Alte restaurante, cafenele, terase si alte localuri vizitate de catre evaluatorii nostri, care nu au fost incluse in...

Ord. dupa

The Library este un restaurant situat in inchinta magazinului MobExper...

16 vizite

Mahalaua Caramidarilor: pentru ce cred chelnerii ca sunt angajati M...

143 vizite

Sky Bistro este un local situat pe strada Vaselor, nr. 60 in cartierul...

28 vizite

La Maison des Crepes in Aviatorilor media tupeului e cea optima... ...

261 vizite

Randevu Bistro: parca prea cuminte pentru zilele in care traim... D...

896 vizite

Cucinetta, bistroul cu cea mai eleganta chelnerita din Bucuresti Cu...

1179 vizite

Am plecat si nemancat si plin de grasime! Luna octombrie a ince...

838 vizite

Oh, vitrinele din Amsterdam... Au imbogatit meniul la Nuba din Bell...

1657 vizite

60 de lei ravioli, 40 melcisorii... Am revenit la Grano pentru ...

2115 vizite

Ambianta englezeasca adevarata Mi-a placut de casa celor cu The Tem...

320 vizite

Modelul rusesc: pranzul patronului e sfant, inainte de toate! A...

1344 vizite

Fabrica de pizza si de mancare. Lumea multumita. Cuptorul cu Lemne ...

329 vizite

La masa cu bugetarii Sunt sigur ca marele restaurant Select e d...

971 vizite

Cred ca se terminasera pastele foarte bune cand am ajuns noi Pasta ...

264 vizite

Clatite fara fite Am fost la Pancakes & more la putin timp de l...

355 vizite

Grand Cafe cu quesadilla si hamburgeri! Sa nu va lasati pacaliti de nu...

610 vizite

Cantina pentru cei care nu stiu ce e aceea mancare Pana acum citeam...

357 vizite

Un restaurant trist si depasit de vremuri Restaurantele La Mama au ...

414 vizite

Exista cate un restaurant pentru fiecare in Bucuresti Shorley vine ...

1085 vizite

Boema hipster bucuresteana Stiu Ai Sushi Bar inca de cand s-a desch...

1127 vizite

Pizza si snack bar cu ceva supe, sandviciuri si alte maruntisuri. Au m...

570 vizite

O cutie cu dero costa mai putin decat o halba de bere Berestroika,...

484 vizite

Fabrica de mancare a Baltii Albe Oamenii acestia de la Max Grup Com...

311 vizite

Capriccio: cu animalutul de companie la afumatoare Capriccio e un r...

347 vizite

Neingrijit si trist Daryus e un restaurant persan, pe langa care am...

180 vizite

O noua ghicitoare pusa de cei de la EMTE EMTE vine de la “eat, me...

882 vizite

Spectacol trist cu chelneri batrani Nu aveam de gand sa merg sa man...

2405 vizite

Sushi-ul proletar Am revenit la Sushi Terra dupa mai bine de un an....

939 vizite

Daca vreti sa va simtiti civilizat Dumbrava Rosie e una dintre cele...

408 vizite

Probabil singurul loc frumos si linistit din balciul care a ajuns acum...

1226 vizite

Am aflat ca El Grande Comandante manca hamburgeri si paste italienesti...

200 vizite

De pe lista cu lucrurile bune din Militari M-am cam enervat ca m-am...

1304 vizite

Cred ca au vrut sa scrie “mancare cinstita”, dar au incurcat terme...

416 vizite

Nu va duceti daca sunteti sclifosit! The Great Trafalgar Pub e un r...

752 vizite

Secvente dintr-un film de arta Nu-mi aduc aminte ce era in locul ac...

290 vizite

Frudisiac a fost ocupat de niste razboinici intergalactici! Ma ...

689 vizite

Ca la tara, insa nu ca in reclame Am fost in staul Ghionea, comuna ...

1209 vizite

O calatorie inapoi in timp Cand am facut Restocracy, acum un an si ...

1384 vizite

Copiii de pe strada Sfintilor si noul lor Bucuresti Livrăm zilnic ...

2410 vizite

Studentii mananca si paste proaste Se zice ca D20 Urban Bistro (pe ...

246 vizite

Sper ca nu se cred restaurant de fine dining... Am revenit la Lugo ...

373 vizite

Pentru cei carora le plac bucatariile simple... Vibes 19 e un resta...

795 vizite

Plaja cu pisici La Plage Club & Buddha Bar e un complex de tip ...

655 vizite

Un chef care isi asuma toata responsabilitatea Ma asteptam sa vad p...

958 vizite

Mai mananci printre copaci, insa chiar in padure mai rar... La Muma...

1186 vizite

Pastrama cu mamaliga si mujdei servita cu manusi albe Am facut o tu...

489 vizite

Un frumos loc de reculegere Hotelul Arc de Triomphe de pe strada Cl...

175 vizite

Mananci, platesti, uiti Pe poarta scrie si Chinese Garden si Restau...

175 vizite

Bucurestiul frumos si civilizat Point Art Hub, sau Point Cultural H...

496 vizite

O bucatarie pentru oaspetii hotelului Cei de la Hotelul Scala, micu...

156 vizite

Ce am retinut, inainte de toate, a fost ca e scump Cei cu Pukka, di...

224 vizite

Un restaurant fara ambitii, care se lasa in grija curentului Multe ...

220 vizite

Un concept original si interesant Am trecut pe Barbu Vacarescu, pri...

60 vizite

Alt Bucuresti Duman e un restaurant turcesc cu bucatarie orientala,...

1271 vizite

Chiar ca in Japonia Oamenii acestia (Gabriel Faflei si Kana Hashimo...

918 vizite

Nu le-a dat prin minte ca as bea si o bere, pe langa micii si carnatii...

1092 vizite

Exact ce trebuie, in locul potrivit si la momentul potrivit Joy e o...

547 vizite

Lamentabil, ca aproape tot ccea ce e de la stat Restaurantul Cercul...

1046 vizite

Niste copaci mari si batrani s-ar putea sa nu mai fie de ajuns astazi ...

655 vizite

Fabrica de boeme bucurestene lucreaza la capacitate maxima... Re:Mo...

725 vizite

Alta mare casa a Bucurestiului condamnata la mediocritate Foarte fr...

106 vizite

Un restaurant in urma vremurilor La Senna e un restaurant vechi al ...

243 vizite

E loc si pentru restaurante banale pe piata, desigur... Trattoria J...

287 vizite

Un restaurant urat si fara urma de jena Mi s-a intors stomacul pe d...

1375 vizite

Te simti bine primit si bine hranit la Dami, chiar daca nu esti coreea...

1068 vizite

In umbra palida a sucesului pe care l-au avut odata Museum e un res...

230 vizite

Un restaurant care nu ar trebui sa existe acum si acolo Il Corso e ...

541 vizite

Cred ca si acum o mie de ani tot asta mancau turcii Aud periodic, d...

759 vizite

Local boem cu design comunist Lokal este un gastropub situat pe st...

228 vizite

De ce sa te duci sa mananci La Costas? Restaurantul acesta de pe Ca...

575 vizite

Ce merge in Baba Novac si la Piata Muncii s-ar putea sa nu mearga si i...

1232 vizite

Mare greseala au facut... Managerii de la hotelul Mercure, din cent...

835 vizite

Un bistrou de business center bun Arco, sau Arco Giro di Gusto, pe ...

480 vizite

Pub englezesc cu bucatarie romaneasca Terminus e fratele geaman al ...

207 vizite

La ceunu' crapat... si fata de masa cu gauri si cu pete La Ceaunu' ...

948 vizite

O priveliste si miros ce trebuie sa fie placute domnului Dumitru Braga...

1351 vizite

A bohemian eatery, une mangerie boeme, cum s-ar spune... Am crezut ...

741 vizite

Alt restaurant - fosila Nu-mi aduc aminte de restaurantul Casa Gorj...

513 vizite

O cafenea-gelaterie boema in centrul Bucurestiului Puro & Bio ...

329 vizite

O taverna sincera, ca acelea adevarate Amada a fost surpriza placut...

1177 vizite

Beraria boema de pe Calea Victoriei Fabrica de Bere Buna sa...

537 vizite

Un local iconic al Bucurestiului Green Hours este unul dintre prime...

201 vizite

Cotroceniul ar merita mai mult Stiu restaurantul acesta, Jazz Book,...

601 vizite

A plecat sufletul din Calderon si a venit gustul Am mancat de cel ...

291 vizite

Si lipsa totala a originalitatii iti poate tine restaurantul plin J...

522 vizite

Un restaurant romanesc asezat Casa Jienilor din strada Fainari e so...

301 vizite

Unul dintre rarele restaurante cu autoservire Dines de pe 1 Mai e u...

48 vizite

Un exercitiu de masochism De obicei scriu mai pe la sfarsit despre ...

465 vizite

Bistrou cu autoservire Refill e un bistrou fast-food cu autoservire...

143 vizite

Gradinile ascunse ale Bucurestiului Suento by Gram se cheama asa pe...

1524 vizite

Pivnita cu mancare buna si cu chelnerita adorabila Frank Dessert Ba...

793 vizite

Cred ca atmosfera asta e si prin China Am fost de cateva ori in tre...

525 vizite

Daca souvlaki e cea mai buna mancare a lor, cred ca au o problema... ...

288 vizite

Audi negru vechi, mandria restaurantului... Cred ca sunt trei resta...

834 vizite

Gradina mare, mancare mica... The Vine Bistro s-ar traduce in roman...

419 vizite

Una dintre marile curti din spate ale Bucurestiului Blueberry Garde...

1249 vizite

Oare de ce nu ma iau niciodata chelnerii in serios? Atelierul de Ta...

275 vizite

Un nume care te poate duce usor de nas Primul restaurant La Mama cr...

200 vizite

Cum i-am stricat eu tihna lui Antonio Passarelli Palatul Stirbey de...

1697 vizite

Boema austera scandinava in Matasari BITE e un restaurant constru...

516 vizite
Afiseaza
vizualizari

Boema bucuresteana, sau ce a fost mai intai, chelnerul sau clientul?

Dupa ce am fost la J’ai Bistrot mi-a venit ideea sa fac doua sectiuni noi pe Restocracy, si le-am si facut: Locurile boeme, si Marile terase – ale Bucurestiului, pentru moment, insa si ale altor orase, cand va ajunge Restocracy si acolo.

J’ai Bistrot e o terasa, in primul rand, o gradina sau, mai degraba, o curte, presupun ca e cunoscut mai degraba pentru asta. Au si o sala la J’ai Bistrot (poate chiar si mai multe), insa era inchisa cand am fost eu acolo, nu am reusit sa vad mare lucru pe geam.

J’ai Bistrot au deschis de doi sau trei ani pe Calea Grivitei, vizavi de Universitatea de Arte, de Biserica Sfintii Voievozi si de Baia Grivita, probabil singura baie comunala ramasa in Bucuresti si poate chiar in tara – daca o fi inca deschisa si aceasta; oricum, pe o placuta scrie mare „baie comunala”, ca sa te duci sa te speli cand nu ai cum, sau nu ai chef sa o faci acasa.

Sunt numai case vechi pe Calea Grivitei, e Bucurestiul vechi, pestrit, care a pastrat destul de mult din mahalaua urbana (aproape pleonastic, fiindca mahalaua de la sat inseamna cu totul altceva), cu tiganusi care se joaca in strada, printre masini, cu oameni care stau pe trotuar, pe taburete, cu mici comerturi, cu Muzeul National al Literaturii Romane proaspat mutat in zona, dupa ce au fost nevoiti sa restituie marea casa din Piata Romana.

Unii l-ar numi Bucurestiul boem, cu poezie, chiar daca adesea sordida, reprezentativ intr-o sectiune transversala.

Intrarea in zona crepusculara

Intrarea in zona crepusculara

Acolo, in boema de Calea Grivitei, au gasit niste oameni o casa cu o curte imensa in spate, si i-ai spus J’ai Bistrot. Casa parca sta sa cada, daca adancile crapaturi din ziduri nu sunt si ele de decor. Au o sala la parter, se intra direct din strada, fara hol, si se pare ca mai au si la etaj ceva.

Insa adevaratul J’ai Bistrot pare sa fie curtea din spate. E imensa, nu cre dca ar banui cineva ca poate sa existe un asemenea loc in centrul Bucurestiului, printre casele atat de inghesuite de pe Calea Grivitei. Nu se vede nimic din strada, si daca nu stii ca e acolo, nu te aventurezi prin gangul foarte lung si ingust ce porneste direct din strada. Mai ales daca esti singur… Se intra prin porta portocalie, cea din poza.

Nu ajungi direct in curte, trebuie sa mai faci doua coturi, si asta dupa ce ajungi intr-o zona crepusculara, niste depozite prin care trebuie sa treci, dupa ce ti se obisnuiesc ochii cu intunericul. Abia dupa ce treci de al doilea gang (cel din poza de alaturi) si nu ai cazut in beciul de pe margine, ti se deschide in fata gradina, exact ca in filme.

Iesirea din zona crepusculara

Iesirea din zona crepusculara

E o curte mare, cu pamant pe jos, pietris si nisip in spate, cu multi copaci. Mesele sunt rare si imprastiate, asa ca unii care vor sa mediteze o pot face linistiti daca se duc in colturile mai indepartate. Am facut mai multe poze tocmai ca sa nu mai fiu nevoit sa scriu prea mult, e mai eficient asa.

Mancarea nu pare ceva prea serios la J’ai Bistrot, cred ca e mai mult ca sa nu bei bere sau alte lucruri pe stomacul gol. Eu am luat un singur fel, si nu prea am motive sa cred ca restul ar fi prea diferite. Am tras cu coada ochiului si in farfuriile celorlalti si la fel ca snitelul meu erau. Dupa atatia ani de mers si scris despre restaurante, am invatat sa ghicesc gustul mancarii doar din cum arata si, nu in ultimul rand, din ce vad in meniu si in jur.

Era multa lume pe terasa la J’ai Bistrot, si aratau exact asa cum te-ai astepta sa fie cand intri intr-un astfel de loc. Tineri, cei mai multi, probabil ca studenti de la facultatile din zona, biciclisti, dar si familii cu copii, unii chiar in cosulet, cum sunt cei care m-au invitat sa-i fac poza lu ala micu… 🙂 Nu stateau toti perpendicular pe suprafata si atingand solul, ci asa cum sta boema de obieci, turceste, mai intr-o rana, intinsi sau cu capul pe masa.

Exista o teorie, demonstrata si usor verificabila, care spune ca asa cum e chelnerul, asa si clientul. Doar ca nu se stie care a fost primul, chelnerul care atrage clientul, fiindca e „de-al lui”, sau pe dos, chelnerii sunt atrasi de locurile cu clienti care le seamana.

Fiindca chelnerii de la J’ai Bistrot sunt si ei din acelasi film. Daca nu i-ai vedea alergand de colo-colo cu diverse farfurii in mana, nu ai sti care e clientul si care chelnerul. Cativa dintre ei s-au lasat pozati, desi erau cam banuitoti, nestiind pentru ce…

J’ai Bistrot e unul dintre locurile frumoase ale Bucurestiului, si i-am trecut in ambele sectiuni de pe site pe care le-am facut tocmai pentru ca de acolo mi-a venit ideea: localurile boeme si marile terase ale Bucurestiului. E un loc linistit, un fel de Vama Veche la momentul siestei. Cred ca muti dintre cei care ajung la J’ai Bistrot sunt oameni civilizati, care pot sa stea intr-un grup la o masa si fara sa faca harmalaie si fara sa faca poante tot timpul, in gura mare. Am tras cu urechea, cat am putut (distantele dintre mese sunt mari, dupa cum am spus), dar nu am auzit mare lucru.

Am pus J’ai Bistrot in lista cu marile terase ale Bucurestiului, asadar. Chiar daca unii nu vor fi de acord cu asta. Si daca intr-o zi vreun interlop va intra pe site-ul meu (ceea ce e extrem de improbabil sa se intample, totusi), si isi va alege o terasa misto la care sa mearga cu baietii fara sa citeasca cu atentie ce am scris despre fiecare in parte, cred ca va fi foarte indignat si va spune ca ce panarama de site mai e si asta… 🙁 (GB – aprilie 2017)

Child-friendly

Chiar daca nu se poate lauda cu statutul oficial de a fi un loc child-friendly in sensul arhicunoscut al termenului, totusi, J’ai Bistrot este un spatiu in care sunt bine-veniti si copiii. Gradina este pe jumatate plina cu mese, iar in rest este un spatiu in care copiii se pot juca in voie, in timp ce parintii ii pot supraveghea relaxati de la mese. Nu veti intalni jucarii sau alte obiecte de mobilier specifice spatiilor de joaca, nici supraveghetor sau altceva, si nici meniuri dedicate celor mici, insa J’ai Bistrot ofera posibilitatea celor care vin cu copiii sa ii poata lasa liberi sa se zbenguiasca cum vor, printre pomi sau in nisip, cat timp acestia isi petrec timpul aici. Gradina, fiind amplasata in spate, este ideala pentru cei mici, fiind feriti de pericole (masini, caini fara stapan etc.), si nefiind nevoiti sa limiteze nici sonorul, evident in masura in care nu deranjeaza pe cei din jurul lor. (Daniel Catoi – septembrie 2017)

Boemetru

J’ai Bistrot este un local situat pe Calea Grivitei, intr-o zona destul de centrala a orasului, tradus in limbaj boem, inseamna o asezare mai putin caracteristica boemei, care tinde sa se refugieze spre marginea orasului, nu spre centru, tinde sa fie in zone mai putin circulate si sa evite zonele aglomerate si foarte comerciale. Este aproape vizavi de Baia Grivita si de Biserica Sfintii Voievozi si la vreo 2oo de metri de Universitatea de Arte. Terasa de la J’ai Bistrot are cam 100 de locuri. Cred ca exista si un spatiu la interior, disponibil iarna, insa era inchis vara, din ce mi s-a spus.

Ambianta este destul de agitata. Este o gradina in partea din spate a locatiei, la care se ajunge dupa ce strabati un culoar lung si treci printr-un spatiu pentru depozitare (un fel de magazie de vara). Este o terasa aglomerata, de trafic. Eu am fost luni seara si era plin. Abia am gasit o masa de doua persoane.

Mobilierul de la terasa este simplu, din lemn, chiar banal, nu mi s-a parut nimic boem in acest sens. Designul de la terasa este destul de simplu, un fel de gradina de vara cu beculete care se aprind seara, spatiu cu nisip unde se joaca cei mici, dar si ceva vegetatie.Iarasi, nu mi s-a parut a fi ceva elaborat si nici prea boem. Poate doar terasa in sine.

Nu exista mese de mari dimensiuni unde sa stea persoane care nu se cunosc, ci sunt mese de 4-6 persoane. Muzica de la J’ai Bistrot este moderna, cu beat urban, un disco-jazz modern, dar se aude foarte putin in aglomeratia constanta de la terasa. Probabil ca cei care stateau si mai departe nu sesizau nicio muzica.

Meniul de la J’ai Bistrot este destul de diversificat (salate, paste, antreuri, main course-uri) si este de tip bucatarie urbana. O portie de mancare este 25-30 de lei, suficient pentru o terasa.

Chelnerii sunt tineri (25-30 de ani) si nu poarta uniforme, ci numai borsete, dar fac un service clasic la mese. Sunt destul de usor de observat pentru ca nu prea ii incurci cu clientii, fiind mereu ocupati, alearga printre mese, traficul fiind mare la J’ai BistrotCei din staff sunt neutri, nu au fost nici foarte prietenosi, insa nu s-au purtat nici cu vreo eticheta anume.

Publicul de la J’ai Bistrot are intre 25 si 45 de ani, atat femei cat si barbati (50-50%), iar diferentele de varsta intre membrii grupurilor erau de 5-7 ani, caracteristic grupurilor boeme! In general, la J’ai Bistrot vin oameni din clasa medie, corporatisti si nu numai, oameni cu venituri medii spre mici. Sunt imbracati lejer, casual, destul de conformist, nimic iesit din comun.

Pare ca cei care vin aici vor sa iasa in oras impreuna cu prietenii la o bere sau la o terasa de vara, un loc lejer. Nu pare ca au venit aici pentru a dezbate subiecte profunde, mai ales ca aglomeratia nici nu le-ar da voie.

Consumul este relativ mare, lucru mai putin boem! Se mananca destul de mult, iar cei care doar beau, consuma mai multe bauturi, iarasi un element specific comercial, mai putin boem!

In general, la J’ai Bistrot sunt grupuri de 5-6 persoane (minim 2, maxim 8) si nu exista relatii intre grupuri, dar in anumite cazuri vezi cate un lider de grup, care doreste sa conduca mai mult discutiile ori sa anime atmosfera din grup.

Categoria dominanta de boema este cea a preboemilor (categorie la limita dintre boema si public clasic), dar pe alocuir mai vin si ceva (pre)hipsteri, dar si public larg.

Cei care ajung aici se deplaseaza cu bicicletele (pe care le veti si observa la intrare) ori pe jos. Probabil ca in rare cazuri vin si cu masinile.

Per ansamblu, la J’ai Bistrot vin oamenii pentru a iesi cu grupul de prieteni, pentru a bea o bere sau a socializa, dar in niciun caz nu vorbim despre dezbateri de idei ori subiecte profunde. (Daniel Catoi – iunie 2018)

Data actualizarii: 04/09/2018

J’ai Bistrot

  • Violeta :

    Initial cand am citit ca intrarea se face pe poarta portocalie am zis asa puntin in sinea mea despre barbati si culori….:) dar apoi am vazut mai bine, e chiar portocalie si nu m-as fi gandit vreodata sa intru pe acea poarta. Acum am sa intru cu prima ocazie!

  • Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.