Ord. dupa

Marti, 19 iunie 2018, de la ora 19.30 a avut loc la VINO "Dinner with...

Localul Bistro Ateneu anunță Voiaj în Delta Dunării - o cină-even...

La data de 1 Noiembrie sarbatorim Ziua Salamului de Sibiu. In conditii...

10 MEDALII PENTRU VINURILE PURCARI: „BEST OF SHOW” ȘI „BEST PRO...

Stabilirea datei potrivite pentru unul dintre cele mai așteptate even...

Situat în centrul Bucureştiului, în zona istorică dintre Parcul Ca...

2 comentarii

Situat in Strada Barbu Vacarescu, nr. 164A in incinta hotelelui Caro, ...

Vineri, 1 noiembrie 2018, Asociatia Producatorilor de Salam de Sibiu (...

14th Lane, restaurant gigant cu autoservire in RegieRestaurantul 1...

1 comentarii

18 Lounge are chiar tot ce ii trebuie, mai putin mancare buna...Cr...

5 comentarii

Clopotul de sticla si vulcanasii cam pe dinafara, in context...18 ...

2 din 4 persoane de vârstă medie din România sunt supraponderale sa...

Îmi aduc aminte de primul pește cu adevărat bun pe care l-am mânca...

Multe bucatarii nationale au cele doua ramuri bine delimitate: o bucat...

1 comentarii

Pentru noul an am conceput o agenda complexă de cursuri și mastercla...

30 de ani de Ana Pan, business-ul 100% românesc pentru care inovația...

Sardin e un restaurant tare interesant, și va ajunge să fie studiu d...

Sub titlul: „Redescoperindu-ne originile”, cei doi Chefs, Razvan M...

Efectul Herastrau: "orice ai pune in farfurie, tot se vor gasi bucures...

5 Elemente este un restaurant chinezesc cu delivery, situat pe str. Em...

Ce să nu conțină pachețelul de mâncare al școlaruluiAșadar,...

Cand vine vorba de carnea de vita japoneza premium, cele mai multe cun...

5 to go a luat naștere din dorința fondatorilor Radu Savopol și Luc...

5 to go a luat naștere din dorința fondatorilor Radu Savopol și Luc...

5 To Go de pe Caderea Bastiliei e foarte mica, la fel ca aproapte toat...

5 To Go a luat naștere din dorința fondatorilor Radu Savopol și Luc...

O cafenea mica, are doar scaune de bar in interior. Cel din poza, din ...

5 To Go a luat naștere din dorința fondatorilor Radu Savopol și Luc...

Au un cafegiu cam artagos si necioplit...

5 to go a luat naștere din dorința fondatorilor Radu Savopol și Luc...

5 to go a luat naștere din dorința fondatorilor Radu Savopol și Luc...

La finalul lunii martie, 5 to go dublează porția de energie oferită...

5 to go deschide o nouă locație, pentru prima dată în parteneriat ...

5 to go devine importator și distribuitor unic Latte Art Factory în ...

5 to go, cel mai mare lanț de cafenele din Europa de Est și cea ...

Brandul românesc 5 to go intră în top 10 lanțuri de cafenele din E...

5 to go lansează paharul Retro, de 650ml, cu 3 shot-uri de cafea!...

5 to go continuă planurile de dezvoltare și își oferă sprijinul p...

5 to Go a luat naștere din dorința fondatorilor Radu Savopol și Luc...

5 to go și Vola.ro deschid sezonul de iarnă cu călătorii de pove...

5 to go, brandul de cafea 100% românesc, continuă să susțină prod...

5 to go țintește BIG și în 2021! Peste 100 de noi cafenele, extind...

5 to go trece granița! Brandul 100% românesc se extinde în Franța ...

Toate bune la 5ENSI, mai putin inghesuiala5ENSI e unul dintre cele...

Dacă în 2019 a existat o relativă uniformitate în organizarea even...

Pentru ca in ultimii ani produsele organice (bio) au devenit din ce in...

Într-o perioadă în care multe dintre business-uri, în special din ...

Cine sunt o parte dintre chefii care transforma mancar...

Afiseaza
comentarii

SelgrosCasa Ungureasca are cea mai buna mancare traditionala de-a lor din cate am mancat eu pana acum.

Doamna Maria Dragomir

Am parasit centrul Brasovului pentru a merge la Casa Ungureasca, foarte cunoscuta si pe inima localnicilor, cel mai faimos restaurant unguresc din oras. Nu e departe de centrul vechi, insa a trebuit sa ocolim muntele, e chiar in spatele Tampei. Un cartier curat pentru clasa mijlocie bine asezata, cu case si biserici, curti cu flori, copaci si vita de vie.

Casa e mare, renovata si bine intretinuta, cu o bucata de pod suprainaltata pentru a face o mansarda locuibila sau loc de birouri. In spate au o curte mare, cu brazi si vita de vie, in care au amenajat o terasa pe jumatate acoperita, cu pavele de caramida si podea de lemn. Gardul de lemn, de asemenea, multe ghivece. In mijlocul curtii au un mic sopron din fier forjat cu ceaune imense pentru gulas si alte mancaruri sociale.

Saloanele sunt insa si mai intereasnte. Cred ca au refacut casa pentru a fi restaurant si loc de petrecere, fiindca mi-e greu sa cred ca a avut de la inceput camere atat de mari. Au un salon foarte larg si unul ceva mai mic, dar cu care face corp comun, neavand usi sau vreo despartire evidenta. Totul in lemn masiv si caramida, foarte curat si aerisit, fara tavan, se vede direct podul inalt. In mijloc e un semineu mare, frumos, vechi dar functional.

Decoruri traditionale unguresti peste tot, desigur, cu multe ghirlande cu ardei. Fete de masa mari albe cu broderie, chiar si pe terasa. Un tablou impunator cu doi dansatori in costume traditionale unguresti atrage atentia, mai ales ca fata are cozi impletite din par natural, lipite cu clei. Are si o anumita istorie acel tablou, o parte din ea fiind ca parul e al fiicei doamnei Maria Dragomir, stapana Casei Unguresti, cosite taiate cand juna a implinit 18 ani.

O cina ungureasca

Meniul e din bucataria ungureasca traditionala, bineinteles! Am incercat sa gustam din cat mai multe, incepand cu inevitabila supa gulas. Care supa a fost excelenta, mai ales cu painea de casa. E greu sa spui care e antreu si care e fel principal in bucataria ungureasca, asa ca le scriu si eu in ordinea in care imi aduc aminte ca mi-au placut mai mult.

Langosii au fost excelente, de asemenea. Am crezut ca sunt desert, insa au venit cu cascaval, samantana si usturoi! Nici clatitele Hortobagyi nu au fost desert, ci cu carne si smantana. Bune si ele, in egala masura. Papricasul de vitel cu niste taitei grosi (ei le spun galuste nokedli) a fost si el pe masura, de zile mari. La tigaia picanta cred ca ne saturaseram de mult deja, asa ca nu a avut aceeasi trecere ca celelalte mancaruri.

Nu se putea fara Tokaji, dar am baut si bere ungureasca, Csiki Sor si Csiki Barna. Tot galuste si la desert, Somloi cu stafide si nuca, de mare efect! In pagina alaturata veti gasi si cateva detalii despre ce contin si cum sunt facute mancarurile, trimise de doamna Maria Dragomir.

Serviciul a fost foarte bun, doamna Maria Dragomir ne-a fost gazda pana la sfarsit, asa ca ne-am simtit speciali in ziua aceea. Ca bucuresteni de Dorobantilor, preturile ni s-au parut foarte rezonabile, mai ales ca portiile sunt destul de mari.

Nu merg des in astfel de restaurante, in Bucuresti sunt putine. Asadar, pentru moment, cel putin, Casa Ungureasca pot sa spun ca e cel mai bun restaurant unguresc in care am mancat. Si nu doar in Brasov, ci si pe unde am mai fost. Daca sunt altele si mai bune decat atat, tot cu mancare traditionala, bravo lor, deja au o referinta redutabila! (GB – iulie 2020)

Bucataria ungureasca a doamnei Maria Dragomir Groza, maritata cu un roman

Maria Dragomir Groza, patroana Casa Ungureasca, restaurant in Brasov

Terasa Casa Ungureasca din Brasov
Salonul unguresc al Casei Unguresti a doamnei Maria Dragomir Groza
Brasovul dincolo de Tampa
YouTube Video
Data actualizarii: 19/08/2020

Casa Ungureasca  - Str. Vasile Alecsandri, nr. 24

  • Verona Petrescu :

    buna ziua, daca va intereseaza o carte dimensiuni mici cu 101 retete autentice Unguresti de Andor Szigeti ed.de Oficiul Turistic din Ungaria este scris in italiana se poate face traducerea usor pe net.
    Pot trimite foto pe WhatsApp.
    Multumesc

  • Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

    The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

    Close