Recenziile, articolele si notele anterioare despre localuri

Ord. dupa

Clopotul de sticla si vulcanasii cam pe dinafara, in context... 18 ...

Boema viu colorata de pe Polona Acuarela e un local pe strada Polon...

Caldura mare la Allucinante by Patrizia Am citit de atatea ori Ca...

Sunt sau nu sunt hipsteri la Alt Shift? Alt Shift e cunoscut pentru...

AltFel, mic bistrou de breakfast all-day, hamburgeri si clatite La sf...

O cina greceasca pe cinste acasa la doamna Zisi Amvrosia e un restaur...

Daca mi-ar cere cineva sa-i recomand un singur restaurant din Parcul H...

Catalin Petrescu e un mare Chef! Am revenit la Argentine la invitat...

Bistro Ateneu: cred ca e prea devreme pentru portii minuscule si legum...

A doua oara: serviciul mai bun, mancarea mai putin buna Am reveni...

1 comentarii
Afiseaza
comentarii

Bucatarie inovativa

The Artist s-a redeschis de curand, dupa ce au parasit spatiul minuscul din Centrul Istoric, unde au aparut pentru prima data in urma cu mai multi ani. Probabil ca le-a mers bine, pentru ca acum par sa fi trecut in extrema cealalta, au luat o casa boiereasca mare pe Calea Victoriei, aproape de Piata Victoriei, intre Strada Frumoasa si Sevastopol. E gata doar parterul, salile de la etaj, destinate meselor mari si evenimentelor, si o curte mare in spate sunt inca in lucru.

E o casa veche, proaspat renovata, cu tavan inalt, usi mari, atmosfera interbelica estompata de peretii gri si de mesele din alt peisaj. Cred ca lui Paul Oppenkamp, olandezul care e stapanul locului si al bucatariei, ii place in mod particular aceasta culoare, imi aduc aminte ca era si dincolo.

Paul Oppenkamp se prezinta direct ca The Artist, pe site o sectiune separata e „About the ARTIST”. Are dreptate, nu am avut motive de indoiala pana acum, desi nu am mancate de multe ori la ei fiindca ma cam obosesc ceremonialul si grija sa nu daram ceva de pe masa. E un bucatar de gastronomie fina, pare sa cunoasca toate tehnicile sofisticate ale marilor bucatarii, are curajul combinatiilor, e creativ. Isi defineste stilul ca „un concept ce evidentieaza tehnicile moderne de preparare, ce ofera o nota de personalitate folosind elemente din gastronomia moleculara si asta pentru ca isi doreste sa puna accent pe creativitate in gastronomie”. OK, nu am nimic de obiectat aici.

Mancarea e foarte buna la The Artist, inedita, denumiri sau chiar retete unice, in cea mai mare parte, pe care nu le mai gasesti in alta parte. Cred ca trebuie inceput cu meniul de degustare, cand mergi pentru prima data la The Artist, asa cum se face la oricare restaurant de acest fel. Din ce am mancat noi la The Artist (nu prea multe), doar o pasta de masline, mult prea sarata, nu cred ca isi avea locul in meniul domnului Oppenkamp.

Prezentarea mancarii e cu spectacol la The Artist, e un intreg ceremonial la care trebuie sa asisti, cu aburi din gheata carbonica si diverse altele. Nu prea au farfurii la The Artist, portiile minuscule de mancare apar din tot felul de obiecte si instalatii, ca intr-un muzeu de arta contemporana. Stabilitatea nu a fost o prioritate pentru ceilalti artisti, cei care au proiectat si fabricat aceste device-uri, asa ca risti sa mananci felurile domnului Oppenkamp de pe fata de masa sau chiar de pe pantaloni, daca nu esti foarte atent sau indemanatic.

Serviciul e bun la The Artist, au niste chelnerite civilizate si placute, doar ca foarte stresate si crezand ca trebuie sa faca si ele gesturi pompoase, in ton cu restul. Nu era cazul, mai ales la o masa expditiva de pranz. Au fost rapizi, ceea ce e o alta nota buna, amuse bouche-ul a venit imediat ce ne-am asezat.

The Artist e, asadar, unul dintre restaurantele foarte bune ale Bucurestiului, poate chiar cel mai bun dintre restaurantele de fine dining, cu gastronomie sofisticata. Preturile nu sunt mari, masurate cu alte restaurante la care platesti mai mult pe mancaruri obisnuite. Le simti la buzunar doar daca iesi cate doua portii din fiecare, dat fiind ca sunt detul de mici… (GB – martie 2017)

Data actualizarii: 05/08/2025

The Artist, martie 2017  - Calea Victoriei, nr. 67

Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close