Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

Cu o tradiție de peste 70 de ani în producerea înghețatei artizana...

50 vizite

Cu ocazia "Zilei Gastronomiei Peruviene", Ambasada Peru in Romania a o...

10 vizite

România e calificată pentru prima dată pe tabloul final al  Campio...

13 vizite

Boiler Milk&Coffee: 18 metri patrati pentru cafea, un business des...

93 vizite

Fabrica Ospitalității, compania care deține restaurantul bucurește...

58 vizite

Chef Florin Andrei Vanau si prietenul sau Ciprian Bocioaca, un charism...

82 vizite

O cina inedita si neasteptata pregatita de Chef Florin Andrei Vanau si...

574 vizite

THE FOODSERVICE INDUSTRY DISTILLED INTO 561 PAGES Pentru cei care v...

30 vizite

Family Meals - selecția de produse gătite, disponibile în cantităt...

111 vizite

Tara Transilvania Au dreptate transilvanenii sa se considere o alta...

1117 vizite 15 comentarii

5 to go, cel mai mare lanț de cafenele din Europa de Est și cea ...

35 vizite

Cereal Crunch deschide prima franciză a grupului la Craiova, pe 7 aug...

32 vizite

O cina memorabila pregatita de Chef Daniel Palici la MAIZE, ca sa ne t...

263 vizite

O cina King Crab pregatita de Catalin Petrescu la Argentine, ca sa ne ...

161 vizite

Premieră europeană: Mastercard și BRD - Groupe Société Générale...

95 vizite

Jidvei, cel mai mare producător de vinuri din România, anunță lan...

34 vizite

VacaMuuu are o noua abordare pe segmentul Mic Dejun prin care mizeaza ...

406 vizite

Beautyfood – restaurant cu vechime din centrul capitalei, preluat re...

456 vizite

Pe langa gama variata de vinuri cu care producatorul moldovean Apriori...

142 vizite

O cină ungurească pentru GB, la poalele Tâmpei, la doamna Maria Dra...

47 vizite

Economica. net informeaza ca Nicolai Tand ia in calcul vanzarea restau...

711 vizite

O cina memorabila, cu atat mai mult cu cat a fost in plina pandemie. A...

154 vizite

Mastercard lansează, alături de Edenred, Sodexo și Up România și ...

40 vizite

Restaurantul CASA Hirscher a fost infiintat in anul 2004 de catre doi ...

21 vizite

Ana Consulea, cofetar și fondatoare a brandului Zexe Braserie, a lans...

141 vizite

Chef Joseph Hadad, artist-creator al unui univers culinar inconfundabi...

131 vizite

Sâmbătă, 1 august (13.00-19.00) Maximum de distanțare, minimum ...

451 vizite

Într-o lume în care pare că nimic nu mai merge, Kané - New Romani...

108 vizite

Face Kusin face parte dintr-un complex extins dedicat evenimentelor, c...

515 vizite

Doripesco, delta din Carpați... Continuând activitatea fostei I...

89 vizite

Eu mi-am dorit un restaurant în inima Brașovului încă de când...

32 vizite

Bine ati venit la Coliba Haiducilor! Un loc unde intr-o atmosfe...

14 vizite

Casa Ungurească din Brașov: Născut la...

29 vizite

Grupul Magic by Hop Garden a deschis Hop Garden Parc Sambata, 3 iul...

262 vizite

Am facut un tur prin Parcul Herastrau ca sa vad daca sunt restaurante ...

181 vizite

Brasov, probabil cel mai interesant oras turistic din Romania, cu isto...

37 vizite

Horeca Insight, organizator de evenimente având un istoric relevant d...

72 vizite

Piața de pește de acvacultură a atins 60.000 de tone, iar în urmă...

57 vizite

Peste 70 de spectacole si zeci de artisti la show-urile de stand-up co...

119 vizite

Iata lista restaurantelor deschise dupa pandemie si a celor inca inchi...

584 vizite

O sinteza utila pentru cei care se gandes...

207 vizite

Crama Villa Vinèa a câștigat 5 Medalii de Aur și 2 de Argint la IW...

152 vizite

Restaurante si cafenele deschise si restaurante inca inchise in prima ...

766 vizite 2 comentarii

Terasa Amvrosia dupa redeschidere, in vara cu pandemia

75 vizite

Campania #nudoarluni continuă să facă ecouri la un an de când a de...

44 vizite

The Table Menu Pandemia de coronavirus a obligat mulți patroni sa...

124 vizite 1 comentarii

Începând din această săptămână, preparatele din meniul Hard Roc...

47 vizite

Pata Negra au mers si mai departe cu serviciile de home delivery, si i...

341 vizite

Epoque Hotel Relais & Châteaux anunta un nou concept gastronomic ...

115 vizite

Un nou magazin Carrefour Express este de astazi deschis bucurestenilor...

222 vizite
Afiseaza
vizualizari
comentarii

Sunt surprinzator de putine restaurante frantuzesti in Bucuresti, si nu vorbesc acum doar despre restaurantele cu bucatarie fina, Haute Cuisine, ci despre toate, in special bistrourile frantuzesti, pe care te-ai astepta sa le gasesti la tot pasul intr-un oras care inca se mandreste aducandu-si aminte de eticheta cu Micul Paris.

Spre diferenta de nenumaratele restaurantele italienesti, care sunt pozitionate aproape toate pe segmentul traditional, popular (trattoria sau osteria), si foarte putine pe bucatarie fina, la cele frantuzesti e pe dos: par sa fie mai multe restaurante frantuzesti cu bucatarie fina decat bistrouri si cuisine du terroir, in general.

Incercari au fost, totusi, insa bucataria frantuzeasca nu are atat de mare priza la burtile bucurestene, precum altele. Dintre cele mai cunoscute, primul a fost La Villa, de langa Arcul de Triumf, apoi Le Bistrot Francais al lui Alain Kremeur, de la Institutul Francez, La Bastille, La Mangerie, Le Fin Palais Royal, Poem de la Palatul Suter, unde era Carol Parc Hotel, si rafinatul Heritage, desigur. Am scris despre ele in articolul „Si totusi, am avut si la Bucuresti restaurante de nivel Michelin„, nu mai revin asupra celor inchise deja.

Dintre marile restaurante frantuzesti ale Bucurestiului si ale momentului, Le Bistrot Francais iese cel mai mult in evidenta, atat prin mancarea sa de Grande Cuisine frantuzeasca adevarata, clasica, fara compromisuri, dar si prin luxul si rafinamentul ambiantei casei care poarta numele arhitectului Atheneului Roman, in spatele caruia se si afla, de fapt, Paul Louis Albert Galleron. Si cu preturile ies mult in evidenta, trebuie spus…

Lor le-am dat de la Restocracy si premiile pentru cel mai bun restaurant si pentru cea mai buna bucatarie frantuzeasca din Bucuresti in 2017, de altfel, iar exclusivistul Relais & Chateaux i-a primit in randurile sale de curand, fiind primul (si singurul, din cate stiu) restaurant romanesc ce a castigat aceasta recunoastere. Si inca un argument pentru felul in care cei de la Le Bistrot Francais fac mancarea si lucrurile ar putea sa fie si acela ca au intrat in finala Topului Mancarurilor Restocracy 2018 la ambele categorii la care au concurat, foie gras si fructe de mare.

Tot un restaurant frantuzesc cu bucatarie fina al Bucurestiului, foarte bine asezat, este La Cantine de Nicolai, despre a carui mancare se spune ca mai fluctueaza din cand in cand, dar nu prea mult. Probabil in functie de cat de atent se uita Nicolai Tand, cel care a deschis La Cantine ce-i poarta numele in urma cu multi ani, la ce se intampla prin bucatarie. Fiindca el, baiat inalt si frumos, de cand e vedeta TV are si alte treburi, si e de inteles asta.

Alt restaurant frantuzesc de top, cu Haute Cuisine, e L’Atelier de la Hotelul Epoque. Acesta e si mai fluctuant decat La Cantine de Nicolai, lucru bine stiut de toata lumea. Cert este ca Samuel Le Torriellec, tanarul si la fel de frumosul lor chef francez, poate sa-i bata pe toti ceilalti daca-si pune mintea si, mai ales, daca isi sufleca manecile, cel putin pe unul, doua sau chiar mai multe feluri de mancare pe care stie el sa le faca cel mai bine. Insa si el a dat de gustul statutului de vedeta locala, si asta il tine destul de ocupat prin alte parti.

Cea mai spectaculoasa aparitie in plutonul de frunte al restaurantelor frantuzesti cu bucatarie fina din Bucuresti, Haute Cuisine, e insa un restaurant din marginea Bucurestiului, aproape de camp, in Militari, de foarte curand (cateva luni) „reinventat”. Au adus la La Cave de Bucarest un chef de Grande Cuisine adevarata, pur-sange, chiar din mijlocul mijlocului ei, pe Thomas Parnaud, un tanar chef care a lucrat numai in restaurante cu stelute Michelin. Si nu cu una, cum se mai „intampla” din cand in cand, pe perioade limitate, ci in cele mai cunoscute din lume, cu doua si cu trei stelute Michelin! Am scris despre ei pe larg, nu mai revin. E Haute Cuisine adevarata, fara niciun compromis, si, spre diferenta de celelalte, cu niste preturi surprinzator de mici.

Acestea patru: Le Bistrot Francais, La Cantine de Nicolai, L’Atelier si La Cave de Bucarest sunt cele mai bune restaurante frantuzesti cu bucatarie cu adevarat fina in acest moment. Diferentele dintre ele nu sunt mari, si sunt convins ca in fiecare dintre ele gasiti cate un fel de mancare, cel putin, care e mai bun decat la celelalte trei. Iar daca intr-o zi cineva ar reusi sa-i puna pe cei patru chefs sa faca chiar ce stiu ei cel mai bine intr-o intrecere de trei zile si trei nopti, sa zicem, nu cred ca va putea nimeni sa prevada rezultatul final… (George Butunoiu, aprilie 2018)

La Cantine de Nicolai

La Cantine de Nicolai, una dintre referintele centrale ale fine dining-ului in Bucuresti Chiar nimic nou semnificativ de spus despre ei, ceea ce e mai degraba de bine, pentru ca de fiecare data am ...

Le Bistrot Francais

Le Bistrot Francais Relais et Chateaux, lux aristocratic Daca nu am mai scris nimic despre ei de trei ani nu e pentru ca nu am mai mancat aici, ci pentru ca nu e nimic schimbat de cand ii stiu. Cee...

La Cave de Bucarest

La Cave de Bucarest: exista viata si dupa Thomas Parnaud Am scris despre La Cave de Bucarest ca e unul dintre cele mai bune restaurante frantuzesti din Bucuresti, si chiar printre cele mai bune din...

L’Atelier

Eu ma bucur ca Chef Samuel Le Torriellec a ramas conservator la L'Atelier Imi pusesem demult in agenda sa revizitez L'Atelier de la Hotel Epoque, mai ales dupa ce au si castigat la categoria "Cel m...

Data actualizarii: 02/04/2018

  • paul :

    dar este bine ca a ramas in constiinta publica drept „casa Galleron” nu exista nici un reper in orasul asta despre arhitectul care i-a dat doua cladiri landmark: BNR si Atheneul Roman

  • paul :

    casa in care se afla Le Bistrot Francais se numeste casa Galleron pentru ca inainte a fost acolo Grand Cafe de Galleron si pentru ca am denumit-o ca atare din afinitati sa le zicem profesionale si culturale in acelasi timp…nimic mai mult

  • Lasă un răspuns la paul Anulează răspunsul