Stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte adiacente citeste tot

Ord. dupa

Un grup de inițiativă format din experți în gastronomie cer, print...

Studiu Reveal Marketing Research: Doar 3 din 10 români ar fi de acord...

Singureni Manor anunță lansarea Singureni Manor Events: Divizia spec...

Sciccheria anunță Issima - un parteneriat unic, cu cheful Giuseppe R...

Cu o investiție de peste 500.000 euro, Sciccheria deschide un nou res...

Jurnalistul culinar Cosmin Dragomir, autorul volumului Curatorul de Za...

Când am scris de multe ori că Bucureștiul are câteva dintre cele m...

Flavours Group începe anul 2024 în forță și își consolidează p...

Editura GastroArt anunță lansarea volumului Ce e nou în Noua Bucăt...

Ruka Izakaya a fost un restaurant cu mâncare excelentă de la începu...

Editura GastroArt anunță lansarea volumului Colecționarul de Sarmal...

Tuborg Christmas Brew, berea oficială a Crăciunului, este disponibil...

Radu Savopol, cofondator 5 to go, premiat la nivel internațional pent...

Angeline Cake Boutique oferă românilor în premieră cel mai savurat...

SALAM DE SIBIU: O FELIE DE ROMÂNIEAFLĂ POVESTEA CELUI MAI ÎNDR...

Ahold Delhaize, deținătorul lanțului de magazine Mega Image, anunț...

Jurnalistul culinar Cosmin Dragomir lansează Colecționarul de Sarmal...

Halloween cu arome fine la restaurantul Roberto’s: extravaganța une...

Restaurantul Gramont anunță La Symfleurie, o cină eveniment alătur...

Zona din jurul piețelor Dorobanților și Floreasca e, foarte probabi...

S-a deschis săptămâna aceasta una dintre cele mai bune cofetării d...

Claudio Melis, chef distins cu o stea Michelin, vine pentru prima dat...

Restaurantul Gramont dezvăluie noi evenimente și meniuri exclusive p...

Companiile își pot personaliza coperta viitoarei cărți semnate de ...

Relais & Châteaux Le Bistrot Francais, pe numele său întreg, ca...

2 din 4 persoane de vârstă medie din România sunt supraponderale sa...

Acum câteva zile ES José Antonio Hernández Pérez – Solórzano, a...

Brunch la FORK Ana Tower25 iunie, 12:00 - 17:00, meniu de degustar...

Unele dintre cele mai bune fructe din București se găsesc într-un l...

La un an de la lansare, restaurantul Sciccheria îl aduce în România...

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță ...

Restaurantul Le George, din cadrul Palatului Suter, devine Gramont și...

RO-Wine | The International Wine Festival of Romania - ediția de prim...

KANÉ - NEW ROMANIAN CUISINE începe o serie de colaborări cu chefi i...

Singureni Manor Equestrian Retreat va fi gazda unui eveniment culinar ...

La finalul lunii martie, 5 to go dublează porția de energie oferită...

Raionul de Pește din Piața Dorobanților a fost una dintre cele ...

Devenită  epicentru pe  harta cultural-continentală, Timișoara ș...

Sâmbătă 11 martie 2023, profesioniști și amatori, iubitori ai vie...

Am băut din vinurile Serenum în urmă cu câțiva ani, înainte de p...

Așa că, stilul de viață alert îi face pe români să se îndrepte...

Cei de la Singureni Manor Equestrian Retreat, despre care am tot scris...

Instituția financiară Capital Financial Services S.A., care opereaz...

Un concept fine dining cu bucătarie românească modernă

Ce orașe au cafea comparabilă cu cea din București? Stravagante Ca...

S-a redeschis Mozzafiato în Piața Floreasca, după o foarte lungă p...

Recensământul 5 to go în 2022: 15,6 milioane de produse pe bază de...

5 to go și Vola.ro deschid sezonul de iarnă cu călătorii de pove...

„Bucătăria Hoinară se gătește de plecare” un nou album de fot...

5 to go devine importator și distribuitor unic Latte Art Factory în ...

Afiseaza

Ciorba de perișoare și ardeii umpluți au fost la mare căutare printre români 

Highlights

  • Explozia culinară din Aprilie 2020: aproape 12 milioane de căutări de rețete pe Google. 
  • Top 5 cele mai complicate rețete: Ce nu știu românii să gătească?
  • Cele mai iubite dulciuri la români: Peste 2,500,000 de căutări pentru prăjitura cu mere, crema de zahăr ars, clătitele americane, checurile și gogoșile pufoase!
  • Un popor care ține post. În 2020 s-au înregistrat 2,8 milioane de căutări pentru astfel de rețete.
  • Ce gătesc românii de sărbători? Peste 450,000 de accesări numai pentru cozonac în anul 2020!

Care sunt șansele ca anul 2020 să ne fi transformat pe toți în chef Gordon Ramsay? Ei bine, Google ne spune că sunt foarte mari, din moment ce au fost înregistrate peste 74,000,000 de căutări în domeniul culinar în anul 2020. Asta înseamnă o creștere de 39% față de anul precedent. 

Apr 2019Apr 2020Diferența an-la-an
Căutări în domeniul culinar53,418,00074,072,11039%

Împreună cu specialiștii de la SRD Media, am analizat căutările românilor în domeniul culinar, din ianuarie 2019 până în decembrie 2020, pentru a vedea care este atitudinea acestora când vine vorba de bucătărie. În continuare vom prezenta cele mai interesante concluzii extrase din căutările românilor în Google. Aflați ce rețete le dau cele mai mari bătăi de cap, care sunt cele mai dorite deserturi, care sunt trendurile când vine vorba de sărbători, ce interes manifestă românii pentru bucătărie pe timpul verii, dar și care sunt cele mai căutate mâncăruri de post. Vă avertizăm: conținutul poate fi sensibil pentru cei mai pofticioși dintre voi! 

Explozia culinară din Aprilie 2020: peste 11 milioane de căutări de rețete pe Google

Probabil vă puteți imagina când a fost înregistrat cel mai mare boom în căutările culinare ale românilor. Exact: aprilie 2020. Conform analizei noastre, 11,520,620 de oameni au accesat informații și rețete pentru diferite aperitive, feluri principale sau deserturi. Asta înseamnă o creștere de 83% față de interesul manifestat în bucătărie de români în aprilie 2019.

20192020Diferența an-la-an
Căutări în domeniul culinar6,294,07011,520,62083%

Credem că aceste cifre se datorează pandemiei, care nu numai că ne-a băgat pe toți în case, dar ne-a învățat să și gătim, din dorința de a economisi. Se poate observa o creștere treptată încă din februarie 2020. Pentru că da, delivery-ul e minunat, dar după mult fast food, se mai simte și nevoia de o ciorbă ca la mama acasă, care nici nu costă atât de mult. Bineînțeles, creșterea din luna aprilie se datorează și sărbătorilor pascale, pentru care mulți români continuă să pregătească acasă bucatele de la A la Z. 

Graficul de mai sus arată că totul revine la normal după sărbători, ba chiar interesul românilor scade drastic pentru tot ceea ce înseamnă culinar în lunile de vară. Concediile, vacanțele, canicula și opțiunile de all-inclusive sunt factori care scad semnificativ interesul pentru gătit și petrecut timp în bucătărie.

Top 5 cele mai complicate rețete: Ce nu știu românii să gătească?

Dacă ne-ai fi pus înainte de acest studiu să-ți spunem top 5 preparate la care românii nu se descurcă în bucătărie, probabil am fi zis “sarmale”, “ciorbă de burtă”, “fasole cu ciolan”, “zacuscă” și  “amandină”. Ei bine, află că n-am fi nimerit nicio variantă corectă! 

1. Conform datelor noastre, ciorba de perișoare este pe locul 1 când vine vorba de cele mai complicate rețete pentru români, având aproape 770,000 de căutări numai în anul 2020. Fie că vor o mână de ajutor de la Jamila sau sunt interesați de cum se fac perișoarele mai exact, e clar că acest fel de mâncare e pe placul multora și merită efortul.

CăutăriAccesări în 2020
ciorbă de perișoare768,200
reteta ciorba de perisoare27,900
ciorba de perisoare reteta25,600
ciorba de perisoare jamila23, 900
ciorba de perisoare cu smantana15,920
bors cu perisoare15,900
perisoare reteta12,140
cum se fac perisoarele10,960
perisoare de pui7,400

 

2. Pe locul 2 după ciorba de perișoare se află ciorba rădăuțeană. Aproape 630,000 de români au încercat să o gătească în 2020, un interes crescut fiind remarcat în special de sărbători. Variante simple, cu pui sau originale au fost la mare căutare printre români.

CăutăriAccesări în 2020
ciorba radauteana626,500
ciorba radauteana reteta41,200
ciorba radauteana de pui24,800
reteta ciorba radauteana22,200
ciorba radauteana reteta simpla9,800
ciorba radauteana bucataras7,070
ciorba radauteana reteta originala3,950
ciorba radauteana cu pui3,770
ciorba radauteana ingrediente2,850

 

3. Cine-ar fi crezut că ardeii umpluți întrec sarmalele în bucătăria românească? Aproximativ 400,000 de oameni au fost interesați de cum se gătesc ardeii umpluți în 2020, pe lângă cei care au căutat ajutorul Jamilei, variante de post, cu orez, sau cu diferite tipuri de carne.

CăutăriAccesări în 2020
ardei umpluți390,100
ardei umpluți de post41,600
reteta ardei umpluti29,800
ardei umpluți cu carne29,420
ardei umpluți jamila25,930
ardei umpluți reteta22,730
ardei umpluți cu orez21,140
ardei umpluți la cuptor16,500
ardei umpluți cu carne de porc14,600

 

4. Și dacă sunteți în pană de idei pentru prânzul de azi, puteți lângă cartofii la cuptor de care tocmai am pomenit câteva chifteluțe! Cel puțin 300,000 de români au vrut să găteasca acest fel de mâncare în 2020 și n-au știut cum. Nu putem să nu observăm interesul crescut față de chifteluțele marinate, care sunt nelipsite pe mesele festive, de Paște sau Crăciun.

CăutăriAccesări în 2020
chiftelute305,600
chiftelute marinate138,200
chiftelute de dovlecel8,680
chiftelute de cartofi7,680
chiftelute de pui4,870

 

5. Se pare că la români, cartoful e baza! La cuptor și în diferite combinații, reprezintă garnitura perfectă în farfurie. Cartofii la cuptor se află pe locul 5 în topul celor mai căutate rețete de către români în anul care tocmai a trecut.

CăutăriAccesări în 2020
cartofi la cuptor286,500
cartofi la cuptor cu usturoi26,200

 

Cele mai iubite dulciuri la români: Peste 2 milioane de căutări pentru prăjitura cu mere, crema de zahăr ars, clătitele americane, checurile și gogoșile pufoase

CăutăriAccesări în 2020
prajitura cu mere602,200
clatite americane580,600
clatite americane reteta63,700
clatite americane jamila27,700
clatite americane pufoase16,270
crema de zahar ars572,100
crema de zahar ars reteta39,900
crema de zahar ars jamila30,180
checuri471,400
gogosi pufoase367,200
gogosi pufoase jamila32,980
gogosi pufoase reteta15,770
gogosi pufoase de post13,080
gogosi pufoase umplute6,470

Aceste date ne-au confirmat că suntem și un popor de pofticioși și gurmanzi într-ale deserturilor. Clasica prăjitură cu mere vine în salvarea noastră și pe timp de post, când vrem să ne îndulcim, iar pentru restul anului ne putem bucura de crema de zahăr ars, gogoșile cu zahăr pudră, clătitele americane și diferitele variante de checuri. 

 

Un popor care ține post. În 2020 s-au înregistrat 2.8 milioane de căutări pentru rețete de post

Numărul accesărilor pentru diferite rețete de post a ajuns la 2,724,140, conform Google. Astfel, s-a înregistrat o creștere de 25% față de anul 2019 în ceea ce privește comportamentul românilor în apropierea sărbătorilor.

20192020Diferența an-la-an
Căutări legate de rețete de post2,181,2602,724,14025%

Cifrele arată faptul că românii sunt un popor care încă mai ține post. Retete de post și mancaruri de post au fost accesate de aproape 260,000 de ori în anul 2020. Totuși, amatorii de dulce au găsit soluții și fără lapte sau ouă, căutând excesiv cornulețe și checuri de post, dar mai ales negresa de post -174,700 de accesări- și clătitele de post – 115,000.

Căutări specificePostul PașteluiPostul Crăciunului
negresa de post114,50060,200
mancaruri de post101,00055,300
clatite de post82,60022,900
rețete de post62,70039,200
chiftele de post37,00013,500
chec de post37,00013,500
cornulete de post22,90016,200

 

Ce gătesc românii de sărbători? Peste 450,000 de accesări numai pentru cozonac în anul 2020

Bineînțeles că nu puteam face această analiză fără să observăm comportamentul românilor în bucătărie de sărbători. În comparație cu cifrele din anul 2019, e clar că interesul a crescut enorm. Iată care sunt cele mai des întâlnite mâncăruri pe mesele de sărbători ale românilor.

La capitolul aperitive, românii se arată dornici în a găti în special salata boeuf și ouă umplute. La mare căutare mai sunt drobul de Paști – cel puțin 400,000 de români au gătit drob de miel sau de pui – și checul aperitiv de Crăciun – 60,500 de accesări fiind înregistrate în decembrie 2020. 

Ciorba și friptura de miel sunt nelipsite când românii sărbătoresc Învierea Domnului, iar ciorba rădăuțeană și cea de perișoare sunt prezente pe mesele festive pe 25 decembrie. 

Când vine vorba de dulciuri, supriza a fost salamul de biscuiți, mai mult de 200,000 de români arătând interes pentru a-l găti. Alte prăjituri ale căror rețete au fost căutate sunt: tiramisu, Fanta, Alba-ca-Zăpada și Tosca. Însă nelipsitul cozonac a bătut toate recordurile în anul 2020. 220,000 de români au apelat la rețeta Jamilei, în timp ce alții au preferat varianta originală sau cea mai ușoară, care nu necesită frământare. 

Metodologie

În cadrul acestui studiu, echipa Bookingham a colaborat cu specialiștii de la SRD Media pentru a analiza interesul românilor în ceea ce privește domeniul culinar. Am extras date legate de căutările românilor pe Google, utilizând Keyword Planner, în perioada ianuarie 2019 – decembrie 2020. Ne-am uitat atât la cuvintele și frazele folosite de români, cât și la numărul total de căutări pe domeniul culinar, și în română, și în engleză. (Stire de presa – februarie 2021)

Data actualizarii: 06/02/2021

Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close