Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

Peste 1.000 de români cu sânge de rocker au descărcat aplicația Do...

13 vizite

Owner’s Choice Ana Sauvignon Blanc 2018 și Jidvei Fetească Regală...

23 vizite

Niciodata nu am vazut atatea restaurante noi, cate au aparut in ul...

1973 vizite 2 comentarii

KAIAMO, restaurant-concept inspirat de folclorul si traditiile romane...

32 vizite

Gastrodiplomația și Inovațiile Culinare este una din sesiunile prin...

28 vizite

Au deschis un restaurant in padurea Baneasa, chiar vizavi de intra...

344 vizite

Noi, si multi altii, consideram ca in noiembrie 2017 a aparut publ...

163 vizite

KAIAMO, restaurant-concept inspirat de folclorul si traditiile romanes...

92 vizite

Aizkora Gastrobar, sau esenta ospitalitatii Cei doi copii din poza ...

825 vizite

La Bistro Ateneu cu invitatul meu Misu Negritoiu pentru validarea Meni...

91 vizite

La cel mai bun restaurant din Bucuresti dupa clasamentul nostru, Le Bi...

418 vizite

Jidvei celebrează 20 de ani de pasiune și respect pentru arta vinulu...

50 vizite

O noua cladire de birouri in centrul Bucurestiului Business Center ...

70 vizite

Inainte era acolo head office-ul interlopilor. Cei mai multi din l...

543 vizite

Caii de la Letea editie limitata – Aligote a devenit campion mondial...

478 vizite

Bucharest Degustation Tour, prima editie (2019): George Butunoiu...

1261 vizite

Adevarul.ro informeaza ca Andrei Tranga, proprietarul celui mai ma...

527 vizite

Purcari Wineries Plc (“Grupul”), una din cramele de frunte din Eur...

47 vizite

Purcari Wineries Plc (“Purcari”, “Grupul”), una din cramel...

71 vizite

Ceva ce nu am mai vazut pana acum: doua restaurante mari din Parcul He...

637 vizite

Anunt de recrutare: Cautam un personal chef pentru ambasadorul unei ta...

1498 vizite 2 comentarii

Alex Petricean, cel mai bun chef al anului 2018, anunță deschiderea ...

510 vizite

Pe 18 aprilie, la Chișinău, a avut loc ,,Vernisajul Vinului”, even...

116 vizite

Antreprenorii si mediul de afaceri sarbatoresc “1 Mai Antreprenoresc...

322 vizite

 Raionul Floreasca, prima piață alimentară gourmet din România, s...

703 vizite
Afiseaza
vizualizari
comentarii

O intrebare de urgenta actualitate si o mare dilema pentru oamenii civilizati: s-a dat “liber” la vorbit la telefon in public in anumite localuri sau nu?

Sa vorbesti la telefon in public, si mai ales in gura mare, in restaurante, in lift, in magazin, in metrou si in multe astfel de locuri a fost tot timpul si e inca o badaranie, mai mare sau mai de trecut cu vederea. Totusi, multi am inceput sa ne resemnam in fata inevitabilului si sa toleram vorbitul la telefon in spatiile mari, si chiar in spatiile restranse, in orele de lucru si de varf, mai ales daca vezi ca cel in cauza se straduieste sa fie cat mai discret si sa deranjeze mai putin pe ceilalti.

Dar la localuri voiam sa ajung! Sunt sigur ca inca multi, foarte multi ani de acum iniante, cel care vorbeste la telefon intr-un restaurant elegant, mai ales seara, va fi etichetat in continuare drept un parvenit necioplit. Cu atat mai mult cu cat unele dintre aceste restaurante pun la vedere si un mic afis cu un telefon mobil taiat de o linie, poate-l observa si necioplitul si se prinde.

Sunt insa anumite cafenele “de business”, sau restaurante pentru corporatisti prin cladirile de birouri, cantine in toata regula la pranz, unde fiecare vorbeste la telefon cel putin o data cat sta acolo. Or, aici trebuie sa cedezi in fata realitatii, sa redefinesti si sa extinzi “normalitatea”, de nu vrei sa te apuce depresia sau sa fii etichetat tu insusti ca un “ciudat” daca esti singurul care iese glont pe usa ca sa vorbeasca afara ori de cate ori ii suna telefonul. Pentru ca si iesitul asta in fuga poate sa fie chiar si mai deranjant…

Sa iau un exemplu concret: DonCafe Brasserie din Piata Dorobantilor, e aproape de biroul meu si merg des acolo. DonCafe e o cafenea-braserie “de business”, de la primele ore ale dimineatii si pana spre orele 18-19, dupa care cinele la ei seamana mai mult cu cele din alte restaurante. Toata lumea vorbeste la telefon la DonCafe, in permanenta. Ani de zile am fost printre putinii, daca nu chiar singurul care iesea afara ca sa vorbeasca la telefon si ma simteam tot timpul penibil cand vedeam cum se uita unii lung la mine, neintelegand de ce ma tot foiesc incoace si incolo prin cafenea. Macar in ultima vreme, de cand cu fumatul afara, poate se gandesc oamenii ca asta fac, ca nu pot sta zece minute fara sa fumez.

De cateva saptamani m-am hotarat sa vorbesc si eu la telefon in DonCafe. Tot prost ma simt, desi altfel. Pe de o parte fata de mine insumi, dar si pentru ca acum mi se pare ca se uita altii mustrator la mine pentru ca ma vad vorbind in restaurant.

Ca asta e normalitatea zilelor noastre, sa vorbesti la telefon la DonCafe, e mai mult decat evident si nu se vor intoarce niciodata inapoi vremurile. Dupa cum, tot o normalitate a zilelor noastre e ca exista alte restaurante in care e cu totul “anormal” sa vorbesti la telefon.

Nu are nimeni o astfel de “lista” care sa-i ajute pe clientii restaurantelor si localurilor care vor sa ramana cat de cat civilizati sa stie unde se poate vorbi fara sa se simta vinovati, sau pus altfel, sa nu te simti caraghios daca esti singurul care sare ca ars de la masa si iese repede afara cand ii suna telefonul.

Dar cred ca o solutie exista, si anume ca managerul restaurantului sa spuna clar care e pozitia localului sau in aceasta situatie. Daca as fi Ilan Abramovici, as pune niste afise vizibile in DonCafe cu un telefon si cu un orar sub el, de pilda 9-18h, ca sa arat ca in restaurantul meu se permite vorbitul la telefon in acest interval, cand oamenii isi rezolva tot felul de probleme de business. In acest fel cred ca ar multumi pe toata lumea.

Am vazut mai multe restaurante care iti sugereaza ca nu e vzut cu ochi buni vorbitul la telefon acolo, dar nu am vazut niciodata care sa arate ca este permis. Sunt foarte curios sa vad cum ar fi primita de catre clienti o astfel de initiativa. Sper sa fie Ilan Abramovici primul, ca sa si profit de aceasta usurare, pe de o parte, si sa vad si reactiile celor din jur, pe de alta parte. Si voi scrie imediat si un articol despre asta, desigur…

Si trei intrebari directe:

Ar fi o idee buna ca localurile sa afiseze daca e permis vorbitul la telefon intre anumite ore?

View Results

Loading ... Loading ...

Daca restaurantele ar pune astfel de afise, ati respecta indicatiile?

View Results

Loading ... Loading ...

Ar fi o idee buna ca localurile cu mai multe saloane sa desemneze unele dintre ele pentru vorbitorii la telefon?

View Results

Loading ... Loading ...

PS: In cat timp credeti ca va trebui sa scriem un articol similar despre vorbitul la telefon in Atheneu sau in Sala Radio…?

Data actualizarii: 02/10/2018

  • Light :

    Am citit despre Restaurante in Germania, unde consumaţia se reduce la 50%, daca telefoanele mobile nu apar pe masa si nu sunt folosite la Restaurant. Restaurante de mare clasa. O motivatie excelenta, nicht wahr?

  • eduard :

    Cred ca, daca la Doncaffe s-ar interzice vorbitul la telefon, ar bate vantul pe acolo. Cu siguranta.. Si falimentul. Fumat nu, vorbit la telefon nu.. Alte idei, alte interdictii? ;)) Poate sa nu mai vorbim deloc in restaurant, ca nu se vorbeste la masa cu gura plina, nu? Esti cam comunist la faza asta. Poate ar fi nice, sa o luam mai usor cu ‘interzisul’.
    Bai, pe mine, mult mai tare decat vorbitul la telefon, ma deranjeaza copiii care zbiara si alearga bezmetici printre mese, si mai ales parintii pe care-i doare la banana ca deranjeaza juma’ de restaurant.