Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

Doar ca nu vor mai fi calde... :( Pentru cei care isi doresc si isi pe...

397 vizite

În lupta împotriva COVID-19, restaurantul bucureștean Red Angus Ste...

453 vizite 2 comentarii

Restaurant Industry Coronavirus Timeline It’s amazing how fast th...

233 vizite

Un format aparte de take away propune doamna Evanthia Zisi, grecoaica ...

1091 vizite

In urma anuntului facut de autoritati (17 martie), privind suspendarea...

1736 vizite 6 comentarii

Bogdan Dănilă: Cea mai mare provocare a fost să vin la New York ...

18 vizite

Vinuri frantuzesti fine, Sancerre si Bugey, produse la “chateau” i...

134 vizite

Grupul Inspira Food, jucător important pe piața lanțurilor de resta...

263 vizite

Experienta unica cu duetul de fadisti: Diana Vilarinho si Sergio Silva...

34 vizite

Intai am mancat, si abia apoi am citit pe Wikipedia cum e cand man...

714 vizite

Dacă în 2019 a existat o relativă uniformitate în organizarea even...

46 vizite

Producătorul de vinuri Villa Vinèa, din județul Mureș, a încheiat...

50 vizite

Luni, 2 martie, incepand cu ora 10.00, a avut loc deschiderea restaura...

1364 vizite

Daca peretii ar putrea vorbi... Se lasa dus de nostalgie patronul u...

118 vizite

Chef Paul Oppenkamp aduce noi combinații inedite în meniul Hard Rock...

100 vizite

Cunoscut pentru stilul sau non-conformist de promovare, lantul Burger ...

560 vizite

Conceptul Cereal Crunch este pregătit de extindere,  în România, d...

62 vizite

Atmosfera relaxata, culori sobre si decoruri interioare somptuoase ...

130 vizite

Surorile Diaconu, care dețin Bistro Guxt, lansează Noeme, un restaur...

459 vizite

Crama MaxiMarc - Unde visele devin vinuri Tradiția cramelor de fam...

23 vizite

De ziua ta, doamna: Concert de dragoste si primavara! Magic Ballroo...

34 vizite

Centrul de Evenimente The President va invita in data de 7 martie 2020...

83 vizite

O cina memorabila cu prietenii la Fior di Latte, plina de toate ex...

815 vizite

Valentine's Weekend la Hop Garden Seri speciale, cu muzica live și...

62 vizite

Valentine's Days la Magic Bistro by Hop Garden Magic Bistro by Hop ...

30 vizite
Afiseaza
vizualizari
comentarii

Sunt surprinzator de putine restaurante frantuzesti in Bucuresti, si nu vorbesc acum doar despre restaurantele cu bucatarie fina, Haute Cuisine, ci despre toate, in special bistrourile frantuzesti, pe care te-ai astepta sa le gasesti la tot pasul intr-un oras care inca se mandreste aducandu-si aminte de eticheta cu Micul Paris.

Spre diferenta de nenumaratele restaurantele italienesti, care sunt pozitionate aproape toate pe segmentul traditional, popular (trattoria sau osteria), si foarte putine pe bucatarie fina, la cele frantuzesti e pe dos: par sa fie mai multe restaurante frantuzesti cu bucatarie fina decat bistrouri si cuisine du terroir, in general.

Incercari au fost, totusi, insa bucataria frantuzeasca nu are atat de mare priza la burtile bucurestene, precum altele. Dintre cele mai cunoscute, primul a fost La Villa, de langa Arcul de Triumf, apoi Le Bistrot Francais al lui Alain Kremeur, de la Institutul Francez, La Bastille, La Mangerie, Le Fin Palais Royal, Poem de la Palatul Suter, unde era Carol Parc Hotel, si rafinatul Heritage, desigur. Am scris despre ele in articolul „Si totusi, am avut si la Bucuresti restaurante de nivel Michelin„, nu mai revin asupra celor inchise deja.

Dintre marile restaurante frantuzesti ale Bucurestiului si ale momentului, Le Bistrot Francais iese cel mai mult in evidenta, atat prin mancarea sa de Grande Cuisine frantuzeasca adevarata, clasica, fara compromisuri, dar si prin luxul si rafinamentul ambiantei casei care poarta numele arhitectului Atheneului Roman, in spatele caruia se si afla, de fapt, Paul Louis Albert Galleron. Si cu preturile ies mult in evidenta, trebuie spus…

Lor le-am dat de la Restocracy si premiile pentru cel mai bun restaurant si pentru cea mai buna bucatarie frantuzeasca din Bucuresti in 2017, de altfel, iar exclusivistul Relais & Chateaux i-a primit in randurile sale de curand, fiind primul (si singurul, din cate stiu) restaurant romanesc ce a castigat aceasta recunoastere. Si inca un argument pentru felul in care cei de la Le Bistrot Francais fac mancarea si lucrurile ar putea sa fie si acela ca au intrat in finala Topului Mancarurilor Restocracy 2018 la ambele categorii la care au concurat, foie gras si fructe de mare.

Tot un restaurant frantuzesc cu bucatarie fina al Bucurestiului, foarte bine asezat, este La Cantine de Nicolai, despre a carui mancare se spune ca mai fluctueaza din cand in cand, dar nu prea mult. Probabil in functie de cat de atent se uita Nicolai Tand, cel care a deschis La Cantine ce-i poarta numele in urma cu multi ani, la ce se intampla prin bucatarie. Fiindca el, baiat inalt si frumos, de cand e vedeta TV are si alte treburi, si e de inteles asta.

Alt restaurant frantuzesc de top, cu Haute Cuisine, e L’Atelier de la Hotelul Epoque. Acesta e si mai fluctuant decat La Cantine de Nicolai, lucru bine stiut de toata lumea. Cert este ca Samuel Le Torriellec, tanarul si la fel de frumosul lor chef francez, poate sa-i bata pe toti ceilalti daca-si pune mintea si, mai ales, daca isi sufleca manecile, cel putin pe unul, doua sau chiar mai multe feluri de mancare pe care stie el sa le faca cel mai bine. Insa si el a dat de gustul statutului de vedeta locala, si asta il tine destul de ocupat prin alte parti.

Cea mai spectaculoasa aparitie in plutonul de frunte al restaurantelor frantuzesti cu bucatarie fina din Bucuresti, Haute Cuisine, e insa un restaurant din marginea Bucurestiului, aproape de camp, in Militari, de foarte curand (cateva luni) „reinventat”. Au adus la La Cave de Bucarest un chef de Grande Cuisine adevarata, pur-sange, chiar din mijlocul mijlocului ei, pe Thomas Parnaud, un tanar chef care a lucrat numai in restaurante cu stelute Michelin. Si nu cu una, cum se mai „intampla” din cand in cand, pe perioade limitate, ci in cele mai cunoscute din lume, cu doua si cu trei stelute Michelin! Am scris despre ei pe larg, nu mai revin. E Haute Cuisine adevarata, fara niciun compromis, si, spre diferenta de celelalte, cu niste preturi surprinzator de mici.

Acestea patru: Le Bistrot Francais, La Cantine de Nicolai, L’Atelier si La Cave de Bucarest sunt cele mai bune restaurante frantuzesti cu bucatarie cu adevarat fina in acest moment. Diferentele dintre ele nu sunt mari, si sunt convins ca in fiecare dintre ele gasiti cate un fel de mancare, cel putin, care e mai bun decat la celelalte trei. Iar daca intr-o zi cineva ar reusi sa-i puna pe cei patru chefs sa faca chiar ce stiu ei cel mai bine intr-o intrecere de trei zile si trei nopti, sa zicem, nu cred ca va putea nimeni sa prevada rezultatul final… (George Butunoiu, aprilie 2018)

Le Bistrot Francais

Le Bistrot Francais, cel mai bun restaurant din Bucuresti la momentul la care scriu Sunt convins ca Le Bistrot Francais e cel mai bun restaurant din Bucuresti in acest moment, si, aproape sigur, si...

La Cave de Bucarest

La Cave de Bucarest: exista viata si dupa Thomas Parnaud Am scris despre La Cave de Bucarest ca e unul dintre cele mai bune restaurante frantuzesti din Bucuresti, si chiar printre cele mai bune din...

L’Atelier

Eu ma bucur ca Chef Samuel Le Torriellec a ramas conservator Imi pusesem demult in agenda sa revizitez L'Atelier de la Hotel Epoque, mai ales dupa ce au si castigat la categoria "Cel mai bun foie g...

La Cantine de Nicolai

La Cantine de Nicolai, una dintre referintele centrale ale fine dining-ului in Bucuresti Chiar nimic nou semnificativ de spus despre ei, ceea ce e mai degraba de bine, pentru ca de fiecare data am ...

Data actualizarii: 02/04/2018

  • paul :

    dar este bine ca a ramas in constiinta publica drept „casa Galleron” nu exista nici un reper in orasul asta despre arhitectul care i-a dat doua cladiri landmark: BNR si Atheneul Roman

  • paul :

    casa in care se afla Le Bistrot Francais se numeste casa Galleron pentru ca inainte a fost acolo Grand Cafe de Galleron si pentru ca am denumit-o ca atare din afinitati sa le zicem profesionale si culturale in acelasi timp…nimic mai mult

  • Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.