru beri speciale, inspirate din atm...

124 vizite

Canada si vinurile ei, putini de la noi au avut norocul sa ajunga pana...

287 vizite

ES Dl Felipe Guillermo Alvarez De Toledo, Ambasadorul Argentinei in Ro...

101 vizite

Joi, 8 noiembrie 2018, a avut loc deschiderea oficiala a GastroLab, re...

3599 vizite

V-am scris in urma cu cateva zile ca tocmai s-a deschis in Piata Flore...

1290 vizite 1 comentarii

ES Dl Mihai Gribincea, Ambasadorul Republicii Moldova, despre vinurile...

385 vizite 1 comentarii

ES Dl Arvydas Pocius, Ambasadorul Lituaniei in Romania, despre vinuril...

173 vizite

Cina libaneza memorabila cu prietenii, pregatita personal de Mohamed M...

1212 vizite

Impreuna cu AREA (Asociatia Romana de Educatie in Alergii) si cu Maria...

426 vizite

Vineri, 1 noiembrie 2018, Asociatia Producatorilor de Salam de Sibiu (...

109 vizite

Francesco Castrovillari  are 29 de ani si s-a nascut in sudul Italiei...

135 vizite

Un investitor cauta spre inchiriere o vila interbelica renovata pentru...

313 vizite 1 comentarii

Un video-interviu cu ES Dna Tamar Samash, charismatica Ambasadoare a ...

146 vizite

Pizza Leggera, locul in care un italian suparat mi-a aratat cate mai a...

1028 vizite 3 comentarii

A plecat la Londra in 2010 pentru a studia Global Business Management ...

1048 vizite

Pentru prima dată în istoria Barilla, o femeie Chef este noul „Mas...

101 vizite

In noiembrie, Hard Rock Cafe Bucuresti sarbatoreste centenarul Marii U...

143 vizite

O faza care m-a surprins, m-a intrigat apoi, si m-a si impresionat, nu...

144 vizite

In tarile occidentale mari se folosesc in mod curent “domnule”...

99 vizite

Un video-interviu cu Dl Serge Rameau, cunoscutul si indragitul Consu...

231 vizite

Saptamana trecuta, in cladirea aceea ciudata in peisaj, unde o vre...

2679 vizite 4 comentarii

Noua bucatarie romaneasca fina, creativa, aparuta pe lume in urma cu e...

1082 vizite

Se lanseaza Centrul de Educatie Practica in Organizarea Evenimentelor ...

35 vizite

Mi-a scris cineva ca a gasit unele dintre cele mai bune mancaruri ital...

1191 vizite 4 comentarii

Un video-interviu cu ES Dl Jose Miguel Menchaca Pinochet, distinsul A...

189 vizite

Budureasca a lansat colecția de vinuri CENTENAR Fetească Neagră ...

153 vizite

PREMIERĂ INTERNAȚIONALĂ Brânza românească de burduf ajunge l...

95 vizite

Pe 6 și 7 octombrie peste 10.000 de oameni au ales să își petreac...

131 vizite

Harta Pâinii (https://gastroart.ro/harta-painii/) este un proiect pri...

173 vizite

Se cauta un asociat pentru un restaurant libanez cunoscut si bine anco...

385 vizite

Se numeste Agustina Fitri si este una dintre cele doua Lady Chefs ale ...

278 vizite

O masa indiana adevarata si memorabila cu prietenii, pregatita de foar...

694 vizite 1 comentarii

O cina indiana veritabila si memorabila cu prietenii la familia Thangl...

1224 vizite 5 comentarii

O cina memorabila la Ginger Sushi Bar & Lounge cu Familia Ishii: D...

51 vizite

O cina memorabila pregatita de cheful francez Samuel Le Torriellec...

840 vizite 1 comentarii

Domeniul Kelaru este numele pe care il poarta astazi o crama mica din ...

234 vizite

Bistro-ul Cafe Athenee din cadrul hotelului Athenee Palace Hilton înt...

144 vizite

Au mai rămas doar 2 zile până la prima ediție a Festivalului Vinul...

71 vizite

Cine este Lulu’s Cake? Lulu’s Cake nu este doar o (alta) cofeta...

612 vizite

Trofeul Someleriei 2018 - ASR a organizat a 15-a editie a Concursului ...

593 vizite

O intrebare de urgenta actualitate si o mare dilema pentru oamenii...

339 vizite 2 comentarii

Marco Eichhorn preia conducerea hotelurilor Radisson Blu Bucuresti si ...

147 vizite

Conferinta internationala interdisciplinara „Coffee, Bread and Choco...

57 vizite

Congresul National al Gastronomiei si Vinului Editia a II-a, marti 2 ...

40 vizite

Doamna Melania Dragne este una dintre cele doua Lady Chefs ai Ambasado...

101 vizite

Miercuri, 26 septembrie 2018, incepand cu orele 18.30 Dianei 4 a gazdu...

118 vizite
Afiseaza
vizualizari
comentarii

(Starea actuala si tendintele in restaurantele din Bucuresti: partea a II-a)

Restocracy Topul Mancarurilor 2018, etapa de preselectie SushiAsadar, trebuie “educat” clientul bucurestean sau nu? In fond, marketingul s-a cristalizat in jurul principiului de baza ca trebuie sa-i dai clientului exact ceea ce vrea si iti cere, uneori de-a dreptul imperativ, revendicativ si cu mojicie. Daca da, cine sa faca asta? Restaurantele, o instanta detasata, altcineva? Subiect pentru un lung si separat articol, desigur.

Si ca sa mai ramanem putin la subiectul clienti… Daca ar avea obiceiuri proaste legate doar de ce mananca, ar fi nemaipomenit, pentru ca nu ar interesa pe nimeni altcineva. Dar au destule si care trec dincolo de farfuria si de masa lor. Una dintre cele mai mari si mai profunde placeri in viata este sa fii inconjurat si sa traiesti printre oameni educati, civilizati. Imaginati-va cum ar fi sa mancati in fiecare zi in restaurante in care oamenii ies afara sau pe hol cand vorbesc la telefon, in care isi lasa paltoanele la cuier, nu pe spatarul scaunului, in care nu vorbesc tare si nu fac in permanenta poante ca sa-i faca pe cei de alaturi sa rada isteric, in perpetuul neurotic search for fun…

Internetul a adus in prim-plan, a amplificat si chiar a exacerbat mitul “micului restaurant cu suflet”. Iar daca e si ascuns, cine stie pe ce coclauri si inca putin cunoscut cititorului, e si mai bine. Acolo, in acele mici oaze de umanitate intr-un desert de impersonalitate, un bucatar, respectiv bucatareasa cu suflet, care in folclorul urban invariabil a lasat in urma un mare salariu la o multinationala ca sa se apuce de gatit si de primit clientii, face mancare cu suflet, asadar, si ti-o serveste cu suflet intr-un decor simplu si auster, dar plin si el tot de sufletul personajului in cauza.

Am batut drumurile neasfaltate ale Bucurestiului si imprejurimile marelui oras ca sa ajung la toate aceste mici restaurante cu suflet care mi-au fost recomandate, cu promisiunea ca voi manca acolo ceva ce nu voi uita. Am fost, mi-am stricat masina pe toate ulitele, am mancat, am vorbit cu sufletistii in cauza. Mi-a placut de ei, mi-a placut ambianta cu suflet, insa vreo mancare cu suflet pentru care sa vreau sa revin neaparat, sau sa o recomand unui nedusman, eu inca nu am gasit. Mancarea cu adevarat buna tot la marile restaurante am gasit-o, la cei care au investit mult in produsele de cea mai buna calitate, in echipamente, in bucatari talentati si, mai ales, cititi. Am ajuns la concluzia, pe care nu mi-o va mai demonta cineva vreodata, ca sufletul adaugat in mancare nu-i modifica nicidecum gustul. Schimba ambianta, e drept, schimba serviciul, te simti uneori minunat acolo, insa gustul mancarii nu. Dar mitul are resurse aproape nelimitate, asa ca va fi la maximum si cu mare succes exploatat si de acum inainte. Gata cu sufletul, punct, e momentul sa trec la alt subiect.

Preturile acum: ingijorator de multi bucuresteni ii blameaza pe managerii de restaurante pentru preturile pe care nu si le pot permite, sau, oricum, nu atat de des pe cat ar vrea ei. In mintea lor, a clientilor, zic, responsabili pentru nivelurile preturilor sau ale salariilor dintr-o tara sunt patronii si managerii de companii, si nimeni altcineva. Fiindca intr-o tara fara interventia statului in stabilirea preturilor si a salariilor, companiile si managerii le fixeaza, nu altcineva, e la mintea cocosului, argumenteaza ei. Ati auzit pe cineva care sa injure politicienii sau pe altii de aceeasi teapa pentru raportul dintre salarii si preturi in Bucuresti si in jur? Eu nu prea, si stiu bine ca nici nu voi auzi.

Insa aud zilnic despre sclavia angajatilor fata de angajatori, despre exploatare si multe altele asemenea. Nu cred ca va puteti imagina cati clienti si angajati ii urasc visceral pe patronii si pe managerii de restaurante pentru salariile pe care le primesc acolo si pentru preturile mancarurilor, respectiv. Asta in conditiile in care sunt multe restaurante in care niciun ghelner nu pleaca cu mai putin de 1,500€ in buzunar la sfarsitul lunii. S-ar ingrozi acesti patroni si manageri daca ar afla. Eu stiu mai bine decat altii despre toate acestea pentru ca meseria mea e in alta parte, acolo unde sunt chiar in mijlocul relatiilor dintre angajati si angajatori, de aproape 30 de ani. Asta, cu scrisul despre restaurante, e asa, ca sa nu ma apuce depresia numai cu ce vad in domeniul resurselor umane.

Ca sa conchid, preturile din restaurantele bucurestene, cu foarte, foarte putine exceptii, sunt corecte si normale, si cel mai adesea la nivelul unui profit atat de mic pentru acel patron, incat s-ar rusina si el cu veniturile lui in fata unui sofer de la metrou sau a unui alt angajat de la stat. Insa, asa cum am scris de atatea ori, ignoranta si ipocrizia romanilor sunt maxime, si vor ramane la acelasi nivel inca vreo doua, trei generatii, cel putin.

Si oamenii acestia din restaurante reusesc sa mentina preturile rezonabile chiar in pofida razboiului declarat de politicieni impotriva lor. Sigur, impotriva tuturor businessurilor, dar sa ramanem deocamdata la restaurante si industria ospitalitatii, in general. Daca ne-am gandi la un scenariu abstract prin care in Franta, sa zicem, s-ar duce guvernul nostru ca sa-i conduca, fara indoiala ca jumatate dintre restaurantele lor s-ar inchide deja dupa mai putin de un an. Nu ar mai putea sa-si ia niste morcovi sau cateva oua de la o ferma din apropiere, ar trebui sa faca un mic dosarel pentru fiecare gaina cumparata, cu copii de avize si certificate pe care numai marile lanturi de supermarkets si cash & carry le pot procura. Si multe, multe altele. Ca antreprenorul si managerul roman e uneori un adevarat erou, nu indrazneste sa spuna nimeni in public, desigur.

Si tot cu concursul autoritailor – si nu vorbesc aici despre toleranta, ci chiar despre incurajare fatisa – in incredibil de multe restaurante se fumeaza fara nicio jena. Au prins cu totii curaj acum, ca au vazut ca nu se intampla absolut nimic, ca nici macar nu se mai feresc. Am sunat la politie de cateva ori, desi stiam ca nu se va intampla nimic, ii cunosc bine pe politisti, mai bine decat multi altii. Au venit, fiindca erau obligati prin regulamente sa raspunda unor astfel de solicitari, dupa care mi-au spus in fata, cu tot cinismul pe care lipsa de educatie ti-l da adesea, ca ei nu vad pe nimeni fumand. Dupa care s-au carat la ale lor.

Cateii, pisicile si alte eventuale dobitoace pe care… (va urma)

Restaurantele din Bucuresti, mai bune decat oricand (III)

(Starea actuala si tendintele in restaurantele bucurestene: partea a III-a) Cateii, pisicile si alte eventuale dobitoace pe care unii ar vrea sa le aiba langa ei chiar si in restaurante, facand...

Restaurantele din Bucuresti, mai bune decat oricand (I)

(Starea actuala si tendintele in restaurantele din Bucuresti: partea I) In urma cu cateva zile am dat Premiile Restocracy pentru cele mai bune restaurante din Bucuresti in 2018, prilej de sinte...

Data actualizarii: 27/02/2019

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.