Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

Ediția cu numărul 23 a Goodwine – Bucharest Wine Fair, cel mai lon...

29 vizite

Muzeul National al Taranului Roman din Sos. Kiseleff, la Piata Victori...

352 vizite

Institutul Francez ofera curtea celebrei cladri din Bulevardul Dac...

1439 vizite

Chefi cu stele Michelin, evaluatori de restaurante, brand ambassadors,...

74 vizite

Maison de Chefs, un singur loc, mai multe experiențe și concepte cul...

449 vizite

Primăvara asta tinerii actori bucureșteni au fost în lumina reflect...

18 vizite

Chef Alex Petricean, cel mai bun chef al anului 2018, vă invită la o...

235 vizite

Cea de a III-a ediție a Congresului Național pentru Gastronomia și...

37 vizite

Lumea merge la food-court intr-o mult mai mare masura pentru atmosfera...

1127 vizite

Celebrul ghid Michelin a inclus in editia sa tiparita din acest an si ...

2162 vizite

Bine a facut Mega Image ca au deschis un restaurant pe care si-au si p...

922 vizite

Coffee Studio by 5 to go, cea mai mare locație a grupului de până a...

147 vizite

Centrul de Evenimente The President în 2018: Rezultate financiare,...

60 vizite

10 MEDALII PENTRU VINURILE PURCARI: „BEST OF SHOW” ȘI „BEST PRO...

70 vizite

Restaurantele de pe malul Dambovitei: The Clique, Moon, Naked, The Doc...

3591 vizite 1 comentarii

La inceput au deschis Limo Cuisine, un restaurant mare si frumos in pa...

701 vizite

Am citit de atatea ori Caldura Mare a lui Caragiale, filmul cu Rad...

1193 vizite

S-a redeschis o parte din Lido, dupa ce zeci de ani a stat parasit, si...

1065 vizite 1 comentarii

Amalia Bellantoni, sotia vestitului Chef Sicilian Domenico Bellantoni ...

128 vizite

Grupul românesc Le Manoir a închis anul 2018 cu afaceri de peste 5,5...

149 vizite

O cina memorabila pregatita pentru Ludmila de Chef Catalin Petresc...

458 vizite

După Bistro Ateneu, Chef Alexandru Dumitru preia conducerea bucătăr...

184 vizite

Un vin spumant canadian la vanzare pe raft, cu preturi intre 32$ si 43...

367 vizite

Sara din Agora Floreasca, unele dintre cele mai bune paste si pizza di...

1226 vizite

(Starea actuala si tendintele in restaurantele bucurestene: partea a I...

407 vizite

Se naste o cultura a cafelei de specialitate si Uzina Coffee pune umar...

615 vizite 2 comentarii

Brunch, cocktailuri si delicii de dimineata Incepand cu luna februa...

710 vizite

(Starea actuala si tendintele in restaurantele din Bucuresti: partea a...

822 vizite

(Starea actuala si tendintele in restaurantele din Bucuresti: partea I...

873 vizite

Un restaurant de nisa, discret, elegant si sofisticat, cu foarte putin...

448 vizite

Hard Rock Cafe reinterpretează o parte dintre produsele americane cla...

83 vizite

O alta cina boiereasca memorabila la Locanta Jaristea, regizata si...

2073 vizite 1 comentarii

O cina memorabila la Bistro Ateneu, la invitatia proprietarilor si...

1038 vizite

Ca de fiecare data, in ultima saptamana din ianuarie, decernam pre...

10797 vizite

Sonja Dive-Dahl devine Director General al celor doua hoteluri din cap...

147 vizite

Restocracy va premia cele mai bune restau...

694 vizite

In cateva zile dam Premiile Restocracy pentru cele mai bune restau...

945 vizite 3 comentarii

Restaurantele noi ale Bucurestiului Anul 2018 a avut o piata bucure...

4612 vizite 1 comentarii

Cum cere traditia, familia de sicilieni de pe Matasari pregateste un c...

439 vizite

Se cauta un Sushi Chef pentru un restaurant elegant cu specific japone...

192 vizite 2 comentarii

2018 s-a dovedit a fi un an de excepție pentru sectorul vitivini...

133 vizite

O cina memorabila pregatita de Chef Avi Steinitz la restaurantul Veran...

322 vizite

De la Curtea Regală citire: Să se dea-n țară de știre că trecere...

145 vizite

Centrul de Educatie Practica in Organizarea Evenimentelor Private – ...

48 vizite

O cina la LOFT, pregatita pentru jucatorii de golf din Romanian Golf A...

55 vizite

Un concept de pop-up restaurant Vlad si Liviu sunt doi tineri bucat...

254 vizite

Compania românească Le Manoir a lansat Est, Est, Est, divizia de dis...

103 vizite

Athénée Palace Hilton București anunță numirea lui Tim Schmidt î...

146 vizite

Joi 6 decembrie 2018, a avut loc evenimentul de redeschidere al unuia ...

2429 vizite 1 comentarii

Motto: Bun pentru Gust, Bun pentru Sănătate, Bun pentru Planetă! ...

48 vizite

David Contant este deja unul dintre numele sonore ale gastronomiei si ...

269 vizite

Miercuri, 5 decembrie 2018, restaurantul Sardin a inaugurat noul meniu...

270 vizite

SPARKLING FESTIVE CELEBRATIONS Get enchanted by this year’s Chris...

81 vizite

Scrumbia de Dunăre este un pește sălbatic care migrează din Marea ...

96 vizite

GastroArt reeditează cărțile fundamentale ale gastronomiei. Cum le ...

68 vizite

ES Dl Jabu Mbalula, Ambasadorul Africii de Sud in Romania, despre vin...

131 vizite

Wine Ambassadors Dinner, alta cina memorabila pregatita de Chef Samuel...

224 vizite

Campari Red Diaries - Entering Red: Ana de Armas este starul scurtmet...

92 vizite

O cina iordaniana memorabila cu prietenii in toamna tarzie a lui 2018 ...

616 vizite

O cina chiliana memorabila, cu cele mai reprezentative mancaruri chili...

171 vizite

Beck’s lansează în România patru beri speciale, inspirate din atm...

127 vizite

Canada si vinurile ei, putini de la noi au avut norocul sa ajunga pana...

288 vizite

ES Dl Felipe Guillermo Alvarez De Toledo, Ambasadorul Argentinei in Ro...

101 vizite

Joi, 8 noiembrie 2018, a avut loc deschiderea oficiala a GastroLab, re...

3610 vizite

V-am scris in urma cu cateva zile ca tocmai s-a deschis in Piata Flore...

1316 vizite 1 comentarii

ES Dl Mihai Gribincea, Ambasadorul Republicii Moldova, despre vinurile...

387 vizite 1 comentarii

ES Dl Arvydas Pocius, Ambasadorul Lituaniei in Romania, despre vinuril...

174 vizite

Cina libaneza memorabila cu prietenii, pregatita personal de Mohamed M...

1214 vizite

Impreuna cu AREA (Asociatia Romana de Educatie in Alergii) si cu Maria...

427 vizite

Vineri, 1 noiembrie 2018, Asociatia Producatorilor de Salam de Sibiu (...

109 vizite

Francesco Castrovillari  are 29 de ani si s-a nascut in sudul Italiei...

139 vizite

Un investitor cauta spre inchiriere o vila interbelica renovata pentru...

313 vizite 1 comentarii

Un video-interviu cu ES Dna Tamar Samash, charismatica Ambasadoare a ...

146 vizite

Pizza Leggera, locul in care un italian suparat mi-a aratat cate mai a...

1037 vizite 3 comentarii

A plecat la Londra in 2010 pentru a studia Global Business Management ...

1057 vizite

Pentru prima dată în istoria Barilla, o femeie Chef este noul „Mas...

102 vizite

In noiembrie, Hard Rock Cafe Bucuresti sarbatoreste centenarul Marii U...

145 vizite

O faza care m-a surprins, m-a intrigat apoi, si m-a si impresionat, nu...

144 vizite

In tarile occidentale mari se folosesc in mod curent “domnule”...

100 vizite

Un video-interviu cu Dl Serge Rameau, cunoscutul si indragitul Consu...

237 vizite

Saptamana trecuta, in cladirea aceea ciudata in peisaj, unde o vre...

2725 vizite 4 comentarii

Noua bucatarie romaneasca fina, creativa, aparuta pe lume in urma cu e...

1125 vizite

Se lanseaza Centrul de Educatie Practica in Organizarea Evenimentelor ...

35 vizite

Mi-a scris cineva ca a gasit unele dintre cele mai bune mancaruri ital...

1200 vizite 4 comentarii

Un video-interviu cu ES Dl Jose Miguel Menchaca Pinochet, distinsul A...

193 vizite

Budureasca a lansat colecția de vinuri CENTENAR Fetească Neagră ...

156 vizite

PREMIERĂ INTERNAȚIONALĂ Brânza românească de burduf ajunge l...

97 vizite

Pe 6 și 7 octombrie peste 10.000 de oameni au ales să își petreac...

133 vizite

Harta Pâinii (https://gastroart.ro/harta-painii/) este un proiect pri...

174 vizite

Se cauta un asociat pentru un restaurant libanez cunoscut si bine anco...

387 vizite

Se numeste Agustina Fitri si este una dintre cele doua Lady Chefs ale ...

287 vizite

O masa indiana adevarata si memorabila cu prietenii, pregatita de foar...

698 vizite 1 comentarii

O cina indiana veritabila si memorabila cu prietenii la familia Thangl...

1226 vizite 5 comentarii

O cina memorabila la Ginger Sushi Bar & Lounge cu Familia Ishii: D...

53 vizite

O cina memorabila pregatita de cheful francez Samuel Le Torriellec...

842 vizite 1 comentarii

Domeniul Kelaru este numele pe care il poarta astazi o crama mica din ...

236 vizite

Bistro-ul Cafe Athenee din cadrul hotelului Athenee Palace Hilton înt...

148 vizite

Au mai rămas doar 2 zile până la prima ediție a Festivalului Vinul...

73 vizite

Cine este Lulu’s Cake? Lulu’s Cake nu este doar o (alta) cofeta...

614 vizite

Trofeul Someleriei 2018 - ASR a organizat a 15-a editie a Concursului ...

618 vizite
Afiseaza
vizualizari
comentarii

Premiilor Restocracy pentru 2017 Cand am dat Premiile Restocracy pe 2017 pentru restaurantul cu cea mai buna bucatarie romaneasca din Bucuresti, nu am luat in calcul diferentele dintre restaurantele traditionale romanesti, cele cu bucatarie taraneasca, cele cu bucatarie boiereasca si celelalte (sub)categorii care ar mai putea intra in discutie, insa am promis ca revin asupra subiectului cu detalii.

Pana in noiembrie 2017, restaurantele cu specific romanesc se imparteau in trei categorii: bucatarie traditionala romaneasca, marea majoritate, bucatarie urbana romaneasca si bucatarie (veche) boiereasca.

De cand cu Internetul, cu avalansa de emisiuni despre mancare, bucatarie si gatit din televizoare si cu marketingul agresiv al supermarketurilor, in special, bucataria urbana romaneasca s-a amestecat ireversibil cu bucataria urbana globala, „bucataria de Internet”, cum i se mai spune. E un fel de bucatarie internationala simplificata, pentru oamenii de rand, neprofesionisti in ale gastronomiei. Asa ca de acum inainte nu o mai consideram ca o ramura a bucatariei romanesti si nu mai vorbim despre ea.

Restaurante cu o adevarata bucatarie romaneasca aristocratica, boiereasca, sunt doua in acest moment in Bucuresti: Zexe si Locanta Jaristea, recunoscute ca atare de toata lumea. Zexe a si primit de la noi premiul Restocracy pentru cel mai bun restaurant romanesc din Bucuresti in 2017, de altfel. Si Casa Doina se mai apropie putin de aceasta zona, insa la ei meniul e cam amestecat, nu are o pozitionare atat de clara ca acestea doua, asa ca nu-l (o) includem in categorie.

Au mai fost restaurante cu incercari de bucatarie romaneasca boiereasca, unele chiar foarte reusite, cum ar fi Zahana 33 si Palatul Stirbey, insa primul a inchis de tot, iar al doilea a carmit-o spre specific italienesc si international de cand l-au adus chef pe Antonio Passarelli.

Si au mai fost cateva cu mancaruri romanesti mai sofisticate din vremuri trecute, cele cateva restaurante mari comuniste, care au mai dus-o o scurta vreme si dupa Revolutie: Selectul, in primul rand, dar si cele de la marile hoteluri. Acestea au continuat o parte din traditia gastronomica aristocratica interbelica prin cativa bucatari batrani care au trait in acele timpuri si care au apucat sa mai transmita cate ceva si urmatoarelor generatii. De fapt, ca sa fiu mai precis, aceea nu era o bucatarie romaneasca boiereasca propriu-zisa, distincta, ci era ceea ce astazi s-a numi „bucatarie internationala”, pentru ca gaseai acele feluri in multe alte capitale, nu doar la Bucuresti.

Aceste feluri de mancare, unele greu de facut, e drept, au disparut repede chiar si din meniurile fostelor mari restaurante comuniste, inlocuite fiind de modele zilei, bucataria italiana, indeosebi, si de alte mancaruri de facut cu munca putina, odata cu aparitia semipreparatelor de la supermarket. Am avut prilejul, totusi, sa mai mananc cate ceva de acest fel mai mult „hors carte”, la niste mese pregatite special pentru cate cineva, doar la cerere, in ocazii speciale.

Restaurantele cu specific traditional romanesc, cele cu bucatarie taraneasca simpla, sunt cele mai multe, marea majoritate, dupa cum am spus. E o bucatarie primara, ca multe alte bucatarii nationale, de altfel, care se bazeaza aproape exclusiv pe produse si ingrediente si mai putin pe retete. Meniurile sunt aproape identice peste tot, si putini se mai straduiesc sa faca aceste mancaruri in bucataria restaurantului, chiar si asa simple, cum sunt multe dintre ele. Le iau de-a gata, sau aproape gata, de la supermarket.

Stradaniile catorva dintre aceste restaurante de a pastra, cat se poate, autenticitatea mancarurilor traditionale romanesti si de munci mai mult la ele in bucatarie sunt vizibile si au fost apreciate de noi de fiecare data: Vatra Neamului din Balotesti, desigur, Restaurantul Voievodal Baneasa, apoi, Doi Cocosi, Torna Fratre, Caru cu Bere, Golden Blitz, Casa Romaneasca de la Otopeni, si mai noul Zarand, din Piata Operei, nu in ultimul rand.

Cateva restaurante au incercat sa fie mai creative in acest segment fara multa marja de manevra al bucatariei traditionale romanesti si au venit cu ceva nou. Cel mai cunoscut, de departe, este Lacrimi si Sfinti al lui Mircea Dinescu, cred ca singurul care a incercat combinatii noi si inedite, si poate ca a si inventat, chiar, niste retete noi. Fiind restaurant turistic, de trafic mare, e greu, totusi, nu e rentabil pentru ei sa mearga prea departe in aceasta directie.

Restaurantele lui Dragos Petrescu, de asemenea, sunt in plutonul restrans al celor care inoveaza cate ceva in meniurile lor, amestecand niste feluri bin bucataria romaneasca boiereasca si din bucataria urbana printre cele traditionale: cele doua Hanuri ale Berarilor: Casa Elena Lupescu si Hanu Berarilor Interbelic (Casa Soare), de pilda, in care se mananca destul de bine; Hanu lui Manuc si Pescarus au si ele un meniu putin diferit, dar sunt prea turistice spre a avea si mancare foarte buna; La Placinte, diversitatea vine de la cele cateva (putine) mancarui basarabene. Alte restaurante incearca un truc ieftin, punand tot felul de denumiri fistichii, adesea umoristice, unor feluri banale de mancare. Insa le iese, uneori.

Tot aici cred ca trebuie puse si restaurantele pescaresti traditionale romanesti: foarte noul Ivan Pescar & Scrumbia Bar, al lui Ivan Patzaichin, desigur, si La Pescaria Dorobantilor a(l) unor galateni, cu peste din Dunare, dar nu numai. Poate, la limita, si Mamma Leone si Tasty Fish, cu mancare ce a placut unora, insa nu si mie.

Am lasat la urma cea mai importanta informatie si stire publicata in ultimii 2000 de ani despre bucataria romaneasca: aparitia Noii Bucatarii Romanesti Fine, La Nouvelle Cuisine Roumanine, La Haute Cuisine Roumanine, sau cum vreti sa-i spuneti, fiindca nu are inca un nume impus definitiv, fiind atat de noua. Din noiembrie 2017, mai precis spus. Am scris un articol mai lung despre ea, aici reiau doar cateva pasaje din acesta.

Problema unei bucatarii romanesti contemporane fine, o noua bucatarie, adica, una cu o personalitate cat de cat disincta, atat cat se poate pentru ceva foarte dificil, a inceput sa fie vehiculata mai insistent in urma cu doar cativa ani, cand efectele crizei din 2008 s-au mai estompat.

Cel mai activ, si cel care a mers cel mai departe, din cate stiu eu, a fost David Contant, cheful francez genial care a vrut sa se faca roman, dar nu prea a reusit. David Contant a cumparat o mica ferma de tara pe langa Targoviste, a cumparat gaini, capre, gaste, iepuri, a plantat rosii, morcovi, gulii, pastarnac si tot felul de legume, si s-a apucat de adaptat si chiar de inventat retete cu produse si ingrediente exclusiv romanesti. Si de facut mancare cu ele, desigur. Foarte buna, am gustat si eu de mai multe ori. Pentru ca o “noua bucatarie romaneasca” nu inseamna doar sa folosesti produse autohtone, romanesti, ci si sa creezi tehnici si retete noi cu ele.

Alte incercari nu au trecut de stadiul de bucatarie experimentala urbana, chiar daca erau produse si ingrediente locale, retete noi, creative, bucatari talentati, insa nu si cu tehnicile si cunostintele specifice de Grande Cuisine. Pentru moment, cel putin. Si pe Internet se vehiculeaza astfel de incercari, chiar documentate cu poze si cu “testimonials” uneori foarte credibile.

Insa o “noua bucatarie romaneasca fina” institutionalizata, “oficiala”, sustenabila, adica intr-un restaurant public, constanta si abordabila ca pret, replicabila si documentata, abia la sfarsitul lui 2017 a aparut in Bucuresti. Chiar in ultima parte a lui 2017, in octombrie si noiembrie, odata cu deschiderea Maize-ului si cu redeschiderea Kane Seasonal Bistroului cu o noua sa formula, cea despre care vorbim aici. Si la Mahala, restaurantul de la Palatul Bragadiru, am vazut ceva asemanator, insa nu mi-e prea clar ce intentii au, mai ales ca ei se declara public, pe site-ul lor, drept “bucatarie europeana moderna” – ceva vag si greu de explicat.

Unii spun ca si pe la Oradea, la Cluj sau langa Brasov se face deja o bucatarie romaneasca „fine dining”, insa nu am informatii clare despre ce se intampla acolo, daca e intr-un restaurant, in privat sau inca doar pe Internet. Oricum, informatia importanta este ca se lucreaza intens la acest “proiect de tara” in mai multe locuri, ceea ce e incurajator.

Nu stiu daca cei doi mari chefs Alexandru, Petricean de la Maize si Iacob de la Kane Seasonal Bistro, au folosit aceste cuvinte, “Noua Bucatarie Romaneasca Fina”, cand si-au descris conceptele. Va mai trece o vreme pana sa se aseze lucrurile, sa se impuna o terminologie sau alta, si poate ca aceasta noua bucatarie fina va primi si un nume propriu, distinctiv, nu doar pe cel descriptiv folosit de mine.

Ca o concluzie, bucataria romaneasca, pe ansamblu, sta foarte prost in restaurantele din Bucuresti, dat fiind numarul mare de restaurante cu acest specific, pe de o parte, si numarul foarte mic de restaurante cu mancare cu adevarat buna. Speranta de mai bine vine doar dinspre bucatarii noilor generatii, mult mai deschisi catre experiment si inovatie, care vor folosi din ce in ce mai mult produsele romanesti si vor veni cu imbunatatiri spre o bucatarie romaneasca noua, creativa, poate chiar fina.

Kera Calita de la Jaristea si Alexandru Consulea de la Zexe fac mari eforturi sa redea vechea bucatarie boiereasca burtilor bucurestene, insa cred ca vor avea putini discipoli, e de munca acolo, nu gluma, si eforturile sustinute nu mai sunt la moda, asta se poarta din ce in ce mai putin astazi, asa ca descoperirile si restituirile vor ramane tot in restaurantele lor, fara indoiala.

Cat despre restaurantele cu bucatarie traditionala romaneasca, cea taraneasca, populara, slabe sanse sa vedem vreo schimbare. Poate doar daca supermarketurile vor vrea sa faca ceva in aceasta directie…

Masa boiereasca

Data actualizarii: 25/02/2018

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.