Alte restaurante, cafenele, terase si alte localuri vizitate de catre evaluatorii nostri, care nu au fost incluse in...

Ord. dupa

Marea cantina populara a Buzestiului Sunt doua restaurante Thalia i...

288 vizite

Unul dintre restaurantele mari ale cartierului Piccadilly e un rest...

549 vizite

Un restaurant de suflet al filaretenilor, se pare... Il Cantuccio e...

410 vizite

Un mic restaurant familial cinstit Fabrica de Mici e micul restaura...

597 vizite

Un restaurant italienesc foarte conservator Trattoria Il Calcio Bar...

248 vizite

Conceptul de bistrou urban contemporan Am revenit la Pio Bistro dup...

594 vizite

O fi un bistrou - bakery - coffee club pentru ASE-istii de peste drum?...

178 vizite

Una dintre cele mai bune pizza din oras Pizzamania e un foarte inte...

136 vizite

La tara, pe malul lacului Laguna Verde e un restaurant mare din Bal...

403 vizite

Nu puteti merge la etaj neinsotiti... Rocca e un mic restaurant pe ...

293 vizite

Un restaurant de trafic mare Au doua restaurante La Placinte la Pia...

416 vizite

Cu draperii, ca sa nu-ti distraga Biserica Precupetii Vechi atentia......

221 vizite

Frumusete, sanatate, fericire, pizza Trattoria di Davide e fosta Mi...

305 vizite

Cel mai bun kebab din Bucuresti? Casa aceea veche din Alecu Russo, ...

1157 vizite

In lipsa de altceva mai bun in zona Kafeterya e o cafenea destul de...

144 vizite

Un pranz ratat Cred ca acum vreo trei ani, cand imi aduc aminte ca ...

341 vizite

O pozitionare corecta Osteria Bella Toscana s-a deschis in ianuarie...

894 vizite

Un pub adevarat Primus si Terminus, cele doua puburi de langa Biser...

298 vizite

Daca vreti sa dati foc cartierului de la Armeneasca Lente din strad...

355 vizite

Bistrou cu motociclisti frumosi Putini stiu acum cine a fost Mobra,...

1730 vizite

Daca vrei sa te simti elvetian pentru o jumatate de ceas Am stat mu...

459 vizite

Casa marii pianiste si scriitoare Vad ca sunt mai multe restaurante...

252 vizite

Cand nu te intreaba nimeni daca bei un pahar cu vin intr-un wine bistr...

437 vizite

N-am scapat de intalnirea cu managerita antipatica... :( M-am intal...

448 vizite

Restaurantul proletar Spre diferenta de multe restaurante care se s...

1115 vizite

Cine o fi fost cu ideea? Spago e un restaurant nou, deschis in ulti...

632 vizite

Daca vreti sa mancati ca in filme Aveam de facut o vizita la o fabr...

281 vizite

Un restaurant libanez in care lucrurile sunt clare Beirut e un mic ...

342 vizite

Alt restaurant de la care m-am intors imputit Funky Lounge e unul d...

602 vizite

Boema si mancare buna - o combinatie mai putin obisnuita Therapy Bi...

931 vizite

Un bistrou adevarat La Taifas e unul dintre cele mai vechi restaura...

407 vizite

Le merge bine Am revenit la Pasterra, am mancat paste (tagliatelle)...

670 vizite

Tripoli nu pare sa mai fie deloc ce a fost Tripoli a avut si vremur...

162 vizite

Nu chiar ca pe vremea dacilor, ci a urmasilor lor, comunistii Cred ...

271 vizite

Iti vine sa vomiti de la mirosul de tigari Olio este un restaurant ...

489 vizite

Coada la tartine Rue du Pain e o brutarie frantuzeasca in Piata Flo...

243 vizite

Nu va lasati pacaliti cu usurinta de vaporii lui Petcana! Sara Rest...

720 vizite

Dorina a zambit la vreo suta de clienti cat am stat eu acolo... Tre...

249 vizite

Un restaurant care lipsea la Domenii Sabatini Pizza & Restauran...

294 vizite

Sa compar buctaria italiana traditional cu cea fina, sau nu? Am fos...

206 vizite

Am mancat si eu de cateva ori in Italia ca in Italia, si nu-mi mai tre...

1102 vizite

O pizzerie de burlaci Omul din poza a deschis acum trei luni o pizz...

592 vizite

Mai ceva ca in Gara de Nord Nu am ajuns sa mananc la High Life Bist...

250 vizite

Chelnerul de meserie care te minte uitandu-se fix in ochii tai Oste...

516 vizite

Decadere. Mai jos de atat nu prea are unde sa se duca. Bistro Ateli...

221 vizite

Un restaurant numai bun pentru turisti inocenti Terasa Doamnei e un...

201 vizite

Mancare si preturi condimentate Noodle Bar by Tuk Tuk e standul de ...

562 vizite

Petite s-a marit si s-a umplut de fum Petite, minusculul bistrou ...

959 vizite

Umbra gloriei World Trade Centerului de altadata World Trade Center...

62 vizite

Legiuni de burti corporatiste care vin sa faca plinul... Am scris d...

199 vizite

Un restaurant conservator Restaurantul La Cena, de unde incepe Mari...

432 vizite

Probabil cel mai frumos restaurant din Pipera Restaurantul Casa Elf...

1001 vizite

Din ce in ce mai putin mic bistrou de proximitate Copiii acestia au...

391 vizite

Bucataria romaneasca dincolo de sarmale si tochitura Zahana 33 de l...

848 vizite

Cel mai cunoscut si mai profitabil restaurant italian din Bucuresti ...

435 vizite

Un restaurant turistic, nu mai mult. Un restaurant cu noroc... Ci...

146 vizite

Restaurantele ca Turquoise vor iesi din top, unul cate unul Turquoi...

501 vizite

O trattoria cu noroc Trattoria La Famiglia e un mic restaurant din ...

211 vizite

Bani aruncati pe ceva mult prea dulce si altceva mult prea acru Fun...

1315 vizite

Local boem, ultima sansa pentru Barka Saffron Barka Saffron e un mi...

195 vizite

Ca in marile metropole bogate Aviatorilor 8 e cladirea de birouri...

2145 vizite

De ce nu or fi aflat cei din Floreasca ce noroc a dat peste ei? Dup...

183 vizite

O cantina uriasa Pentru cei care nu a fost, sau nu isi mai aduc a...

396 vizite

Panorama Victoriei si a Buzestiului Upstairs Rooftop e unul din cel...

483 vizite

Unii spun ca e cel mai bun restaurant italian din Bucuresti Osteria...

1499 vizite

In complexul de birouri Bucharest Business Park am gasit doua restaura...

121 vizite

Greu sa impaci pe toata lumea... Stadio e un restaurant mai vechi a...

87 vizite

Daca din o mie unuia i se face foame, The Harbour o duce bine... Th...

128 vizite

O mica terasa de grill in Piata Dorobantilor Am revenit la Steak Up...

347 vizite

Terasa de pe acoperis e singurul lucru pe care mi-l mai aduc aminte ...

93 vizite

Cantina greceasca de la Piata Domenii Taverna Marelui Paharnic e un...

199 vizite

Probabil va ajunge o banala sala de mese pentru micul dejun al hotelul...

197 vizite

Un restaurant trist, in care chelnerii fumeaza mai mult decat clientii...

209 vizite

O lectie buna de eficienta Za Lokal a luat locul lui Ad hoc Bistro,...

451 vizite

Ce a ajuns saracul OK Deli... Unii isi mai aduc aminte cata faima a...

192 vizite

Una dintre cele mai spectaculoase terase de vara din Bucuresti Acum...

136 vizite

Un restaurant foarte conservator langa Conservator... Restaurantul ...

155 vizite

Din marile hotspot-uri ale neo-boemei bucurestene Deschis Gastrobar...

525 vizite

Industrializarea boemei Am fost vara la Clubul Taranului (MTR), de ...

401 vizite

Ce le mai place oamenilor sa viseze si sa inventeze personaje iconice ...

613 vizite

Un loc umbros pentru hipsteri linistiti Mi s-a recomandat Coftale c...

810 vizite

Pionierii de pe piata boemei bucurestene Lente de pe strada General...

198 vizite

Boema pe banda rulanta... Am scris despre Lente de pe strada Genera...

240 vizite

De tinut minte pentru cand va casatoriti sau va botezati copiii Van...

204 vizite

Traditia nu tine loc si de logica, neaparat... Cu cat un restaurant...

386 vizite

Cred ca e cel mai prost restaurant din Parcul Herastrau Nu am fost ...

253 vizite

Boema de meserie de la Palatul Universul Beans & Dots si Apollo...

392 vizite

Un bistrou cinstit Muse Bistro e un mic bistrou, dupa cum numele sp...

237 vizite

Un adevarat mic restaurant familial, de cartier Maccheroni e un res...

226 vizite

Boema la scara industriala Fabrica, sau Fabrica Club, ca sa folosim...

323 vizite

Barbatii stau la coada in magazin ca sa-i faca curte lui Niki De Ni...

332 vizite

Neo-boema, versiunea cu investitii minime O sa revin la Voila dupa ...

480 vizite

Cand nu te prinzi ca e timpul pentru o schimbare... Zaffe e fostul ...

149 vizite

Pentru Voluntari e bun Green Garlic e un restaurant vechi din Banea...

223 vizite

Carne cu paine Am trait sa vad si asta: sa faci rezervare ca sa m...

254 vizite

Un restaurant de cartier, pentru clasa de mijloc Irisa e un mic hot...

142 vizite

Cel mai prost pranz din memoria recenta Bolta Rece a fost un restau...

695 vizite

Aleea Coastelor Nu am mai intrat in restaurantele de la Palatul Bra...

277 vizite

Efectul Herastrau: "orice ai pune in farfurie, tot se vor gasi bucures...

628 vizite

Ieri m-am hotarat sa studiez sistematic cum se formeaza o clientela bo...

214 vizite
Afiseaza
vizualizari

Am mancat si eu de cateva ori in Italia ca in Italia, si nu-mi mai trebuie

Datile trecute nu am mancat bine la Grano, de aceea le-am si dat niste note destul de mici. Niste tarte reincalzite si fara gust, niste paste fara vreun gust anume, si acelea, si nu mai stiu ce.

Dupa aceasta evaluare multi mi-au spus ca nu sunt potrivite notele, ca dupa parerea lor se mananca foarte bine la Grano, ba unii chiar au crezut ca se mananca nemaipomenit de bine. Asa ca, apasat de o oarecare vinovatie, m-am dus din nou la ei, ca sa-mi repar eventualele greseli.

Se sta foarte incomod la Grano, mesele sunt foarte mici si inghesuite, scaunele incomode. Daca plescaie vecinul de la masa de alaturi ceva mai tare, iti feresti farfuria sa nu ajunga ceva in ea…

Am intrebat care sunt cele mai bune feluri de mancare de la ei, si pe acelea le-am luat: un snitel de vita si ravioli cu trufe. Ravioli au fost foarte, foarte bune, insa snitelul de vita, (prefiert, am dedus noi) a fost de nemancat. nici invitatul meu nu l-a putut manca, asa ca am mai cerut un fel, ca sa nu ramanem nemancati: niste paste facute de ei, un fel de melcisori, cu doua fire de broccoli si cu mult ulei – Cavatelli a la Romana scria pe tablita. Au fost banale acestea, conform celor doua gusturi reunite, au ramas jumatate in farfurie si am plecat sa bem cafeaua in alta parte, destul de indispusi.

Serviciul a fost foarte bun, personal, natural, asa cum am scris si data trecuta. Au un chelner placut si zambitor, si vreo trei chelnerite maruntele si absolut adorabile.

Preturule sunt mari la Grano: pe cele trei feluri de mancare descrise mai inainte, dintre care doua au ramas in farfurie, plus dous sticle cu apa, ne-a luat italianul 178 de lei, cu zambetul pe fata. Fara desert, fara vin (nu au vinuri romanesti), fara cafea sau altceva.

Melcisorii aceia fara noima (se vad bine si in poza) au fost 40 de lei. Am facut noi un calcul ca food costul pentru ei (pretul produselor si ingredientelor) nu putea sa fie mai mare de 3-4 lei. Sa-i fie de bine italianului daca e atat de bun la afaceri!

Fiindca la Grano sunt clienti destui, si vad destui de fiecare data cand trec prin fata. Sa le fie si lor de bine, daca le place sa plateasca atat ca sa se inghesuie in asa hal si sa isi imagineze ca mananca o nemaipomenita mancare italiana, “ca in Italia”.

Nu zice nimeni ca mancarea de la Grano nu e ca in Italia, ba chiar sunt convinsa ca asa si este. Doar ca am fost si eu in Italia de cateva ori – la intamplare, e drept – si am nimerit in cateva restaurante care si acum ma fac sa ma enervez cand mi le amintesc… (GB – decembrie 2017)

Bacanie cu mancare italieneasca obisnuita

Am vazut pe cineva care a scris ca Grano e cel mai bun restaurant cu mancare italiana din Bucuresti. Cand m-am uitat si la celelalte scrisuri ale lui, am recunoscut repede profilul, era dintre cei tineri carora le plac locurile si localurile mai putin conventionale, mai informale, cu atmosfera boema sau chiar studenteasca, gen Frudisiac, unul cu raci de prin Piata Buzesti, Pescaria din Piata Dorobantilor, La Kostas si altele asemenea. De la a-ti placea cum stai ci pe cine vezi acolo si pana la a spune ca e cea mai buna mancare, e doar un pas, si specialistii in psihologie au o explicatie simpla pentru acest “transfer” de valoare intre lucruri alaturate, dar care nu au o legatura de fond intre ele.

Am mancat si eu de cateva ori la Grano, doar pentru ca e aproape de casa si de biroul meu. E o mancare italieneasca traditionala, obisnuita, simpla, de oras si de zi cu zi, nimic din marea lor bucatarie fina, sofisticata. E o mancare pentru cand ti-e foame si te nimeresti in zona, nu-mi inchipui ca s-ar putea gandi cineva sa vina din partea cealalta a orasului doar ca sa manance intr-o bacanie.

Pentru ca Grano e o bacanie de pe Putul lui Zamfir, intre Piata Floreasca si Piata Dorobantilor, care are si cateva mese, asa cum se face in Occident si cum a devenit o moda si la noi – foarte buna si utila, de altfel! Acum cativa ani ai fi putut sa-i spui lui Grano ca e o “delicateria”, insa acum aproape toate bacaniile serioase au cam aceleasi produse, nu mai e cazul pentru o asemenea diferentiere.

Lume multa si inghesuita, aproape toti tineri, reprezentativi pentru profilul descris mai sus, convinsi ca au in fata mancare italieneasca autentica. Da, e adevarat, insa nu e de ajuns ca ceva din farfurie sa fie facut de un italian, sau ca in Italia, ca sa fie si ceva deosebit. Desi multi cred asta, din cauza mecanismului psihologic de care scriam mai sus, care intra automat in functiune daca nu esti atent.

Au un chelner si o chelnerita foarte buni, mi-a placut de ei, se incadrau perfect in concept, in atmosfera si in multimea cu fete familiare lor, presupun – pentru ca e genul de local care face clienti recurenti.

Ce gasesti in orice bacanie-bistrou si in orice local cu atmosfera boema si prietenoasa, insa nu si la Grano, a fost sa-ti dea sa gusti ceva, daca te roade curiozitatea. Bucatarul, sau cine o fi fost acela dincolo de tejghea, mi-a taiat-o foarte scurt ca trebuie sa comand o portie intreaga, daca am asemenea pofte.

Preturile mi se par cam mari la Grano, pentru un astfel de loc si o asemenea mancare, si iti mai pun si o taxa de 5 lei la fiecare asezat la masa. Dar trebuie sa o platesti daca vrei sa te simti tanar si boem si sa crezi pentru o jumatate de ceas ca esti in Italia… (GB – martie 2017)

 


Grano

Adresa de email nu va fi publicata.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.