Ord. dupa

Marti, 19 iunie 2018, de la ora 19.30 a avut loc la VINO "Dinner with...

Localul Bistro Ateneu anunță Voiaj în Delta Dunării - o cină-even...

La data de 1 Noiembrie sarbatorim Ziua Salamului de Sibiu. In conditii...

10 MEDALII PENTRU VINURILE PURCARI: „BEST OF SHOW” ȘI „BEST PRO...

Stabilirea datei potrivite pentru unul dintre cele mai așteptate even...

Situat în centrul Bucureştiului, în zona istorică dintre Parcul Ca...

2 comentarii

Situat in Strada Barbu Vacarescu, nr. 164A in incinta hotelelui Caro, ...

Vineri, 1 noiembrie 2018, Asociatia Producatorilor de Salam de Sibiu (...

14th Lane, restaurant gigant cu autoservire in RegieRestaurantul 1...

1 comentarii

18 Lounge are chiar tot ce ii trebuie, mai putin mancare buna...Cr...

5 comentarii

Clopotul de sticla si vulcanasii cam pe dinafara, in context...18 ...

2 din 4 persoane de vârstă medie din România sunt supraponderale sa...

Îmi aduc aminte de primul pește cu adevărat bun pe care l-am mânca...

Multe bucatarii nationale au cele doua ramuri bine delimitate: o bucat...

1 comentarii

Pentru noul an am conceput o agenda complexă de cursuri și mastercla...

30 de ani de Ana Pan, business-ul 100% românesc pentru care inovația...

Sardin e un restaurant tare interesant, și va ajunge să fie studiu d...

Sub titlul: „Redescoperindu-ne originile”, cei doi Chefs, Razvan M...

Efectul Herastrau: "orice ai pune in farfurie, tot se vor gasi bucures...

5 Elemente este un restaurant chinezesc cu delivery, situat pe str. Em...

Ce să nu conțină pachețelul de mâncare al școlaruluiAșadar,...

Cand vine vorba de carnea de vita japoneza premium, cele mai multe cun...

5 to go a luat naștere din dorința fondatorilor Radu Savopol și Luc...

5 to go a luat naștere din dorința fondatorilor Radu Savopol și Luc...

5 To Go de pe Caderea Bastiliei e foarte mica, la fel ca aproapte toat...

5 To Go a luat naștere din dorința fondatorilor Radu Savopol și Luc...

O cafenea mica, are doar scaune de bar in interior. Cel din poza, din ...

5 To Go a luat naștere din dorința fondatorilor Radu Savopol și Luc...

Au un cafegiu cam artagos si necioplit...

5 to go a luat naștere din dorința fondatorilor Radu Savopol și Luc...

5 to go a luat naștere din dorința fondatorilor Radu Savopol și Luc...

La finalul lunii martie, 5 to go dublează porția de energie oferită...

5 to go deschide o nouă locație, pentru prima dată în parteneriat ...

5 to go devine importator și distribuitor unic Latte Art Factory în ...

5 to go, cel mai mare lanț de cafenele din Europa de Est și cea ...

Brandul românesc 5 to go intră în top 10 lanțuri de cafenele din E...

5 to go lansează paharul Retro, de 650ml, cu 3 shot-uri de cafea!...

5 to go continuă planurile de dezvoltare și își oferă sprijinul p...

5 to Go a luat naștere din dorința fondatorilor Radu Savopol și Luc...

5 to go și Vola.ro deschid sezonul de iarnă cu călătorii de pove...

5 to go, brandul de cafea 100% românesc, continuă să susțină prod...

5 to go țintește BIG și în 2021! Peste 100 de noi cafenele, extind...

5 to go trece granița! Brandul 100% românesc se extinde în Franța ...

Toate bune la 5ENSI, mai putin inghesuiala5ENSI e unul dintre cele...

Dacă în 2019 a existat o relativă uniformitate în organizarea even...

Pentru ca in ultimii ani produsele organice (bio) au devenit din ce in...

Într-o perioadă în care multe dintre business-uri, în special din ...

Cine sunt o parte dintre chefii care transforma mancar...

Afiseaza
comentarii

Femeia mea

Nu am fost niciodată în Oltenia. Așa că, atunci când femeia mea îmi enumera orășelele în care am putea merge să se vaccineze, i-am zis să alegem Călărași, să vedem și noi un loc despre care auzim doar din patru în patru ani, când sunt alegeri.

Ne-am suit în automobil și am plecat. Am căutat centrul de vaccinare în strada Oltenița. Cum nu l-am găsit defel, am dat telefon. Am aflat că e în orașul Oltenița, județul Călărași, nu în strada Oltenița din orașul Călărași, județul omonim, așa cum căutam noi. Așadar, ne-am suit iarăși în automobil, am pus GPS-ul și am plecat, încă și mai mulțumiți de noua destinație, pe care nu credeam că vom ajunge vreodată să o vedem.

Am mers mult cu trenul și cu mașina la viața mea, dar rar m-a impresionat un drum atât de mult ca acesta. Era la fel ca în primele amintiri, când nu vedeam cu ceasurile vreun om sau o mașină pe șoselele de pe câmpiile și dealurile Moldovei. Iar orașul cu nume diminutiv am retrăit toate senzațiile copilăriei și pe cele ale nopților în care citeam romanele autorilor români sau Nuntă la Tipasa a lui Camus.

După vaccin, îmi planificasem să-mi invit femeia la o cină pe faleza Dunării, în centrul vechi al orașului, că tot simțeam că rămăsesem în urmă cu romantismul. Cum nu am găsit nimic pe Waze, pe Google maps și pe alte interneturi, am început să-i întrebăm pe locuitori. Până la urmă o doamnă între două vârste s-a prins despre ce vorbeam și ne-a spus că ei nu au faleză și că centrul orașului nu are nimic a face cu Dunărea. Care fluviu e, de fapt, cam în afara orașului. Dar că să mergem, că s-ar putea să fie o terasă prin zonă.

Așadar, ne-am suit iarăși în automobil și ne-am dus către direcția pe care ne-a indicat-o cunoscătoarea doamnă cu degetul. Era o terasă acolo, într-adevăr, și mai era și deschisă! Parcarea chiar pe malul apei, să se bucure și automobilele de peisaj, restaurantul puțin mai spre nord, probabil ca să fie cu doi pași mai aproape de București. Și cu un paravan de arbuști ornamentali, să nu cumva să te uiți la apă și să ai vertij.

Și am pășit în lumea fermecată a copilăriei mele, în restaurantul din Târgu Bujor, la care mergeam când ne duceam la bâlci, o dată pe an, și câteodată în drum spre gară, la trenul spre Galați, care venea de la Bârlad.

Aproape nimic schimbat, în afară de Pepsi în locul Brifcorului. Același meniu cu ceafă de porc cu cartofi prăjiți, pulpe de pui, mici, hamsii, crap și încă un pește, murături. Și pâinea, da, exact aceeași pâine, franzela albă și ușoară ca un fulg…

Dar mai era o diferență, să nu uit! Șeful restaurantului și chelnerii ne-au primit cu bucurie, ne-au zâmbit chiar, și aveau chef de vorbă. La Târgu Bujor, la Galați și peste tot în vremea copilăriei mele, chelnerii se uitau la tine cu obidă și cu mare indulgență îți aruncau vreo vorbă. Și pe bună dreptate, fiindcă ei erau cei mai bogați români atunci, nimeni altcineva nu se putea măsura cu ei și cu statutul social aferent.

Dar cei doi copii care ne-au servit la Oltenița nu păreau foarte bogați. Nici osteniți nu erau, nici sictiriți, așa că ne-a făcut mare plăcere să stăm de vorbă cu ei și chiar să ne facem poze. Cât despre mâncare, nu-mi aduc aminte să mai fi mâncat hamsii, carne de porc și cartofi prăjiți cu atâta poftă și plăcere, și nici să fi băut mai multe sticle de Pepsi una după alta.

Da, cina de pe aproapemalul Dunării de la terasa Ancora din Oltenița a fost cea mai romantică ieșire a noastră. Am tot vorbit în mașină cu femeia mea, pe drumul de întoarcere spre București, și ne-am străduit să ne aducem aminte dacă ne-a plăcut vreodată mai mult în altă parte decât drumul acesta prin praful Bărăganului și cina ca din filmele de artă est europene. Și nu am găsit. Și ne-am dat seama că suntem tare norocoși…

Cină romantică memorabilă
Gazdele noastre la terasa Ancora în Oltenița
Pe malul Dunării la Oltenița
Data actualizarii: 02/05/2021

  • Ileana și Florentin Savu :

    Am fost și noi acolo. Gazde primitoare, meniu atractiv. Tinerii aceia vor face treabă bună acolo, era păcat de Dunăre.. Bravo!

  • Claudiu :

    Atenție la litere! Între Oltenia si Oltenița e o mare diferență…..

    • George Butunoiu :

      Am aflat și eu între timp. Totuși, din ce am mai citit de când m-am întors, diferența pare să fie mică, și nu de fond…

  • Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

    The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

    Close