Alte restaurante, cafenele, terase si alte localuri vizitate de catre evaluatorii nostri, care nu au fost incluse in...

Ord. dupa

Construit la începutul secolului XX, Suter Palace este astăzi un Bou...

98 vizite

E placut si linistit la Exile, restaurantul lui Romica, personajul de ...

956 vizite

Lovin’ Winebar & Bistro, un lucru bine facut Am auzit pe foar...

1324 vizite

Noodle Bar by Tuk Tuk, street food mai scump ca la restaurantele adeva...

1545 vizite

Sara din Agora Floreasca, unele dintre cele mai bune paste si pizza d...

750 vizite

Restaurantul Bocca se afla in cartierul Primaverii din Bucuresti, in l...

139 vizite

YASOU, sau cum arata o taverna a zilelor noastre YASOU e primul res...

2039 vizite

6 vizite

Ublo Caffe, un bistrou in care ar fi bine sa stiti dinainte cine va se...

1963 vizite

Nicoresti, restaurantul romanesc lasat din tata-n fiu Nicoresti e u...

745 vizite

Mamizza, noul star pe aglomerata deja piata bucuresteana pizza & p...

5987 vizite

Trattoria Adagio-Romana, pentru studenti si trecatori pe care nu-i mai...

210 vizite

Trattoria Il Calcio Floreasca: vii fiindca ti-e foame! A trecut de ...

740 vizite

Casa Pescareasca Nelu Anca, romaneasca pana la ultima firimitura Ca...

706 vizite

eVarza Pub, perfect pentru cei care cauta mancarea ieftina, socializar...

1353 vizite

Sindbad: preturi mari pentru mancare submediocra, pentru turistii bezm...

687 vizite

14th Lane, restaurant gigant cu autoservire in Regie Restaurantul 1...

274 vizite

Te duci la Maccheroni pentru ceva anume, sau nu te duci la ei din acel...

742 vizite

Taupe Bistro Caffe, un loc din care nu iti ramane mai nimic in minte ...

1465 vizite

Restaurantul Hotelului Capitol, scenariul unui film de epoca Cei ca...

304 vizite

Sultan: mancare turceasca buna, ieftina si servita rapid Sultan e u...

835 vizite

PizzaMania: pe cat de mult atunci, pe atat de putin acum... Pe cat ...

3 vizite

Pizza Leggera, locul in care un italian suparat mi-a aratat cate mai a...

961 vizite

Il Capo: s-a deschis, dar de fapt s-a redeschis... Il Capo e un res...

585 vizite

Casa M60, boema cuminte, dupa reteta clasica Casa M60 e un nou rest...

1136 vizite

Avido: fetele inimoase si micul lor bistrou din Piata Floreasca ...

1506 vizite

Daca imi va scrie chelnerul de la Trattoria Verdi, ii fac cadou un man...

2127 vizite

Le Grenier a Pain: bistrou frantuzesc cu specific romanesc Le Greni...

492 vizite

Marele Zid: destul de bun, mult si ieftin Marele Zid e unul dintre ...

343 vizite

Gustosi Momenti: nu a vrut sau nu s-a gandit? Aceasta-i intrebarea... ...

1719 vizite

The Library este un restaurant situat in inchinta magazinului MobExper...

133 vizite

Mahalaua Caramidarilor: pentru ce cred chelnerii ca sunt angajati M...

479 vizite

Sky Bistro: mancare rezonabila pe bani putini Restaurantul acesta d...

380 vizite

La Maison des Crepes in Aviatorilor media tupeului e cea optima... ...

518 vizite

Randevu Bistro: parca prea cuminte pentru zilele in care traim... D...

1280 vizite

Cucinetta, bistroul cu cea mai eleganta chelnerita din Bucuresti Cu...

1593 vizite

Bispen, sau arta de a readuce la viata nostalgiile trecutului Cine ...

750 vizite

Am plecat si nemancat si plin de grasime! Luna octombrie a ince...

1061 vizite

Gallo Nero (Dorobantilor) ar trebui sa fie in alta parte a orasului......

1918 vizite

Oh, vitrinele din Amsterdam... Au imbogatit meniul la Nuba din Bell...

1992 vizite

60 de lei ravioli, 40 melcisorii... Am revenit la Grano pentru ...

2617 vizite

Ambianta englezeasca adevarata Mi-a placut de casa celor cu The Tem...

493 vizite

Modelul rusesc: pranzul patronului e sfant, inainte de toate! A...

2227 vizite

Fabrica de pizza si de mancare. Lumea multumita. Cuptorul cu Lemne ...

444 vizite

La masa cu bugetarii la Select Sunt sigur ca marele restaurant ...

1378 vizite

Cred ca se terminasera pastele foarte bune cand am ajuns noi Pasta ...

476 vizite

Clatite fara fite Am fost la Pancakes & more la putin timp de l...

524 vizite

Grand Cafe cu quesadilla si hamburgeri! Sa nu va lasati pacaliti de nu...

1015 vizite

Cantina pentru cei care nu stiu ce e aceea mancare Pana acum citeam...

533 vizite

Un restaurant trist si depasit de vremuri Restaurantele La Mama au ...

533 vizite

Exista cate un restaurant pentru fiecare in Bucuresti Shorley vine ...

1495 vizite

Boema hipster bucuresteana Stiu Ai Sushi Bar inca de cand s-a desch...

1251 vizite

Pizza si snack bar cu ceva supe, sandviciuri si alte maruntisuri. Au m...

990 vizite

O cutie cu dero costa mai putin decat o halba de bere Berestroika,...

614 vizite

Fabrica de mancare a Baltii Albe Oamenii acestia de la Max Grup Com...

497 vizite

Neingrijit si trist Daryus e un restaurant persan, pe langa care am...

293 vizite

Capriccio: cu animalutul de companie la afumatoare Capriccio e un r...

463 vizite

O noua ghicitoare pusa de cei de la EMTE EMTE vine de la “eat, me...

1226 vizite

Spectacol trist cu chelneri batrani Nu aveam de gand sa merg sa man...

2661 vizite

Sushi-ul proletar Am revenit la Sushi Terra dupa mai bine de un an....

1065 vizite

Daca vreti sa va simtiti civilizat Dumbrava Rosie e una dintre cele...

509 vizite

Probabil singurul loc frumos si linistit din balciul care a ajuns acum...

1652 vizite

Am aflat ca El Grande Comandante manca hamburgeri si paste italienesti...

464 vizite

De pe lista cu lucrurile bune din Militari M-am cam enervat ca m-am...

2878 vizite

Cred ca au vrut sa scrie “mancare cinstita”, dar au incurcat terme...

534 vizite

Nu va duceti daca sunteti sclifosit! The Great Trafalgar Pub e un r...

947 vizite

Secvente dintr-un film de arta Nu-mi aduc aminte ce era in locul ac...

388 vizite

Frudisiac a fost ocupat de niste razboinici intergalactici! Ma ...

1181 vizite

Cand cel mai bun client din lume nu stie nimic despre tine... Seva ...

1644 vizite

Ca la tara, insa nu ca in reclame Am fost in staul Ghionea, comuna ...

1671 vizite

O calatorie inapoi in timp Cand am facut Restocracy, acum un an si ...

1667 vizite

Copiii de pe strada Sfintilor si noul lor Bucuresti Livrăm zilnic ...

3804 vizite

Studentii mananca si paste proaste Se zice ca D20 Urban Bistro (pe ...

329 vizite

Sper ca nu se cred restaurant de fine dining... Am revenit la Lugo ...

480 vizite

Pentru cei carora le plac bucatariile simple... Vibes 19 e un resta...

1328 vizite

Plaja cu pisici La Plage Club & Buddha Bar e un complex de tip ...

731 vizite

Un chef care isi asuma toata responsabilitatea Ma asteptam sa vad p...

1013 vizite

Mai mananci printre copaci, insa chiar in padure mai rar... La Muma...

1315 vizite

Pastrama cu mamaliga si mujdei servita cu manusi albe Am facut o tu...

600 vizite

Un frumos loc de reculegere Hotelul Arc de Triomphe de pe strada Cl...

208 vizite

Mananci, platesti, uiti Pe poarta scrie si Chinese Garden si Restau...

215 vizite

Bucurestiul frumos si civilizat Point Art Hub, sau Point Cultural H...

734 vizite

O bucatarie pentru oaspetii hotelului Cei de la Hotelul Scala, micu...

203 vizite

Ce am retinut, inainte de toate, a fost ca e scump Cei cu Pukka, di...

289 vizite

Un restaurant fara ambitii, care se lasa in grija curentului Multe ...

270 vizite

Un concept original si interesant Am trecut pe Barbu Vacarescu, pri...

96 vizite

Alt Bucuresti Duman e un restaurant turcesc cu bucatarie orientala,...

1505 vizite

Chiar ca in Japonia Oamenii acestia (Gabriel Faflei si Kana Hashimo...

979 vizite

Nu le-a dat prin minte ca as bea si o bere, pe langa micii si carnatii...

1225 vizite

Exact ce trebuie, in locul potrivit si la momentul potrivit Joy e o...

922 vizite

Lamentabil, ca aproape tot ccea ce e de la stat Restaurantul Cercul...

2328 vizite

Niste copaci mari si batrani s-ar putea sa nu mai fie de ajuns astazi ...

860 vizite

Fabrica de boeme bucurestene lucreaza la capacitate maxima... Re:Mo...

1047 vizite

Alta mare casa a Bucurestiului condamnata la mediocritate Foarte fr...

156 vizite

Un restaurant in urma vremurilor La Senna e un restaurant vechi al ...

320 vizite

E loc si pentru restaurante banale pe piata, desigur... Trattoria J...

348 vizite

Un restaurant urat si fara urma de jena Mi s-a intors stomacul pe d...

1462 vizite

Te simti bine primit si bine hranit la Dami, chiar daca nu esti coreea...

1289 vizite

In umbra palida a sucesului pe care l-au avut odata Museum e un res...

334 vizite
Afiseaza
vizualizari

Boema bucuresteana, sau ce a fost mai intai, chelnerul sau clientul?

Dupa ce am fost la J’ai Bistrot mi-a venit ideea sa fac doua sectiuni noi pe Restocracy, si le-am si facut: Locurile boeme, si Marile terase – ale Bucurestiului, pentru moment, insa si ale altor orase, cand va ajunge Restocracy si acolo.

J’ai Bistrot e o terasa, in primul rand, o gradina sau, mai degraba, o curte, presupun ca e cunoscut mai degraba pentru asta. Au si o sala la J’ai Bistrot (poate chiar si mai multe), insa era inchisa cand am fost eu acolo, nu am reusit sa vad mare lucru pe geam.

J’ai Bistrot au deschis de doi sau trei ani pe Calea Grivitei, vizavi de Universitatea de Arte, de Biserica Sfintii Voievozi si de Baia Grivita, probabil singura baie comunala ramasa in Bucuresti si poate chiar in tara – daca o fi inca deschisa si aceasta; oricum, pe o placuta scrie mare „baie comunala”, ca sa te duci sa te speli cand nu ai cum, sau nu ai chef sa o faci acasa.

Sunt numai case vechi pe Calea Grivitei, e Bucurestiul vechi, pestrit, care a pastrat destul de mult din mahalaua urbana (aproape pleonastic, fiindca mahalaua de la sat inseamna cu totul altceva), cu tiganusi care se joaca in strada, printre masini, cu oameni care stau pe trotuar, pe taburete, cu mici comerturi, cu Muzeul National al Literaturii Romane proaspat mutat in zona, dupa ce au fost nevoiti sa restituie marea casa din Piata Romana.

Unii l-ar numi Bucurestiul boem, cu poezie, chiar daca adesea sordida, reprezentativ intr-o sectiune transversala.

Intrarea in zona crepusculara

Intrarea in zona crepusculara

Acolo, in boema de Calea Grivitei, au gasit niste oameni o casa cu o curte imensa in spate, si i-ai spus J’ai Bistrot. Casa parca sta sa cada, daca adancile crapaturi din ziduri nu sunt si ele de decor. Au o sala la parter, se intra direct din strada, fara hol, si se pare ca mai au si la etaj ceva.

Insa adevaratul J’ai Bistrot pare sa fie curtea din spate. E imensa, nu cre dca ar banui cineva ca poate sa existe un asemenea loc in centrul Bucurestiului, printre casele atat de inghesuite de pe Calea Grivitei. Nu se vede nimic din strada, si daca nu stii ca e acolo, nu te aventurezi prin gangul foarte lung si ingust ce porneste direct din strada. Mai ales daca esti singur… Se intra prin porta portocalie, cea din poza.

Nu ajungi direct in curte, trebuie sa mai faci doua coturi, si asta dupa ce ajungi intr-o zona crepusculara, niste depozite prin care trebuie sa treci, dupa ce ti se obisnuiesc ochii cu intunericul. Abia dupa ce treci de al doilea gang (cel din poza de alaturi) si nu ai cazut in beciul de pe margine, ti se deschide in fata gradina, exact ca in filme.

Iesirea din zona crepusculara

Iesirea din zona crepusculara

E o curte mare, cu pamant pe jos, pietris si nisip in spate, cu multi copaci. Mesele sunt rare si imprastiate, asa ca unii care vor sa mediteze o pot face linistiti daca se duc in colturile mai indepartate. Am facut mai multe poze tocmai ca sa nu mai fiu nevoit sa scriu prea mult, e mai eficient asa.

Mancarea nu pare ceva prea serios la J’ai Bistrot, cred ca e mai mult ca sa nu bei bere sau alte lucruri pe stomacul gol. Eu am luat un singur fel, si nu prea am motive sa cred ca restul ar fi prea diferite. Am tras cu coada ochiului si in farfuriile celorlalti si la fel ca snitelul meu erau. Dupa atatia ani de mers si scris despre restaurante, am invatat sa ghicesc gustul mancarii doar din cum arata si, nu in ultimul rand, din ce vad in meniu si in jur.

Era multa lume pe terasa la J’ai Bistrot, si aratau exact asa cum te-ai astepta sa fie cand intri intr-un astfel de loc. Tineri, cei mai multi, probabil ca studenti de la facultatile din zona, biciclisti, dar si familii cu copii, unii chiar in cosulet, cum sunt cei care m-au invitat sa-i fac poza lu ala micu… 🙂 Nu stateau toti perpendicular pe suprafata si atingand solul, ci asa cum sta boema de obieci, turceste, mai intr-o rana, intinsi sau cu capul pe masa.

Exista o teorie, demonstrata si usor verificabila, care spune ca asa cum e chelnerul, asa si clientul. Doar ca nu se stie care a fost primul, chelnerul care atrage clientul, fiindca e „de-al lui”, sau pe dos, chelnerii sunt atrasi de locurile cu clienti care le seamana.

Fiindca chelnerii de la J’ai Bistrot sunt si ei din acelasi film. Daca nu i-ai vedea alergand de colo-colo cu diverse farfurii in mana, nu ai sti care e clientul si care chelnerul. Cativa dintre ei s-au lasat pozati, desi erau cam banuitoti, nestiind pentru ce…

J’ai Bistrot e unul dintre locurile frumoase ale Bucurestiului, si i-am trecut in ambele sectiuni de pe site pe care le-am facut tocmai pentru ca de acolo mi-a venit ideea: localurile boeme si marile terase ale Bucurestiului. E un loc linistit, un fel de Vama Veche la momentul siestei. Cred ca muti dintre cei care ajung la J’ai Bistrot sunt oameni civilizati, care pot sa stea intr-un grup la o masa si fara sa faca harmalaie si fara sa faca poante tot timpul, in gura mare. Am tras cu urechea, cat am putut (distantele dintre mese sunt mari, dupa cum am spus), dar nu am auzit mare lucru.

Am pus J’ai Bistrot in lista cu marile terase ale Bucurestiului, asadar. Chiar daca unii nu vor fi de acord cu asta. Si daca intr-o zi vreun interlop va intra pe site-ul meu (ceea ce e extrem de improbabil sa se intample, totusi), si isi va alege o terasa misto la care sa mearga cu baietii fara sa citeasca cu atentie ce am scris despre fiecare in parte, cred ca va fi foarte indignat si va spune ca ce panarama de site mai e si asta… 🙁 (GB – aprilie 2017)

Child-friendly

Chiar daca nu se poate lauda cu statutul oficial de a fi un loc child-friendly in sensul arhicunoscut al termenului, totusi, J’ai Bistrot este un spatiu in care sunt bine-veniti si copiii. Gradina este pe jumatate plina cu mese, iar in rest este un spatiu in care copiii se pot juca in voie, in timp ce parintii ii pot supraveghea relaxati de la mese. Nu veti intalni jucarii sau alte obiecte de mobilier specifice spatiilor de joaca, nici supraveghetor sau altceva, si nici meniuri dedicate celor mici, insa J’ai Bistrot ofera posibilitatea celor care vin cu copiii sa ii poata lasa liberi sa se zbenguiasca cum vor, printre pomi sau in nisip, cat timp acestia isi petrec timpul aici. Gradina, fiind amplasata in spate, este ideala pentru cei mici, fiind feriti de pericole (masini, caini fara stapan etc.), si nefiind nevoiti sa limiteze nici sonorul, evident in masura in care nu deranjeaza pe cei din jurul lor. (Daniel Catoi – septembrie 2017)

Boemetru

J’ai Bistrot este un local situat pe Calea Grivitei, intr-o zona destul de centrala a orasului, tradus in limbaj boem, inseamna o asezare mai putin caracteristica boemei, care tinde sa se refugieze spre marginea orasului, nu spre centru, tinde sa fie in zone mai putin circulate si sa evite zonele aglomerate si foarte comerciale. Este aproape vizavi de Baia Grivita si de Biserica Sfintii Voievozi si la vreo 2oo de metri de Universitatea de Arte. Terasa de la J’ai Bistrot are cam 100 de locuri. Cred ca exista si un spatiu la interior, disponibil iarna, insa era inchis vara, din ce mi s-a spus.

Ambianta este destul de agitata. Este o gradina in partea din spate a locatiei, la care se ajunge dupa ce strabati un culoar lung si treci printr-un spatiu pentru depozitare (un fel de magazie de vara). Este o terasa aglomerata, de trafic. Eu am fost luni seara si era plin. Abia am gasit o masa de doua persoane.

Mobilierul de la terasa este simplu, din lemn, chiar banal, nu mi s-a parut nimic boem in acest sens. Designul de la terasa este destul de simplu, un fel de gradina de vara cu beculete care se aprind seara, spatiu cu nisip unde se joaca cei mici, dar si ceva vegetatie.Iarasi, nu mi s-a parut a fi ceva elaborat si nici prea boem. Poate doar terasa in sine.

Nu exista mese de mari dimensiuni unde sa stea persoane care nu se cunosc, ci sunt mese de 4-6 persoane. Muzica de la J’ai Bistrot este moderna, cu beat urban, un disco-jazz modern, dar se aude foarte putin in aglomeratia constanta de la terasa. Probabil ca cei care stateau si mai departe nu sesizau nicio muzica.

Meniul de la J’ai Bistrot este destul de diversificat (salate, paste, antreuri, main course-uri) si este de tip bucatarie urbana. O portie de mancare este 25-30 de lei, suficient pentru o terasa.

Chelnerii sunt tineri (25-30 de ani) si nu poarta uniforme, ci numai borsete, dar fac un service clasic la mese. Sunt destul de usor de observat pentru ca nu prea ii incurci cu clientii, fiind mereu ocupati, alearga printre mese, traficul fiind mare la J’ai BistrotCei din staff sunt neutri, nu au fost nici foarte prietenosi, insa nu s-au purtat nici cu vreo eticheta anume.

Publicul de la J’ai Bistrot are intre 25 si 45 de ani, atat femei cat si barbati (50-50%), iar diferentele de varsta intre membrii grupurilor erau de 5-7 ani, caracteristic grupurilor boeme! In general, la J’ai Bistrot vin oameni din clasa medie, corporatisti si nu numai, oameni cu venituri medii spre mici. Sunt imbracati lejer, casual, destul de conformist, nimic iesit din comun.

Pare ca cei care vin aici vor sa iasa in oras impreuna cu prietenii la o bere sau la o terasa de vara, un loc lejer. Nu pare ca au venit aici pentru a dezbate subiecte profunde, mai ales ca aglomeratia nici nu le-ar da voie.

Consumul este relativ mare, lucru mai putin boem! Se mananca destul de mult, iar cei care doar beau, consuma mai multe bauturi, iarasi un element specific comercial, mai putin boem!

In general, la J’ai Bistrot sunt grupuri de 5-6 persoane (minim 2, maxim 8) si nu exista relatii intre grupuri, dar in anumite cazuri vezi cate un lider de grup, care doreste sa conduca mai mult discutiile ori sa anime atmosfera din grup.

Categoria dominanta de boema este cea a preboemilor (categorie la limita dintre boema si public clasic), dar pe alocuir mai vin si ceva (pre)hipsteri, dar si public larg.

Cei care ajung aici se deplaseaza cu bicicletele (pe care le veti si observa la intrare) ori pe jos. Probabil ca in rare cazuri vin si cu masinile.

Per ansamblu, la J’ai Bistrot vin oamenii pentru a iesi cu grupul de prieteni, pentru a bea o bere sau a socializa, dar in niciun caz nu vorbim despre dezbateri de idei ori subiecte profunde. (Daniel Catoi – iunie 2018)

Data actualizarii: 04/09/2018

J’ai Bistrot

  • Violeta :

    Initial cand am citit ca intrarea se face pe poarta portocalie am zis asa puntin in sinea mea despre barbati si culori….:) dar apoi am vazut mai bine, e chiar portocalie si nu m-as fi gandit vreodata sa intru pe acea poarta. Acum am sa intru cu prima ocazie!

  • Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.