Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

Maison de Chefs, un singur loc, mai multe experiențe și concepte cul...

217 vizite

Primăvara asta tinerii actori bucureșteni au fost în lumina reflect...

15 vizite

Chef Alex Petricean, cel mai bun chef al anului 2018, vă invită la o...

213 vizite

Cea de a III-a ediție a Congresului Național pentru Gastronomia și...

28 vizite

Lumea merge la food-court intr-o mult mai mare masura pentru atmosfera...

961 vizite

Celebrul ghid Michelin a inclus in editia sa tiparita din acest an si ...

2111 vizite

Bine a facut Mega Image ca au deschis un restaurant pe care si-au si p...

790 vizite

Coffee Studio by 5 to go, cea mai mare locație a grupului de până a...

145 vizite

Centrul de Evenimente The President în 2018: Rezultate financiare,...

54 vizite

10 MEDALII PENTRU VINURILE PURCARI: „BEST OF SHOW” ȘI „BEST PRO...

70 vizite

Restaurantele de pe malul Dambovitei: The Clique, Moon, Naked, The Doc...

3412 vizite 1 comentarii

La inceput au deschis Limo Cuisine, un restaurant mare si frumos in pa...

661 vizite

Am citit de atatea ori Caldura Mare a lui Caragiale, filmul cu Rad...

1128 vizite

S-a redeschis o parte din Lido, dupa ce zeci de ani a stat parasit, si...

974 vizite 1 comentarii

Amalia Bellantoni, sotia vestitului Chef Sicilian Domenico Bellantoni ...

127 vizite

Grupul românesc Le Manoir a închis anul 2018 cu afaceri de peste 5,5...

147 vizite

O cina memorabila pregatita pentru Ludmila de Chef Catalin Petresc...

434 vizite

După Bistro Ateneu, Chef Alexandru Dumitru preia conducerea bucătăr...

179 vizite

Un vin spumant canadian la vanzare pe raft, cu preturi intre 32$ si 43...

362 vizite

Sara din Agora Floreasca, unele dintre cele mai bune paste si pizza di...

1111 vizite

(Starea actuala si tendintele in restaurantele bucurestene: partea a I...

401 vizite

Se naste o cultura a cafelei de specialitate si Uzina Coffee pune umar...

613 vizite 2 comentarii

Brunch, cocktailuri si delicii de dimineata Incepand cu luna februa...

698 vizite

(Starea actuala si tendintele in restaurantele din Bucuresti: partea a...

820 vizite

(Starea actuala si tendintele in restaurantele din Bucuresti: partea I...

867 vizite

Un restaurant de nisa, discret, elegant si sofisticat, cu foarte putin...

441 vizite

Hard Rock Cafe reinterpretează o parte dintre produsele americane cla...

78 vizite

O alta cina boiereasca memorabila la Locanta Jaristea, regizata si...

2068 vizite 1 comentarii

O cina memorabila la Bistro Ateneu, la invitatia proprietarilor si...

1036 vizite

Ca de fiecare data, in ultima saptamana din ianuarie, decernam pre...

10618 vizite

Sonja Dive-Dahl devine Director General al celor doua hoteluri din cap...

144 vizite

Restocracy va premia cele mai bune restau...

689 vizite

In cateva zile dam Premiile Restocracy pentru cele mai bune restau...

942 vizite 3 comentarii

Restaurantele noi ale Bucurestiului Anul 2018 a avut o piata bucure...

4561 vizite 1 comentarii

Cum cere traditia, familia de sicilieni de pe Matasari pregateste un c...

436 vizite

Se cauta un Sushi Chef pentru un restaurant elegant cu specific japone...

187 vizite 2 comentarii

2018 s-a dovedit a fi un an de excepție pentru sectorul vitivini...

131 vizite

O cina memorabila pregatita de Chef Avi Steinitz la restaurantul Veran...

321 vizite

De la Curtea Regală citire: Să se dea-n țară de știre că trecere...

142 vizite

Centrul de Educatie Practica in Organizarea Evenimentelor Private – ...

46 vizite

O cina la LOFT, pregatita pentru jucatorii de golf din Romanian Golf A...

54 vizite

Un concept de pop-up restaurant Vlad si Liviu sunt doi tineri bucat...

253 vizite

Compania românească Le Manoir a lansat Est, Est, Est, divizia de dis...

101 vizite

Athénée Palace Hilton București anunță numirea lui Tim Schmidt î...

143 vizite

Joi 6 decembrie 2018, a avut loc evenimentul de redeschidere al unuia ...

2371 vizite 1 comentarii

Motto: Bun pentru Gust, Bun pentru Sănătate, Bun pentru Planetă! ...

47 vizite

David Contant este deja unul dintre numele sonore ale gastronomiei si ...

260 vizite

Miercuri, 5 decembrie 2018, restaurantul Sardin a inaugurat noul meniu...

267 vizite

SPARKLING FESTIVE CELEBRATIONS Get enchanted by this year’s Chris...

80 vizite

Scrumbia de Dunăre este un pește sălbatic care migrează din Marea ...

92 vizite

GastroArt reeditează cărțile fundamentale ale gastronomiei. Cum le ...

67 vizite

ES Dl Jabu Mbalula, Ambasadorul Africii de Sud in Romania, despre vin...

127 vizite

Wine Ambassadors Dinner, alta cina memorabila pregatita de Chef Samuel...

223 vizite

Campari Red Diaries - Entering Red: Ana de Armas este starul scurtmet...

90 vizite

O cina iordaniana memorabila cu prietenii in toamna tarzie a lui 2018 ...

610 vizite

O cina chiliana memorabila, cu cele mai reprezentative mancaruri chili...

171 vizite

Beck’s lansează în România patru beri speciale, inspirate din atm...

126 vizite

Canada si vinurile ei, putini de la noi au avut norocul sa ajunga pana...

287 vizite

ES Dl Felipe Guillermo Alvarez De Toledo, Ambasadorul Argentinei in Ro...

101 vizite

Joi, 8 noiembrie 2018, a avut loc deschiderea oficiala a GastroLab, re...

3600 vizite

V-am scris in urma cu cateva zile ca tocmai s-a deschis in Piata Flore...

1291 vizite 1 comentarii

ES Dl Mihai Gribincea, Ambasadorul Republicii Moldova, despre vinurile...

385 vizite 1 comentarii

ES Dl Arvydas Pocius, Ambasadorul Lituaniei in Romania, despre vinuril...

173 vizite

Cina libaneza memorabila cu prietenii, pregatita personal de Mohamed M...

1212 vizite

Impreuna cu AREA (Asociatia Romana de Educatie in Alergii) si cu Maria...

426 vizite

Vineri, 1 noiembrie 2018, Asociatia Producatorilor de Salam de Sibiu (...

109 vizite

Francesco Castrovillari  are 29 de ani si s-a nascut in sudul Italiei...

135 vizite

Un investitor cauta spre inchiriere o vila interbelica renovata pentru...

313 vizite 1 comentarii

Un video-interviu cu ES Dna Tamar Samash, charismatica Ambasadoare a ...

146 vizite

Pizza Leggera, locul in care un italian suparat mi-a aratat cate mai a...

1029 vizite 3 comentarii

A plecat la Londra in 2010 pentru a studia Global Business Management ...

1052 vizite

Pentru prima dată în istoria Barilla, o femeie Chef este noul „Mas...

101 vizite

In noiembrie, Hard Rock Cafe Bucuresti sarbatoreste centenarul Marii U...

143 vizite

O faza care m-a surprins, m-a intrigat apoi, si m-a si impresionat, nu...

144 vizite

In tarile occidentale mari se folosesc in mod curent “domnule”...

99 vizite

Un video-interviu cu Dl Serge Rameau, cunoscutul si indragitul Consu...

231 vizite

Saptamana trecuta, in cladirea aceea ciudata in peisaj, unde o vre...

2683 vizite 4 comentarii

Noua bucatarie romaneasca fina, creativa, aparuta pe lume in urma cu e...

1082 vizite

Se lanseaza Centrul de Educatie Practica in Organizarea Evenimentelor ...

35 vizite

Mi-a scris cineva ca a gasit unele dintre cele mai bune mancaruri ital...

1192 vizite 4 comentarii

Un video-interviu cu ES Dl Jose Miguel Menchaca Pinochet, distinsul A...

190 vizite

Budureasca a lansat colecția de vinuri CENTENAR Fetească Neagră ...

153 vizite

PREMIERĂ INTERNAȚIONALĂ Brânza românească de burduf ajunge l...

95 vizite

Pe 6 și 7 octombrie peste 10.000 de oameni au ales să își petreac...

131 vizite

Harta Pâinii (https://gastroart.ro/harta-painii/) este un proiect pri...

174 vizite

Se cauta un asociat pentru un restaurant libanez cunoscut si bine anco...

385 vizite

Se numeste Agustina Fitri si este una dintre cele doua Lady Chefs ale ...

278 vizite

O masa indiana adevarata si memorabila cu prietenii, pregatita de foar...

695 vizite 1 comentarii

O cina indiana veritabila si memorabila cu prietenii la familia Thangl...

1224 vizite 5 comentarii

O cina memorabila la Ginger Sushi Bar & Lounge cu Familia Ishii: D...

51 vizite

O cina memorabila pregatita de cheful francez Samuel Le Torriellec...

841 vizite 1 comentarii

Domeniul Kelaru este numele pe care il poarta astazi o crama mica din ...

234 vizite

Bistro-ul Cafe Athenee din cadrul hotelului Athenee Palace Hilton înt...

145 vizite

Au mai rămas doar 2 zile până la prima ediție a Festivalului Vinul...

71 vizite

Cine este Lulu’s Cake? Lulu’s Cake nu este doar o (alta) cofeta...

612 vizite

Trofeul Someleriei 2018 - ASR a organizat a 15-a editie a Concursului ...

596 vizite

O intrebare de urgenta actualitate si o mare dilema pentru oamenii...

340 vizite 2 comentarii

Marco Eichhorn preia conducerea hotelurilor Radisson Blu Bucuresti si ...

147 vizite

Conferinta internationala interdisciplinara „Coffee, Bread and Choco...

57 vizite

Congresul National al Gastronomiei si Vinului Editia a II-a, marti 2 ...

40 vizite
Afiseaza
vizualizari
comentarii

Multa lume se intreaba, adesea cu o sincera amaraciune, Vaaai, dar cand vom avea si noi un restaurant de nivel Michelin in Bucuresti? Si asta facandu-se ca au uitat ca au existat astfel de restaurante in Bucuresti. Sau poate ca nici nu au stiut vreodata…?

Gastronomia fina a inceput in Bucuresti in 1997, odata cu deschiderea restaurantului Casa Vernescu de pe Calea Victoriei, in incinta Casino Palace. Atunci israelienii cu cazinoul l-au adus pe Josef Hadad. Casa Vernescu nu era un restaurant de o steluta Michelin, era si prea mare pentru asta, oricum, si nici Joseph Hadad nu si-a propus asa ceva, nu avea sens in contextul dat.

Nu prea au avut concurenta pe bucataria fina pana in 2002, cand um om bogat, cu afaceri in industria grea, a deschis La Villa, un restaurant frantuzesc intr-o frumoasa casa de langa Manastirea Casin, de unde i s-a tras si numele. Au adus un cunoscut chef francez, pe Jean-Andre Charrial, care a construit tot conceptul gastronomic, a stabilit regulile si procedurile, a adus retetele si i-a pus pe toti la treaba. A fost primul restaurant cu Grande Cuisine adevarata. Nu ar fi primit atunci o steluta Michelin, daca ar fi fost vizitat de misteriosii evaluatori francezi, insa a aratat foarte clar cam ce inseamna o mancare sofisticata, gastronomia fina, un restaurant gastronomique.

Nici La Villa nu a avut multa concurenta pana in aprilie 2007, cand a fost deschis Heritage, cel mai sofisticat restaurant pe care l-a avut vreodata Bucurestiul. Deschis in casa lui Gheorghe Tattarescu de pe Polona, dupa lucrari lungi de restaurare si o investitie de peste un milion de Euro, l-a adus din Franta ca chef pe David Contant, personalitate controversata, insa genial in ale bucatariei. Acela a fost primul restaurant din Bucuresti cu nivel de o stea Michelin, nivel curat, clar, nu pe ghicite, confirmat si reconfirmat de mai multi specialisti in domeniu de acolo, de la ei, nu doar de clienti bogati umblati prin lume si avizati in ale gastronomiei.

Heritage nu avea cele mai mari preturi din Bucuresti, impotriva a ceea ce credea toata lumea, erau cam la acelasi nivel cu al restaurantelor scumpe din Herastrau. Totusi, nu a mers, a fost tot timpul in pierdere, si in 2011 Dinu Patriciu a crezut ca a gasit solutia si a ridicat si mai mult nivelul. L-a adus cu bani grei la Bucuresti pe Juan Amador, unul dintre cei mai mari chefs din lume si printre foarte putinii cu trei stele Michelin, si i-a cerut sa faca si la Heritage la fel.

Ceea ce Juan Amador a si facut, exact ca la restaurantul lui de trei stelute Michelin din Hesse, in Germania, si exact cu aceleasi retete, proceduri si produse pe care le folosea in faimosul lui restaurant, chiar de la aceiasi furnizori. Pana si apa minerala era aceeasi, adusa cu camionul de la mii de kilometri. Sa nu-mi spuna cineva ca, totusi, stii, parca mancarea de la Bucuresti nu era chiar ca aceea de la Hesse, era ceva acolo…, ca nu are nicio logica!

Heritage-ul de atunci a fost de doua stelute Michelin, clar, curat, nu pe ghicite, fara niciun dubiu. Putini au stiut asta, sau poate ca au stiut dar nu au crezut, cine stie. Peste un an s-a inchis. De tot, de data aceasta.

Cu putin timp inainte sa se inchida Heritageul, in 2011 s-au deschis alte doua mari restaurante, dintr-un foc: Bistro Epoque si Collage.

Bistro Epoque a fost restaurantul Hotelului Epoque, un foarte frumos boutique hotel deschis tot cam atunci, in zona Cismigiului, spre Piata Kogalniceanu. Aici l-au aduc pe Guy Martin, un chef francez de la un restaurant cu doua stelute Michelin. Acesta a facut la Bistro Epoque ce au facut si ceilalti mari chefs, pentru ca ei nu se joaca cu numele si cu reputatia lor.

Am avut iarasi un restaurant de nivel Michelin in Bucuresti, si iarasi s-a inchis, si acesta. Nu s-a inchis de tot, de fapt, si-a schimbat numele, a venit un alt chef, dar nu mai este ce a fost atunci, in primele luni de la deschidere. Am si scris recent despre ei, aici, pe restocracy, se numeste L’Atelier acum. E inca bun, intr-adevar, insa nu mai e Michelin.

Collage a avut o viata ceva mai lunga, insa tot cu pierderi, si acela. Dan Samson l-a adus ca chef pe Roberto dal Seno, un italian genial in ale bucatariei, dar si mai emancipat, care a venit cu o bucatarie creativa, Nouvelle Cuisine si Moleculara. Si Collage-ul a fost de nivel Michelin, fara nicio rezerva spun asta, vreun an sau doi, pana a plecat Roberto. Apoi s-a terminat de tot.

Crezand ca lui nu i se va intampla ce au patit ceilalti, Ovidiu Semenescu, un important om de afaceri, a facut ceva ce niciun alt om important de afaceri nu a reusit sa-i patrunda logica: in 2014 a deschis un mare restaurant frantuzesc, de Haute Cuisine, chiar in mijlocul Pietei Amzei, langa taranii care vand ceapa si branza de oaie. A deschis doua, mai precis spus, ca absurdul sa iasa si mai mult in evidenta. Le Fin Palais Royal era restaurantul frantuzesc gastronomique, de Grande Cuisine, si langa el Elysee, un bistrou frantuzesc, dar mai degraba une brasserie, pentru ca tot mancare fina avea si acesta/ aceasta.

Aici, la Le Fin Palais Royal, langa taranii care vindeau ceapa si branza, l-au aduc pe Philippe Le Quilec, un foarte bun chef francez, asezat si traditionalist, care a construit un concept de Grande Cuisine clasica, de moda veche. Si acesta a fost de nivel Michelin. Cat a stat Philippe Le Quilec pe acolo, cred ca mai putin de un an. Dupa care s-a dus totul la vale si s-a inchis. De tot, si Elysee-ul odata cu el. Nici nu aveau ce sa caute acolo, de fapt…

Ultimul care si-a incercat norocul si l-a pus pe Michelin sa-l infrunte pe imprevizibilul client bucurestean a fost Ion Tiriac, in 2015, cand a deschis restaurantul Stejarii Pool Club, din luxosul lui complex sportiv si de business Stejarii Country Club. Am scris de curand despre acest restaurant, aici, pe site, nu mai dau detalii legate de context si de ambianta. Tiriac l-a adus pe Didier Coly, un alt mare nume din gastronomia franceza. Ceva mai batran decat ceilalti, si el a construit un concept de Grande Cuisine clasica, fara cine stie ce inovatii, insa exact ca la mama lui acasa, impecabil. Stejarii Pool Club a fost, fara niciun dubiu, cel mai bun restaurant din Bucuresti la momentul acela, de nivel Michelin si el, clar, curat.

Nu stiu cat a stat Stejarii Pool Club la acest nivel, dar din lupta cu Michelin, pana la urma a iesit invingator poporul bucurestean. Am revenit abia acum cateva saptamani, cand am gasit un cu totul alt restaurant, chiar daca are acelasi nume. Am luat paste si pizza. Destul de bune, nimic de zis.

Acum e aprilie 2017 si tocmai m-am intors entuziasmat de la Le Bistrot Francais. Am scris despre ei si am zis ca e cel mai bun restaurant din Bucuresti la aceasta ora. Tot frantuzesc, Grande Cuisine clasica, fara multe invovatii, un chef roman tanar, de 32 de ani, extrem de talentat, de serios si de muncitor. Meniul pe care l-am avut noi, pregatit special pentru la Chaine des Rotisseurs, nu a fost cu nimic mai prejos de cele descrise mai sus. Asa ca si Le Bistrot Francais se ridica la asteptarile domnului Michelin, sau, oricum, mai are foarte putin pana acolo, pentru cei foarte pretentiosi…

Grande Cuisine

Data actualizarii: 17/04/2017

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.