Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

Devenită  epicentru pe  harta cultural-continentală, Timișoara ș...

Sâmbătă 11 martie 2023, profesioniști și amatori, iubitori ai vie...

Am băut din vinurile Serenum în urmă cu câțiva ani, înainte de p...

1 comentarii

Așa că, stilul de viață alert îi face pe români să se îndrepte...

Cei de la Singureni Manor Equestrian Retreat, despre care am tot scris...

Instituția financiară Capital Financial Services S.A., care opereaz...

Un concept fine dining cu bucătarie românească modernă

Ce orașe au cafea comparabilă cu cea din București? Stravagante Ca...

1 comentarii

Am făcut un sondaj, i-am întrebat pe oameni ce ar face cu banii dac...

3 comentarii

S-a redeschis Mozzafiato în Piața Floreasca, după o foarte lungă p...

Recensământul 5 to go în 2022: 15,6 milioane de produse pe bază de...

5 to go și Vola.ro deschid sezonul de iarnă cu călătorii de pove...

„Bucătăria Hoinară se gătește de plecare” un nou album de fot...

5 to go devine importator și distribuitor unic Latte Art Factory în ...

„Ce gătim mai bine acasă, de Sărbători”, concurs care începe ...

În luna noiembrie 2022, Carlsberg Breweries aniversează 175 de a...

Restaurantul Nowa Herăstrău îmbracă haine de toamnă cu un meniu n...

La TV fotbal, pe Instagram mâncare. Mondialele de gastronomie, proiec...

Fork Ana Tower a fost încă de la început un restaurant cu mâncare ...

2 comentarii

Brandul românesc 5 to go intră în top 10 lanțuri de cafenele din E...

Număr record de vizitatori din toate colțurile lumii la RO-Wine U...

O clasă de 24 de elevi se va pregăti la Snagov Club, Casa Vlasia şi...

Număr record de vinuri la cea de-a 14 ediție a festivalului RO-Wine ...

Chef Radu CM Ionescu (Kaiamo) x Chef Davide Pezzuto (D.One Ristorante ...

Weekend dedicat asocierilor gastronomice premium. Un nou show marca Re...

Weekendul acesta va avea loc cea de-a IX-a ediție ASIA Fest, în Parc...

SUN PLAZA organizează o nouă ediție a festivalului de bere artizana...

Kaufland Summer TV – postul TV online prin care agenția v8 și Kauf...

5 to go lansează din această lună o gamă de capsule, dedicată seg...

Codul bunelor maniere prezintă ansamblul regulilor despre cum ar treb...

WishFest – festivalul lampioanelor pe apă, revine pe 17 și 18 sept...

Unul dintre cei mai apreciati Chefi la nivel international vine in Rom...

Horeca Culinary School, un centru de formare profesionala care este pr...

Chef Cătălin Petrescu și-a deschis de o săptămână propriul rest...

Pivnița din cadrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Viticult...

Crama veche din cadrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Vitic...

Crama nouă din cadrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Vitic...

Berăria Gambrinus - latura nouă, din strada Ion Brezoianu, legată d...

Lacul Floreasca și împrejurimile cu vedere de pe terasa restaurantul...

Chef Ionuț Gheorghe are 35 ani și a absolvit liceul și școala de b...

Începând cu luna iulie 2022, Restaurantul BONE din București se num...

Platerq, start-up fondat de 5 tineri din Oradea in Decembrie 2021, est...

Ce e de văzut și gustat weekendul acesta la evenimentul ce are în p...

Evenimentul dedicat exclusiv bucătăriei asiatice va avea loc între ...

Restaurantul Sardin lansează noul meniu de vară creat de Chef Dan Pr...

Chef Hădean se alătură platformei de rezervări online, Bookingham,...

Japanos se extinde și în afara României. Astfel, brandul și-a desc...

Timp de trei zile, între 27 și 29 mai, Centrul Vechi din București ...

Vegetarianismul și veganismul au luat o amploare tot mai mare în Ro...

Deschis în 2010, în Centrul Vechi al Bucureștiului, restaurantul Re...

Afiseaza
comentarii

La Kostas a fost deschis acum cinci ani intr-o magazie de langa Foisorul de Foc, o vulcanizare, un atelier sau ceva de felul acela, cu o curte alaturi. Era un fel de street food sau un mic loc de adunare pentru prieteni, nu cred ca s-au gandit de la inceput ca vor face o adevarata afacere cu asta. Au pus cateva banci de lemn, direct pe pietris, si gata terasa La Kostas.

Am inteles ca a fost pariul unui membru al formatiei de muzica pop Proconsul, Bodo (cred ca e un pseudonim sau o porecla), fiindca ori de cate ori se vorbeste despre La Kostas, apare si Bodo in propozitie. In stirile care anuntau deschiderea La Kostasului scria ca investitia a fost de 5,000 de Euro.

Insa conceptul a prins bine, bucurestenii sunt foarte amatori de neconventional, oricare ar fi el, asa ca li s-a parut cool sa manance ca la tara. Au inceput sa vina unii chiar de departe pentru o mancare banala La Kostas, si ajunsesera spuna ca vai ce buna e, stiti foarte bine cum e cu autosugestia.

Am fost de cateva ori La Kostas, chiar la inceput. Nu a fost rea mancarea, insa erau cateva lucruri pe care le puteai manca oriunde altundeva in Bucuresti, ba chiar si acasa cu putin efort. Peste un an sau doi au facut progrese vizibile, au luat gatitul mult mai in serios, au mai citit niste retete, au gasit si niste furnizori mai buni, poate, asa ca La Kostas a devenit intre timp un adevarat restaurant de peste si fructe de mare, chiar daca mic si fara emfaza restaurantelor din nord.

Am revenit La Kostas si am gasit o casa in toata regula. Inainte era doar o terasa neamenajata. Presupun ca ce am gasit acum acolo e fosta terasa pe care au acoperit-o compact, au facut un un fel de baraca sub forma de salon, dar au lasat in spate o bucatica descoperita, ca terasa interioara. Daca nu e asa, inseamna ca au luat o alta casa de alaturi, dar cred, totusi, ca e fosta lor terasa.

Amenajarea interioara e simpla, facuta cu cele mai ieftine materiale si accesorii, e mult lemn, totul in alb-murdar, ca sa sugereze si asta autenticitatea, probabil. Peretele dinspre starada e din sticla. Scaunele din lemn brut sunt incomode. De fapt, acesta pare sa si fie conceptul, sa arate ca o adevarata taverna, in care important e ce mananci, nu cum sunt peretii.

Spre diferenta de ambianta, meniul de La Kostas e meniu de restaurant in toata regula, cu destul de multe feluri. E bucatarie greceasca traditionala, insa are si note de originalitate, am gasit si cateva feluri pe care mai rar le-am vazut la celelalte restaurante grecesti din Bucuresti. Cele mai multe sunt cu peste si fructe de mare, insa au si cateva, foarte putine, cu alte carnuri.

Mancarea a fost serioasa si chiar buna de data aceasta, fata de sum mi-o aduc aminte de acum cativa ani. Am luat o supa crema de somon afumat cu cartofi si un ghimbir pe care eu nu l-am simtit, destul de buna, desi as fi preferat-o cu somon neafumat si mai putin groasa; Calamarul umplut cu branza Feta a fost bun si el, chiar si sosul; Crevetii cu sos de unt aveau cozile intregi, ceea ce nu m-a facut catusi de putin sa exclam, vai, cat de autentic e, ci dimpotriva, sa ma enervez.

O regula elementara din bucatarie spune sa nu lasi crustele la creveti cand sunt in sos sau in mancare. Poti sa le lasi atunci cand sunt doar ei in farfurie si vezi exact ce trebuie sa curati, nu exista riscul sa iti ramana solzi prin sos, orez sau ce mai ai in farfurie. Replica prompta a bucatarilor care fac asta este ca, vai, dar in Grecia, in Portugalia si pe unde mai mananci asa ceva la fel ti-i dau, deci acesta este „originalul”. Da, e adevarat, ti-i dau asa la micile taverne si bistrouri din port, sau la street-food, unde mancarea se face la repezeala, din produse atunci aduse, direct din marea din spate (ca de aceea sunt bune), nu stau ei sa se incurce cu scoaterea solzilor. Insa, cu cat mergi mai mult spre centrul orasului, cu atat mai mult sunt decorticati si crevetii. Or, La Kostas nu e pe malul marii, langa cherhana, si nici preturile nu sunt ca acolo.

Dar sa revenim la crevetii lui Kostas. Au fost buni, nimic de zis. Sosul foarte bun si el, dar l-as fi facut cu mai putin unt si cu mai multa lamaie, mi s-a parut prea vascos, puteai sa-l ungi pe paine. Sunt sigur, insa, ca sunt destui carora le place sa manance unt cu furculita, asa ca nu e foarte relevanta observatia. Am luat si legume la tigaie, bine facute.

Preturile sunt rezonabile, in general, dar sunt greu de calculat dinainte, pentru ca de cele mai multe ori platesti respectivele vietati intregi (asa cum e si normal de altfel), cantarite necuratate, asa ca in farfurie ajunge invariabil mult mai putin decat te astepti. O masa completa in doi La Kostas, cu o sticla de vin bun, iti scoate fara sa observi 300 de lei din cont, sau chiar mai mult, si ii muta pe cardul domnului Bodo.

Una peste alta, La Kostas e un restaurant in toata regula de peste si fructe de mare, in care se mananca bine. Sunt printre primii care au mers contra curentului si s-au ocupat exclusiv de mancare si nu de decoruri, cu o amenajare lasata (probabil intentionat si ostentativ) minimala. Ideea de neconventional (la Bucuresti, pentru ca in alte parti aceasta e normalitatea) a prins, si au facut si altii la fel, e o tendinta care va continua sa se dezvolte, fara indoiala. Nu stiu daca a fost vorba despre viziune la cei care au facut La Kostas, de intamplare sau de noroc, insa le-a iesit bine. (GB – iulie 2017)

La Kostas

La Kostas Taverna

La Kostas, cheful charismatic, frumos si viril, care nu se da inapoi de la munca Revin din cand in cand La Kostas cand trec prin zona. Mancarea si ambianta la fel, doar atentia la detalii si di...

Data actualizarii: 17/07/2017

  • Anonim :

    Foarte bun totul!
    Crevetii in sos de unt sunt cei mai buni pe care i-am mancat vreodata!!!
    Ne place mult!

  • Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

    The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

    Close