Pranzuri si cine rare, de care ne vom aduce aminte multa vreme…

Ord. dupa

O cină japoneză la bunii mei prieteni Hiroshi și Mari Ueda......

Știam de Oxana Crețu, de bucătăria și de restaurantul ei din ...

Puține lucruri sunt mai franțuzești, mai adânc încrustate în spi...

O cină memorabilă la Gramont, aristocraticul restaurant al Palatului...

 Savart e genul de restaurant în care ajungi până la u...

Cei de la Singureni Manor Equestrian Retreat, despre care am tot scris...

Fork Ana Tower a fost încă de la început un restaurant cu mâncare ...

O cină specială și memorabilă la Le Bistrot Francais, pregătită ...

Altă cină cu bucătărie fină pregătită de Chef Orlando Zaharia l...

Altă cină de iarnă românească pregătită de Chef Daniel Pălici ...

Surpriza lui Chef Orlando ZahariaCând vorbim despre steakhous...

O nouă cină la Noma din Herăstrău, pentru a degusta meniul de înc...

Până acum te gândeai să mergi la țară la Gurbănești, în Câmp...

Cum a ajuns bucătăria peruană contemporană în doar zece ani u...

O cină coreeană memorabilă la ES Yong-ho Kim, ambasadorul Coree...

Ionuț Gheorghe, tânărul chef de la Noma din Herăstrău, ne-a ...

O altă cină memorabilă la KANE, la degustarea meniului de toamnă n...

O cină memorabilă cu Carolina, frumoasa basarabeancă studentă, car...

Am avut multe cine memorabile la București, și la restaurantele din ...

Din câte am putut observa și deduce, Chef Dani Prodan are libertate ...

Nu am fost niciodată în Oltenia. Așa că, atunci când femeia m...

Iată, se face un an de când mâncam doar acasă, cu rare momente...

O cină memorabilă în plină pandemie și în plină iarnă la P...

O noua cină fine dining memorabila la Kane, de degustare a noului men...

O adevarata cina marocana, cu produse si ingrediente aduse direct de l...

O cina inedita si neasteptata pregatita de Chef Florin Andrei Vanau si...

O cina memorabila pregatita de Chef Daniel Palici la MAIZE, ca sa ne t...

O cina King Crab pregatita de Catalin Petrescu la Argentine, ca sa ne ...

O cina memorabila, cu atat mai mult cu cat a fost in plina pandemie. A...

Intai am mancat, si abia apoi am citit pe Wikipedia cum e cand man...

O cina memorabila cu prietenii la Fior di Latte, plina de toate ex...

O cina spaniola memorabila pregatita de Angelica Ilie la restaurantul ...

O cina de lucru la Isoletta, cu niste prieteni foarte exigenti cand vi...

O cina memorabila pregatita de Florin Cojocariu, filosoful slow food-u...

O cina fara masura, memorabila, plina de excese la La Pescaderia by Al...

O cina japoneza memorabila pregatita de Kana Hashimoto si Chef Raz...

O cina portugheza memorabila cu peste si fructe de mare la Dancing Lob...

O alta cina memorabila la ZenSushi, pregatita de Iulian Constantin...

Domnul Alexandru Consulea construieste ...

Cina memorabila la Conacul Hagianoff de pe Domeniul Manasia cu Ariadna...

O cina memorabila la restaurantele Grand Hotel Balvanyos Resort din Ca...

Iulian Constantin, cel mai sfios si discret mare chef din Bucuresti ...

O cina speciala pregatita de Chef Catalin Petrescu la Argentine pentru...

O cina memorabila (click) pregatita de doi mari chefs ai Noii Buca...

Meniul de degustare Restocracy 2019 al restaurantului Zen Sushi, din p...

Meniul de degustare Restocracy 2019 al restaurantului Isoletta, din pr...

Meniul de degustare Restocracy 2019 al restaurantului Argentine, din p...

Meniul de degustare Restocracy 2019 al restaurantului Mesogios, din pr...

O alta cina indoneziana memorabila, la bunul meu prieten si cu alti bu...

Meniul de degustare Restocracy 2019 al restaurantului Bistro Ateneu, d...

Afiseaza

Fork Ana Tower a fost încă de la început un restaurant cu mâncare bună și foarte bună, însă nu de felul celora pe care eu să le fi putut încadra cu ușurință într-unul dintre conceptele bine definite. La primele meniuri au încercat să scoată puțin în față ideea de bucătărie transilvăneană, și pe cea local-ungurească, în particular, însă fără mare rezonanță la publicul avizat bucureștean, căruia cele două concepte nu îi spun mare lucru, totuși.

Sigur, meniul nu-l poate decide singur patronul în marile restaurante, așa că presupun că a fost un compromis între ce doreau/ știau/ puteau să facă bucătarii de până acum și ce doreau Lorand și Zsuzsanna Szarvadi pentru restaurantul lor.

Acum l-au adus chef pe Alexandru Antal, un tânăr bucătar foarte talentat, pe care l-am cunoscut prima dată în echipa lui Alex Petricean, la Maize. Și am recunoscut imediat în farfurie Noua Bucătărie Românească Fină, acum deja o bucătărie bine închegată la câțiva ani de la apariție, și cu mare succes la clientela sofisticată a Bucureștiului.

E o bucătărie dificilă. Ca toate bucătăriile fine, de altfel, care îi pune la grea încercare pe cei care – deloc puțini – își încearcă puterile cu ea. Și nu e de mirare că puțini reușesc, totuși, restaurantele cu adevărat sofisticate cu această Nouă Bucătărie Românească Fină putând încă a fi numărate doar pe degetele de la o singură mână.

Trebuie să cunoști foarte bine tehnicile din bucătărie, înainte de toate. Deloc simple acestea. Apoi să cunoști foarte bine produsele și ingredientele – mai ales pe cele rar găsite în bucătăriile obișnuite. Să cunoști furnizori buni și constanți, să ai multă, foarte multă imaginație. Și, mai ales, să ai un patron care să-și permită luxul de a te lăsa să experimentezi pe banii lui. Să nu-și închipuie nimeni că mâncărurile acestea minunate pe care le găsim astăzi în aceste restaurante cu bucătărie fină au apărut din prima, fără săptămâni și luni de încercări eșuate și mâncare bună aruncată, pe motiv de neperfecțiune… 😊

Chef Alexandru Antal, un maestru al gustului

Intenționat sau nu, Chef Alexandru Antal nu a ținut să ne impresioneze cu platingul, dar ne-a arătat că e un excelent specialist al gustului. Poate că știa dinainte că pentru mine aspectul farfuriei rămâne mult în urma gustului, atunci când evaluez o mâncare și un restaurant.

Iată cina lui Alexandru, alături de vinurile lui Lorand:

  • Icre de ştiucă, fasole neagră, ridiche murată, pudră de mărar
  • Salată cu anşoa şi piept de raţă afumat, baby lettuce, emulsie de ou cu anşoa, brânză de Horezu, chipsuri de pâine
  • Foie gras şi ciuperci de pădure, drojdie coaptă, gălbenuş de ou
  • Carpaccio de ton, ulei din roșii uscate, dovleac murat uşor picant, tatsoi
  • Cremă de topinambur copt şi trufe transilvănene
  • Macrou la grătar, cartof copt în sare aromatizată cu mușețel, sos pe bază de ou
  • Îngheţată de caise, mouse de ciocolată albă cu vanilie, biscuiți cu cardamon

Vinurile:

  • Revelatio 2021 | Davino | Dealu Mare | RO
  • Feteasca Alba 2021 | Strunga | Iasi | RO
  • Le Cailleret | Domaine de Montille 2018 | Puligny Montrachet 1er Cru | FR
  • Lady Black Legend 2019 | FERDI | Dealu Mare | RO
  • Szamorodni 2016 | Szepsy | Tokaji | HU

Toate mâncărurile au fost bune și foarte bune, cu gusturi pregnante, bine conturate, pe care le ții minte și pe care le vrei din nou când mai ajungi la ei. Și vinurile foarte bune. Ungurescul Szepsy Szamorodni Tokaji, mai ales, a fost pus direct pe lista scurtă de preferințe.

Da, cu acest meniu sau cu altul, Fork Ana Tower a intrat pe ușa din față în clubul restrâns și exclusivist al restaurantelor bucureștene cu Noua Bucătărie Fină Românească, și va rămâne acolo cel puțin cât Alexandru Antal le va fi chef. (George Butunoiu – noiembrie 2022)

Cina fină de la Fork Ana 

Femeile noastre

Chef Alexandru Antal

Bucureștiul de la fereastra Fork

Fork Ana Tower cu Chef Alexandru Antal

Data actualizarii: 22/11/2022

  • Gigel :

    Si ce e romanesc la ton/foie gras/cardammon?E un trend asta cu bucataria noua romaneasca cu materie prima importata.

    • George Butunoiu :

      Știi ce e aceea „Noua Bucătărie Românească Fină”? Ai mâncat vreodată într-un astfel de restaurant?

  • Dă-i un răspuns lui George Butunoiu Anulează răspunsul

    Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

    The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

    Close