Alte localuri, care nu sunt restaurante: cofetarii, pariserii, brutarii, winebars, mici cafenele, ceainarii etc.

Ord. dupa

Situat în centrul Bucureştiului, în zona istorică dintre Parcul Ca...

Situat in Strada Barbu Vacarescu, nr. 164A in incinta hotelelui Caro, ...

5 to go a luat naștere din dorința fondatorilor Radu Savopol și Luc...

5 to go a luat naștere din dorința fondatorilor Radu Savopol și Luc...

5 To Go de pe Caderea Bastiliei e foarte mica, la fel ca aproapte toat...

5 To Go a luat naștere din dorința fondatorilor Radu Savopol și Luc...

O cafenea mica, are doar scaune de bar in interior. Cel din poza, din ...

5 To Go a luat naștere din dorința fondatorilor Radu Savopol și Luc...

Au un cafegiu cam artagos si necioplit...

5 to go a luat naștere din dorința fondatorilor Radu Savopol și Luc...

5 to go a luat naștere din dorința fondatorilor Radu Savopol și Luc...

5 to Go a luat naștere din dorința fondatorilor Radu Savopol și Luc...

Boema de meserie de la Palatul Universul Apollo111 este la subsolul...

Artichoke is located in central Bucharest, on 45 Calea Victoriei near ...

Bake a Coffee e o cafenea mica pe strada Polona, aproape de intersecti...

Enjoy a good cup of coffee prepared from freshly roasted arabica speci...

Cafegiu impertinent. In rest, totul la fel si destul de OK la Beans &a...

Boema cu mesaj umanist BEAT bar umanist este situat chiar vis-a-vis...

Beer O'Clock este o berarie situata in Centrul Istoric al Bucurestiulu...

Boema romantica din centrul Bucurestiului Bernschutz & Co este...

Ce faci, câine? Uite cum stă treaba. Când m-am transformat în câi...

Un local boem cu o atmosfera cozy Bohemia Tea House este o ceainar...

Boiler is about elements coming together into simple yet challenging c...

Intocmai ca şi pâinea, vinul este parte din viaţa, tradiţiile şi ...

Alt local in care cei din personal imi explica, didactic, ca acela car...

Afiseaza

O ceinarie si un hostel cu boema hipster

Teahouse 5 sau Ceainaria 5, asa cum mai este cunoscut, este o ceainarie situata pe strada Olimpului, in spatele Palatului Patriarhiei. Zona este una de case, destul de centrala, insa nu foarte circulata.

Cei de la Teahouse 5 au o casa veche renovata la interior, si mai deloc la exterior, cu o gradina plina de verdeata, acolo unde s-a si mutat ceainarie. Acum ceva ani, vreo 5-6 cred, ceainaria se afla in interior, iar conceptul era foarte interesat. Aveau niste paturi supraetajate foarte mari, pe care stateau clientii, atat jos, cat si la etaj. Era o chestie inedita, te simteai ca acasa, cumva!

In prezent, ceainaria Teahouse 5 a ramas in gradina, nu stiu daca in timpul iernii se muta in interior, acolo unde exista un tip de hostel (Podstel, se cheama), pentru turistii straini nonconformisti, care prefera cazarea studenteasca, la comun cu altii, in conditii relativ bune si la preturii foarte mici.

In gradina de la Teahouse 5 cred ca intra in jurde 70-80 de persoane. Ambianta este una cu adevarat boema, o liniste profunda. Cand am trecut noi pe acolo, era un recital intitulat „When Violin meets Guitar”.

Mobilierul de la Teahouse 5 este clasic, din lemn, cu un foisor maricel in care clientii stau descaltati, ceva mese de mici dimensiuni. Totul foarte simplu, fara design deosebit ori concepte marete. Tendinta generala a amenajarii este spre o atmosfera ludica, cu un decor accesorizat cu tot felul de elemente colorate.

Pe langa foisorul, unde lumea sta impreuna, mai exista si ceva mese de mai multe persoane, dar si unele de cate 4-6 persoane.

Muzica de la Teahouse 5 nu are cum sa nu fie si ea boema. In general, cred ca se asculta muzica folk, pop-rock sau jazz. Meniul este alcatuit din numeroase sortimente de ceai, dar si ceva cafea, bere, limonade sau sucuri. Nu se mananca la Teahouse 5, ceea ce il face a fi si mai boem decat il credeam initial. O bautura la Teahouse 5 costa in medie 15-20 de lei.

Stafful este tanar, doar baieti cu varste intre 25 si 30 de ani. Nu au uniforme, sunt imbracati casual-urban, cu tricouri negre simple si nu prea ii poti deosebi intre clienti. Unoeri mai duc cate o comanda la mese, insa nu fac service! Sunt deschisi, prietenosi si se poarta fara vreo eticheta, mai ales ca se si cunosc cu o buna parte dintre clienti!

Cand am trecut eu pe la Teahouse 5 era un recital, iar gradina era aproape plina (70 de persoane), atat femei cat si barbati (50-50%), cu varste intre 18-20 si pana pe la 35 de ani, desi mai vezi si cativa oameni cu varste de 45-50 de ani. In interiorul grupurilor, diferenta era de maxim 5-6 ani, daca nu luam in calcul copii mici pe care ii insoteau, locul fiind si kid-friendly intr-o anumita masura.

Clientii de la Teahouse 5 sunt educati, cu studii superioare, multi sunt si turisti (mai ales pentru ca exista acel hostel), dar si studenti ori corporatisti. Poarta haine lejere, largi, colorate, iar o anumita parte au chiar haine mai nonconformiste. Cam toti cei prezenti la Teahouse 5 vin pentru socializare, pentru a asculta muzica, pentru a fi intr-o anumita ambianta si impreuna cu o anumita categorie de oameni; vor sa discute subiecte interesante, profunde, dincolo de discutiile sterile.

Consumatia de la Teahouse 5 este intr-adevar una „boema”, pentru ca este foarte mica. Ici-colo vezi cate un ceai,  o cafea sau o bere, pentru ca cei prezenti nu vin aici sub nicio forma pentru consum.

Este clar ca publicul de la Teahouse 5 este unul boem, dar mai ales o boema cu o distinctivitate destul de mare. Foarte multi sunt turisti straini, sau nu, insa cu totii par sa vorbeasca franceza si engleza. Am impresia ca cel care intretine (sau detine) locatia este si el strain si, pentru ca face parte din staff, de aceea conversatiile se poarte mai ales in alte limbi si nu in romana.

Grupurile de clienti erau destul de mici (4-6 persoane), insa am vazut mai mult ca in alte locuri membri ai diferitelor grupuri care se cunosc intre ei!

In cea mai mare parte, clientela dominanta de la Teahouse 5 este formata din boema hipster, cred ca 50-60%. Apoi, mai sunt si preboemi (20%), dar si public mainstream (5%).

Cei care vin la Teahouse 5 se deplaseaza mai ales pe jos ori cu bicicleta (markeri clari ai boemei), insa mai vezi ici-colo si pe cineva venind cu masina.

Senzatia pe care ti-o ofera ambianta de la Teahouse 5 este una cel putin interesanta, daca nu chiar unica. Este ceva foarte social, foarte comunitar la boemii de la Teahouse 5. Ceva uman ce cu greu mai gasesti in localurile atat de comerciale din Bucuresti. (Daniel Catoi – iulie 2018)

Boema de pe strada Olimpului…

Publicată de Restocracy pe Miercuri, 27 iunie 2018

Data actualizarii: 29/10/2019

Teahouse 5  - Str. Olimpului, nr. 5

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.