Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

Pe 6 și 7 octombrie peste 10.000 de oameni au ales să își petreac...

Harta Pâinii (https://gastroart.ro/harta-painii/) este un proiect pri...

Se cauta un asociat pentru un restaurant libanez cunoscut si bine anco...

O masa indiana adevarata si memorabila cu prietenii, pregatita de foar...

O cina indiana veritabila si memorabila cu prietenii la familia Thangl...

O cina memorabila pregatita de cheful francez Samuel Le Torriellec...

Domeniul Kelaru este numele pe care il poarta astazi o crama mica din ...

Bistro-ul Cafe Athenee din cadrul hotelului Athenee Palace Hilton înt...

Cine este Lulu’s Cake? Lulu’s Cake nu este doar o (alta) cofeta...

Trofeul Someleriei 2018 - ASR a organizat a 15-a editie a Concursului ...

O intrebare de urgenta actualitate si o mare dilema pentru oamenii...

Marco Eichhorn preia conducerea hotelurilor Radisson Blu Bucuresti si ...

Conferinta internationala interdisciplinara „Coffee, Bread and Choco...

Congresul National al Gastronomiei si Vinului Editia a II-a, marti 2 ...

Miercuri, 26 septembrie 2018, incepand cu orele 18.30 Dianei 4 a gazdu...

A doua editie a Congresului de Gastronomie si Vin va avea loc marti, 2...

Sunt sigur ca marele restaurant Select e deja prezentat ca studiu de c...

A auzit multa lume despre KAIAMO, a fost cel mai mediatizat restau...

Mărturisesc, m-a inspirat iepurașul de Paști. La vederea atâtor i...

Miau Cafe este o cafenea situata pe strada Intre Garle, nr. 7 (initial...

O cina indoneziana autentica la Amhar si Indriastuti Azeth, la resedin...

Experiențe memorabile, sustenabilitate și autenticitate – tendinț...

În perioada 6-7 octombrie, vinul, muzica și cultura Republicii Moldo...

Odata cu sfarsitul vacantei si cu venirea toamnei, iata ca regasim...

Hard Rock Cafe Bucuresti a lansat un nou meniu disponibil pentru o...

Grupul Le Manoir deschide restaurantul mediteranean Corto Maltese și ...

Ambasada Republicii Federale Germania angajeaza, incepand cu luna octo...

Restaurantul bucureștean Le Bistrot Français aduce împreună cei ma...

MAIZE si-a deschis, in sfarsit, terasa, dupa foarte multe dificult...

Am asteptat mult, dar a meritat Saptamana aceasta (ultima din augus...

Nu aveam de gand sa merg sa mananc in Centrul Vechi. Sunt cateva resta...

La Vinuri, restaurantul românesc situat în București, pe strada Epi...

Centrul de Evenimente The President continua seria degustarilor de vin...

In perioada 6-9 Septembrie 2018, Beraria H organizeaza prima ediție T...

Ma gandesc eu asa acum cateva zile, hai sa vad ce mai e si pe la F...

The Great Trafalgar Pub e un restaurant vechi al Bucurestiului, pe o s...

Mancare cu Staif nu e mancare sofisticata, daca la asta va duce prima ...

Adevarul este ca despre gluten se vorbeste mult in ultima perioada. Si...

Tocmai mi-a trimis cineva o poza dintr-o cafenea din centrul New-Yorku...

Ma asteptam sa vad pana acum mai multe bistrouri-atelier ale unor buca...

Am fost de vreo doua ori si la restaurantul gagauz din Chisinau, Gok O...

Desi ne aflam intr-o perioada de vacanta, iata ca inceputul lunii augu...

Alexandru Dan, vicepresedintele Asociatiei Somelierilor din Romania, s...

Începând cu 19 august 2018 bucătăria restaurantului ATRA va fi con...

Restocracy, Expressoft si George Butunoiu au lansat un proiect de ...

Situat la marginea clocotitorului Centrul Vechi al Bucureștiului, pe ...

Infinitea e unul dintre cele mai frumoase si mai placute locuri as...

Belli Siciliani sarbatoreste impreuna cu comunitatea italiana in Roman...

Cismigiu – Bistro la Etaj a fost surpriza placuta a verii. Asteptat ...

A doua degustare de vin și cultură din cadrul proiectului Vinum &...

Miercuri, 25 iulie 2018, a avut loc deschiderea oficiala a noului spat...

Pe 2 august e seară de grătar gourmet pe terasa Hard Rock Cafe! Cele...

Vara aceasta ne răcorim cu băuturi răcoritoare, gustări delicioase...

Anunt de recrutare: Cautam un personal chef pentru ambasadorul unei ma...

Am facut un calcul (aplicatia de mobil Restocracy a facut-o, desigur!)...

La mancare si restaurante, Bucurestiul a ajuns din urma Europa Central...

Caju by Joseph Hadad e un restaurant cu mâncare bună, toată lumea e...

Bucurestiul are unele dintre cele mai frumoase restaurante si cafenele...

Asociatia Somelierilor din Romania, anunta deschiderea perioadei de in...

Aperitivo e o terasa – lounge indelung asteptata in Herastrau, de vr...

Seria petrecerilor estivale continuă la Hard Rock Cafe cu arome și a...

Foarte frumoasa casa aceea boiereasca din Piata Amzei, in coltul de pe...

Proiectul Vinum & Carmina 2018 continuă în luna iulie cu o nouă...

Lucrurile stau cam asa: cei care au si Bamboo, au preluat spatiul dins...

Joi, 5 iulie 2018, de la ora 19, The President Pool & Lounge a lan...

Eclipse e cel mai nou restaurant al Bucurestiului la momentul la care ...

Pe 12 iulie 2018, de la ora 21.00, va avea loc deschiderea oficiala a ...

Micul bistrou de langa casa de bilete a Atheneului Roman pare sa fie u...

CEO al Centrului de Evenimente The President, Corin Romanescu activeaz...

Joi, 5 iulie 2018, de la ora 19, The President Pool & Lounge lanse...

Clubul Privat de VIN-ASR, Editia de Vara-25.06.2018, Cluj, Timisoara, ...

Aceea a fost casa lui Nicu Ceausecu, cand taica-su facea ce voia in ta...

Descoperirea Arc Bakery a fost una dintre surprizele placute ale sezon...

Restaurant Scoici și Creveți, oaza ta de relaxare chiar în mijlocul...

Se spune din mosi-stramosi ca noaptea de Sanziene sau Dragaica e una m...

Marti, 19 iunie 2018, de la ora 19.30 a avut loc la VINO "Dinner with...

Restaurantul Belli Siciliani este compus exclusiv din membri ai famili...

Joi, 14 iunie 2018, a avut loc lansarea oficială a BistroMar o pescă...

O noua platforma globala care permite utilizatorilor sa-si comande man...

Se numeste Dan Prodan, are 36 de ani si are o experienta de peste 16 a...

Shift Pub e un restaurant destul de vechi al Bucurestiului, eu il stiu...

Stiinta fabricarii boemei de larg consum s-a perfectionat destul de mu...

De ziua Hard Rock Cafe, Original Legendary Burger va costa doar 2,8 le...

Relais & Châteaux and its chefs act to save the oceans On 8th ...

Lansare inedita la Bookfest Două proiecte editoriale create în scop...

Claude Giraud e unul dintre cei mai cunoscuti Grands Chefs din Fra...

Suento by Gram – o noua oază urbană, ascunsă de agitația orașul...

Timp de o săptămână, consumatorii pot susține proiecte artistice,...

Chef Marian Huzu lucreaza in bucatarie din anul 1994, adica de la vars...

De cand am inceput sa scriu articole despre restaurante si am facu...

Bucurestiul are unele dintre cele mai frumoase restaurante si cafe...

Atypic e un mic restaurant pe linistita strada Constantin Aricescu din...

Un interviu in Life.ro cu Kana Hashimoto, partener Kanpai si Japan...

Am lansat aplicatia de mobil cu functionalitati extinse, dupa ce i...

Studiile au confirmat: pastele sunt un aliment care ne generează fe...

Saptamana trecuta s-a deschis Koketerie, sau "Koketerie bistrou ur...

Iata mancarurile pe care vi le recomanda cei 70 de evaluatori din 30 d...

Eugen Tudosie are 38 de ani si este managerul restaurantului Mesogios ...

Miercuri, 16 mai 2018, de la ora 18.00, a avut loc deschiderea terasei...

Nomad a fost una dintre surprizele sezonului. Nomad e unul dintre rest...

Afiseaza

Belli Siciliani e o mica vedeta a cartierului sau, pe la Matasari, acolo unde e deschis de ani buni. Am auzit si de la altii si am vazut ca e popular si in cele cateva, putine, dati in care am ajuns eu la ei, pentru ca nu e aproape de mine.

Ce se intampla acolo aduce a scena de film cu sicilieni, intr-adevar. Mai intai a ajuns un sicilian in Romania, cel mai mic dintre cei sase frati ai sai, apoi l-a adus si pe verii lui si pe alta parte din familie, s-au casatorit cu niste romance frumoase si s-au hotarat sa ramana aici, apucandu-se sa faca ce stiau si ei mai bine, adica mancare italiana traditionala.

Au luat o casa de pe Matasari, tot ca din filme (si Matasariul, si casa). Sunt mai multe corpuri de casa, lipite si pornind unul din altul, nu iti dai seama daca sunt mai multe camere sau etaje ale aceleiasi case, sau mai multe case cu o curte comuna, care e restaurantul, care e altceva.

Curtea incadrata de corpurile de case e tot a lor, au facut o terasa care pare si ea pregatita cu niste recuzita pentru filmari, asa cum se vede in poza. Mi-au aratat pivnita, care e, de fapt, o mare camara, am facut poze si acolo, inclusiv cu pisoiul familiei. In alt corp de cladire au facut o camera mica de oaspeti, pe care o inchiriaza studentilor sau cui o mai fi in cautare de bed and breakfast popular, si au si bucatariile si laboratorul de prajituri, patiserii, pizza si ce mai fac ei pentru restaurant si pentru livrari tot in acel corp, de trec cu mancarea pe afara, ca sa o aduca in restaurant, dintr-un corp in celalalt, daca mi-am dat eu bine seama.

In restaurantul propriu-zis au trei sali minuscule, vopsite si decorate de ei, de verii, cumnatii, fratii si cine s-o mai fi adunat acolo din familie, cu ce le-a venit la indemana si cum s-au priceput si ei. La subsol au doua camere mici si s-au gandit sa faca un loc de joaca pentru copii – cel din poze. Frumoasa intentie, dar sa aveti grija, daca veniti cu aia mici la Belli Siciliani, sa nu-i lasati sa se duca sa se joace acolo, ca-i scoateti bolnavi de la umezeala, igrasia si imbacseala din subsol, ca sa nu spun de-a dreptul necuratenia…

Belli Siciliani e un loc in care te duci sa mananci italieneste, ca in filmele populare ci italieni obisnuiti, dupa principiul ca nu conteaza cum arata locul, daca mancarea e buna si gazdele primitoare. Sistemul acela ancestral de mic local familial, in care toata familia se ocupa de micul local deschis in una sau doua dintre camerele casei lor, ei si gatesc, te servesc, tin casa si dau cu matura.

Nu sunt multe astfel de restaurante in Bucuresti, in care sa te simti ca in vizita la o familie, pentru ca asa au fost vremurile, in care lucrurile se faceau exact pe dos si nu se schimba reflexele si obiceiurile atat de usor, insa, incet-incet, prinde acest model si la noi, mai ales ca lumea a vazut ca functioneaza – si clientii, dar si cei care le tin si muncesc in aceste localuri.

Belli Siciliani e un restaurant cu specific italian traditional, popular, al Italiei si Siciliei profunde, cum ar zice sociologii. Am scris in urma cu cativa ani un articol critic despre ei in care ii mustram ca nu se straduiesc sa evolueze, gandindu-ma ca ar trebui sa invete lucruri noi in permanenta, sa treaca si la produse si retete mai sofisticate, sa studieze noile tehnici si tendinte de consum din carti si de pe Internet, sa faca mancare mai fina, lucruri din acestea. Sigur, neputandu-ma detasa nici macar o clipa de meseria mea de head-hunter, in care vad numai oameni care trebuie sa invete si sa faca lucruri noi in fiecare zi, sa evoulueze si sa se dezvolte in permanenta, fara nicio oprire, nicio clipa, ca sa ajunga in varful varfurilor si apoi sa ramana acolo cat mai mult timp. Si daca nu sunt atenti, sau daca se opresc un moment, vine imediat altcineva si le ia locul.

Da, asa e acolo in top management, si in top, in general, numai ca sicilienii aceia din Matasari nu sunt candidatii mei, nu cred ca-si propun sa faca fine dining la Belli Siciliani cum consideram eu ca ar trebui sa faca, din reflex profesional, dupa cum am spus, fara sa stau sa ma gandesc prea mult. Si mi-a luat ceva timp ca sa pot judeca dual, fiecare cu locul si cu dorintele lui, nu toti vor, nici nu e nevoie si nici nu trebuie, la urma urmei, sa mearga la MBA, sa progreseze la nesfarsit, pana isi da duhul sau ajunge la casa de nebuni…

Asadar, Belli Siciliani e un restaurant popular, italianul de acolo nu se va duce la MBA-ul marilor bucatari, nu va face experimente inedite cu produsele si ingredientele sale si nu cred ca va inventa retete noi. El pare multumit si mandru sa le faca bine pe cele pe care le-a invatat de mic, vazand ce fac altii si facand si el la fel, nu din compendiile de gastronomie sau de la vreo Accademia della Cucina cu taxe cat casa lui de pe Matasari.

Aceste lucruri fiindu-mi si mie mai clare in minte acum, m-am dus si eu mai detasat Belli Siciliani, fara sa mai fiu pregatit sa le studiez finetea sosurilor, originalitatea retetelor si denumirile felurilor din meniu.

De data aceasta am avut norocul sa dau peste nevasta patronului italian, fata din poza, fosta stewardesa la Tarom care s-a saturat de atata zburat. Ea mi-a aratat toate salile micului restaurant, despre care eu habar nu aveam ca mai sunt, in afara celei mici de la intrare, cu trei mese. Mi-a aratat pivnita cu jamboane si cu borcane de muraturi, mi-a recomandat mancarurile ei preferate, mi-a explicat cum le fac…

Am luat o pizza cu anghinare murata si cu alte muraturi, foarte buna, caneloni cu spanac si cu urda, buni si acestia, o melanzana buna dupa ce reuseai sa o pescuiesti din uleiul in care baltea, un carnat de casa surprinzator de bun si el. Paine de casa buna, limonada cu migdale amare foarte buna si ea, cafeaua dulce mai putin…

Sigur, nu as fi luat cinci feluri de mancare la Belli Siciliani daca nu ar fi fost cineva care sa ma convinga sa fac asta. As fi luat un fel, sau cel mult doua, ca datile trecute, si as fi scris despre ei la fel ca datile trecute. Nu am putut sa mananc nici jumatate din ce a ajuns pe mica mea masa de la Belli Siciliani, dar le-am lasat multumit banii, pentru ca mi-a placut de ei, de italianul morocanos, pe care l-a adus nevasta vorbareata si l-a fortat sa zambeasca pentru poza, de chelnerita curioasa.

Am vorbit singur de fiecare data cand am spus ca orice restaurant isi poate dubla, sau chiar tripla vanzarile de la o zi la alta, doar alegandu-si cum trebuie chelnerii si invatandu-i ce si cum sa vorbeasca cu oamenii.

In Bucuresti se mananca bine, orice ar spune multi care nu stiu ce cu ce sa compare si sa masoare. Mai bine decat la Viena, de pilda, si decat in multe orase mai mari si cu mai multa faima. Iar despre cum arata, restaurantele si cafenelele din Bucuresti sunt mai bine amenajate decat cele din multe capitale, si nu doar din Europa. O spun si toti strainii cu care stau de vorba, adesea cu uimire. Si stau zilnic de vorba cu ei, pentru ca aceasta este meseria mea, despre care am mai adus vorba. Insa marea, imensa problema a restaurantelor, cafenelelor si localurilor din Bucuresti, in general, sunt personalul si serviciile. O spun si toti strainii cu care stau de vorba, de asemenea… 🙁 Si e pacat, pentru ca dintre toate problemele, aceasta s-ar putea rezolva cel mai usor…

Belli Siciliani

Daca vreti sa va simtiti ca un actor intr-un film italian cu sicilieni simpatici M-am intors la Belli Siciliani ca sa mai prind terasa deschisa. E ca in filmele italienesti la Belli Siciliani, cu o...

Data actualizarii: 28/12/2017

  • Vlad :

    @GB – vad o evolutie. imi aduc aminte ca acum vreo doi ani i-ati spulberat cu vreo doua reviewuri foarte negative

    • George Butunoiu :

      Da, asa este! Si cred ca de atunci a inceput sa se ocupe de restaurant fata asta, Amalia, nevasta bucatarului sef, presupun ca o buna parte din schimbare vine si de aici. Si, pe de alta parte, acum au invatat ca e mai bine sa-mi recomande ei ceva, decat sa aleg eu singur din meniu… GB

  • Stefan :

    De ce nu apare comentariul(negativ, e adevarat) postat in aceasta dimineata?

  • Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.