Alte restaurante, cafenele, si alte localuri vizitate, care nu au fost incluse in Lista Restocracy

Ord. dupa

Draft Pub Tankeria Ursus, una dintre marile berării ale Bucureștiulu...

15021 vizite 14 comentarii

Sabatini Pizza & Restaurant se mândresc cu meniul lor kilometric ...

4898 vizite 1 comentarii

High Heels a făcut pasul de la cafenea la bistrou și pizzerieHig...

1939 vizite

Pentru mulți, Bucătăria.localfood intră automat în categoria rest...

5125 vizite

Smokăreală cu Generația ZCând am auzit numele pentru prima dat...

1619 vizite

Acuarela a devenit bistrou cu acteAm fost de câteva ori la Acuare...

14734 vizite

Fico Gelato & More e mai degrabă nici, nici, decât și, și... ...

1263 vizite

Waterloo Taverne, specific belgian doar cu numele din meniu...Cân...

1931 vizite 2 comentarii

Maroon Restaurant Cafe, standardul luxului pentru Bucureștiul de dinc...

885 vizite

Restaurantul acesta, Trattoria Verdi Aviatorilor, e neschimbat de cân...

5783 vizite

Doar vara să mai salveze ceva din faima pe care a avut-o La Cena....

4077 vizite

Ambianță dezgustătoare, îți întorcea stomacul pe dos, toată lum...

10345 vizite

Vechea dilemă și la Trattoria Garibaldi: să se înnoiască, sau să...

1219 vizite 1 comentarii

Clătite fără fițe la Pancakes & moreAm revenit după mai b...

2558 vizite

Nu puteti merge la etaj neinsotiti...Rocca e un mic restaurant pe ...

2386 vizite 1 comentarii

PizzaMania pare că s-a resemnat cu statutul de cantină corporatistă...

3685 vizite 1 comentarii

Pokeful, sau cum legumele sănătoase iau locul brânzeturilor grase ...

1146 vizite

The Saint 139, cocktail-bistrou curajos în clădirea H Victoriei 13 ...

6821 vizite

Cei care lucrează în clădirea Landmark au vorbit și acum de ...

3542 vizite

Osteria Zucca, restaurantul cu chelneri bine informațiȘtiu că n...

3923 vizite

George’s Fisheries, micul local ca din filmele italiene al lui Georg...

2059 vizite 1 comentarii

Stadio Park au ales segmentul popularAu fost mai multe restaurante...

4115 vizite

Ever After by Gram completează ambianța din ce în ce mai neo-boemă...

2689 vizite

Elephante Champagne & Tapas, alt restaurant care aduce Bucureștiu...

7997 vizite

Cannoleria lui Andrea Di Russo s-a mutat cu tot cu atmosferăAm f...

6698 vizite 1 comentarii

Ce nu pare să știe cheful de la Luna Cafe & BistroAm revenit...

5394 vizite

Officina 29, Bistrot Italiano de care era mare nevoie în cosmopolitul...

2969 vizite 2 comentarii

Să nu uitați să salutați primii când intrați la Maison des Crepe...

1763 vizite 1 comentarii

Mon Paris s-a mutat în singura casă nealiniată de pe DaciaAu fo...

2469 vizite 5 comentarii

Le Blanc pentru petrecăreții din Drumul TabereiMi-am propus să ...

3079 vizite 3 comentarii

Cantina Rare House pentru corporatiștii civilizați și dedicați job...

1382 vizite 3 comentarii

Gram Bistro, cantina de care corporatiștii aveau nevoieGram B...

2907 vizite

Galletto a rămas singurul restaurant deschis în pandemie în zona lo...

849 vizite

Bella Santiago e cheia corectă de lecturăSantiago Kitchen nu...

2492 vizite 2 comentarii

Neoane, betoane și un chef distrat la Game OnGame On e unul d...

1801 vizite

Rekolta continuă boema cuminte și precaută a lui Rendez-VousA f...

8269 vizite

Il Calcio by Mr Val Herastrau merge foarte bine si asaAu fost ...

9216 vizite 1 comentarii

As fi preferat sa micsoreze portiile La Ceaunu' Crapat, dar sa fie ate...

5580 vizite 3 comentarii

AltFel la a o noua incercareNu e usor sa faci un local de succes i...

4465 vizite 1 comentarii

Ai Sushi Bar e cel mai reprezentativ pentru boema hipster bucuresteana...

5402 vizite 1 comentarii

Colonial Lounge, o intalnire disgratioasaColonial Lounge e cel...

2639 vizite 2 comentarii

Singura amintire de la Xi Lai e cea mai adorabila chelnerita everA...

2443 vizite

Graffiti Urban Food Cotroceni, cantina cu acvariuM-am uitat si pe ...

3727 vizite 3 comentarii

Naneti e un mic bistrou de pizza, supe si paste, iar de curand au adau...

664 vizite

Beijing Garden, o cantina chinezeasca in Pipera PlazaIar am mers p...

7685 vizite

Le Boutique, Food Concept Store-ul lui omu cu ochi albastriDe ...

2683 vizite

Sushi Time, ceva cu care Hotel Lafayette nu se poate mandri defel... ...

979 vizite

Oare de ce i-or fi spus Passione Ristorante?Passione e un mic rest...

3930 vizite

Casa Myt te duce intr-o calatorie nostalgica inapoi in timpAm ...

2759 vizite 4 comentarii

La Souk au modernizat deocamdata doar preturile. Mancarea mai asteapta...

7875 vizite 4 comentarii
Afiseaza
vizualizari
comentarii

Din marile hotspot-uri ale neo-boemei bucurestene

Deschis Gastrobar e unul dintre locurile fascinante ale Bucurestiului, din mai multe perspective, inclusiv una sociologica, stiintifica, asupra careia voi reveni de mai multe ori. Am fost la Deschis Gastrobar in ultima zi din august, insa abia acum am reusit sa scriu despre ei, in seara de Craciun…

Deschis Gastrobar e unul dintre localurile boeme care au fost deschise in spatiile industriale abandonate ale Bucurestiului, sau goale pentru o vreme, daca nu abandonate definitiv si sortite demolarii sau reconstructiei totale. Sunt multe astfel de spatii reconvertite in oras, si aproape toate au un succes cu neasteptat. Nu e chiar cu totul surprinzator, totusi, pentru cei care studiaza fenomenele sociologice si culturale, deoarece asta s-a intamplat si in alte tari, si e inca un fenomen in plin avant, fara semne de incetinite in viitorul apropiat. Si era de asteptat, deci, sa se intampla la fel si la noi, cu o diferenta de cativa ani. Asa ca cei care stiau deja cum merg lucrurile la altii, au prins oportunitatea din zbor si s-au apucat de treaba…

Acolo, pe Splaiul Unirii, chiar in zona Abatorului, a fost Fabrica de Bumbac. Niste baieti cu viziune si cu instinct sociologic, daca nu chiar si mersi pe la bibliotecile Universitatii, l-au transformat intr-un local boem, luand ultimul etaj si, mai ales, acoperisul, si amenajandu-le dupa cum se vede in poze.

Nu stiu cum e Deschis Gastrobar iarna, daca e deschis si daca reusesc sa incalzeasca hardughia aceea, insa vara, sus, pe acoperis, e una dintre atractiile orasului. Au si cate ceva de mancare, lucruri simple, ca sa nu stai cu stomacul gol, insa lumea merge acolo pentru atmosfera. Fiindca sunt multi, si multimea atrage alta multime, vin in grupuri, de obicei, multi tineri si foarte tineri, desigur, cei mai mari consumatori de neconventional, dupa cum se stie.

Cred ca au si ceva spectacole la Deschis Gastrobar, am vazut un ecran pe care se pot proiecta filme sau alte cele, si cat am stat noi acolo se faceau pregatiri pentru un spectacol, la care publicul urma sa seta pe jos, pe niste paturi.

Voi reveni pe larg asupra localurilor boeme din Bucuresti, tocmai am primit o finantatre pentru a face un studiu sistematic al neo-boemei si post-boemei (fiindca boema, in sensul ei originar, nu mai exista si nici nu va mai renaste vreodata), si pentru a face harta boemei (o numim astfel totusi, desi nu e acelasi lucru) bucurestene, in detaliu. Si Deschis Gastrobar va avea un loc de frunte in studiul nostru, desigur… (GB – august 2017)

Boemetru

Cand vine vorba de boema bucuresteana nu trebuie sa uitam unul dintre locurile cele mai neconformiste, ca amplasament si concept.

Deschis Gastrobar este un local situat in zona Timpuri Noi, pe malul raului Dambovita, intr-o zona mai putin centrala, cel putin in comparatie cu cele mai multe dintre localurile boeme, pe care le veti intalni intr-o masura covarsitoare in zonele din centrul orasului. Asadar, Deschis Gastrobar poate fi considerat boem fie si numai pentru localizarea sa, cu atat mai mult cu cat se afla in fosta fabrica Industria Bumbacului, transformata intr-un hub creativ, acolo unde-si au locul o serie de firme de creatie si productie publicitara si nu numai.

Deschis Gastrobar are doua spatii, unul dintre ele este la etajul unu al cladirii, si cred ca este folosit iarna, pentru ca vara toate lucrurile se desfasoara pe teresa de pe acoperisul fostei intreprinderi Industria Bumbacului, terasa denumita „La firul ierbii”.

Ambianta este boema. Aerul de seara de vara este relaxant, privelistea deosebita, iar cei care vin aici se simt foarte bine. Nu putine sunt cazurile de familii, care vin impreuna cu cei mici, pentru ca locul este si unul child-friendly.

Mobilierul nu este foarte boem, daca ar fi sa il comparam cu alte localuri. La terasa e un mobilier specific oricarei terase, in timp ce in interior este un mobilier un pic mai modern, cu accesorii, intr-un stil industrial, cu instalatii la vedere si pereti nefinisati; combinatii de fier cu lemn si cu alte materiale compozite, intr-un stil industrial modern, asa cum se poarta mai peste tot.

Exista si mese comune (6-7 persoane) la care chiar stau persoane care nu se cunosc, lucru foarte boem din acest punct de vedere. Si in interior exista un mese comune, dar si un open-space in care cred ca iarna au loc unele concerte sau alte evenimente artistice.

Muzica de la Deschis Gastrobar este vintage, cumva boema, si se incadreaza in genurile pop-rock, rock & roll sau jazz. Meniul este de bucatarie urbana, cu suficiente variante (cam 3-4 tipuri) din mai multe categorii de mancaruri (salate, paste, peste, sandwich-uri, supe, antreuri sau main course-uri). O portie de mancare este cam 30 de lei, in timp ce o bautura este aproximativ 10-15 lei.

Staff-ul este tanar (20-30 ani) si mai toti poarta sorturi si haine casual, lejere. Din cauza sorturilor se disting fata de clienti (ceea ce nu e chiar „boem”), dar si pentru faptul ca fac service la mese. Sunt prietenosi, relaxati si se poarta fara eticheta.

In serile de vara, terasa de pe acoperis este atractia principala si este mai mereu plina sau aproape plina. Cand am trecut eu pe acolo erau in jur de 120-130 de oameni la terasa, cu varste intre 20 si 40 de ani, usor mai multe fete (60%). Diferentele de varsta in cadrul membrilor grupurilor era de maxim 5 ani (aspect concludent pentru boema), iar cei prezenti erau in mare parte studenti, corporatisti, creativi, oameni educati (poate chiar intelectuali), cu venituri medii.

Clientela de la Deschis Gastrobar are un outfit lejer, casual-urban, dar si hippie sau chiar trendy (in arare cazuri). Majoritatea celor prezenti vin ca sa discute cu prietenii, sa iasa impreuna intr-un loc special, cu caracter, si uneori chiar discuta si subiecte mai inalte, nu numai chestiuni curente. De aceea, exista si o distinctivitate usor vizibila a boemei de la Deschis Gastrobar, fata de alte clientele boeme din Capitala.

Consumul este mic. In general, oamenii beau cate un pahar si foarte rar vezi pe cineva manacand, aspect care se aliniaza foarte bine cu standardele neo-boemei.

Grupurile de oameni sunt relativ mici (4-5 persoane) si, din acest punct de vedere, nu se incadreaza in spiritul boemei, mai ales ca nici nu prea am vazut ca membrii diferitelor grupuri sa se cunoasca intre ei. Pe alocuri, insa, mai vezi cate un lider de grup, lucru caracteristic neo-boemei.

Clientela predominanta pare a fi a boemei hipster si pre-hispter (adica a hipsterilor mai tineri, sub 25-30 de ani), insa pe langa acesti veti intalni si membri din boema creativa sau preboemi (cea categorie aflata la limita de jos a boemei, catre mainstream).

Cei care vin la Deschis Gastrobar pare ca folosesc bicicletele sau vin pe jos, foarte rar cred ca vin si cu masinile.

Deschis Gastrobar este, asadar, un loc boem al Capitalei, care atrage atat prin concept, dar mai ales datorita terasei de pe acoperis, un loc ce trebuie neaparat vizitat intr-o seara linistita de vara, mai ales daca va veti sincroniza cu un apus de soare bucurestean. (Daniel Catoi – iunie 2018)

https://www.facebook.com/Restocracy/videos/459360534495243/

Data actualizarii: 03/10/2019

Deschis Gastrobar  - Splaiul Unirii, nr. 160 (pe acoperisul Fabricii de Bumbac)

Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close