Alte localuri, care nu sunt restaurante: cofetarii, pariserii, brutarii, winebars, mici cafenele, ceainarii etc.

Ord. dupa

Situat în centrul Bucureştiului, în zona istorică dintre Parcul Ca...

Situat in Strada Barbu Vacarescu, nr. 164A in incinta hotelelui Caro, ...

5 to go a luat naștere din dorința fondatorilor Radu Savopol și Luc...

5 to go a luat naștere din dorința fondatorilor Radu Savopol și Luc...

5 To Go de pe Caderea Bastiliei e foarte mica, la fel ca aproapte toat...

5 To Go a luat naștere din dorința fondatorilor Radu Savopol și Luc...

O cafenea mica, are doar scaune de bar in interior. Cel din poza, din ...

5 To Go a luat naștere din dorința fondatorilor Radu Savopol și Luc...

Au un cafegiu cam artagos si necioplit...

5 to go a luat naștere din dorința fondatorilor Radu Savopol și Luc...

5 to go a luat naștere din dorința fondatorilor Radu Savopol și Luc...

5 to Go a luat naștere din dorința fondatorilor Radu Savopol și Luc...

Abel's Wine Bar, situat in Centrul Vechi al Bucurestiului, este un bar...

Ceaiul are o istorie bogată și complexă, de-a lungul căreia găsim...

Boema de meserie de la Palatul Universul Apollo111 este la subsolul...

Artichoke is located in central Bucharest, on 45 Calea Victoriei near ...

Bake a Coffee e o cafenea mica pe strada Polona, aproape de intersecti...

Enjoy a good cup of coffee prepared from freshly roasted arabica speci...

Cafegiu impertinent. In rest, totul la fel si destul de OK la Beans &a...

Boema cu mesaj umanist BEAT bar umanist este situat chiar vis-a-vis...

Beer O'Clock este o berarie situata in Centrul Istoric al Bucurestiulu...

Boema romantica din centrul Bucurestiului Bernschutz & Co este...

Ce faci, câine? Uite cum stă treaba. Când m-am transformat în câi...

Un local boem cu o atmosfera cozy Bohemia Tea House este o ceainar...

Boiler is about elements coming together into simple yet challenging c...

Afiseaza

Hub cultural intr-o sectie de politie

Manasia este un hub cultural, bar si terasa, pe strada Stelea Spataru, pe unde se intalneste Calea Mosilor cu Sf. Vineri si bd. Corneliu Coposu. Este o zona centrala a orasului, cu case vechi si stradute intortocheate, trafic scazut si cu istorie multa.

Manasia Hub este un local situat intr-o fosta sectie de politie si cuprinde o terasa destul de spatioasa (aprox. 70 de persoane) si doua corpuri de cladire, unul mai mic, in care se afla si barul impreuna cu o sala pe care o folosesc pe timp de iarna probabil, si celalalt corp, mai mare, unde se afla bucataria, in care se si expun unele lucrari de arta contemporana si, probabil, alte manifestari culturale contemporane, alternative etc.

Mobilierul este clasic la terasa, insa in interior este unul neconventional, nerenovat, cu inscriptii si desene pe usi, cu lucruri puse la intamplare, asa cum de altfel este si designul, adica un amestec intre aspectul comunist al spatiului si prezentul dezordonat, cu tevi si instalatii montate la vedere (dar nu in stilul modern-industrial) si alte acareturi lasate la voia intamplarii prin diferite zone, pereti nefinisati sau cu tencuiala cazuta etc.

Manasia este un local alternativ bine-cunoscut bucurestenilor, fiind gazda constanta pentru tot felul de evenimente; de la expozitii, dezbateri, seri de muzica alternativa si pana la Bienala de Arta Contemporana Bucuresti 2018, care se afla in desfasurare cand am trecut pe acolo.

La terasa, unde am stat, era o muzica lejera, de fundal, nedefinita, spre boema chiar, insa cand au loc seri cu DJ sau alte evenimente muzicale sunt convins ca atmosfera este total diferita. Meniul este unul urban, dar cu varietate de salate, antreuri, paste, minuturi sau platouri, iar preturile destul de mici, cam 20 de lei pentru un fel.

Stafful are intre 35 si 40 de ani, nu poarta uniforme, unii au tatuaje, pierce-uri, barbi si haine inchise la culoare, cum de altfel sunt si o parte din clienti. Cu cativa dintre clienti se si cunosc, dar chiar si cu cei necunoscuti se poarta foarte friendly si fara vreo eticheta, mai ales ca nu fac service, ci fiecare merge la bar, sau la bucatarie, ca sa comande si sa ridice comanda.

Cand am fost eu, adica in timpul saptamanii, erau in jur de 40 de persoane, terasa fiind mai bine de jumatate ocupata, iar clientii erau cam doua treimi barbati si o treime femei, cu varste apropiate, intre 25-35 ani, imbracati lejer, casual, chiar urban, cu totii socializand in liniste, desi nu parea ca discuta lucruri foarte profunde, ci mai ales chestii de moment, situatii curente etc. Cu toate acestea, sunt convins ca exista si persoane, care dezbat anumite idei, uneori chiar alaturi de necunoscuti, cu dorinta de a exprima anumite pozitii si principii sociale, culturale, artistice etc. Asadar, un open space cultural, un hub care agregheaza expresii ale culturii contemporane in principal.

Per ansamblu, cand intri la Manasia observi ca publicul de aici este disctinct, intr-o anumita masura, fata de alti clienti din alte localuri boeme. Categoria dominanta de clientela este cea a hipsterilor si pre-hipsteri, sau chiar boema artistica.

Majoritatea clientilor vin fie pe jos, fie cu biciclete si, arareori, cu masina (cred ca sunt chiar exceptii cei care vin cu masina) si se bucura de un spatiu boem, cu o personalitate puternica, dar necomerciala, care ii reprezinta si chiar ii gireaza social. (Daniel Catoi – mai 2018)

Data actualizarii: 29/08/2019

Manasia Hub  - Str. Stelea Spătarul, nr. 13