Stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte adiacente citeste tot

Ord. dupa

Cronicari Digitali lansează „Amintiri Gustoase”, proiect gastrono...

Next Root Management Systems devine un one-stop-shop al industriei de ...

Reduce stafful si timpul de asteptare al clientilor (nu mai printa men...

Volumul “Curatorul de zacuscă, texte gastronomice” de Cosmin Drag...

Crama Villa Vinèa a câștigat două medalii de aur și una de ar...

Centrul de Evenimente The President devine The President Club și esti...

La finalul lunii aprilie s-a deschis Cibo e Vino. Inaugurat momentan p...

5 to go trece granița! Brandul 100% românesc se extinde în Franța ...

AMBRA - Live session Ce-ar fi să petrecem un început de vară...

Jurnalistul culinar Cosmin Dragomir pregătește pentru această vară...

De 1 Iunie, Antica Pizza, pizzeria artizanală situată în București...

Locul 12 la nivel european pentru brandul românesc! 5 to go, brand...

În plina criză din industria Horeca, Alexandru Sautner, fondatorul G...

Pe 21 Mai romanii au facut din totdeauna chef mare, cinstind amintirea...

Grupul Magic by Hop Garden a deschis primul restaurant din Bucuresti c...

Villa Vinea a lansat, la sfarsitul lui 2020, Argilla, primul sau vin s...

Domeniile Prince Matei lansează o nouă imagine pentru vinurile sale ...

Jariștea continuă cu patos tradiția gătitului boieresc și-ți tri...

Antica Pizza, pizzeria artizanală cu produse autentice, italiene, se ...

Ce au comandat românii de mâncare în 2020? Peste 4 milioane de cău...

Fika18 - prima croissanterie din România: un concept unic bazat pe sp...

Ciorba de perișoare și ardeii umpluți au fost la mare căutare prin...

La vremuri noi, benchetuială nouă la Jariștea! Noii muzicanți de m...

Reîncepe zaiafetul: Kera Calița anunță mare spectacol la Locanta J...

Prin caracterul său dinamic, industria ospitalității este supusă p...

Carrefour România lansează Act For Good, un program prin care atunci...

5 to go țintește BIG și în 2021! Peste 100 de noi cafenele, extind...

După un an de zile în care au cercetat şi adaptat metode de proc...

Obiceiul cu colinda vi-l împărtășește Kera Calița ot Jariștea c...

Villa Vinèa lansează, în ediție limitată, Argilla 2016, primul vi...

O franțuzoaică de viță liberă la Viticola Sarica Niculițel și D...

În amintirea stelei care a vestit magilor Nașterea Domnului, Kera Ca...

Sambata, pe 12 Decembrie se prăznuiește ocrotitorul cismarilor, Sfâ...

2020 a fost un an cu totul neașteptat, un an care a adus nenumărate ...

Festin popular de 1 Decembrie la locanta Jariștea 2020 pentru doi del...

Pentru pomenirea Sfântului Andrei, deși este Postul Mare al Crăciun...

„Fie să renască numai cel ce har/ Are de-a renaște curățit prin...

30 de ani de Ana Pan, business-ul 100% românesc pentru care inovația...

Hard Rock Cafe București lansează, în premieră pentru celebrul lan...

Conceptul Miss Pho este un "slow food viet cuisine" lansat recent ...

5 to go lansează paharul Retro, de 650ml, cu 3 shot-uri de cafea! ...

De’Longhi lansează PrimaDonna Soul, primul espressor din lume care ...

La 10 ani de la inaugurare, Hotel Epoque este liderul segmentului bout...

Fabrica Ospitalității lansează Puiu’ Mamii, restaurantul care î...

La data de 1 Noiembrie sarbatorim Ziua Salamului de Sibiu. In conditii...

O degustare a meniului lui Bogdan Dumitrascu, noul chef de la Fior di ...

Atmosfera atipica, decoruri pline de flori si verdeata, simplitate si ...

Cunoaște lumea vinurilor și specializează-te cu certificările inte...

Joi, 15 octombrie 2020, restaurantul bucurestean Sardin a lansat noul ...

Am primit pe adresa redactiei o scurta informatie din partea celor de ...

Afiseaza

Ciorba de perișoare și ardeii umpluți au fost la mare căutare printre români 

Highlights

  • Explozia culinară din Aprilie 2020: aproape 12 milioane de căutări de rețete pe Google. 
  • Top 5 cele mai complicate rețete: Ce nu știu românii să gătească?
  • Cele mai iubite dulciuri la români: Peste 2,500,000 de căutări pentru prăjitura cu mere, crema de zahăr ars, clătitele americane, checurile și gogoșile pufoase!
  • Un popor care ține post. În 2020 s-au înregistrat 2,8 milioane de căutări pentru astfel de rețete.
  • Ce gătesc românii de sărbători? Peste 450,000 de accesări numai pentru cozonac în anul 2020!

Care sunt șansele ca anul 2020 să ne fi transformat pe toți în chef Gordon Ramsay? Ei bine, Google ne spune că sunt foarte mari, din moment ce au fost înregistrate peste 74,000,000 de căutări în domeniul culinar în anul 2020. Asta înseamnă o creștere de 39% față de anul precedent. 

Apr 2019 Apr 2020 Diferența an-la-an
Căutări în domeniul culinar 53,418,000 74,072,110 39%

Împreună cu specialiștii de la SRD Media, am analizat căutările românilor în domeniul culinar, din ianuarie 2019 până în decembrie 2020, pentru a vedea care este atitudinea acestora când vine vorba de bucătărie. În continuare vom prezenta cele mai interesante concluzii extrase din căutările românilor în Google. Aflați ce rețete le dau cele mai mari bătăi de cap, care sunt cele mai dorite deserturi, care sunt trendurile când vine vorba de sărbători, ce interes manifestă românii pentru bucătărie pe timpul verii, dar și care sunt cele mai căutate mâncăruri de post. Vă avertizăm: conținutul poate fi sensibil pentru cei mai pofticioși dintre voi! 

Explozia culinară din Aprilie 2020: peste 11 milioane de căutări de rețete pe Google

Probabil vă puteți imagina când a fost înregistrat cel mai mare boom în căutările culinare ale românilor. Exact: aprilie 2020. Conform analizei noastre, 11,520,620 de oameni au accesat informații și rețete pentru diferite aperitive, feluri principale sau deserturi. Asta înseamnă o creștere de 83% față de interesul manifestat în bucătărie de români în aprilie 2019.

2019 2020 Diferența an-la-an
Căutări în domeniul culinar 6,294,070 11,520,620 83%

Credem că aceste cifre se datorează pandemiei, care nu numai că ne-a băgat pe toți în case, dar ne-a învățat să și gătim, din dorința de a economisi. Se poate observa o creștere treptată încă din februarie 2020. Pentru că da, delivery-ul e minunat, dar după mult fast food, se mai simte și nevoia de o ciorbă ca la mama acasă, care nici nu costă atât de mult. Bineînțeles, creșterea din luna aprilie se datorează și sărbătorilor pascale, pentru care mulți români continuă să pregătească acasă bucatele de la A la Z. 

Graficul de mai sus arată că totul revine la normal după sărbători, ba chiar interesul românilor scade drastic pentru tot ceea ce înseamnă culinar în lunile de vară. Concediile, vacanțele, canicula și opțiunile de all-inclusive sunt factori care scad semnificativ interesul pentru gătit și petrecut timp în bucătărie.

Top 5 cele mai complicate rețete: Ce nu știu românii să gătească?

Dacă ne-ai fi pus înainte de acest studiu să-ți spunem top 5 preparate la care românii nu se descurcă în bucătărie, probabil am fi zis “sarmale”, “ciorbă de burtă”, “fasole cu ciolan”, “zacuscă” și  “amandină”. Ei bine, află că n-am fi nimerit nicio variantă corectă! 

1. Conform datelor noastre, ciorba de perișoare este pe locul 1 când vine vorba de cele mai complicate rețete pentru români, având aproape 770,000 de căutări numai în anul 2020. Fie că vor o mână de ajutor de la Jamila sau sunt interesați de cum se fac perișoarele mai exact, e clar că acest fel de mâncare e pe placul multora și merită efortul.

Căutări Accesări în 2020
ciorbă de perișoare 768,200
reteta ciorba de perisoare 27,900
ciorba de perisoare reteta 25,600
ciorba de perisoare jamila 23, 900
ciorba de perisoare cu smantana 15,920
bors cu perisoare 15,900
perisoare reteta 12,140
cum se fac perisoarele 10,960
perisoare de pui 7,400

 

2. Pe locul 2 după ciorba de perișoare se află ciorba rădăuțeană. Aproape 630,000 de români au încercat să o gătească în 2020, un interes crescut fiind remarcat în special de sărbători. Variante simple, cu pui sau originale au fost la mare căutare printre români.

Căutări Accesări în 2020
ciorba radauteana 626,500
ciorba radauteana reteta 41,200
ciorba radauteana de pui 24,800
reteta ciorba radauteana 22,200
ciorba radauteana reteta simpla 9,800
ciorba radauteana bucataras 7,070
ciorba radauteana reteta originala 3,950
ciorba radauteana cu pui 3,770
ciorba radauteana ingrediente 2,850

 

3. Cine-ar fi crezut că ardeii umpluți întrec sarmalele în bucătăria românească? Aproximativ 400,000 de oameni au fost interesați de cum se gătesc ardeii umpluți în 2020, pe lângă cei care au căutat ajutorul Jamilei, variante de post, cu orez, sau cu diferite tipuri de carne.

Căutări Accesări în 2020
ardei umpluți 390,100
ardei umpluți de post 41,600
reteta ardei umpluti 29,800
ardei umpluți cu carne 29,420
ardei umpluți jamila 25,930
ardei umpluți reteta 22,730
ardei umpluți cu orez 21,140
ardei umpluți la cuptor 16,500
ardei umpluți cu carne de porc 14,600

 

4. Și dacă sunteți în pană de idei pentru prânzul de azi, puteți lângă cartofii la cuptor de care tocmai am pomenit câteva chifteluțe! Cel puțin 300,000 de români au vrut să găteasca acest fel de mâncare în 2020 și n-au știut cum. Nu putem să nu observăm interesul crescut față de chifteluțele marinate, care sunt nelipsite pe mesele festive, de Paște sau Crăciun.

Căutări Accesări în 2020
chiftelute 305,600
chiftelute marinate 138,200
chiftelute de dovlecel 8,680
chiftelute de cartofi 7,680
chiftelute de pui 4,870

 

5. Se pare că la români, cartoful e baza! La cuptor și în diferite combinații, reprezintă garnitura perfectă în farfurie. Cartofii la cuptor se află pe locul 5 în topul celor mai căutate rețete de către români în anul care tocmai a trecut.

Căutări Accesări în 2020
cartofi la cuptor 286,500
cartofi la cuptor cu usturoi 26,200

 

Cele mai iubite dulciuri la români: Peste 2 milioane de căutări pentru prăjitura cu mere, crema de zahăr ars, clătitele americane, checurile și gogoșile pufoase

Căutări Accesări în 2020
prajitura cu mere 602,200
clatite americane 580,600
clatite americane reteta 63,700
clatite americane jamila 27,700
clatite americane pufoase 16,270
crema de zahar ars 572,100
crema de zahar ars reteta 39,900
crema de zahar ars jamila 30,180
checuri 471,400
gogosi pufoase 367,200
gogosi pufoase jamila 32,980
gogosi pufoase reteta 15,770
gogosi pufoase de post 13,080
gogosi pufoase umplute 6,470

Aceste date ne-au confirmat că suntem și un popor de pofticioși și gurmanzi într-ale deserturilor. Clasica prăjitură cu mere vine în salvarea noastră și pe timp de post, când vrem să ne îndulcim, iar pentru restul anului ne putem bucura de crema de zahăr ars, gogoșile cu zahăr pudră, clătitele americane și diferitele variante de checuri. 

 

Un popor care ține post. În 2020 s-au înregistrat 2.8 milioane de căutări pentru rețete de post

Numărul accesărilor pentru diferite rețete de post a ajuns la 2,724,140, conform Google. Astfel, s-a înregistrat o creștere de 25% față de anul 2019 în ceea ce privește comportamentul românilor în apropierea sărbătorilor.

2019 2020 Diferența an-la-an
Căutări legate de rețete de post 2,181,260 2,724,140 25%

Cifrele arată faptul că românii sunt un popor care încă mai ține post. Retete de post și mancaruri de post au fost accesate de aproape 260,000 de ori în anul 2020. Totuși, amatorii de dulce au găsit soluții și fără lapte sau ouă, căutând excesiv cornulețe și checuri de post, dar mai ales negresa de post -174,700 de accesări- și clătitele de post – 115,000.

Căutări specifice Postul Paștelui Postul Crăciunului
negresa de post 114,500 60,200
mancaruri de post 101,000 55,300
clatite de post 82,600 22,900
rețete de post 62,700 39,200
chiftele de post 37,000 13,500
chec de post 37,000 13,500
cornulete de post 22,900 16,200

 

Ce gătesc românii de sărbători? Peste 450,000 de accesări numai pentru cozonac în anul 2020

Bineînțeles că nu puteam face această analiză fără să observăm comportamentul românilor în bucătărie de sărbători. În comparație cu cifrele din anul 2019, e clar că interesul a crescut enorm. Iată care sunt cele mai des întâlnite mâncăruri pe mesele de sărbători ale românilor.

La capitolul aperitive, românii se arată dornici în a găti în special salata boeuf și ouă umplute. La mare căutare mai sunt drobul de Paști – cel puțin 400,000 de români au gătit drob de miel sau de pui – și checul aperitiv de Crăciun – 60,500 de accesări fiind înregistrate în decembrie 2020. 

Ciorba și friptura de miel sunt nelipsite când românii sărbătoresc Învierea Domnului, iar ciorba rădăuțeană și cea de perișoare sunt prezente pe mesele festive pe 25 decembrie. 

Când vine vorba de dulciuri, supriza a fost salamul de biscuiți, mai mult de 200,000 de români arătând interes pentru a-l găti. Alte prăjituri ale căror rețete au fost căutate sunt: tiramisu, Fanta, Alba-ca-Zăpada și Tosca. Însă nelipsitul cozonac a bătut toate recordurile în anul 2020. 220,000 de români au apelat la rețeta Jamilei, în timp ce alții au preferat varianta originală sau cea mai ușoară, care nu necesită frământare. 

Metodologie

În cadrul acestui studiu, echipa Bookingham a colaborat cu specialiștii de la SRD Media pentru a analiza interesul românilor în ceea ce privește domeniul culinar. Am extras date legate de căutările românilor pe Google, utilizând Keyword Planner, în perioada ianuarie 2019 – decembrie 2020. Ne-am uitat atât la cuvintele și frazele folosite de români, cât și la numărul total de căutări pe domeniul culinar, și în română, și în engleză. (Stire de presa – februarie 2021)

Data actualizarii: 06/02/2021