Chef Victor Melian, recent ajuns la 60 de ani, scolit in Suedia si practicant prin multe bucatarii, a condus restaurante in Suedia, USA si Romania. Chef Victor Melian a calatorit intens, facand inconjorul lumii de mai multe ori si lucrand in diverse proiecte de televiziune, de travel sau de cooking.
Restocracy: De unde, sau de la cine, ati invatat cele mai importante lucruri pe care le stiti despre bucatarie si gatit?
Chef Victor Melian: Lista e nesfarsita, evident, initial, in copilarie de la bunica mea si pe traseu de la foarte multi bucatari care m-au influentat direct sau indirect. Sper sa nu se supere cei uitati, dar in momentul acesta imi amintesc de: Goran Israelson, Urban Standar, Erik Lalersted, Nicolas Le Bec si, evident, „my all time favourite” Anthony Bourdain.
Restocracy: In cat timp credeti ca poate ajunge cineva un mare bucatar?
Chef Victor Melian: In ziua de azi, cu atat de multa informatie accesibila pe internet, majoritatea tinerilor incep un basic training la 16-18 ani, dupa care migreaza cativa ani pe la mari bucatari cu diverse specializari si pe la 23-25 sunt gata sa zboare solo. Vorbim de cei cu dorinta care doresc cu tot sufletul si care sacrifica cativa ani de viata pentru scolarizare practica.
Restocracy: Cu ce feluri de carne va place cel mai mult sa gatiti?
Chef Victor Melian: Vita, evident, nimic nu e mai bun si mai simplu sau complicat de gatit ca un antricot marmorat.
Restocracy: Cu ce feluri de peste va place cel mai mult sa gatiti?
Chef Victor Melian: Peste alb, fara oase si cu mult flavour.
Restocracy: Cu ce feluri de legume va place cel mai mult sa gatiti?
Chef Victor Melian: Ardei gras, ceapa verde, rosii si lista e lunga…
Restocracy: Cu ce feluri de condimente si mirodenii va place cel mai mult sa gatiti?
Chef Victor Melian: Imi place coriandrul, ghimbirul, dar si chili.
Restocracy: Ce sosuri va plac cel mai mult si pe care le folositi cel mai mult in bucatarie, la mancarurile pe care le pregatiti?
Chef Victor Melian: Sosul Bearnaise imi place mult, mai ales cel condimentat cu un chili bun.
Restocracy: Pregatiti si deserturi? Daca da, care va plac cel mai mult?
Chef Victor Melian: Imi plac combinatiile de cald-fierbinte cu rece, sweet contra sour s.a.m.d. Nu ma descurc deloc cu patiseria!
Restocracy: Ce gatiti acasa in zilele obisnuite? Dar cand aveti musafiri importanti?
Chef Victor Melian: Lucruri simple, un sandwich cateodata bate orice mancare. Prietenii care vin la mine ma inspira si gatesc dupa dorinta si preferintele lor.
Restocracy: Ce va place cel mai mult sa gatiti cand aveti mese speciale si importante la restaurant sau la resedinta?
Chef Victor Melian: O masa speciala e ca un serial bun, incepe cu episodul in care cunoastem clientul si aflam ce isi doreste. Episodul doi, marim usor viteza si cautam sa gasim armonia intre feluri. Episodul 3 e cel mai dinamic: se cumpara ingredientele, transport, logistica, personal etc. Episodul 4 e de maxim suspense oare am ales bine? Clientul va fi oare impresionat?Aflati raspunsurile in episodul 5!
Restocracy: Mai gateste cineva la dumneavoastra in familie?
Chef Victor Melian: Sotia gateste fabulos si profit, spre rusinea mea, din plin de acest lucru.
Restocracy: Care dintre bucatariile lumii vi se par cele mai bune?
Chef Victor Melian: E o chestiune de gust, ador bucataria asiatica: Vietnam, Thailanda, India. Fara bucataria franceza si italiana nu stiu ce ne-am fi facut.
Restocracy: Ce mancaruri va plac cel mai mult, ce mancati cand mergeti la restaurant intr-un oras sau o tara straina?
Chef Victor Melian: Nu cred ca aveti aici suficient spatiu pentru ca lista e nesfarsita. Imi place sa incerc lucruri noi.
Restocracy: Care credeti ca sunt cei mai buni furnizori sau cele mai bune locuri de cumparat produsele curente pentru bucatarie (carne, legume, peste etc.)?
Chef Victor Melian: Pentru cei care au restaurant evident ca one stop gen Selgros e foarte bun, paleta de produse e foarte mare si mai ales ca ai totul intr-un loc. Eventual o mana de producatori artizanali pentru produse ca: trufele, o bere aparte s.a.m.d.
Restocracy: Cat de mult va foloseste internetul in meseria pe care o aveti?
Chef Victor Melian: Nu stiu cum ne-am descurcat fara internet, e o autostrada nesfarsita catre informatie.
Restocracy: Cum vedeti dumneavoastra responsabilitatea pe care marii bucatari o au in promovarea si implementarea unui stil de viata sanatos? Ca faceti dumneavoastra in acest sens?
Chef Victor Melian: Diferenta e intre uz si abuz. Cred ca mai toti bucatarii buni gatesc sanatos fara a fi insa „aspirati” in exagerarile actuale cu bine-cunoscutele false vedete cu viata scurta.
Restocracy: Care sunt cele mai mari provocari profestionale pe care cineva le are dupa ce a devenit un mare bucatar?
Chef Victor Melian: Nu stiu ca nu am ajuns inca acolo!
Restocracy: Care sunt actiunile pe care le intreprindeti pentru a-i dezvolta pe cei care lucreaza cu dumneavoastra? V-ati dori sa va implicati si in alte proiecte cu acelasi scop? Daca da, care ar fi acestea? Ce ati mai face suplimentar?
Chef Victor Melian: Incerc sa impart cu colegii mei din experienta mea, din ce am invatat in calatoriile mele.