Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

Cum cere traditia, familia de sicilieni de pe Matasari pregateste un c...

77 vizite

Se cauta un Sushi Chef pentru un restaurant elegant cu specific japone...

65 vizite

2018 s-a dovedit a fi un an de excepție pentru sectorul vitivini...

96 vizite

O cina memorabila pregatita de Chef Avi Steinitz la restaurantul Veran...

137 vizite

De la Curtea Regală citire: Să se dea-n țară de știre că trecere...

83 vizite

Centrul de Educatie Practica in Organizarea Evenimentelor Private – ...

15 vizite

Un concept de pop-up restaurant Vlad si Liviu sunt doi tineri bucat...

171 vizite

Compania românească Le Manoir a lansat Est, Est, Est, divizia de dis...

63 vizite

Athénée Palace Hilton București anunță numirea lui Tim Schmidt î...

96 vizite

Joi 6 decembrie 2018, a avut loc evenimentul de redeschidere al unuia ...

454 vizite

Motto: Bun pentru Gust, Bun pentru Sănătate, Bun pentru Planetă! ...

25 vizite

David Contant este deja unul dintre numele sonore ale gastronomiei si ...

110 vizite

Miercuri, 5 decembrie 2018, restaurantul Sardin a inaugurat noul meniu...

196 vizite

SPARKLING FESTIVE CELEBRATIONS Get enchanted by this year’s Chris...

65 vizite

Scrumbia de Dunăre este un pește sălbatic care migrează din Marea ...

70 vizite

GastroArt reeditează cărțile fundamentale ale gastronomiei. Cum le ...

50 vizite

ES Dl Jabu Mbalula, Ambasadorul Africii de Sud in Romania, despre vin...

86 vizite

Wine Ambassadors Dinner, alta cina memorabila pregatita de Chef Samuel...

153 vizite

O cina la LOFT, pregatita pentru jucatorii de golf din Romanian Golf A...

8 vizite

Campari Red Diaries - Entering Red: Ana de Armas este starul scurtmet...

77 vizite

O cina iordaniana memorabila cu prietenii in toamna tarzie a lui 2018 ...

544 vizite

Beck’s lansează în România patru beri speciale, inspirate din atm...

63 vizite

Canada si vinurile ei, putini de la noi au avut norocul sa ajunga pana...

234 vizite

ES Dl Felipe Guillermo Alvarez De Toledo, Ambasadorul Argentinei in Ro...

87 vizite

Joi, 8 noiembrie 2018, a avut loc deschiderea oficiala a GastroLab, re...

3418 vizite

V-am scris in urma cu cateva zile ca tocmai s-a deschis in Piata Flore...

967 vizite 1 comentarii

ES Dl Mihai Gribincea, Ambasadorul Republicii Moldova, despre vinurile...

351 vizite 1 comentarii

ES Dl Arvydas Pocius, Ambasadorul Lituaniei in Romania, despre vinuril...

160 vizite

Cina libaneza memorabila cu prietenii, pregatita personal de Mohamed M...

1129 vizite

Impreuna cu AREA (Asociatia Romana de Educatie in Alergii) si cu Maria...

371 vizite

Vineri, 1 noiembrie 2018, Asociatia Producatorilor de Salam de Sibiu (...

76 vizite

O cina chiliana memorabila, cu cele mai reprezentative mancaruri chili...

152 vizite

Un investitor cauta spre inchiriere o vila interbelica renovata pentru...

286 vizite 1 comentarii

Un video-interviu cu ES Dna Tamar Samash, charismatica Ambasadoare a ...

128 vizite

A plecat la Londra in 2010 pentru a studia Global Business Management ...

856 vizite

Pentru prima dată în istoria Barilla, o femeie Chef este noul „Mas...

84 vizite

In noiembrie, Hard Rock Cafe Bucuresti sarbatoreste centenarul Marii U...

113 vizite

Daca imi va scrie chelnerul de la Trattoria Verdi, ii fac cadou un man...

2038 vizite

O faza care m-a surprins, m-a intrigat apoi, si m-a si impresionat, nu...

136 vizite

In tarile occidentale mari se folosesc in mod curent “domnule”...

81 vizite

Se numeste Agustina Fitri si este una dintre cele doua Lady Chefs ale ...

163 vizite

Un video-interviu cu Dl Serge Rameau, cunoscutul si indragitul Consu...

211 vizite

Saptamana trecuta, in cladirea aceea ciudata in peisaj, unde o vre...

1951 vizite 3 comentarii

Noua bucatarie romaneasca fina, creativa, aparuta pe lume in urma cu e...

730 vizite

Se lanseaza Centrul de Educatie Practica in Organizarea Evenimentelor ...

25 vizite

Mi-a scris cineva ca a gasit unele dintre cele mai bune mancaruri ital...

1135 vizite 4 comentarii

Un video-interviu cu ES Dl Jose Miguel Menchaca Pinochet, distinsul A...

170 vizite

Budureasca a lansat colecția de vinuri CENTENAR Fetească Neagră ...

117 vizite

Pe 6 și 7 octombrie peste 10.000 de oameni au ales să își petreac...

124 vizite

Harta Pâinii (https://gastroart.ro/harta-painii/) este un proiect pri...

158 vizite

Se cauta un asociat pentru un restaurant libanez cunoscut si bine anco...

368 vizite

O masa indiana adevarata si memorabila cu prietenii, pregatita de foar...

675 vizite 1 comentarii

O cina indiana veritabila si memorabila cu prietenii la familia Thangl...

1194 vizite 5 comentarii

O cina memorabila pregatita de cheful francez Samuel Le Torriellec...

691 vizite 1 comentarii

Domeniul Kelaru este numele pe care il poarta astazi o crama mica din ...

203 vizite

Bistro-ul Cafe Athenee din cadrul hotelului Athenee Palace Hilton înt...

113 vizite

Cine este Lulu’s Cake? Lulu’s Cake nu este doar o (alta) cofeta...

547 vizite

Trofeul Someleriei 2018 - ASR a organizat a 15-a editie a Concursului ...

466 vizite

O intrebare de urgenta actualitate si o mare dilema pentru oamenii...

331 vizite 2 comentarii

Marco Eichhorn preia conducerea hotelurilor Radisson Blu Bucuresti si ...

125 vizite

Conferinta internationala interdisciplinara „Coffee, Bread and Choco...

48 vizite

Congresul National al Gastronomiei si Vinului Editia a II-a, marti 2 ...

33 vizite

Miercuri, 26 septembrie 2018, incepand cu orele 18.30 Dianei 4 a gazdu...

86 vizite

A doua editie a Congresului de Gastronomie si Vin va avea loc marti, 2...

77 vizite

Sunt sigur ca marele restaurant Select e deja prezentat ca studiu de c...

577 vizite

A auzit multa lume despre KAIAMO, a fost cel mai mediatizat restau...

5558 vizite

Mărturisesc, m-a inspirat iepurașul de Paști. La vederea atâtor i...

132 vizite

Miau Cafe este o cafenea situata pe strada Intre Garle, nr. 7 (initial...

357 vizite

O cina indoneziana autentica la Amhar si Indriastuti Azeth, la resedin...

861 vizite

Experiențe memorabile, sustenabilitate și autenticitate – tendinț...

36 vizite

În perioada 6-7 octombrie, vinul, muzica și cultura Republicii Moldo...

118 vizite

Odata cu sfarsitul vacantei si cu venirea toamnei, iata ca regasim...

1184 vizite

Hard Rock Cafe Bucuresti a lansat un nou meniu disponibil pentru o...

159 vizite

Grupul Le Manoir deschide restaurantul mediteranean Corto Maltese și ...

549 vizite

Ambasada Republicii Federale Germania angajeaza, incepand cu luna octo...

149 vizite

Restaurantul bucureștean Le Bistrot Français aduce împreună cei ma...

172 vizite

MAIZE si-a deschis, in sfarsit, terasa, dupa foarte multe dificult...

754 vizite

Am asteptat mult, dar a meritat Saptamana aceasta (ultima din augus...

2234 vizite

Nu aveam de gand sa merg sa mananc in Centrul Vechi. Sunt cateva resta...

1840 vizite 9 comentarii

La Vinuri, restaurantul românesc situat în București, pe strada Epi...

224 vizite

Centrul de Evenimente The President continua seria degustarilor de vin...

40 vizite

In perioada 6-9 Septembrie 2018, Beraria H organizeaza prima ediție T...

112 vizite

Ma gandesc eu asa acum cateva zile, hai sa vad ce mai e si pe la F...

285 vizite

The Great Trafalgar Pub e un restaurant vechi al Bucurestiului, pe o s...

449 vizite

Mancare cu Staif nu e mancare sofisticata, daca la asta va duce prima ...

389 vizite 1 comentarii

Adevarul este ca despre gluten se vorbeste mult in ultima perioada. Si...

248 vizite

Tocmai mi-a trimis cineva o poza dintr-o cafenea din centrul New-Yorku...

1130 vizite 1 comentarii

... nu le dati toate procedurile in scris chiar in prima zi de la ...

701 vizite

Ma asteptam sa vad pana acum mai multe bistrouri-atelier ale unor buca...

544 vizite

Am fost de vreo doua ori si la restaurantul gagauz din Chisinau, Gok O...

2992 vizite

Ce-i nemultumeste pe clienti in restaurante? Eu am spus, si am ...

702 vizite 2 comentarii

Desi ne aflam intr-o perioada de vacanta, iata ca inceputul lunii augu...

2278 vizite

Alexandru Dan, vicepresedintele Asociatiei Somelierilor din Romania, s...

240 vizite

In cat timp se formeaza un chelner bun? In vreo 8 ore. Cam atat...

456 vizite 2 comentarii

Începând cu 19 august 2018 bucătăria restaurantului ATRA va fi con...

483 vizite

Restocracy, Expressoft si George Butunoiu au lansat un proiect de ...

865 vizite

Situat la marginea clocotitorului Centrul Vechi al Bucureștiului, pe ...

293 vizite

Infinitea e unul dintre cele mai frumoase si mai placute locuri as...

1063 vizite 1 comentarii

Belli Siciliani sarbatoreste impreuna cu comunitatea italiana in Roman...

763 vizite

Cismigiu – Bistro la Etaj a fost surpriza placuta a verii. Asteptat ...

6054 vizite 1 comentarii
Afiseaza
vizualizari
comentarii

Belli Siciliani e o mica vedeta a cartierului sau, pe la Matasari, acolo unde e deschis de ani buni. Am auzit si de la altii si am vazut ca e popular si in cele cateva, putine, dati in care am ajuns eu la ei, pentru ca nu e aproape de mine.

Ce se intampla acolo aduce a scena de film cu sicilieni, intr-adevar. Mai intai a ajuns un sicilian in Romania, cel mai mic dintre cei sase frati ai sai, apoi l-a adus si pe verii lui si pe alta parte din familie, s-au casatorit cu niste romance frumoase si s-au hotarat sa ramana aici, apucandu-se sa faca ce stiau si ei mai bine, adica mancare italiana traditionala.

Au luat o casa de pe Matasari, tot ca din filme (si Matasariul, si casa). Sunt mai multe corpuri de casa, lipite si pornind unul din altul, nu iti dai seama daca sunt mai multe camere sau etaje ale aceleiasi case, sau mai multe case cu o curte comuna, care e restaurantul, care e altceva.

Curtea incadrata de corpurile de case e tot a lor, au facut o terasa care pare si ea pregatita cu niste recuzita pentru filmari, asa cum se vede in poza. Mi-au aratat pivnita, care e, de fapt, o mare camara, am facut poze si acolo, inclusiv cu pisoiul familiei. In alt corp de cladire au facut o camera mica de oaspeti, pe care o inchiriaza studentilor sau cui o mai fi in cautare de bed and breakfast popular, si au si bucatariile si laboratorul de prajituri, patiserii, pizza si ce mai fac ei pentru restaurant si pentru livrari tot in acel corp, de trec cu mancarea pe afara, ca sa o aduca in restaurant, dintr-un corp in celalalt, daca mi-am dat eu bine seama.

In restaurantul propriu-zis au trei sali minuscule, vopsite si decorate de ei, de verii, cumnatii, fratii si cine s-o mai fi adunat acolo din familie, cu ce le-a venit la indemana si cum s-au priceput si ei. La subsol au doua camere mici si s-au gandit sa faca un loc de joaca pentru copii – cel din poze. Frumoasa intentie, dar sa aveti grija, daca veniti cu aia mici la Belli Siciliani, sa nu-i lasati sa se duca sa se joace acolo, ca-i scoateti bolnavi de la umezeala, igrasia si imbacseala din subsol, ca sa nu spun de-a dreptul necuratenia…

Belli Siciliani e un loc in care te duci sa mananci italieneste, ca in filmele populare ci italieni obisnuiti, dupa principiul ca nu conteaza cum arata locul, daca mancarea e buna si gazdele primitoare. Sistemul acela ancestral de mic local familial, in care toata familia se ocupa de micul local deschis in una sau doua dintre camerele casei lor, ei si gatesc, te servesc, tin casa si dau cu matura.

Nu sunt multe astfel de restaurante in Bucuresti, in care sa te simti ca in vizita la o familie, pentru ca asa au fost vremurile, in care lucrurile se faceau exact pe dos si nu se schimba reflexele si obiceiurile atat de usor, insa, incet-incet, prinde acest model si la noi, mai ales ca lumea a vazut ca functioneaza – si clientii, dar si cei care le tin si muncesc in aceste localuri.

Belli Siciliani e un restaurant cu specific italian traditional, popular, al Italiei si Siciliei profunde, cum ar zice sociologii. Am scris in urma cu cativa ani un articol critic despre ei in care ii mustram ca nu se straduiesc sa evolueze, gandindu-ma ca ar trebui sa invete lucruri noi in permanenta, sa treaca si la produse si retete mai sofisticate, sa studieze noile tehnici si tendinte de consum din carti si de pe Internet, sa faca mancare mai fina, lucruri din acestea. Sigur, neputandu-ma detasa nici macar o clipa de meseria mea de head-hunter, in care vad numai oameni care trebuie sa invete si sa faca lucruri noi in fiecare zi, sa evoulueze si sa se dezvolte in permanenta, fara nicio oprire, nicio clipa, ca sa ajunga in varful varfurilor si apoi sa ramana acolo cat mai mult timp. Si daca nu sunt atenti, sau daca se opresc un moment, vine imediat altcineva si le ia locul.

Da, asa e acolo in top management, si in top, in general, numai ca sicilienii aceia din Matasari nu sunt candidatii mei, nu cred ca-si propun sa faca fine dining la Belli Siciliani cum consideram eu ca ar trebui sa faca, din reflex profesional, dupa cum am spus, fara sa stau sa ma gandesc prea mult. Si mi-a luat ceva timp ca sa pot judeca dual, fiecare cu locul si cu dorintele lui, nu toti vor, nici nu e nevoie si nici nu trebuie, la urma urmei, sa mearga la MBA, sa progreseze la nesfarsit, pana isi da duhul sau ajunge la casa de nebuni…

Asadar, Belli Siciliani e un restaurant popular, italianul de acolo nu se va duce la MBA-ul marilor bucatari, nu va face experimente inedite cu produsele si ingredientele sale si nu cred ca va inventa retete noi. El pare multumit si mandru sa le faca bine pe cele pe care le-a invatat de mic, vazand ce fac altii si facand si el la fel, nu din compendiile de gastronomie sau de la vreo Accademia della Cucina cu taxe cat casa lui de pe Matasari.

Aceste lucruri fiindu-mi si mie mai clare in minte acum, m-am dus si eu mai detasat Belli Siciliani, fara sa mai fiu pregatit sa le studiez finetea sosurilor, originalitatea retetelor si denumirile felurilor din meniu.

De data aceasta am avut norocul sa dau peste nevasta patronului italian, fata din poza, fosta stewardesa la Tarom care s-a saturat de atata zburat. Ea mi-a aratat toate salile micului restaurant, despre care eu habar nu aveam ca mai sunt, in afara celei mici de la intrare, cu trei mese. Mi-a aratat pivnita cu jamboane si cu borcane de muraturi, mi-a recomandat mancarurile ei preferate, mi-a explicat cum le fac…

Am luat o pizza cu anghinare murata si cu alte muraturi, foarte buna, caneloni cu spanac si cu urda, buni si acestia, o melanzana buna dupa ce reuseai sa o pescuiesti din uleiul in care baltea, un carnat de casa surprinzator de bun si el. Paine de casa buna, limonada cu migdale amare foarte buna si ea, cafeaua dulce mai putin…

Sigur, nu as fi luat cinci feluri de mancare la Belli Siciliani daca nu ar fi fost cineva care sa ma convinga sa fac asta. As fi luat un fel, sau cel mult doua, ca datile trecute, si as fi scris despre ei la fel ca datile trecute. Nu am putut sa mananc nici jumatate din ce a ajuns pe mica mea masa de la Belli Siciliani, dar le-am lasat multumit banii, pentru ca mi-a placut de ei, de italianul morocanos, pe care l-a adus nevasta vorbareata si l-a fortat sa zambeasca pentru poza, de chelnerita curioasa.

Am vorbit singur de fiecare data cand am spus ca orice restaurant isi poate dubla, sau chiar tripla vanzarile de la o zi la alta, doar alegandu-si cum trebuie chelnerii si invatandu-i ce si cum sa vorbeasca cu oamenii.

In Bucuresti se mananca bine, orice ar spune multi care nu stiu ce cu ce sa compare si sa masoare. Mai bine decat la Viena, de pilda, si decat in multe orase mai mari si cu mai multa faima. Iar despre cum arata, restaurantele si cafenelele din Bucuresti sunt mai bine amenajate decat cele din multe capitale, si nu doar din Europa. O spun si toti strainii cu care stau de vorba, adesea cu uimire. Si stau zilnic de vorba cu ei, pentru ca aceasta este meseria mea, despre care am mai adus vorba. Insa marea, imensa problema a restaurantelor, cafenelelor si localurilor din Bucuresti, in general, sunt personalul si serviciile. O spun si toti strainii cu care stau de vorba, de asemenea… 🙁 Si e pacat, pentru ca dintre toate problemele, aceasta s-ar putea rezolva cel mai usor…

Belli Siciliani

Daca vreti sa va simtiti ca un actor intr-un film italian cu sicilieni simpatici M-am intors la Belli Siciliani ca sa mai prind terasa deschisa. E ca in filmele italienesti la Belli Siciliani, cu o...

Data actualizarii: 28/12/2017

  • Vlad :

    @GB – vad o evolutie. imi aduc aminte ca acum vreo doi ani i-ati spulberat cu vreo doua reviewuri foarte negative

    • George Butunoiu :

      Da, asa este! Si cred ca de atunci a inceput sa se ocupe de restaurant fata asta, Amalia, nevasta bucatarului sef, presupun ca o buna parte din schimbare vine si de aici. Si, pe de alta parte, acum au invatat ca e mai bine sa-mi recomande ei ceva, decat sa aleg eu singur din meniu… GB

  • Stefan :

    De ce nu apare comentariul(negativ, e adevarat) postat in aceasta dimineata?

  • Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.