Restaurante, cafenelele si alte localuri din orasul Brasov si din imprejurimi – rubrica sustinuta de Selgros citeste tot

Ord. dupa

Hotelul Alpin cu restaurantele sale: A Propos, Tosca, Gatsby, Forest L...

Casa Hirscher, printre putinele restaurante din Brasov care cocheteaza...

Casa Ungureasca are cea mai buna mancare traditionala de-a lor din cat...

1 comentarii

Coliba Haiducilor din Poiana Brasov da lectii Putine restaurante fa...

2 comentarii

Corabia Doripesco a fost surpriza verii pentru Restocracy N...

5 comentarii

Personaj de film italian de arta timp de doua ceasuri la Cucinino ...

Dei Frati, balada transilvana cu doi corporatisti cu chef de viata...

Chelnerita, personajul principal la Festival 39 din Brasov, editia...

Go Greek Taverna, unde brasovenii frumos imbracati stau alaturi de...

1 comentarii

Film de arta la Next Door cu Pia Krauss in rolul principal Next...

1 comentarii

Pizza Roma, unde brasovenii frumos imbracati stau alaturi de turis...

Teleferic are un serviciu excelent si cea mai placuta chelnerita d...

Afiseaza
comentarii

SelgrosColiba Haiducilor din Poiana Brasov da lectii

Restaurant traditional in Poiana BrasovPutine restaurante faimoase pe vremea comunistilor au reusit sa supravietuiasca pana in ziua de astazi. Si e normal sa fie astfel, pentru ca marii maestri bucatari de atunci, multi albiti de senectute astazi, au iesit din film incet-incet, si cei care i-au inlocuit s-au indreptat catre alte bucatarii si alte gusturi, odata cu cele ale clientilor.

De aceea, e cu atat mai remarcabil si mai meritoriu pentru un astfel de restaurant sa fie nu doar la fel de bun si in zilele noastre, ci sa ramana si cel mai cunoscut din partea lui de lume. Si, dupa unii care compara cu tot dinadinsul ce nu se poate compara, si cel mai bun, inca. Da, din cum se vad lucrurile de la mine, de aici din Bucuresti, Coliba Haiducilor a ramas in continuare cel mai cunoscut si mai apreciat restaurant din Poiana Brasov.

E drept, Poiana a fost partinitoare cu el si i-a dat cel mai frumos loc. Chiar in padure, ceea ce putine alte restaurante pot scrie pe site-ul lor. E un restaurant mare, tot din lemn si piatra, desigur, cu multe acareturi in spate. Gradina e imensa, un parc in toata regula, cu multe terase si foisoare, si acoperite si neacoperite, cu locuri de plimbare si de stat departe de priviri indiscrete, daca situatia o impune. Salonul cu semineu e mare, cu scaune si mese de lemn de brad, piei de animale pe pereti, stergare si toata recuzita etno-floclorica aferenta. Spectaculoasa e si camara cu borcane cu muraturi, conserve, sticle, fructe uscate si tot ce mai are legatura cu bucataria traditionala romaneasca taraneasca. Din poze puteti deslusi cate ceva, insa va trebui sa va imaginati ceva insutit ca sa va apropiati de realitate.

Prima paranteza

Si o paranteza, pe care o deschid de foarte multe ori atunci cand scriu despre restaurantele etnice si traditionale, fie ele romanesti sau din strainatate, taranesti sau boieresti: ambianta, amenajarea si decorurile sunt puse cam dupa acelasi concept, doar obiectele, natura si numarul lor difera de la un restaurant la altul. Ornamentele sunt bogate, cateodata in cantitati mai mult decat debordante, cum e cazul aici, la Coliba Haiducilor. Sigur, multi citadini inca neajunsi la varsta nostalgiilor, stramba din nas si folosesc adesea neologisme precum kitsch cand fac referire la ele. Mie nu mi se par de prost gust, in general, mai ales cand sunt intr-un restaurant si nu sunt nici reproduceri si nici de proasta calitate. Nu tin sa mai vad lucrurile acestea doar intr-un muzeu, iar un restaurant mi se pare locul potrivit pentru ele, mai ales daca si mancarea e buna. Asa ca le-am dat nota maxima la ambianta, si daca cineva e de alta parere, sa puna alta nota si sa-si faca singur calculele.

In privinta mancarii, trebuie sa fac iarasi o paranteza: exista o intreaga imagologie in jurul mancarii traditionale romanesti; cea taraneasca, indeosebi, insa si cea boiereasca, aproape disparuta astazi. Leguma luata direct din gradina, oul cald de sub gaina cotcodacind vesela in batatura, laptele abia muls de la vacuta din poiata de o tarancuta senzuala, cu un san descoperit din greseala etc. Da, am mancat si eu asa cand eram mic, si mai apuc acum sa mananc o data la cativa ani, cand merg la cineva acasa. Dar doar acolo. Insa nu mai exista restaurante care sa-si creasca singure verdeturile si dobitoacele in curtea din spate, pentru ca nu se mai poate. Gata, asta s-a terminat definitiv pentru restaurante! Insa acum gasesti in marele comert orice, pana la produsele si ingredientele de cea mai buna calitate, pe care putini le mai deosebesc de cele din folclorul pasunist. Daca esti atent la ce cumperi, daca nu te zgarcesti si nu te tiganesti, daca esti cinstit cu musafirul care-ti vine la masa, daca respecti retetele pe care le invoci cu mandrie, atunci mancarea iti iese la fel de buna precum scrii pe site. Paranteza inchisa!

Da, tot ce am mancat la Coliba Haiducilor mi s-a parut cinstit, in sensul celor insirate in paranteza de mai sus. Un restaurant atat de mare, cu atata faima si cu atat de multi clienti nu poate sa-si faca propriul cotet de gaini pe care sa le hraneasca numai cu pufarine si sa le puna zilnic muzica clasica. Teoretic, da, ar putea, dar sa fiti siguri ca nu v-ati putea permite sa platiti o masa acolo, ca localul sa si ramana viabil economic.

Mancarea

Ma pregateam sa notez ce mancam, asa cum fac intotdeauna, insa cand a ajuns primul platou pe masa noastra m-am dat batut, am bagat pixul in buzunar si m-am infipt in mancare. In buna traditie romaneasca, erau de toate acolo, zeci de feluri, de la branzeturi, zacusti si carnuri de toate felurile, si calde si reci, la muraturi neumarate si deserturi. Toate au fost atat de bune pe cat imi imaginam si speram sa fie, ca om realist si trecut prin viata.

Ne-a placut mult de doamna care ne-a servit. E la ei de vreo douazeci de ani, din cate ne-a spus. Vorbareata, zambitoare, dezinvolta, naturala, neobosita. Vom cauta o masa in patratelul ei de restaurant, in special, cand vom merge data viitoare, cu siguranta.

Intr-adevar, Coliba Haiducilor din Poiana Brasov e unul dintre cele mai bune restaurante traditionale romanesti, cu bucatarie taraneasca, in care am mancat eu in Romania. Si nu doar printre cele de volum, de trafic mare, turistice. Sper sa aiba cine sa-l duca mai departe… (GB – iunie 2020)

Bucatarie traditionala romaneasca la Coliba Haiducilor in Poiana Brasov
Saloanele Coliba Haiducilor
Camara Colibei Haiducilor

Camara Colibei Haiducilor

Gradina Coliba Haiducilor din Poiana Brasov
Terasa din cerdac
Padurea din Poiana in care e Coliba Haiducilor
YouTube video
Data actualizarii: 02/09/2020

Coliba Haiducilor  - Drumul Sulinar, Poiana Brasov

  • Roy :

    Hello
    We would like to make a reservastion fot today at 19pm is it possible?
    Thank you
    Roy & Inbal

    • Daniel Catoi :

      Dear Roy,
      Our website is not making reservations for the restaurant listed here. We only present and evaluate these kind of locations. You can make a reservation using the phone number displayed above.
      Thanks for reading our website!

      Daniel