Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

O cina memorabila pregatita de Chef Daniel Palici la MAIZE, ca sa ne t...

66 vizite

O cina King Crab pregatita de Catalin Petrescu la Argentine, ca sa ne ...

95 vizite

Premieră europeană: Mastercard și BRD - Groupe Société Générale...

67 vizite

Jidvei, cel mai mare producător de vinuri din România, anunță lan...

24 vizite

VacaMuuu are o noua abordare pe segmentul Mic Dejun prin care mizeaza ...

368 vizite

Beautyfood – restaurant cu vechime din centrul capitalei, preluat re...

417 vizite

Pe langa gama variata de vinuri cu care producatorul moldovean Apriori...

124 vizite

O cină ungurească pentru GB, la poalele Tâmpei, la doamna Maria Dra...

30 vizite

Economica. net informeaza ca Nicolai Tand ia in calcul vanzarea restau...

656 vizite

O cina memorabila, cu atat mai mult cu cat a fost in plina pandemie. A...

134 vizite

Mastercard lansează, alături de Edenred, Sodexo și Up România și ...

33 vizite

Restaurantul CASA Hirscher a fost infiintat in anul 2004 de catre doi ...

13 vizite

Ana Consulea, cofetar și fondatoare a brandului Zexe Braserie, a lans...

119 vizite

Chef Joseph Hadad, artist-creator al unui univers culinar inconfundabi...

114 vizite

Sâmbătă, 1 august (13.00-19.00) Maximum de distanțare, minimum ...

431 vizite

Într-o lume în care pare că nimic nu mai merge, Kané - New Romani...

105 vizite

Face Kusin face parte dintr-un complex extins dedicat evenimentelor, c...

504 vizite

Doripesco, delta din Carpați... Continuând activitatea fostei I...

79 vizite

Eu mi-am dorit un restaurant în inima Brașovului încă de când...

13 vizite

Bine ati venit la Coliba Haiducilor! Un loc unde intr-o atmosfe...

9 vizite

Casa Ungurească din Brașov: Născut la...

21 vizite

Grupul Magic by Hop Garden a deschis Hop Garden Parc Sambata, 3 iul...

177 vizite

Am facut un tur prin Parcul Herastrau ca sa vad daca sunt restaurante ...

159 vizite

Brasov, probabil cel mai interesant oras turistic din Romania, cu isto...

27 vizite

Horeca Insight, organizator de evenimente având un istoric relevant d...

71 vizite

Piața de pește de acvacultură a atins 60.000 de tone, iar în urmă...

54 vizite

Peste 70 de spectacole si zeci de artisti la show-urile de stand-up co...

103 vizite

Iata lista restaurantelor deschise dupa pandemie si a celor inca inchi...

532 vizite

O sinteza utila pentru cei care se gandes...

198 vizite

Crama Villa Vinèa a câștigat 5 Medalii de Aur și 2 de Argint la IW...

142 vizite

Restaurante si cafenele deschise si restaurante inca inchise in prima ...

746 vizite 2 comentarii

Terasa Amvrosia dupa redeschidere, in vara cu pandemia

66 vizite

Campania #nudoarluni continuă să facă ecouri la un an de când a de...

42 vizite

The Table Menu Pandemia de coronavirus a obligat mulți patroni sa...

114 vizite 1 comentarii

Începând din această săptămână, preparatele din meniul Hard Roc...

35 vizite

Pata Negra au mers si mai departe cu serviciile de home delivery, si i...

324 vizite

Epoque Hotel Relais & Châteaux anunta un nou concept gastronomic ...

100 vizite

Un nou magazin Carrefour Express este de astazi deschis bucurestenilor...

219 vizite

5 to go, brandul de cafea 100% românesc, continuă să susțină prod...

86 vizite

Vom deschide gradina Athanor în Gurbănești la 1 iunie și, până a...

399 vizite 1 comentarii

Brigada nevazuta de la Jaristea - Cei trei farmazoni ai cuhniei  A...

113 vizite

Fructe si legume proaspete din Sicilia trimise de Amalia Bellantoni de...

251 vizite

O firma specializata in sisteme de impachetare, de transport si de pas...

403 vizite

Ne străduim să ne adaptăm acestei perioade și dorim să te anunț...

33 vizite

Urgia s-a abătut asupra noastră neîndurător și nu a iertat pe nim...

1534 vizite

Restaurantul Red Angus Steakhouse, situat în Centrul Vechi al Capital...

93 vizite

Astazi ne-a sosit un mail oficial din partea celor de la Uber Eats, ca...

599 vizite

Berarii României lansează #MancareDeSuflet #SOSHoReCa, campania de s...

90 vizite

Unde sunt petrecerile de altădată? Una poate fi sâmbătă, fix la t...

37 vizite

Cum ați defini reputația în industria ospitalității? Reputatia...

28 vizite
Afiseaza
vizualizari
comentarii

Multa lume se intreaba, adesea cu o sincera amaraciune, Vaaai, dar cand vom avea si noi un restaurant de nivel Michelin in Bucuresti? Si asta facandu-se ca au uitat ca au existat astfel de restaurante in Bucuresti. Sau poate ca nici nu au stiut vreodata…?

Gastronomia fina a inceput in Bucuresti in 1997, odata cu deschiderea restaurantului Casa Vernescu de pe Calea Victoriei, in incinta Casino Palace. Atunci israelienii cu cazinoul l-au adus pe Josef Hadad. Casa Vernescu nu era un restaurant de o steluta Michelin, era si prea mare pentru asta, oricum, si nici Joseph Hadad nu si-a propus asa ceva, nu avea sens in contextul dat.

Nu prea au avut concurenta pe bucataria fina pana in 2002, cand um om bogat, cu afaceri in industria grea, a deschis La Villa, un restaurant frantuzesc intr-o frumoasa casa de langa Manastirea Casin, de unde i s-a tras si numele. Au adus un cunoscut chef francez, pe Jean-Andre Charrial, care a construit tot conceptul gastronomic, a stabilit regulile si procedurile, a adus retetele si i-a pus pe toti la treaba. A fost primul restaurant cu Grande Cuisine adevarata. Nu ar fi primit atunci o steluta Michelin, daca ar fi fost vizitat de misteriosii evaluatori francezi, insa a aratat foarte clar cam ce inseamna o mancare sofisticata, gastronomia fina, un restaurant gastronomique.

Nici La Villa nu a avut multa concurenta pana in aprilie 2007, cand a fost deschis Heritage, cel mai sofisticat restaurant pe care l-a avut vreodata Bucurestiul. Deschis in casa lui Gheorghe Tattarescu de pe Polona, dupa lucrari lungi de restaurare si o investitie de peste un milion de Euro, l-a adus din Franta ca chef pe David Contant, personalitate controversata, insa genial in ale bucatariei. Acela a fost primul restaurant din Bucuresti cu nivel de o stea Michelin, nivel curat, clar, nu pe ghicite, confirmat si reconfirmat de mai multi specialisti in domeniu de acolo, de la ei, nu doar de clienti bogati umblati prin lume si avizati in ale gastronomiei.

Heritage nu avea cele mai mari preturi din Bucuresti, impotriva a ceea ce credea toata lumea, erau cam la acelasi nivel cu al restaurantelor scumpe din Herastrau. Totusi, nu a mers, a fost tot timpul in pierdere, si in 2011 Dinu Patriciu a crezut ca a gasit solutia si a ridicat si mai mult nivelul. L-a adus cu bani grei la Bucuresti pe Juan Amador, unul dintre cei mai mari chefs din lume si printre foarte putinii cu trei stele Michelin, si i-a cerut sa faca si la Heritage la fel.

Ceea ce Juan Amador a si facut, exact ca la restaurantul lui de trei stelute Michelin din Hesse, in Germania, si exact cu aceleasi retete, proceduri si produse pe care le folosea in faimosul lui restaurant, chiar de la aceiasi furnizori. Pana si apa minerala era aceeasi, adusa cu camionul de la mii de kilometri. Sa nu-mi spuna cineva ca, totusi, stii, parca mancarea de la Bucuresti nu era chiar ca aceea de la Hesse, era ceva acolo…, ca nu are nicio logica!

Heritage-ul de atunci a fost de doua stelute Michelin, clar, curat, nu pe ghicite, fara niciun dubiu. Putini au stiut asta, sau poate ca au stiut dar nu au crezut, cine stie. Peste un an s-a inchis. De tot, de data aceasta.

Cu putin timp inainte sa se inchida Heritageul, in 2011 s-au deschis alte doua mari restaurante, dintr-un foc: Bistro Epoque si Collage.

Bistro Epoque a fost restaurantul Hotelului Epoque, un foarte frumos boutique hotel deschis tot cam atunci, in zona Cismigiului, spre Piata Kogalniceanu. Aici l-au aduc pe Guy Martin, un chef francez de la un restaurant cu doua stelute Michelin. Acesta a facut la Bistro Epoque ce au facut si ceilalti mari chefs, pentru ca ei nu se joaca cu numele si cu reputatia lor.

Am avut iarasi un restaurant de nivel Michelin in Bucuresti, si iarasi s-a inchis, si acesta. Nu s-a inchis de tot, de fapt, si-a schimbat numele, a venit un alt chef, dar nu mai este ce a fost atunci, in primele luni de la deschidere. Am si scris recent despre ei, aici, pe restocracy, se numeste L’Atelier acum. E inca bun, intr-adevar, insa nu mai e Michelin.

Collage a avut o viata ceva mai lunga, insa tot cu pierderi, si acela. Dan Samson l-a adus ca chef pe Roberto dal Seno, un italian genial in ale bucatariei, dar si mai emancipat, care a venit cu o bucatarie creativa, Nouvelle Cuisine si Moleculara. Si Collage-ul a fost de nivel Michelin, fara nicio rezerva spun asta, vreun an sau doi, pana a plecat Roberto. Apoi s-a terminat de tot.

Crezand ca lui nu i se va intampla ce au patit ceilalti, Ovidiu Semenescu, un important om de afaceri, a facut ceva ce niciun alt om important de afaceri nu a reusit sa-i patrunda logica: in 2014 a deschis un mare restaurant frantuzesc, de Haute Cuisine, chiar in mijlocul Pietei Amzei, langa taranii care vand ceapa si branza de oaie. A deschis doua, mai precis spus, ca absurdul sa iasa si mai mult in evidenta. Le Fin Palais Royal era restaurantul frantuzesc gastronomique, de Grande Cuisine, si langa el Elysee, un bistrou frantuzesc, dar mai degraba une brasserie, pentru ca tot mancare fina avea si acesta/ aceasta.

Aici, la Le Fin Palais Royal, langa taranii care vindeau ceapa si branza, l-au aduc pe Philippe Le Quilec, un foarte bun chef francez, asezat si traditionalist, care a construit un concept de Grande Cuisine clasica, de moda veche. Si acesta a fost de nivel Michelin. Cat a stat Philippe Le Quilec pe acolo, cred ca mai putin de un an. Dupa care s-a dus totul la vale si s-a inchis. De tot, si Elysee-ul odata cu el. Nici nu aveau ce sa caute acolo, de fapt…

Ultimul care si-a incercat norocul si l-a pus pe Michelin sa-l infrunte pe imprevizibilul client bucurestean a fost Ion Tiriac, in 2015, cand a deschis restaurantul Stejarii Pool Club, din luxosul lui complex sportiv si de business Stejarii Country Club. Am scris de curand despre acest restaurant, aici, pe site, nu mai dau detalii legate de context si de ambianta. Tiriac l-a adus pe Didier Coly, un alt mare nume din gastronomia franceza. Ceva mai batran decat ceilalti, si el a construit un concept de Grande Cuisine clasica, fara cine stie ce inovatii, insa exact ca la mama lui acasa, impecabil. Stejarii Pool Club a fost, fara niciun dubiu, cel mai bun restaurant din Bucuresti la momentul acela, de nivel Michelin si el, clar, curat.

Nu stiu cat a stat Stejarii Pool Club la acest nivel, dar din lupta cu Michelin, pana la urma a iesit invingator poporul bucurestean. Am revenit abia acum cateva saptamani, cand am gasit un cu totul alt restaurant, chiar daca are acelasi nume. Am luat paste si pizza. Destul de bune, nimic de zis.

Acum e aprilie 2017 si tocmai m-am intors entuziasmat de la Le Bistrot Francais. Am scris despre ei si am zis ca e cel mai bun restaurant din Bucuresti la aceasta ora. Tot frantuzesc, Grande Cuisine clasica, fara multe invovatii, un chef roman tanar, de 32 de ani, extrem de talentat, de serios si de muncitor. Meniul pe care l-am avut noi, pregatit special pentru la Chaine des Rotisseurs, nu a fost cu nimic mai prejos de cele descrise mai sus. Asa ca si Le Bistrot Francais se ridica la asteptarile domnului Michelin, sau, oricum, mai are foarte putin pana acolo, pentru cei foarte pretentiosi…

Grande Cuisine

Data actualizarii: 17/04/2017

  • Anonim :

    Frumos aricolul….. Imi aduc aminte cand prin 2011 probabil inainte sa se deschida official am fost la un interviu la heritage frumos mi- a placut …..nu am luat interviul ….asta e ……cat despre Le Bistrot Francais ar fi cateva chestii pe ici pe acolo de fine tuning asta fiind doar o parere personala dar oricum ii mai trebuie ceva timp si cateva sute de km de autostrada si e de 1 stea