Stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte adiacente citeste tot

Ord. dupa

Sciccheria anunță Issima - un parteneriat unic, cu cheful Giuseppe R...

Cu o investiție de peste 500.000 euro, Sciccheria deschide un nou res...

Jurnalistul culinar Cosmin Dragomir, autorul volumului Curatorul de Za...

Când am scris de multe ori că Bucureștiul are câteva dintre cele m...

Flavours Group începe anul 2024 în forță și își consolidează p...

Editura GastroArt anunță lansarea volumului Ce e nou în Noua Bucăt...

Ruka Izakaya a fost un restaurant cu mâncare excelentă de la începu...

Editura GastroArt anunță lansarea volumului Colecționarul de Sarmal...

Tuborg Christmas Brew, berea oficială a Crăciunului, este disponibil...

Radu Savopol, cofondator 5 to go, premiat la nivel internațional pent...

Angeline Cake Boutique oferă românilor în premieră cel mai savurat...

SALAM DE SIBIU: O FELIE DE ROMÂNIEAFLĂ POVESTEA CELUI MAI ÎNDR...

Ahold Delhaize, deținătorul lanțului de magazine Mega Image, anunț...

Jurnalistul culinar Cosmin Dragomir lansează Colecționarul de Sarmal...

Halloween cu arome fine la restaurantul Roberto’s: extravaganța une...

Restaurantul Gramont anunță La Symfleurie, o cină eveniment alătur...

Zona din jurul piețelor Dorobanților și Floreasca e, foarte probabi...

S-a deschis săptămâna aceasta una dintre cele mai bune cofetării d...

Claudio Melis, chef distins cu o stea Michelin, vine pentru prima dat...

Restaurantul Gramont dezvăluie noi evenimente și meniuri exclusive p...

Companiile își pot personaliza coperta viitoarei cărți semnate de ...

Relais & Châteaux Le Bistrot Francais, pe numele său întreg, ca...

2 din 4 persoane de vârstă medie din România sunt supraponderale sa...

Acum câteva zile ES José Antonio Hernández Pérez – Solórzano, a...

Brunch la FORK Ana Tower25 iunie, 12:00 - 17:00, meniu de degustar...

Unele dintre cele mai bune fructe din București se găsesc într-un l...

La un an de la lansare, restaurantul Sciccheria îl aduce în România...

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță ...

Restaurantul Le George, din cadrul Palatului Suter, devine Gramont și...

RO-Wine | The International Wine Festival of Romania - ediția de prim...

KANÉ - NEW ROMANIAN CUISINE începe o serie de colaborări cu chefi i...

Singureni Manor Equestrian Retreat va fi gazda unui eveniment culinar ...

La finalul lunii martie, 5 to go dublează porția de energie oferită...

Raionul de Pește din Piața Dorobanților a fost una dintre cele ...

Devenită  epicentru pe  harta cultural-continentală, Timișoara ș...

Sâmbătă 11 martie 2023, profesioniști și amatori, iubitori ai vie...

Am băut din vinurile Serenum în urmă cu câțiva ani, înainte de p...

Așa că, stilul de viață alert îi face pe români să se îndrepte...

Cei de la Singureni Manor Equestrian Retreat, despre care am tot scris...

Instituția financiară Capital Financial Services S.A., care opereaz...

Un concept fine dining cu bucătarie românească modernă

Ce orașe au cafea comparabilă cu cea din București? Stravagante Ca...

S-a redeschis Mozzafiato în Piața Floreasca, după o foarte lungă p...

Recensământul 5 to go în 2022: 15,6 milioane de produse pe bază de...

5 to go și Vola.ro deschid sezonul de iarnă cu călătorii de pove...

„Bucătăria Hoinară se gătește de plecare” un nou album de fot...

5 to go devine importator și distribuitor unic Latte Art Factory în ...

„Ce gătim mai bine acasă, de Sărbători”, concurs care începe ...

În luna noiembrie 2022, Carlsberg Breweries aniversează 175 de a...

Restaurantul Nowa Herăstrău îmbracă haine de toamnă cu un meniu n...

Afiseaza

Sâmbătă 11 martie 2023, profesioniști și amatori, iubitori ai viei și ai vinului s-au întâlnit în cadrul primei ediții a concursului „Cel mai bun viticultor din România”, organizat de Wines of Romania sub patronajul Oficiului Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole (O.N.V.P.V.). Competiția a fost găzduită de Stațiunea Didactică de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură și Pomicultură Pietroasa Istrița, județul Buzău, locul în care se formează viitorii profesioniști în horticultură, absolvenți ai Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară București.

Competiția națională de tăiat vița-de-vie în uscat a adus în prim plan o categorie de specialiști aflați rareori în lumina reflectoarelor, dar a căror muncă în vie este extrem de importantă pentru tot ceea ce înseamnă obținerea vinului.

„Tăierea vitei-de-vie este una dintre cele mai importante lucrări care se execută într-o plantație viticolă, iar accentul acestei prime ediții a concursului organizat de Wines of Romania fost pus pe un anumit tip de tăiere care limitează atacul agenților patogeni ce provoacă bolile lemnului, favorizând o producție constantă de struguri și contribuind la creșterea longevității plantației viticole. Am fost onorat să fac parte din comisia de jurizare alături de Fabio Sorgiacomo și de Vicenç Canals, doi profesioniști în domeniul vitivinicol din țări cu o viticultură avansată, Italia și Spania. Toți cei implicați, organizatori, gazde, participanți la concurs, echipa de jurizare, parteneri și voluntari au fost la înălțime, contribuind la reușita acestei inițiative și am convingerea că acest concurs va deveni o tradiție.”, a spus Ion Marian, președintele juriului, specialist în viticultură cu peste 30 de ani de experiență, inginer și doctor în științe, coordonator de proiecte de cercetare viti-vinicolă, organizator de sesiuni științifice, dezbateri naționale, workshop-uri și microsesiuni la ICDVV Valea Călugărească.

Concurenți din mai multe podgorii din țară, unii venind de la sute de kilometri distanță, „înarmați” cu foarfeci și metode bine puse la punct, și-au testat, sâmbătă, îndemânarea și priceperea. Fiecare dintre aceștia a avut de curățat 10 butuci în 20 de minute astfel că, pentru a câștiga, a fost nevoie de multă iscusință, de atenție, dar și de viteză.

„Inițiativa de a crea un concurs la nivel național este o idee excelentă pentru a ne asigura că viitorul viticulturii și al vinurilor românești va însemna evoluție în ceea ce privește calitatea, dar și reputația. Organizarea concursului a fost extraordinară și am putut observa lucrul acesta din susținerea partenerilor, alăturarea cramelor, nivelul participanților, dar și din comentariile și reflecțiile pe care jurații le-au avut. De asemenea, este de subliniat oportunitatea acestui demers în contextul discuțiilor legate de impactul schimbărilor climatice în sectorul vitivinicol și de modul în care diferitele zone viticole ale României se vor dezvolta și evolua”, a declarat Vicenç Canals, jurat, expert în viticultură cu peste 10 ani de experiență în gestionarea plantațiilor de viță-de-vie, profesor la Academia de Poda (Academia de taiere a vitei-de-vie) din Spania, de unde ofera cursuri de taiere in uscat a vitei-de-vie in toata Spania si Portugalia.

După atente evaluări din partea comisiei de jurizare, au fost desemnați câștigătorii. Cei trei jurați, viticultori cu experiență din România, Italia și Spania, au evaluat atât tehnica, cât și timpul de execuție și au desemnat câștigătorii: locul I – Dănuț Ploscaru, locul II – Constantin Udrea, locul III –  Paul Huieț.

„Cred că este un moment istoric pentru viticultura românească, care trebuie să continue să crească nivelul de cunoaștere și să conștientizeze potențialul său calitativ. Acum, provocarea pentru toate cramele este să concureze fără teamă cu cele mai renumite zone viticole din lume. Originea diversă și entuziasmul concurenților atestă această dorință. Mulțumesc Wines of Romania pentru ocazia de a participa la primul concurs național de viticultură, care sunt sigur că va crește în importanță și amploare în următorii ani. Din cunoștințele pe care le dețin, este singurul concurs de acest gen care se desfășoară la nivel național, iar acest lucru trebuie să fie un motiv de mândrie nu doar pentru organizatori și participanți, ci pentru întreaga lume a vinului din România”, a menționat  Fabio Sorgiacomo, jurat, agronom cu 30 de ani de experiență în domeniul viticol, dobândită prin colaborarea cu diverse companii italiene de top, în prezent manager agronom în cadrul Giotto Consulting, una dintre cele mai importante companii de consultanță, cercetare și formare oenologică și viticolă.

Concursul „Cel mai bun viticultor din România” va deveni o tradiție și se va desfășura anual la  Stațiunea Didactică de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură și Pomicultură Pietroasa Istrița.

Premiile în valoare de aproximativ 10.000 de euro au fost acordate cu sprijinul partenerilor Biosystems România, Corteva Agriscience, Da Bacco, Valdo Invest și Stațiunea Didactică de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură și Pomicultură Pietroasa Istrița. dar și cu susținerea partenerului media Agrointeligenta și a partenerului  de mobilitate, BlackCab.

Wines of Romania (www.winesofromania.com) este un proiect dedicat dezvoltării sustenabile a succesului național și internațional al vinului românesc. Împreună, ducem vinul românesc în lume! (Comunicat de presă – martie 2023)

Data actualizarii: 14/03/2023

Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close