Restaurantele Restocracy cu bucatarie libaneza, persana si alte arabesti din Orientul Mijlociu si Nordul Africii

Ord. dupa

Four Seasons de la Piata Dorobantilor, mereu intre primele cateva cele...

9309 vizite

Sharkia - Cred ca e cel mai bun restaurant oriental din Bucuresti A...

7977 vizite

Zaitoone, restaurant libanez cu clientela mondena Am revenit la Zai...

6558 vizite 7 comentarii

Piccolo Mondo a ramas Piccolo Mondo! Etalonul imobilismului absolut......

9760 vizite 1 comentarii

Chez Toni e unul dintre cele mai bune restaurante libaneze din Bucures...

298 vizite

Mandaloun, luxul si excesele orientale Saptamana trecuta s-a de...

12462 vizite 6 comentarii

Saidoun - Luxul oriental asa cum il puteti vedea in putine alte locuri...

2509 vizite

Damascus Palace e autentic: mancare, ambianta si companie ca la ei in ...

4377 vizite 1 comentarii
Afiseaza
vizualizari
comentarii

Chez Toni e unul dintre cele mai bune restaurante libaneze din Bucuresti

Antoine Beaini, bucatar libanez

Toni vine de la Antoine, numele unui libanez simpatic, Antoine Beaini. Iar Chez Toni inseamna La Toni, desigur. Domnul libanez Toni a fost bucatar la unul dintre primele restaurante din lumea lor care au castigat faima in Bucuresti. Apoi si-a deschis restaurantul lui in Parcul Studentesc, la complexul Pescariu Sports & Spa, unde si gatea si se ocupa de toate. Un restaurant bun, la care am fost de multe ori si despre care am scris de bine de fiecare data.

Nu stiu daca din cauza pandemiei sau din alte pricini, dar libanezul domn bucatar Antoine Beaini a inchis restaurantul de la Pescariu si s-a mutat in Calea Floreasca, in locul unui mic restaurant care nu a avut viata lunga, Ora Experience. Toni a redecorat micul salon cu bucataria in capat, l-a vopsit in culori mai deschise, meridionale, si a amenajat si terasa. Mi-a placut ca are fete de masa albe, groase, impecabile, de calitate, servete cu monograma.

Toni nu va inventa vreun fel nou de mancare, dupa cum niciun libanez si niciun arab nu cred ca o vor face prea curand. Aceleasi mancaruri de sute de ani, peste tot in lume pe unde deschid ei restaurante. Si ca retete, si ca gust, si ca prezentare. Asa ca diferenta ajunge sa fie facuta, cel mai adesea, de calitatea produselor si ingredientelor, nu de altceva.

Or, la aprovizionare sta foarte bine Antoine Beaini, stie ce sa aleaga si de unde sa aduca ce e mai bun. Tot ce am mancat la Chez Toni a fost gustos. Humusul si tabouleh, in special, dar si o limba cu mult sos, pe care nu o au multe restaurante libaneze. Ceva mai putin ne-a placut kafta, si asta nu pentru ca nu ar sti Toni sa o faca, ci pentru ca s-a adaptat si el gusturilor romanesti si europene, unde se pune mai putin seu de oaie si carne grasa, de ies mai uscate din aceasta cauza.

Preturile sunt mai maricele decat la multe alte restaurante libaneze si arabesti, insa pe Toni il costa mai mult decat pe alti libanezi sa tina curatenia si albul impecabil pe mese, asa ca e de inteles.

Serviciul a fost amestecat, cu un chelner indolent, care-si tinea tot timpul mainile incrucisate cat a stat de vorba cu noi, si cu o chelnerita subtire foarte placuta si naturala, facuta pentru un asemenea rol.

Cu venirea lui Chez Toni aici, s-a intarit reputatia zonei de nord a Bucurestiului de gazda pentru cele mai bune restaurante din oras, din toate categoriile. Sper sa le mearga bine, fiindca sunt unul dintre cele mai bune restaurante libaneze de la noi. (GB – noiembrie 2020)

Bucataria libaneza a lui Antoine Beaini (Toni)
Salonul si terasa Chez Toni
Data actualizarii: 19/11/2020

Chez Toni  - Calea Floreasca, nr. 70-72