Interviuri cu persoane importante din lumea gastronomiei si din alte domenii cu legaturi directe cu aceasta

Ord. dupa

Chef Mircea Niculescu se afla in bucatariile hotelului Athenee Palace ...

Cu o experienta de peste doua decenii in domeniul patiseriei si in hot...

Cu o cariera in gastronomie de peste 18 ani, Alexandru Chioaru a lucra...

Crama Villa Vinea a fost fondata in 2004, in Valea Tarnavelor, de catr...

Tim Schmidt este Chef-ul Executiv al hotelului Athenee Palace Hilton B...

Florin Cojocariu e prietenul meu de o viata, am fost colegi la aceeasi...

9 comentarii

Un interviu cu Dragos Panait, directorul general al firmei de consulta...

Am fost in vizita la HorecaExchange, sa aflam despre evolutia pietei d...

1 comentarii

KAIAMO, restaurant-concept inspirat de folclorul si traditiile romane...

Se naste o cultura a cafelei de specialitate si Uzina Coffee pune umar...

2 comentarii

David Contant este deja unul dintre numele sonore ale gastronomiei si ...

Francesco Castrovillari  are 29 de ani si s-a nascut in sudul Italiei...

A plecat la Londra in 2010 pentru a studia Global Business Management ...

Se numeste Agustina Fitri si este una dintre cele doua Lady Chefs ale ...

Doamna Melania Dragne este una dintre cele doua Lady Chefs ai Ambasado...

CEO al Centrului de Evenimente The President, Corin Romanescu activeaz...

Se numeste Dan Prodan, are 36 de ani si are o experienta de peste 16 a...

Chef Marian Huzu lucreaza in bucatarie din anul 1994, adica de la vars...

Eugen Tudosie are 38 de ani si este managerul restaurantului Mesogios ...

1 comentarii

Chef Zoran Savic este croat si are peste 15 ani de experienta ca bucat...

Takehiro Shimura s-a nascut la 10 aprilie 1975 in Japonia si in prezen...

Sotii Amalia si Domenico Bellantoni sunt proprietarii restaurantul...

1 comentarii

Nicolai Schleifer este Executive Chef-ul hotelului Radisson Blu din Bu...

Victor Nemes este pilot, instructor moto, a devenit cunoscut odata cu ...

Este randul lui George Baciu, chef intr-unul dintre restaurantele hote...

Afiseaza
comentarii

Cu o cariera in gastronomie de peste 18 ani, Alexandru Chioaru a lucrat in mai multe restaurante atat in tara, cat si peste hotare, cele mai multe dintre ele avand specific italian. In prezent, el conduce bucataria restaurantului italian Roberto’s, din cadrul hotelului Athenee Palace Hilton, unde continua sa aduca, an dupa an, cele mai interesante si delicioase preparate din repertoriul gastronomic italian. Pentru mai bine de sase ani, Roberto’s este cea de-a doua lui casa, locul unde s-a dezvoltat profesional si unde si-a pus creativitatea in practica, dar si locul unde isi conduce cu maiestrie intreaga echipa de bucatari profesionisti.

In 2018, Alex a castigat premiul oferit de Restocracy pentru “Cele mai bune paste” si “Cel mai bun risotto” din Bucuresti, un minunat premiu care a demonstrat talentul lui pentru bucataria italiana, fiind apreciat de nativii italieni.

Referitor la mancarea italiana si in special la bucataria napoletana, de care el este foarte pasionat, Chef Alex afirma ca ii place simplitatea ei extrema, facand referire la cele doar cateva ingrediente cu care poti crea lucruri fabuloase daca stii cum sa le combini.

De vorba cu Chef-ul:

Restocracy: Care este preparatul dvs. preferat si de ce va place sa-l gatiti?

Chef Alex Chioaru - Roberto'sChef Alexandru Chioaru: Mafaldine di Napoli con Polpo costiera Amalfitana – un tip clasic de paste napoletane cu fumetto si caracatita din zona Amalfitana! Imi place sa-l gatesc deoarece am avut ca mentori bucatari din zona de Sud a Italiei, mai exact din Campana (zona Napoli),  care m-au invatat multe preparate, iar ulterior am studiat foarte mult si m-am atasat de aceasta bucatarie. De ce acest preparat? Pentru ca sunt doua ingrediente ce reprezinta Napoli. Pastele Mafaldine sunt create in Napoli, iar caracatita se consuma foarte des aici, mai ales in satul de pescari Luciana! De aici si alt preparat pe care il ador si reprezinta Napoli: “Polpo alla Luciana” (rosii cherry, capere, masline, peperoncino, caracatita). Ador sa gatesc aceste doua preparate!

Restocracy: Care este gastronomia preferata si de ce va place in mod deosebit?

Chef Alexandru Chioaru: Bucataria italiana imi place foarte mult pentru ingredientele sale; de exemplu pastele se pot face in foarte multe feluri, dar cu imaginatie si cunoasterea ingredientelor pe care le poti combina ies niste paste geniale. Tot la bucataria italiana apreciez foarte mult pestele si fructele de mare pentru diversitatea si gustul deosebit pe care il au!

Imi place de asemenea si bucataria japoneza datorita condimentelor pe care le foloseseste si pentru pregatirea complexa a preparatelor care ies la final exceptionale! As adauga si bucataria frantuzeasca datorita bazelor pe care le are si pentru preparatele exceptionale, istorice! Si nu in ultimul rand bucataria sud americana si Nikkei. Pentru bucataria sud americana pasiunea a pornit de la Chef Franz Conde, el fiind din Venezuela, iar bucataria Nikkei este o bucatarie care a inceput sa imi placa atunci cand am citit despre istoria acestei bucatarii atat de interesante si cu niste gusturi unice, o bucatarie care leaga doua culturi diferite, cea japoneza si cea peruana.

Restocracy: Cine v-a insuflat pasiunea pentru gatit?

Chef Alexandru Chioaru: Bunica si parintii mei au fost cei care mi-au insuflat pasiunea pentru a gati, dar bunica a fost cea care m-a facut sa iubesc bucataria! Stand la ea cand eram mic, parintii fiind la serviciu, bunica statea mai tot timpul in bucatarie si gatea, pregatea diverse lucruri si imi dadea sa gust mereu din ce prepara. Era o fire blanda, ma intreba mereu ce imi place sa mananc si imi pregatea mereu ceea ce imi doream! Eram pur si simplu captivat atunci cand gatea: sunetele din bucatarie, atunci cand prajea ceapa, cand amesteca in mancare, mirosurile care pur si simple ma fermecau. Era foarte atenta la detalii, condimentele aranjate mereu frumos si la locul lor; intotdeauna la locul lor le gaseai!

Restocracy: Cum va gasiti inspiratia pentru preparatele/meniurile pe care le creati?

Chef Alexandru Chioaru: Inspiratia vine de la imaginatie, atunci cand vad legume, carne, peste… pur si simplu ma inspira! Inspiratia mai vine si de la invatamintele si sfaturile pe care le am de la mentorii mei si bineinteles de la ce iti ofera sezonul – legume, carne, peste etc.; depinde  foarte mult si ceea ce ti se cere si cum trebuie sa te adaptezi!

Restocracy: Care este ingredientul dvs. preferat si cu ce feluri de condimente si mirodenii va place cel mai mult sa gatiti?

Chef Alexandru Chioaru: Ingredientul preferat este sarea; pare ciudat, dar fara sare orice alt ingredient ai folosi nu va iesi un preparat gustos. De ce spun sarea? Pentru ca este ingredientul cel mai important! Alte ingrediente pe care imi place sa le folosesc sunt ghimbirul, usturoiul, ceapa, rosiile, peperoncino si peperone crusco! Peperone crusco este un ardei rosu italienesc din zonele Calabria si Basilicata care se usuca si se prajeste; se poate folosi la paste, carne, etc.

Alt condiment este katsuobushi, un condiment japonez din ton uscat. Si sofranul este un condiment care imi place! De asemenea imi place sa folosesc branduri de calitate la paste si risotto! La paste folosesc  „Monograno Felicetti” unul dintre cele mai bune branduri, iar la risotto „gli Aironi” sau „Il buon riso”.

Restocracy: Cum va adaptati meniurile pe care le creati la trendurile actuale?

Chef Alexandru Chioaru: Meniurile le adaptez in functie de sezon, de ingredientele pe care vreau si trebuie sa le folosesc, in functie de specificul restaurantului, de echipa pe care o am si de potentialul ei! De asemenea, le creez si in functie de instinctele pe care le am si in functie de trendurile actuale. Tin cont totodata si de preferintele clientilor si atunci imi este usor sa fac un meniu care sa placa pentru ca stiu ceea ce isi doresc sa manance!Chef Alex Chioaru - Roberto's

Restocracy: Care sunt cele mai mari provocari pe care le intampinati in activitatea de zi cu zi din restaurant?

Chef Alexandru Chioaru: Cele mai mari provocari pentru mine sunt cand anumiti clienti doresc sa le pregatesc un fel de paste, de peste, de carne, de fructe de mare si imi spun sa le fac un preparat cu care sa ii surprind placut. Intotdeauna astept cu nerabdare aceste momente! Sau atunci cand caut un anume tip de ingredient/e pentru noul meniu sau pentru un eveniment important, ingredient/e care fac/e diferenta!

O alta provocare pentru mine foarte importanta este sa imi motivez echipa cu cunostintele mele, sfaturile pe care le pot da sa ii ajut; incercam impreuna multe retete, iar daca ii vad multumiti, pentru mine este foarte important pentru ca fara echipa pe care o conduc nu as putea reusi. Imi apreciez si iubesc mult echipa!

Restocracy: Ce mancaruri va plac cel mai mult ? Ce mancati acasa (gatiti?), ce comandati cand mancati in oras sau cand vizitati o tara straina?

Chef Alexandru Chioaru: Printre mancarurile mele preferate se numara ciorba de loboda, spaghetti al pomodoro, sarmalele si pestele de mare in general gatit simplu si cu legume, caracatita la gratar si nu in ultimul rand mamaliga.  Acasa gatesc atunci cand sunt liber, gatesc cu placere si gatesc ceea ce am mancat la parintii mei si la bunica mea – ciorbe, carne sau peste, diferite mancaruri cum ar fi cea de bame (tatal meu face mancarea de bame extraordinara), mancare de cartofi (am invatat-o de la mama), mancare de vinete (de la bunica o stiu) si de foarte multe ori paste cu sos de rosii, naut sau cu ulei de masline.

In oras ies foarte rar pentru ca nu am timp, dar de obicei cand o fac comand paste, peste sau carne de vita sau vitel. Cand vizitez o tara straina comand de cele mai multe ori preparate locale, traditionale, pentru ca vreau sa fac o comparatie dar si sa cunosc cultura respectivei tari.

Restocracy: Exista vreun Chef mare care v-a influentat si cu care ati avut ocazia sa lucrati? Sau unul cu care v-ar placea sa aveti ocazia sa lucrati?

Chef Alexandru Chioaru: Exista mai multi Chefi mari care m-au influentat si cu care am lucrat, acestia sunt: Chef Anghel Constantin (Executiv Chef Marriott Munchen Airport), Marco Magri a fost Italian Chef la Roberto’s, Chef Franz Conde (acum Executive Chef Hilton Amsterdam) si Heinz Beck Chef „(3 stele Michelin) La Pergola” Waldorf Astoria Rome Cavalieri. Am ramas fascinat de ceea ce am vazut la restaurantul La Pergola si de ceea ce m-au invatat. A fost o experienta fascinanta si foarte benefica pentru cariera mea. Acesti chefi mi-au influentat cariera in mod pozitiv, m-au invatat multe lucruri si le multumesc ori de cate ori am ocazia. Cu oricare dintre ei mi-ar face placere sa lucrez din nou, pentru ca ii consider „cei mai mari’’!

Restocracy: Ce factori va influenteaza atunci cand alegeti anumite produse pentru bucatarie?

Chef Alex Chioaru - Roberto'sChef Alexandru Chioaru: Sunt mai multi factori care ma influenteaza atunci cand aleg anumite produse cum ar fi raportul calitate-pret. In primul rand primeaza calitatea din punctul meu de vedere pentru ca sunt educat sa livrez calitate. Cred ca este foarte important pentru clienti sa primeasca calitate si aici ma refer la branduri! Intotdeauna voi alege cele mai bune produse.  Acum suntem norocosi pentru ca putem gasi aproximativ orice, sunt foarte multi furnizori care pot aduce ingrediente de calitate. (Octombrie 2019)

Despre restaurantul Roberto’s

Roberto’s, restaurantul principal al hotelului Athenee Palace Hilton, ofera oaspetilor preparate italienesti desavarsite, folosind cele mai proaspete ingrediente de sezon si talentul culinar al unei echipe de bucatari profesionisti. Meniul cucereste prin aromele sale intense adunate din intreaga Italie si prin felurile de mancare gatite in stilul „pura cucina italiana”, ce scot in evidenta prin simplitate calitatea acestor ingrediente.

Roberto’s ofera mai mult decat mancare excelenta. Decorul contemporan, atmosfera eleganta si ospitalitatea personalului va vor introduce intr-o adevarata „la bella vita” italiana. In timpul verii oaspetii se pot delecta cu delicioase specialitati la gratar, pregatite pe terasa La Strada, o adevarata oaza de liniste in inima orasului.

Despre Athenee Palace Hilton Bucuresti

Athenee Palace Hilton este unul dintre cele mai sofisticate si prestigioase hoteluri ale Bucurestiului. Construit in 1914, hotelul este un adevarat punct de reper istoric situat in inima orasului, in Piata Revolutiei. Hotelul ofera cazare la cele mai inalte standarde in cele 272 de camere si apartamente, servicii premium de intalniri in cele 13 sali de conferinta complet echipate, un Club de Sanatate si Fitness, precum si conditii rafinate de servire a mesei in cele doua restaurante – Cafe Athenee si Roberto’s, pe terasa Roberto’s on la Strada si in English Bar.

Data actualizarii: 29/10/2019

chef-alexandru-chioaru-restocracy