Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

Peste 11.000 de vizitatori și aproximativ 44.000 de pahare de vin con...

30 vizite

Istoria scrisa a Domeniului Manasia incepe in 1640, cand Draghici Cant...

34 vizite

Bottega del Tartufo va invita la noua degustare de vinuri din data...

43 vizite

Villa Vinea a inregistrat, in prima jumatate a anului 2019, o crestere...

45 vizite

Programul educational de combatere a sedentarismului, Sanatate prin Aq...

23 vizite

Sau mai bine zis cheama inapoi cu picioarele pe pamant conceptul care ...

704 vizite

Licitatie la marea piata de peste din port in Villajoiosa, comunitatea...

2634 vizite

La Bottega del Tartufo organizeaza joi, 12 septembrie 2019, incepand c...

57 vizite

Îndrăgitele preparate infuzate cu alcool revin în prim plan la rest...

62 vizite

Conferințele GastroArt: Identitate gastronomică națională În ace...

40 vizite

Artiști renumiți din Republica Moldova și România vor urca pe scen...

70 vizite 2 comentarii

Nabu, locul unde se adună programatorii, pentru a savura cei mai deli...

120 vizite

Gusturi exotice, petrecere cubaneză și armonii muzicale Evenimentel...

74 vizite

Asociatia Romana pentru Educatie in Alergii continua actiunile de comu...

190 vizite

Am auzit de multe ori vorbindu-se de despre restaurante cu adevarate b...

699 vizite

O cina memorabila la restaurantele Grand Hotel Balvanyos Resort din Ca...

3172 vizite 4 comentarii

Iulian Constantin, cel mai sfios si discret mare chef din Bucuresti ...

678 vizite 2 comentarii

De ce nu spui adevarul...dar daca nu l spui tu asa cum nu ti prezinti ...

2433 vizite 10 comentarii

Le Manoir anunta fuziunea restaurantelor bucurestene Relais & Chat...

1895 vizite 2 comentarii

La din ce in ce mai bunul restaurant cu specific japonez, Zen Sushi, i...

670 vizite 1 comentarii

Un interviu cu Dragos Panait, directorul general al firmei de consulta...

102 vizite

Belli Siciliani sarbatoreste Ferragosto Siciliano impreuna cu comunita...

606 vizite

Originea sărbătorii Ferrragosto își are rădăcinile în Roma anti...

26 vizite

O cina speciala pregatita de Chef Catalin Petrescu la Argentine pentru...

121 vizite

O cina memorabila (click) pregatita de doi mari chefs ai Noii Buca...

496 vizite
Afiseaza
vizualizari
comentarii

Sunt surprinzator de putine restaurante frantuzesti in Bucuresti, si nu vorbesc acum doar despre restaurantele cu bucatarie fina, Haute Cuisine, ci despre toate, in special bistrourile frantuzesti, pe care te-ai astepta sa le gasesti la tot pasul intr-un oras care inca se mandreste aducandu-si aminte de eticheta cu Micul Paris.

Spre diferenta de nenumaratele restaurantele italienesti, care sunt pozitionate aproape toate pe segmentul traditional, popular (trattoria sau osteria), si foarte putine pe bucatarie fina, la cele frantuzesti e pe dos: par sa fie mai multe restaurante frantuzesti cu bucatarie fina decat bistrouri si cuisine du terroir, in general.

Incercari au fost, totusi, insa bucataria frantuzeasca nu are atat de mare priza la burtile bucurestene, precum altele. Dintre cele mai cunoscute, primul a fost La Villa, de langa Arcul de Triumf, apoi Le Bistrot Francais al lui Alain Kremeur, de la Institutul Francez, La Bastille, La Mangerie, Le Fin Palais Royal, Poem de la Palatul Suter, unde era Carol Parc Hotel, si rafinatul Heritage, desigur. Am scris despre ele in articolul „Si totusi, am avut si la Bucuresti restaurante de nivel Michelin„, nu mai revin asupra celor inchise deja.

Dintre marile restaurante frantuzesti ale Bucurestiului si ale momentului, Le Bistrot Francais iese cel mai mult in evidenta, atat prin mancarea sa de Grande Cuisine frantuzeasca adevarata, clasica, fara compromisuri, dar si prin luxul si rafinamentul ambiantei casei care poarta numele arhitectului Atheneului Roman, in spatele caruia se si afla, de fapt, Paul Louis Albert Galleron. Si cu preturile ies mult in evidenta, trebuie spus…

Lor le-am dat de la Restocracy si premiile pentru cel mai bun restaurant si pentru cea mai buna bucatarie frantuzeasca din Bucuresti in 2017, de altfel, iar exclusivistul Relais & Chateaux i-a primit in randurile sale de curand, fiind primul (si singurul, din cate stiu) restaurant romanesc ce a castigat aceasta recunoastere. Si inca un argument pentru felul in care cei de la Le Bistrot Francais fac mancarea si lucrurile ar putea sa fie si acela ca au intrat in finala Topului Mancarurilor Restocracy 2018 la ambele categorii la care au concurat, foie gras si fructe de mare.

Tot un restaurant frantuzesc cu bucatarie fina al Bucurestiului, foarte bine asezat, este La Cantine de Nicolai, despre a carui mancare se spune ca mai fluctueaza din cand in cand, dar nu prea mult. Probabil in functie de cat de atent se uita Nicolai Tand, cel care a deschis La Cantine ce-i poarta numele in urma cu multi ani, la ce se intampla prin bucatarie. Fiindca el, baiat inalt si frumos, de cand e vedeta TV are si alte treburi, si e de inteles asta.

Alt restaurant frantuzesc de top, cu Haute Cuisine, e L’Atelier de la Hotelul Epoque. Acesta e si mai fluctuant decat La Cantine de Nicolai, lucru bine stiut de toata lumea. Cert este ca Samuel Le Torriellec, tanarul si la fel de frumosul lor chef francez, poate sa-i bata pe toti ceilalti daca-si pune mintea si, mai ales, daca isi sufleca manecile, cel putin pe unul, doua sau chiar mai multe feluri de mancare pe care stie el sa le faca cel mai bine. Insa si el a dat de gustul statutului de vedeta locala, si asta il tine destul de ocupat prin alte parti.

Cea mai spectaculoasa aparitie in plutonul de frunte al restaurantelor frantuzesti cu bucatarie fina din Bucuresti, Haute Cuisine, e insa un restaurant din marginea Bucurestiului, aproape de camp, in Militari, de foarte curand (cateva luni) „reinventat”. Au adus la La Cave de Bucarest un chef de Grande Cuisine adevarata, pur-sange, chiar din mijlocul mijlocului ei, pe Thomas Parnaud, un tanar chef care a lucrat numai in restaurante cu stelute Michelin. Si nu cu una, cum se mai „intampla” din cand in cand, pe perioade limitate, ci in cele mai cunoscute din lume, cu doua si cu trei stelute Michelin! Am scris despre ei pe larg, nu mai revin. E Haute Cuisine adevarata, fara niciun compromis, si, spre diferenta de celelalte, cu niste preturi surprinzator de mici.

Acestea patru: Le Bistrot Francais, La Cantine de Nicolai, L’Atelier si La Cave de Bucarest sunt cele mai bune restaurante frantuzesti cu bucatarie cu adevarat fina in acest moment. Diferentele dintre ele nu sunt mari, si sunt convins ca in fiecare dintre ele gasiti cate un fel de mancare, cel putin, care e mai bun decat la celelalte trei. Iar daca intr-o zi cineva ar reusi sa-i puna pe cei patru chefs sa faca chiar ce stiu ei cel mai bine intr-o intrecere de trei zile si trei nopti, sa zicem, nu cred ca va putea nimeni sa prevada rezultatul final… (George Butunoiu, aprilie 2018)

La Cave de Bucarest

La Cave de Bucarest: exista viata si dupa Thomas Parnaud Am scris despre La Cave de Bucarest ca e unul dintre cele mai bune restaurante frantuzesti din Bucuresti, si chiar printre cele mai bune din...

L’Atelier

Eu ma bucur ca Chef Samuel Le Torriellec a ramas conservator Imi pusesem demult in agenda sa revizitez L'Atelier de la Hotel Epoque, mai ales dupa ce au si castigat la categoria "Cel mai bun foie g...

La Cantine de Nicolai

La Cantine de Nicolai, una dintre referintele centrale ale fine dining-ului in Bucuresti Chiar nimic nou semnificativ de spus despre ei, ceea ce e mai degraba de bine, pentru ca de fiecare data am ...

Le Bistrot Francais

Cel mai bun restaurant din Bucuresti la momentul la care scriu Sunt convins ca Le Bistrot Francais e cel mai bun restaurant din Bucuresti in acest moment, si, aproape sigur, si din toata Romania. E...

Data actualizarii: 02/04/2018

  • paul :

    dar este bine ca a ramas in constiinta publica drept „casa Galleron” nu exista nici un reper in orasul asta despre arhitectul care i-a dat doua cladiri landmark: BNR si Atheneul Roman

  • paul :

    casa in care se afla Le Bistrot Francais se numeste casa Galleron pentru ca inainte a fost acolo Grand Cafe de Galleron si pentru ca am denumit-o ca atare din afinitati sa le zicem profesionale si culturale in acelasi timp…nimic mai mult

  • cele-mai-bune-restaurante-frantuzesti-din-bucuresti-restocracy