L’Art de Vivre, High Life: placerile vietii, eleganta, stil, mancare sofisticata si vin bun, rafinament…...

Ord. dupa

Nu am fost niciodată în Oltenia. Așa că, atunci când femeia m...

3 comentarii

Winemaker dinner with Andrea GEREO cina memorabila la restaurantul...

Meniul de degustare Restocracy 2019 al restaurantului Argentine, din p...

Cina memorabila la Conacul Hagianoff de pe Domeniul Manasia cu Ariadna...

Bente Ohlsen, adorabila sotie a ES Dl Karsten Vagn NIELSEN, Ambasador ...

Meniul de degustare Restocracy 2019 al restaurantului Bistro Ateneu, d...

O experienta de 5 stele!Restaurantele Benihana si Avalon, impreuna...

Altă cină cu bucătărie fină pregătită de Chef Orlando Zaharia l...

O cină memorabilă în plină pandemie și în plină iarnă la P...

Am fost la Argentine acum aproape patru ani, la putin timp dupa ce au ...

O cina memorabila pregatita de cheful francez Samuel Le Torriellec...

1 comentarii

O cina memorabila (click) pregatita de doi mari chefs ai Noii Buca...

O cina memorabila pregatita de Chef Avi Steinitz la restaurantul Veran...

O cina speciala pregatita de Chef Catalin Petrescu la Argentine pentru...

Ionuț Gheorghe, tânărul chef de la Noma din Herăstrău, ne-a ...

Canada si vinurile ei, putini de la noi au avut norocul sa ajunga pana...

O alta cina boiereasca memorabila la Locanta Jaristea, regizata si...

1 comentarii

O cină memorabilă cu Carolina, frumoasa basarabeancă studentă, car...

4 comentarii

 Savart e genul de restaurant în care ajungi până la u...

Altă cină de iarnă românească pregătită de Chef Daniel Pălici ...

Invitat la masa la prieteni, cu masa de cina in bucatarie, langa araga...

O cină japoneză la bunii mei prieteni Hiroshi și Mari Ueda......

O cină specială și memorabilă la Le Bistrot Francais, pregătită ...

Intai am mancat, si abia apoi am citit pe Wikipedia cum e cand man...

O cina King Crab pregatita de Catalin Petrescu la Argentine, ca sa ne ...

O cina la LOFT, pregatita pentru jucatorii de golf din Romanian Golf A...

Din câte am putut observa și deduce, Chef Dani Prodan are libertate ...

Știam de Oxana Crețu, de bucătăria și de restaurantul ei din ...

O cina memorabila pregatita pentru Ludmila de catre Chef Catalin P...

O cina traditionala tunisiana inainte de Ramadanul care incepe in cate...

O cina memorabila, cu atat mai mult cu cat a fost in plina pandemie. A...

Meniul de degustare Restocracy 2019 al restaurantului Corto Maltese, d...

ES Dl Arvydas Pocius, Ambasadorul Lituaniei in Romania, despre vinuril...

ES Dl Felipe Guillermo Alvarez De Toledo, Ambasadorul Argentinei in Ro...

ES Dl Jabu Mbalula, Ambasadorul Africii de Sud in Romania, despre vin...

ES Dl Mihai Gribincea, Ambasadorul Republicii Moldova, despre vinurile...

1 comentarii

Un video-interviu cu ES Dl Jose Miguel Menchaca Pinochet, distinsul A...

Un video-interviu cu ES Dna Tamar Samash, charismatica Ambasadoare a ...

Puține lucruri sunt mai franțuzești, mai adânc încrustate în spi...

Zexe Zahana (Icoanei) a inaugurat vineri, 30 martie 2018, o serie de e...

O cina memorabila la restaurantele Grand Hotel Balvanyos Resort din Ca...

6 comentarii

Fork Ana Tower a fost încă de la început un restaurant cu mâncare ...

2 comentarii

Meniul de degustare Restocracy 2019 al restaurantului Isoletta, din pr...

Meniul de degustare Restocracy 2019 al restaurantului L'Atelier de l...

La cina la Familia Ishii. Domnul Kisaburo Ishii, Ambasadorul Japoniei ...

O cina fara masura, memorabila, plina de excese la La Pescaderia by Al...

O masa indiana adevarata si memorabila cu prietenii, pregatita de foar...

1 comentarii

O cina chiliana memorabila, cu cele mai reprezentative mancaruri chili...

Meniul de degustare Restocracy 2019 al restaurantului Le Bistrot Franc...

Iată, se face un an de când mâncam doar acasă, cu rare momente...

Afiseaza
comentarii

Am făcut un sondaj, i-am întrebat pe oameni ce ar face cu banii dacă ar primi o primă consistentă neașteptată, un câștig la loz în plic sau cine știe ce ocazie nesperată. Mai mult de trei sferturi au zis că și-ar lua o vacanță ar pleca într-o călătorie lungă. Apoi am mai făcut un sondaj, i-am întrebat cum se simt ei după ce se întorc dintr-o călătorie într-un loc nou. Cu câteva excepții rătăcite, practic toți (95%, mai precis spus) au spus că se întorc mai cunoscători, mai îmbogățiți spiritual.

Într-adevăr, ce poate fi mai spiritual decât să știi că gara e în partea de est a orașului, și nu în vest, că acolo bate vântul mai tot timpul și că nu e bine să mergi doar în tricou, chiar și în mijlocul verii, că e bine să ai tot timpul un puloveraș în geantă, că nu se știe, că au un magazin de haine nemaipomenit, dar absolut bestial, cum ieși din metrou, pe dreapta, care e chiar mai ieftin decât alea din Băneasa Shopping City, că oamenii au cam aceeași înălțime ca la noi, că veceurile publice sunt foarte, foarte curate, și câte și mai câte…

Și când, la întoarcere, povestești prietenilor toate acestea, îi vezi cum stau cu sufletul la gură să audă ce urmează mai departe, iar tu ai sentimentul înălțător al împlinirii că ai dat mai departe cunoștințele și spiritul astfel acumulate, ce poate fi mai sublim?

Tare îi invidiez pe acești oameni…

Eu nu am avut norocul să fiu ca ei, am rămas toată viața printre cei 5%. Când vreau să aflu în ce parte e gara, cum sunt oamenii, ce magazine au și câte de tare bate vântul, mă uit într-o carte, sau pe Internet, și mă lămuresc. Și nu știu cum se face că, de fiecare dată, îmi scade foarte tare elanul să-mi fac bagajele și să mă duc să văd cu ochii mei dacă ceea ce am citit în carte sau pe Internet e adevărat sau nu, și astfel pierd încă o ocazie de a mă îmbogăți spiritual. Dar și mai rău este că nici prieteni noi nu mai pot să-mi fac cu ușurință. Nu înțeleg de ce, dar când le spun că am citit într-o carte sau am văzut pe Internet în ce parte a orașului e gara și cât de curate sunt veceurile, se uită așa la mine, într-un fel, nu știu cum să-l descriu… ☹

Sondaj Restocracy

Eu nu am avut norocul să vreau cu fierbințeală să călătoresc, să văd locuri noi, orașe noi, oameni noi, să cunosc, să „simt” spiritul locurilor, așa cum știu cei 95 atât de bine să o facă. Eu mă uit într-o carte, și cu aia rămân. Eu, ca mic burghez cu burtă ce am ajuns, mă duc din când în când prin câte un orășel, un sat, la munte sau prin alte părți, doar ca să stau la umbră, sau la soare, după caz, să stau pe o terasă și să mă uit la pădurea din zare, doar ca să nu mă mai duc la birou.

Însă mai e ceva, mult, mult mai mundan și mai grav decât asta! Oriunde aș merge în călătorie, doar ca să mă plimb și nu cu treabă, mă asigur că găsesc mâncare bună sau foarte bună. Oricât de înălțătoare ar fi cele văzute, auzite, pipăite, mirosite și simțite acolo, m-ar apuca o depresie teribilă să nu și mănânc bine. În micul și îngustul meu univers, eu nu pot nicicum să disociez turismul de mâncare ! Oricât am încercat, nu reușesc, și pace!

Așadar, am abandonat definitiv turismul de cunoaștere și de înălțare,

și mă limitez acum doar la cel cu mâncare bună. Și cu ceva dealuri sau munte, dacă se poate, un râuleț sau un ochi de apă, iarbă, copaci, câteva păsări, două, trei vaci pe stradă. Dar mai ales – date fiind circumstanțele – cu locuri mari de joacă pentru copii.

Am făcut o listă cu astfel de locuri de la noi. Nu prea mă văd căutând în altă țară dealuri, munți, copaci, păsări și vaci pe stradă. Nu știu de ce, dar mie mi se par cam le fel. Poate vacile să fie mai mari și cu nuanțe puțin diferite în altă parte, dar parcă doar pentru atât nu aș bate drumul până acolo cu copiii după mine.

Am făcut o astfel de listă și acum câțiva ani, și chiar am fost în câteva locuri. Despre Balvanyos, de pildă, am scris atât de entuziasmat cum nu am scris decât despre puține restaurante din București. Însă s-au schimbat multe în ultimii ani în România, și mai ales și în afara Bucureștiului. Știu de la oameni pe care îi cunosc bine, și care mă cunosc și ei bine, și mofturile mele când vine vorba despre mâncare, că sunt deja destul de multe locuri din acestea. Dacă aș face câte un astfel de turism în fiecare săptămână, s-ar putea să nici nu ajung la toate – mai ales că mereu apar unele noi.

Aproape toate cele despre care știu eu sunt în Transilvania. În sud știu despre Manasia (dar nu au cazare, încă), despre Singureni Manor, desigur, cu al său excelent restaurant Hambar, despre unele foarte specifice în Deltă, și cam atât. Când voi afla și despre altele voi scrie, pentru că mi-am propus să fac un serial cu ele, pentru cei 5 mici burghezi ca mine, care se uită mai mult în farfurie decât la spirit când merg în călătorie.

Zilele trecute am mers la Sibiu cu treabă.

În oraș am fost de câteva ori, dar despre Rășinari, Păltiniș, despre Mărginimea Sibiului citeam sau auzeam încă de pe când eram student, însă nu am ajuns vreodată până acum. Așa că m-am bucurat de ocazie și mi-am sunat prietenii din zonă ca să-mi recomande unde să stau câteva zile cu familia cu copii mici după mine.

Cei bucuroși să-mi facă un serviciu și-au reîmprospătat informațiile de pe Internet și mi-au trimis liste cu tot felul de muzee, case memoriale, oale pictate, stâne butaforice, trasee montane și tot ce mai găseau ei pe prima pagină din Google. Cred că tare i-am dezamăgit când i-am rugat să mi le spună doar pe cele care au bucătari buni. Că despre muzeele etnografice și casele memoriale pot afla incomparabil mai multe citind într-o carte sau pe monitor, și cu poze mărite și din toate unghiurile, inclusiv din drone, decât zgribulit în frig încercând să mă lămuresc in situ ce a vrut să spună autorul. Cât despre traseele prin natură, singurele prevăzute erau cele de la mașină până la ușă și statul pe terasă pe un șezlong, ca să mă uit în zare.

Unii s-au dus din nou la Google ca să vadă ce spune despre bucătarii buni din Mărginime. Alții nu mi-au mai răspuns deloc. A fost mult mai greu cu documentarea de data aceasta, că ieșeau mult mai puține rezultate. Au mai dat ei niște telefoane, și până la urmă, din lista mult mai scurtă decât ar trebui să fie în locurile acelea, am pus degetul pe cea care ne propunea la cină ceva mai multe decât lapte, brânză și ouă de țară.

Ne-am dus la The River Chalet, așadar, la Sibiel.

Munții Cibinului se văd bine din balansoar, poți vedea și un pârâu alături, dacă muți privirea în jos, vaci pe drum cât cuprinde, oi, măgari, dimineața te trezesc găinile de prin curțile oamenilor. Am ajuns cu GPSul. Ne-am învârtit de câteva ori în jurul stegulețului de finish de pe ecran până să ne prindem că era chiar acolo, de fapt, doar că nu scria absolut nimic pe casă, niciun panou, niciun semn, nimica. Iar dincolo de porțile nu știu de ce atât de înalte nu se vedea mare lucru.

Nu vezi cât de mare e casa decât atunci când ajungi înăuntru. Sau dacă ridici drona ori te sui pe muntișorul din spate, ca să ai o vedere de ansamblu. Sunt mai mult de zece odăi, unele amenajate tradițional. Noi le-am ales pe cele moderne. Oricum, mare diferență nu ar fi fost, pentru că, atunci când nu se duc la saună sau în butoiul cu apă sărată din curte, lumea se adună în marele living de la parter, cu șemineu, canapele și fotolii confortabile, bibliotecă, bar și ce mai e nevoie ca să te simți norocos în viață.

Mâncarea, acum. Am avut și eu, ca fiecare dintre noi, desigur, bunici și mătuși care găteau bestial. Și chiar îmi place să mănânc bestial o dată, de două ori, sau chiar o zi întreagă, de dimineața până seara târziu, dar parcă vreo câteva zile la rând mi s-ar părea prea mult. Așa că mi-a atras repede atenția când mi-au spus că există un chef tânăr la The River Chalet, și cu atât mai mult unul umblat prin lume, care a gătit și celor din alte țări înainte să se întoarcă de unde a plecat. Și supoziția mea că nu le-a făcut acelora numai sarmale și ciorbă de burtă voi arăta că s-a adeverit.

Am început ziua cu caș, ouă, zacuști de nu știu câte feluri,

The River Chalet Sibiel (Marginimea Sibiului) - Restocracy

slănină, pâine din cuptor, tochitură, cârnați, mămăligă și tot ce le mai dai bucureștenilor de centru când ajung la țară. Bestiale, într-adevăr, și nu aveam vreun dubiu că așa va fi, intuind destul de bine specificul locului, după ce am aflat că e chaletul unui milionar sibian, și că l-a luat ca să stea mai mult el și prietenii lui acolo. Am mâncat atât de mult în prima zi, încât țineam tot timpul telefonul la îndemână, în caz că ar fi trebuit să mă mut pe neașteptate de la Sibiel la Sibiu, într-un salon de spital.

Cred că a fost puțin surprins, însă a răsuflat ușurat tânărul chef când l-am rugat să ne facă și altceva de mâncare în zilele următoare. Mi s-a părut că văd bucurie și entuziasm pe fața lui când i-am sugerat să se gândească și la ceva mâncare de oraș. Chiar dacă ar fi nevoit să ia un pește de la Selgros, în caz că nu ar fi reușit să prindă vreun păstrăv cu undița în pârâul de alături. Ne-a făcut și mâncare franțuzească, și asiatică, și italienească. Supe de multe feluri și numeroase deserturi. La micul dejun am avut și-și, însă acolo am mâncat doar produsele lor locale, tradiționale, la celelalte nu am mai ajuns.

În ceea ce privește mâncarea, contextul s-a potrivit bine cu preferințele mele. Eu am fost tot timpul adeptul conceptului european clasic de bucătărie fină, în care gustul vine preponderent din calitatea produselor și ingredientelor, și abia apoi de complexitatea rețetelor. Iar rolul condimentelor este marginal, pe al treilea loc. Adică invers decât la bucătăriile asiatice, de pildă. Or, cu un singur ou de găină adevărată, o lingură de lapte sau brânza luate direct de la vaca pe care o vezi în spatele casei, simți diferența de gust într-un aluat, o supă sau o cremă. Că am avut și un bucătar talentat, bun cunoscător al tehnicilor din bucătărie (se vedea cu ușurință asta), și mai ales entuziast, a fost încă și mai bine, desigur.

Și a doua seară am mâncat mult mai mult decât trebuia. Abia în a treia m-am abținut și am mâncat ca un intelectual. Dar cu ce chin să mă abțin, Doamne, ce tortură… Cu atât mai mult cu cât chiar în acea seară a făcut talentatul lor chef cea mai bună mâncare și cele mai bune (și mai multe!) deserturi. Sau poate că mi s-au părut mie cele mai bune dintre toate, știind trebuie să mănânc doar câte puțin din fiecare.

Și cafeaua, să nu uit!

Noi avem în București cafenele excelente, printre cele mai bune și frumoase din Europa, și chiar dincolo de ea. Și la Cluj sunt, și la Timișoara, și probabil că și în alte câteva orașe. Acum am descoperit că și Sibiul are cel puțin una la fel de bună ca acelea din București. Am fost acolo, chiar am și scris un mic text despre ei. Surpriza a fost să îmi spună că și cei de la The River Chalet doar de acolo își cumpără cafeaua.

The River Chalet Sibiel (Marginimea Sibiului) - Restocracy

Tot luându-mă cu mâncarea, și apoi cu copiii în living, am uitat să mai stau pe șezlong și să admir munții Cibinului. Dar iată o poză cu ei. Cât despre Muzeul de icoane pe sticlă, de vizavi, acolo chiar aș fi vrut să merg, ca să cumpăr câteva, să le dau cadou. Mi se par cele mai frumoase cadouri de dat cuiva – mai ales unor străini. Dar nu am ajuns. O să mă uit la ele pe Internet, iar de cumpărat, dacă nu le găsesc online, o să le iau în aprilie, când sigur mă voi reîntoarce în acele locuri. Iar pentru colegii de 5%, iată linkul: https://www.sibiel.net/Home_RO.html

Nici cu ATV-ul nu m-am dus pe munte, spre surprinderea gazdelor, foarte mândri de mașinăria lor cu mai multe locuri, pe care au dat o grămadă de bani. Cred că are și o denumire aparte, ca să nu fie confundată cu proletarele motociclete de munte cu trei roți, pe care le știe toată lumea.

Poate că m-aș fi dus să plimb copiii și femeia cu magnifica mașinărie,

The River Chalet Sibiel (Marginimea Sibiului) - Restocracy

dacă nu ar fi descoperit o distracție neașteptată, care i-a ținut pe cei mici ca lipiți cu scoci de livingul acela. Milionarul stăpân al casei și foarte frumoasa lui femeie erau și ei acolo. Vin adesea, le place mai mult decât în casa lor din Sibiu, desigur. Și au doi copii, aproape de aceleași vârste cu alor noștri!

Aceștia, plus deviceurile și jucăriile aferente, toate diferite de cele pe care le avem acasă, la București, au fost o atracție irezistibilă pentru copii, așa că timp de trei zile chaletul s-a transformat într-o mare grădiniță, cu două mame tinere și frumoase foc pe post de educatoare, două bone atente să nu bage copiii mâna în șemineu și să nu-și dea cu jucăriile în cap, și cu doi capi de familie care tot încercau să discute diverse kestii de business, la un pahar de vin bun, dar nu reușeau defel…

Da, ca reprezentant al celor 5%, subdiviziunea cu copii mici,

The River Chalet Sibiel (Marginimea Sibiului) - Restocracy

să ai tot timpul alături un chef tânăr și talentat, cum e cel de la The River Chalet din Sibiel, care să îți gătească și ce vrei tu, nu doar ce vrea el, sau doar vreo șapte, opt feluri de mâncare, pentru că atâta știe, devine adesea principalul criteriu de selecție în deciziile turistice. Munți, dealuri și păduri frumoase avem o grămadă în țară, agroturismul s-a dezvoltat fantastic în ultimii ani, cabane, vile, chaleturi, hoteluri din ce în ce mai multe, mai moderne, mai confortabile și mai frumoase. Dar mâncarea bună  nu a ținut deloc pasul, a rămas mult în urmă. A trebuit să vină nu știu ce nemți și alți străini, sau unii mai aventurieri din București să se aciuiască în astfel de locuri, și să-ți pună și nesarmale și nemămăligă cu brânză și smântână pe masă, ca să vezi ce e aceea bucătărie farm to table, cu adevărat fină și creativă. Din fericire, li s-a dus repede vestea, și acum mulți se străduie să-i imite. Vor reuși să recupereze terenul pierdut, cu siguranță, pentru că banii pe care au văzut că se pot câștiga din agroturism gastronomic sunt cel mai puternic energizant și multiplicator de imaginație și de inteligență… (George Butunoiu – ianuarie 2022)

Sibiel
The River Chalet
Livingul, sălile de mese și de evenimente
Camerele de oaspeți
Mame frumoase cu copii frumoși

The River Chalet Sibiel (Marginimea Sibiului) - Restocracy

Data actualizarii: 24/01/2023

  • Ionut Tomescu :

    Din proprie experienta, as indica mai multe faze:
    a. primele iesiri, ca si turist, fie in tara fie in „afara” mai ales, au fost foarte culturale, ca in primul rand mergeam prin fel si fel de muzee da’ mai ales, ca erau primele iesiri din tara, pe la 23-24 de ani, acum mai mult de 10 ani…dar partea culinara insemna doar un rucsac si niste sandwich-uri, oricum eram low-budget;
    b. cariera de corporatist m-a dus prin multe business trip-uri unde am inceput sa am si experiente culinare mult peste nivelul de sandwich, mai ales serile de protocol, nu mai alergam toata ziua prin orase straine, doar din meeting in meeting, dar restaurentele unde poposeam seara si oamenii cu care stateam la masa faceau toti banii sa zic asa; nu mai erau asa culturale da’ compensa compania colegilor de peste mari si tari;
    c. dupa prima experienta de ceva staying in afara, vreo 6 luni prin Franta prin 2016, cand weekendurile erau strict de plimbat si de degustat, cand eram singur singurel pe taram strain si stateam si la un hotel cu un restaurant cu mai mult de 100 ani istorie la parter (erau anii cu atentate si probleme de siguranta astfel ca sederile mele acolo au fost organizate numai la hotel)…aveam masa mea deja in acel restaurant si am savurat cam tot ce putea savura un project manager ce sta 6 luni practic intr-o tara cu o istorie gastronomica impresionanta; a fost si cultural si gastronomic si turistic 🙂

    Ei bine, dupa Franta 2016, cu sotia am mers ulterior mai mereu in Italia sau Franta, eu stiu franceza cat de cat, italiana aproximativ dar ma descurc, ea italiana foarte bine, da’ avem experiente turistice foarte bune in acele tari. Da’ nici nu mai alergam toata ziua (nu am fost niciodatam fan poze la kg de prin concedii, cred ca adun cateva mii de poze din toate concediile facute de catre mine de cand merg prin concedii de vreo 20 de ani sa estimez). Cat despre faptul ca avem deja doi copii intre timp, inca nu am iesit cu ei din tara dar am fost numai la locatii bune bune pt ce ne trebuia noua, si lor, atat pe litoral cat si in alte zone. Mancarea de calitate e mereu parte din plan, locurile de joaca da, sa avem de-a face cu oameni faini sigur (noi am si avut cativa ani o casuta data in regim hotelier cu listare in zona de mid-premium si am cunoscut o gramada de oameni care chiar sunt de cunoscut, cu un 9.8 pe booking la un moment dat).

    Pe scurt, oamenii locurilor, mancarea de calitate, setup-ului locatiei fix pe nevoile familiei si povestile lungi ziua si poate mai scurte seara asigura cam tot ce e nevoie pt un turist 🙂

    • Gândul :

      Se schimbă prioritățile. Înainte de copil nu mergeam cu soțul la mare. O singură dată am fost cu el la mare când eram doar noi doi, ne aflam într-o vacanță în Grecia cu scopul să urcăm pe muntele Olimp. Anul trecut am zis de dragul copilului sa mergem și la mare, nu doar la munte, dar se pare că băiatul seamănă cu noi. Nu a vrut sa atingă apa nici macar cu degetul de la picior. În schimb când am fost la Băile Olănești era în al noulea cer. Cele mai frumoase vacanțe cu copilul au fost la Casa cu tei din Sărata Monteoru, Cetățuia și la Băile Olănești. I-a mai plăcut la Dino Park în Râșnov. Se poate spune că acela a fost primul său traseu montan. Atunci am stat la Club Vila Bran.

  • Gândul :

    Drăguță introducere. Așa era și soțul meu până când l-am stricat eu. Îi place să meargă o dată pe an cu prietenii pe munte și să doarmă la stână. De când avem copil evităm drumurile lungi și obositoare. Din cartierul unde locuim suntem printre puținii care nu și-au scos copilul de 2 ani din țară, însă noi spre deosebire de ceilalți l-am dus frecvent la străbunica lui care trăiește în vârful unui deal și are în spatele casei un vâlcel și o pădure deasă.

  • Dă-i un răspuns lui Gândul Anulează răspunsul

    Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

    The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

    Close