Joi, 15 octombrie 2020, restaurantul bucurestean Sardin a lansat noul meniu sezonal de toamna semnat de Chef Dan Prodan, Head Chef-ul localului. Meniul propus spre degustare a fost alcatuit din:
- DUO DI FOIE GRAS – terina de foie gras, foie gras tras la tigaie, para fiarta in vin
- PASTA AL RAGU DI CINGHIALE – pasta proaspata artizanala cu ragu de mistret
- MARE E MONTI – antricot de vita maturat, ton rosu, orez carnaroli, pasta de trufe si sos de vin
- PETTO DI ANATRA CON PURE DI PASTINACA – Piept de rata cu piure de pastarnac si sos de afine
- MOUSSE AL CIOCCOLATO CON CREMA INGLESE E ZAFFERANO – mousse de ciocolata si creme anglaise cu sofran
Despre Sardin
„Sardin au fost primii care au deschis un restaurant cu adevarat bun in partea aceea de Bucuresti, vizibil contrastant in peisajul gastronomic adormit al zonei. Serviciul e distinctiv si el, cu chelneri care au fost invatati ca un client apreciaza sinceritatea si naturaletea mai mult decat orice altceva. Le doresc sa le mearga bine, o merita din plin.” (GB – ianuarie 2020)
Referinte
Se numeste Dan Prodan, are 36 de ani si are o experienta de peste 16 ani in domeniul culinar. Chef Dani Prodan a urmat cursuri de specializare atat in Romania, cat si in Italia (Venetia). A lucrat in ...
Secretul restaurantului SardinApreciez cel puțin la fel de mult un restaurant la care mănânc din ce în ce mai bine de la o vizită la alta, pe cât apreciez un restaurant de top de la început...
Se numeste Dan Prodan, are 36 de ani si are o experienta de peste 16 ani in domeniul culinar. Chef Dani Prodan a urmat cursuri de specializare atat in Romania, cat si in Italia (Venetia). A lucrat in Romania, in restaurante de 4 si 5 stele, iar in prezent este bucatarul sef al restaurantului Sardin.
Chef Dani Prodan participa si la evenimente private, iar unul de care isi aminteste a fost alaturi de Chef Florin Dumitrescu unde au gatit pentru 800 de persoane si, doar la starter, au pregatit 4000 de farfurii. Isi aduce aminte cu placere de Chefi ca: Dino Sprovieri, Gaitano Raguni si Alex Bigniotti.
Restocracy: De unde, sau de la cine, ati invatat cele mai importante lucruri pe care le stiti despre bucatarie si gatit?
Chef Dani Prodan: La inceputul carierei mele de bucatar am fost atras de Italia, unde am lucrat in cadrul mai multor restaurante si am experimentat tehnici gastronomice noi. Pot spune insa ca un rol important in cariera mea l-a avut Chef Florin Dumitrescu, cel care mi-a insuflat pasiunea pentru bucataria moderna.
Restocracy: In cat timp credeti ca poate ajunge cineva un mare bucatar?
Chef Dani Prodan: Nu este vorba de timp sau varsta, ci doar de pasiunea si calitatea oamenilor din jurul tau. In prezent am in echipa un Chef de partie, foarte tanar, pe care nu l-as schimba cu un bucatar cu experienta.
Restocracy: Cu ce feluri de carne va place cel mai mult sa gatiti?
Chef Dani Prodan: In functie de ceea ce prepar, aleg tipul de carne, nu pot spune ca prefer ceva in mod special.
Restocracy: Cu ce feluri de peste va place cel mai mult sa gatiti?
Chef Dani Prodan: Prefer crustaceele pentru ca in afara de savoare, aduc in farfurie un iz exotic si fresh.
Restocracy: Cu ce feluri de legume va place cel mai mult sa gatiti?
Chef Dani Prodan: Cand vine vorba de legume, imi plac toate si le folosesc in functie de sezon.
Restocracy: Cu ce feluri de condimente si mirodenii va place cel mai mult sa gatiti?
Chef Dani Prodan: Ador ierburile proaspete, in mod special busuiocul.
Restocracy: Ce sosuri va plac cel mai mult si pe care le folositi cel mai mult in bucatarie, la mancarurile pe care le pregatiti?
Chef Dani Prodan: Un sos poate schimba complet gustul din farfurie, plec din baze, sos demiglace si toate sunt pregatite in bucataria noastra.
Restocracy: Pregatiti si deserturi? Daca da, care va plac cel mai mult?
Chef Dani Prodan: Imi plac mult deserturile cu ciocolata, iar vara inghetata cu fructe proaspete.
Restocracy: Ce gatiti acasa in zilele obisnuite? Dar cand aveti musafiri importanti?
Chef Dani Prodan: Nu am atat de mult timp liber sa gatesc pentru cei dragi, dar aleg sa pregatesc steak-uri si paste.
Restocracy: Ce va place cel mai mult sa gatiti cand aveti mese speciale si importante la restaurant?
Chef Dani Prodan: Toate mesele le tratez cu acceasi importanta, toti oaspetii sunt speciali. In general, imi place sa gatesc peste si fructe de mare.
Restocracy: Mai gateste cineva la dumneavoastra in familie?
Chef Dani Prodan: Provin dintr-o familie de „carciumari”; pornind de la bunicul meu, toti activam in domeniul Horeca si chiar fetita mea de 7 ani a inceput sa gateasca.
Restocracy: Care dintre bucatariile lumii vi se par cele mai bune?
Chef Dani Prodan: Cea pe care o gatesc de fiecare data cu placere, cea mediteraneeana. Vremea placuta de unde provine cu siguranta se regaste in ingredientele folosite. Uleiul de masline, rosii, busuioc si pestele proaspat sunt cateva din ingredientele care m-au facut sa aleg acesta bucatarie ca fiind preferata mea.
Restocracy: Ce mancaruri va plac cel mai mult, ce mancati cand mergeti la restaurant intr-un oras sau o tara straina?
Chef Dani Prodan: Atunci cand merg la un restaurant imi place sa experimentez, de fiecare data aleg preparatele specifice locului.
Restocracy: Care credeti ca sunt cei mai buni furnizori sau cele mai bune locuri de cumparat produsele curente pentru bucatarie (carne, legume, peste etc.)?
Chef Dani Prodan: Pentru carne si legume colaborez cu producatori locali, iar pestele il aduc de doua ori pe saptamana, proaspat din Grecia.
Restocracy: Cat de mult va foloseste internetul in meseria pe care o aveti?
Chef Dani Prodan: Este important, in masura informarii si comunicarii.
Restocracy: Cum vedeti dumneavoastra responsabilitatea pe care marii bucatari o au in promovarea si implementarea unui stil de viata sanatos? Ca faceti dumneavoastra in acest sens?
Chef Dani Prodan: Este o responsabilitate foarte mare. Stiati ca Romania are cea mai redusa rata a obezitatii din toate tarile Uniunii Europene? Asta se datoreaza si faptului ca la noi in tara se gateste ,,sanatos’’. Ca bucatar nu am cum altfel decat sa promovez un stil de viata echilibrat si sanatos. Din punctul meu de vedere totul incepe din farfurie.
Restocracy: Care sunt cele mai mari provocari profestionale pe care cineva le are dupa ce a devenit un mare bucatar?
Chef Dani Prodan: Trebuie sa iti adaptezi stilul in care gatesti la publicul pentru care gatesti. Apoi este foarte important sa transmiti echipei pasiunea si tainele bucatariei si, nu in ultimul rand, sa evoluezi; intotdeauna se poate mai mult.
Restocracy: Care sunt actiunile pe care le intreprindeti pentru a-i dezvolta pe cei care lucreaza cu dumneavoastra? V-ati dori sa va implicati si in alte proiecte cu acelasi scop? Daca da, care ar fi acestea? Ce ati mai face suplimentar?
Chef Dani Prodan: Imi incurajez echipa sa experimenteze, ii sustin si sunt alaturi de ei la fiecare pas deoarece cred in atingerea potentialului fiecaruia. Alaturi de noi in bucatarie, avem si practicanti, care sper sa ajunga intr-o zi mari bucatari.
Restocracy: De ce Sardin?
Chef Dani Prodan: Pentru ca am intalnit oameni pasionati de bucatarie si gastronomie, pentru ca se folosesc ingrediente de calitate, iar preparatele noastre sunt 100% pregatite de noi, fiecare farfurie are in spate zile de munca, am format aici o echipa, uniti de pasiunea pentru gatit.
Secretul restaurantului Sardin
Apreciez cel puțin la fel de mult un restaurant la care mănânc din ce în ce mai bine de la o vizită la alta, pe cât apreciez un restaurant de top de la început, cu bucătărie fină și sofisticată, la care știu că de fiecare dată voi avea o cină memorabilă. Fiindcă nu sunt multe restaurante și mulți chefs care găsesc și soluția și determinarea, dar și resursele de business ca să evolueze constant. Cei mai mulți, din păcate și din calcule greșite, încep mai de sus decât le permit resursele și apoi costurile subevaluate îi obligă să scadă calitatea.
Nu reiau descrierea amenajării și a ambianței de la Sardin, am scris despre ei în celelalte articole și nu am văzut vreo schimbare de decor, ceea ce e mai degrabă de bine, fiindcă nu văd vreun motiv să o facă pentru moment, mai ales că restaurantul e destul de nou și a fost proiectat foarte bine încă de la început. Acum era deja cald când am ajuns la ei, așa că am văzut și terasa, destul de bine amenajată, cu mesele bine spațiate și, mai ales, cu un perete verde din arbuști decorativi, destul de bine făcut și compact. Dacă ar fi avut și niște flori colorate pe terasă, ar fi avut o notă și mai mare la ambianță.
Din câte am putut observa și deduce, Chef Dani Prodan are libertate de mișcare mai mare decât majoritatea colegilor lui de breaslă, își permite să încerce mai multe mâncăruri, să schimbe meniul mai des, și, mai ales, să testeze mai mulți furnizori de produse și ingrediente, cei mai mulți din Italia, pește din Grecia, legume și multe altele din România și de pe unde mai găsește el în căutările sale zilnice. Se și vede în farfurie cu ochiul, și se simte cu limba și cu nasul că sunt produse proaspete și de calitate acolo.
Cina lui Dani Prodan a fost bogată și foarte bună, așa că am avut mult de scris. pe bună dreptate, si-a câștigat locul în secțiunea Cine Memorabile, așa că nu o mai descriu aici, o găsiți acolo cu multe detalii: Cină memorabilă cu Dani Prodan… (click pentru a deschide)
Serviciul a fost foarte tare pe gustul nostru, ca de fiecare dată, cu o chelneriță adorabilă, veselă și energică, cu voce sonoră, neobosită. Terasa plină, și erau destui și înăuntru. Aproape toți tineri, multe familii tinere cu copii.
Sardin e unul dintre puținele restaurante atât de bune, cu bucătărie fină și mâncare mai sofisticată din acea parte a Bucureștiului. Unul dintre secretele sale este că patronul, un cunoscut om de afaceri în domeniul construcțiilor, și l-a făcut pentru el și pentru prietenii săi. Și toți cei din jur au de câștigat din asta: Dani Prodan, pentru că are în bucătărie și în cămară ceea ce mulți alți chefs ar vrea să aibă, însă au altă limită la cardul de credit decât are el, noi că avem produse mai proaspete și mai fine în farfurie, bucureștenii din Sectorul 3, pentru că nu mai consumă benzină ca să ajungă până în nord pentru o mâncare bună… (GB – mai 2021)
Sardin, deschizatorul de drum pentru partea aceea de Bucuresti
Am mai fost la Sardin de cateva ori de la ultimele note scrise aici, si mi-a placut ce am mancat si ce am vazut. Ambianta e aceeasi, si pe buna dreptate, a fost foarte bine facut de la inceput. Original, modern, luminos, cu materiale de calitate, asa ca inca o buna bucata de vreme nu cred ca au de ce sa-si puna in plan o schimbare in aceasta privinta. Tanarul chef Dani Prodan e talentat, foarte muncitor, cu imaginatie, iese mancare buna din bucatarie si clientii numerosi par multumiti. Am lasat restaurantul la categoria “bucatarie italiana”, insa incet-incet se indreapta si ei cate noile bucatarii creative. S-au straduit mult sa gaseasca furnizori de produse si ingrediente de calitate, si asta se vede repede. Sardin au fost primii care… (citește tot)
Bucataria lui Chef Dani Prodan
Salonul Sardin și terasa
Bulevardul Mircea Voda