Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

Peste 1.000 de români cu sânge de rocker au descărcat aplicația Do...

26 vizite

Owner’s Choice Ana Sauvignon Blanc 2018 și Jidvei Fetească Regală...

30 vizite

Niciodata nu am vazut atatea restaurante noi, cate au aparut in ul...

2048 vizite 2 comentarii

KAIAMO, restaurant-concept inspirat de folclorul si traditiile romane...

33 vizite

Gastrodiplomația și Inovațiile Culinare este una din sesiunile prin...

31 vizite

Au deschis un restaurant in padurea Baneasa, chiar vizavi de intra...

356 vizite

Noi, si multi altii, consideram ca in noiembrie 2017 a aparut publ...

163 vizite

KAIAMO, restaurant-concept inspirat de folclorul si traditiile romanes...

92 vizite

Aizkora Gastrobar, sau esenta ospitalitatii Cei doi copii din poza ...

986 vizite

La Bistro Ateneu cu invitatul meu Misu Negritoiu pentru validarea Meni...

356 vizite

La cel mai bun restaurant din Bucuresti dupa clasamentul nostru, Le Bi...

431 vizite 1 comentarii

Jidvei celebrează 20 de ani de pasiune și respect pentru arta vinulu...

51 vizite

O noua cladire de birouri in centrul Bucurestiului Business Center ...

72 vizite

Inainte era acolo head office-ul interlopilor. Cei mai multi din l...

552 vizite

Caii de la Letea editie limitata – Aligote a devenit campion mondial...

628 vizite

Bucharest Degustation Tour, prima editie (2019): George Butunoiu...

1283 vizite

Adevarul.ro informeaza ca Andrei Tranga, proprietarul celui mai ma...

527 vizite

Purcari Wineries Plc (“Grupul”), una din cramele de frunte din Eur...

47 vizite

Purcari Wineries Plc (“Purcari”, “Grupul”), una din cramel...

72 vizite

Ceva ce nu am mai vazut pana acum: doua restaurante mari din Parcul He...

638 vizite

Anunt de recrutare: Cautam un personal chef pentru ambasadorul unei ta...

1498 vizite 2 comentarii

Alex Petricean, cel mai bun chef al anului 2018, anunță deschiderea ...

513 vizite

Pe 18 aprilie, la Chișinău, a avut loc ,,Vernisajul Vinului”, even...

117 vizite

Antreprenorii si mediul de afaceri sarbatoresc “1 Mai Antreprenoresc...

322 vizite

 Raionul Floreasca, prima piață alimentară gourmet din România, s...

706 vizite
Afiseaza
vizualizari
comentarii

Sunt surprinzator de putine restaurante frantuzesti in Bucuresti, si nu vorbesc acum doar despre restaurantele cu bucatarie fina, Haute Cuisine, ci despre toate, in special bistrourile frantuzesti, pe care te-ai astepta sa le gasesti la tot pasul intr-un oras care inca se mandreste aducandu-si aminte de eticheta cu Micul Paris.

Spre diferenta de nenumaratele restaurantele italienesti, care sunt pozitionate aproape toate pe segmentul traditional, popular (trattoria sau osteria), si foarte putine pe bucatarie fina, la cele frantuzesti e pe dos: par sa fie mai multe restaurante frantuzesti cu bucatarie fina decat bistrouri si cuisine du terroir, in general.

Incercari au fost, totusi, insa bucataria frantuzeasca nu are atat de mare priza la burtile bucurestene, precum altele. Dintre cele mai cunoscute, primul a fost La Villa, de langa Arcul de Triumf, apoi Le Bistrot Francais al lui Alain Kremeur, de la Institutul Francez, La Bastille, La Mangerie, Le Fin Palais Royal, Poem de la Palatul Suter, unde era Carol Parc Hotel, si rafinatul Heritage, desigur. Am scris despre ele in articolul „Si totusi, am avut si la Bucuresti restaurante de nivel Michelin„, nu mai revin asupra celor inchise deja.

Dintre marile restaurante frantuzesti ale Bucurestiului si ale momentului, Le Bistrot Francais iese cel mai mult in evidenta, atat prin mancarea sa de Grande Cuisine frantuzeasca adevarata, clasica, fara compromisuri, dar si prin luxul si rafinamentul ambiantei casei care poarta numele arhitectului Atheneului Roman, in spatele caruia se si afla, de fapt, Paul Louis Albert Galleron. Si cu preturile ies mult in evidenta, trebuie spus…

Lor le-am dat de la Restocracy si premiile pentru cel mai bun restaurant si pentru cea mai buna bucatarie frantuzeasca din Bucuresti in 2017, de altfel, iar exclusivistul Relais & Chateaux i-a primit in randurile sale de curand, fiind primul (si singurul, din cate stiu) restaurant romanesc ce a castigat aceasta recunoastere. Si inca un argument pentru felul in care cei de la Le Bistrot Francais fac mancarea si lucrurile ar putea sa fie si acela ca au intrat in finala Topului Mancarurilor Restocracy 2018 la ambele categorii la care au concurat, foie gras si fructe de mare.

Tot un restaurant frantuzesc cu bucatarie fina al Bucurestiului, foarte bine asezat, este La Cantine de Nicolai, despre a carui mancare se spune ca mai fluctueaza din cand in cand, dar nu prea mult. Probabil in functie de cat de atent se uita Nicolai Tand, cel care a deschis La Cantine ce-i poarta numele in urma cu multi ani, la ce se intampla prin bucatarie. Fiindca el, baiat inalt si frumos, de cand e vedeta TV are si alte treburi, si e de inteles asta.

Alt restaurant frantuzesc de top, cu Haute Cuisine, e L’Atelier de la Hotelul Epoque. Acesta e si mai fluctuant decat La Cantine de Nicolai, lucru bine stiut de toata lumea. Cert este ca Samuel Le Torriellec, tanarul si la fel de frumosul lor chef francez, poate sa-i bata pe toti ceilalti daca-si pune mintea si, mai ales, daca isi sufleca manecile, cel putin pe unul, doua sau chiar mai multe feluri de mancare pe care stie el sa le faca cel mai bine. Insa si el a dat de gustul statutului de vedeta locala, si asta il tine destul de ocupat prin alte parti.

Cea mai spectaculoasa aparitie in plutonul de frunte al restaurantelor frantuzesti cu bucatarie fina din Bucuresti, Haute Cuisine, e insa un restaurant din marginea Bucurestiului, aproape de camp, in Militari, de foarte curand (cateva luni) „reinventat”. Au adus la La Cave de Bucarest un chef de Grande Cuisine adevarata, pur-sange, chiar din mijlocul mijlocului ei, pe Thomas Parnaud, un tanar chef care a lucrat numai in restaurante cu stelute Michelin. Si nu cu una, cum se mai „intampla” din cand in cand, pe perioade limitate, ci in cele mai cunoscute din lume, cu doua si cu trei stelute Michelin! Am scris despre ei pe larg, nu mai revin. E Haute Cuisine adevarata, fara niciun compromis, si, spre diferenta de celelalte, cu niste preturi surprinzator de mici.

Acestea patru: Le Bistrot Francais, La Cantine de Nicolai, L’Atelier si La Cave de Bucarest sunt cele mai bune restaurante frantuzesti cu bucatarie cu adevarat fina in acest moment. Diferentele dintre ele nu sunt mari, si sunt convins ca in fiecare dintre ele gasiti cate un fel de mancare, cel putin, care e mai bun decat la celelalte trei. Iar daca intr-o zi cineva ar reusi sa-i puna pe cei patru chefs sa faca chiar ce stiu ei cel mai bine intr-o intrecere de trei zile si trei nopti, sa zicem, nu cred ca va putea nimeni sa prevada rezultatul final… (George Butunoiu, aprilie 2018)

La Cave de Bucarest

La Cave de Bucarest: exista viata si dupa Thomas Parnaud Am scris despre La Cave de Bucarest ca e unul dintre cele mai bune restaurante frantuzesti din Bucuresti, si chiar printre cele mai bune din...

L’Atelier

Eu ma bucur ca Chef Samuel Le Torriellec a ramas conservator Imi pusesem demult in agenda sa revizitez L'Atelier de la Hotel Epoque, mai ales dupa ce au si castigat la categoria "Cel mai bun foie g...

La Cantine de Nicolai

Restaurantul galerie de arta contemporana Mi s-a reprosat ca am subestimat restaurantul La Cantine de Nicolai la prima evaluare, asa ca m-am reintors, si am aduc cu mine si pe un om important, umbl...

Le Bistrot Francais

Cel mai bun restaurant din Bucuresti la momentul la care scriu Sunt convins ca Le Bistrot Francais e cel mai bun restaurant din Bucuresti in acest moment, si, aproape sigur, si din toata Romania. E...

Data actualizarii: 02/04/2018

  • paul :

    dar este bine ca a ramas in constiinta publica drept „casa Galleron” nu exista nici un reper in orasul asta despre arhitectul care i-a dat doua cladiri landmark: BNR si Atheneul Roman

  • paul :

    casa in care se afla Le Bistrot Francais se numeste casa Galleron pentru ca inainte a fost acolo Grand Cafe de Galleron si pentru ca am denumit-o ca atare din afinitati sa le zicem profesionale si culturale in acelasi timp…nimic mai mult