Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

Restaurantele noi ale Bucurestiului Anul 2018 a avut o piata bucure...

3959 vizite 1 comentarii

Ublo Caffe, un bistrou in care ar fi bine sa stiti dinainte cine va se...

762 vizite 8 comentarii

Cum cere traditia, familia de sicilieni de pe Matasari pregateste un c...

401 vizite

Se cauta un Sushi Chef pentru un restaurant elegant cu specific japone...

150 vizite 2 comentarii

2018 s-a dovedit a fi un an de excepție pentru sectorul vitivini...

120 vizite

O cina memorabila pregatita de Chef Avi Steinitz la restaurantul Veran...

246 vizite

De la Curtea Regală citire: Să se dea-n țară de știre că trecere...

111 vizite

Centrul de Educatie Practica in Organizarea Evenimentelor Private – ...

25 vizite

Un concept de pop-up restaurant Vlad si Liviu sunt doi tineri bucat...

214 vizite

Compania românească Le Manoir a lansat Est, Est, Est, divizia de dis...

76 vizite

Athénée Palace Hilton București anunță numirea lui Tim Schmidt î...

109 vizite

Joi 6 decembrie 2018, a avut loc evenimentul de redeschidere al unuia ...

828 vizite

Motto: Bun pentru Gust, Bun pentru Sănătate, Bun pentru Planetă! ...

28 vizite

David Contant este deja unul dintre numele sonore ale gastronomiei si ...

164 vizite

Miercuri, 5 decembrie 2018, restaurantul Sardin a inaugurat noul meniu...

227 vizite

SPARKLING FESTIVE CELEBRATIONS Get enchanted by this year’s Chris...

73 vizite

Scrumbia de Dunăre este un pește sălbatic care migrează din Marea ...

75 vizite

GastroArt reeditează cărțile fundamentale ale gastronomiei. Cum le ...

55 vizite

ES Dl Jabu Mbalula, Ambasadorul Africii de Sud in Romania, despre vin...

105 vizite

Wine Ambassadors Dinner, alta cina memorabila pregatita de Chef Samuel...

162 vizite

O cina la LOFT, pregatita pentru jucatorii de golf din Romanian Golf A...

22 vizite

Campari Red Diaries - Entering Red: Ana de Armas este starul scurtmet...

81 vizite

O cina iordaniana memorabila cu prietenii in toamna tarzie a lui 2018 ...

580 vizite

Pizza Leggera, locul in care un italian suparat mi-a aratat cate mai a...

325 vizite 2 comentarii

Beck’s lansează în România patru beri speciale, inspirate din atm...

85 vizite

Canada si vinurile ei, putini de la noi au avut norocul sa ajunga pana...

273 vizite

ES Dl Felipe Guillermo Alvarez De Toledo, Ambasadorul Argentinei in Ro...

91 vizite

Joi, 8 noiembrie 2018, a avut loc deschiderea oficiala a GastroLab, re...

3483 vizite

V-am scris in urma cu cateva zile ca tocmai s-a deschis in Piata Flore...

1011 vizite 1 comentarii

ES Dl Mihai Gribincea, Ambasadorul Republicii Moldova, despre vinurile...

365 vizite 1 comentarii

ES Dl Arvydas Pocius, Ambasadorul Lituaniei in Romania, despre vinuril...

164 vizite

Cina libaneza memorabila cu prietenii, pregatita personal de Mohamed M...

1162 vizite

Impreuna cu AREA (Asociatia Romana de Educatie in Alergii) si cu Maria...

391 vizite

Vineri, 1 noiembrie 2018, Asociatia Producatorilor de Salam de Sibiu (...

85 vizite

O cina chiliana memorabila, cu cele mai reprezentative mancaruri chili...

158 vizite

Un investitor cauta spre inchiriere o vila interbelica renovata pentru...

295 vizite 1 comentarii

Un video-interviu cu ES Dna Tamar Samash, charismatica Ambasadoare a ...

138 vizite

A plecat la Londra in 2010 pentru a studia Global Business Management ...

927 vizite

Pentru prima dată în istoria Barilla, o femeie Chef este noul „Mas...

91 vizite

In noiembrie, Hard Rock Cafe Bucuresti sarbatoreste centenarul Marii U...

124 vizite

Daca imi va scrie chelnerul de la Trattoria Verdi, ii fac cadou un man...

2076 vizite

O faza care m-a surprins, m-a intrigat apoi, si m-a si impresionat, nu...

138 vizite

In tarile occidentale mari se folosesc in mod curent “domnule”...

87 vizite

Se numeste Agustina Fitri si este una dintre cele doua Lady Chefs ale ...

189 vizite

Un video-interviu cu Dl Serge Rameau, cunoscutul si indragitul Consu...

216 vizite

Saptamana trecuta, in cladirea aceea ciudata in peisaj, unde o vre...

2189 vizite 4 comentarii

Noua bucatarie romaneasca fina, creativa, aparuta pe lume in urma cu e...

813 vizite

Se lanseaza Centrul de Educatie Practica in Organizarea Evenimentelor ...

28 vizite

Mi-a scris cineva ca a gasit unele dintre cele mai bune mancaruri ital...

1151 vizite 4 comentarii

Un video-interviu cu ES Dl Jose Miguel Menchaca Pinochet, distinsul A...

177 vizite

Budureasca a lansat colecția de vinuri CENTENAR Fetească Neagră ...

128 vizite

Pe 6 și 7 octombrie peste 10.000 de oameni au ales să își petreac...

127 vizite

Harta Pâinii (https://gastroart.ro/harta-painii/) este un proiect pri...

164 vizite

Se cauta un asociat pentru un restaurant libanez cunoscut si bine anco...

378 vizite

O masa indiana adevarata si memorabila cu prietenii, pregatita de foar...

679 vizite 1 comentarii

O cina indiana veritabila si memorabila cu prietenii la familia Thangl...

1206 vizite 5 comentarii

O cina memorabila pregatita de cheful francez Samuel Le Torriellec...

701 vizite 1 comentarii

Domeniul Kelaru este numele pe care il poarta astazi o crama mica din ...

212 vizite

Bistro-ul Cafe Athenee din cadrul hotelului Athenee Palace Hilton înt...

123 vizite

Cine este Lulu’s Cake? Lulu’s Cake nu este doar o (alta) cofeta...

562 vizite

Trofeul Someleriei 2018 - ASR a organizat a 15-a editie a Concursului ...

508 vizite

O intrebare de urgenta actualitate si o mare dilema pentru oamenii...

331 vizite 2 comentarii

Marco Eichhorn preia conducerea hotelurilor Radisson Blu Bucuresti si ...

134 vizite

Conferinta internationala interdisciplinara „Coffee, Bread and Choco...

49 vizite

Congresul National al Gastronomiei si Vinului Editia a II-a, marti 2 ...

35 vizite

Miercuri, 26 septembrie 2018, incepand cu orele 18.30 Dianei 4 a gazdu...

91 vizite

A doua editie a Congresului de Gastronomie si Vin va avea loc marti, 2...

79 vizite

Sunt sigur ca marele restaurant Select e deja prezentat ca studiu de c...

602 vizite

A auzit multa lume despre KAIAMO, a fost cel mai mediatizat restau...

5935 vizite

Mărturisesc, m-a inspirat iepurașul de Paști. La vederea atâtor i...

135 vizite

Miau Cafe este o cafenea situata pe strada Intre Garle, nr. 7 (initial...

409 vizite

O cina indoneziana autentica la Amhar si Indriastuti Azeth, la resedin...

869 vizite

Experiențe memorabile, sustenabilitate și autenticitate – tendinț...

37 vizite

În perioada 6-7 octombrie, vinul, muzica și cultura Republicii Moldo...

123 vizite

Odata cu sfarsitul vacantei si cu venirea toamnei, iata ca regasim...

1278 vizite

Hard Rock Cafe Bucuresti a lansat un nou meniu disponibil pentru o...

165 vizite

Grupul Le Manoir deschide restaurantul mediteranean Corto Maltese și ...

562 vizite

Ambasada Republicii Federale Germania angajeaza, incepand cu luna octo...

152 vizite

Restaurantul bucureștean Le Bistrot Français aduce împreună cei ma...

174 vizite

MAIZE si-a deschis, in sfarsit, terasa, dupa foarte multe dificult...

761 vizite

Am asteptat mult, dar a meritat Saptamana aceasta (ultima din augus...

2277 vizite

Nu aveam de gand sa merg sa mananc in Centrul Vechi. Sunt cateva resta...

1853 vizite 9 comentarii

La Vinuri, restaurantul românesc situat în București, pe strada Epi...

228 vizite

Centrul de Evenimente The President continua seria degustarilor de vin...

43 vizite

In perioada 6-9 Septembrie 2018, Beraria H organizeaza prima ediție T...

113 vizite

Ma gandesc eu asa acum cateva zile, hai sa vad ce mai e si pe la F...

293 vizite

The Great Trafalgar Pub e un restaurant vechi al Bucurestiului, pe o s...

463 vizite

Mancare cu Staif nu e mancare sofisticata, daca la asta va duce prima ...

417 vizite 1 comentarii

Adevarul este ca despre gluten se vorbeste mult in ultima perioada. Si...

250 vizite

Tocmai mi-a trimis cineva o poza dintr-o cafenea din centrul New-Yorku...

1134 vizite 1 comentarii

... nu le dati toate procedurile in scris chiar in prima zi de la ...

702 vizite

Ma asteptam sa vad pana acum mai multe bistrouri-atelier ale unor buca...

547 vizite

Am fost de vreo doua ori si la restaurantul gagauz din Chisinau, Gok O...

3040 vizite

Ce-i nemultumeste pe clienti in restaurante? Eu am spus, si am ...

717 vizite 2 comentarii

Desi ne aflam intr-o perioada de vacanta, iata ca inceputul lunii augu...

2556 vizite

Alexandru Dan, vicepresedintele Asociatiei Somelierilor din Romania, s...

242 vizite

In cat timp se formeaza un chelner bun? In vreo 8 ore. Cam atat...

471 vizite 2 comentarii

Începând cu 19 august 2018 bucătăria restaurantului ATRA va fi con...

499 vizite

Restocracy, Expressoft si George Butunoiu au lansat un proiect de ...

872 vizite

Situat la marginea clocotitorului Centrul Vechi al Bucureștiului, pe ...

302 vizite
Afiseaza
vizualizari
comentarii

O intrebare de urgenta actualitate si o mare dilema pentru oamenii civilizati: s-a dat “liber” la vorbit la telefon in public in anumite localuri sau nu?

Sa vorbesti la telefon in public, si mai ales in gura mare, in restaurante, in lift, in magazin, in metrou si in multe astfel de locuri a fost tot timpul si e inca o badaranie, mai mare sau mai de trecut cu vederea. Totusi, multi am inceput sa ne resemnam in fata inevitabilului si sa toleram vorbitul la telefon in spatiile mari, si chiar in spatiile restranse, in orele de lucru si de varf, mai ales daca vezi ca cel in cauza se straduieste sa fie cat mai discret si sa deranjeze mai putin pe ceilalti.

Dar la localuri voiam sa ajung! Sunt sigur ca inca multi, foarte multi ani de acum iniante, cel care vorbeste la telefon intr-un restaurant elegant, mai ales seara, va fi etichetat in continuare drept un parvenit necioplit. Cu atat mai mult cu cat unele dintre aceste restaurante pun la vedere si un mic afis cu un telefon mobil taiat de o linie, poate-l observa si necioplitul si se prinde.

Sunt insa anumite cafenele “de business”, sau restaurante pentru corporatisti prin cladirile de birouri, cantine in toata regula la pranz, unde fiecare vorbeste la telefon cel putin o data cat sta acolo. Or, aici trebuie sa cedezi in fata realitatii, sa redefinesti si sa extinzi “normalitatea”, de nu vrei sa te apuce depresia sau sa fii etichetat tu insusti ca un “ciudat” daca esti singurul care iese glont pe usa ca sa vorbeasca afara ori de cate ori ii suna telefonul. Pentru ca si iesitul asta in fuga poate sa fie chiar si mai deranjant…

Sa iau un exemplu concret: DonCafe Brasserie din Piata Dorobantilor, e aproape de biroul meu si merg des acolo. DonCafe e o cafenea-braserie “de business”, de la primele ore ale dimineatii si pana spre orele 18-19, dupa care cinele la ei seamana mai mult cu cele din alte restaurante. Toata lumea vorbeste la telefon la DonCafe, in permanenta. Ani de zile am fost printre putinii, daca nu chiar singurul care iesea afara ca sa vorbeasca la telefon si ma simteam tot timpul penibil cand vedeam cum se uita unii lung la mine, neintelegand de ce ma tot foiesc incoace si incolo prin cafenea. Macar in ultima vreme, de cand cu fumatul afara, poate se gandesc oamenii ca asta fac, ca nu pot sta zece minute fara sa fumez.

De cateva saptamani m-am hotarat sa vorbesc si eu la telefon in DonCafe. Tot prost ma simt, desi altfel. Pe de o parte fata de mine insumi, dar si pentru ca acum mi se pare ca se uita altii mustrator la mine pentru ca ma vad vorbind in restaurant.

Ca asta e normalitatea zilelor noastre, sa vorbesti la telefon la DonCafe, e mai mult decat evident si nu se vor intoarce niciodata inapoi vremurile. Dupa cum, tot o normalitate a zilelor noastre e ca exista alte restaurante in care e cu totul “anormal” sa vorbesti la telefon.

Nu are nimeni o astfel de “lista” care sa-i ajute pe clientii restaurantelor si localurilor care vor sa ramana cat de cat civilizati sa stie unde se poate vorbi fara sa se simta vinovati, sau pus altfel, sa nu te simti caraghios daca esti singurul care sare ca ars de la masa si iese repede afara cand ii suna telefonul.

Dar cred ca o solutie exista, si anume ca managerul restaurantului sa spuna clar care e pozitia localului sau in aceasta situatie. Daca as fi Ilan Abramovici, as pune niste afise vizibile in DonCafe cu un telefon si cu un orar sub el, de pilda 9-18h, ca sa arat ca in restaurantul meu se permite vorbitul la telefon in acest interval, cand oamenii isi rezolva tot felul de probleme de business. In acest fel cred ca ar multumi pe toata lumea.

Am vazut mai multe restaurante care iti sugereaza ca nu e vzut cu ochi buni vorbitul la telefon acolo, dar nu am vazut niciodata care sa arate ca este permis. Sunt foarte curios sa vad cum ar fi primita de catre clienti o astfel de initiativa. Sper sa fie Ilan Abramovici primul, ca sa si profit de aceasta usurare, pe de o parte, si sa vad si reactiile celor din jur, pe de alta parte. Si voi scrie imediat si un articol despre asta, desigur…

Si trei intrebari directe:

Ar fi o idee buna ca localurile sa afiseze daca e permis vorbitul la telefon intre anumite ore?

View Results

Loading ... Loading ...

Daca restaurantele ar pune astfel de afise, ati respecta indicatiile?

View Results

Loading ... Loading ...

Ar fi o idee buna ca localurile cu mai multe saloane sa desemneze unele dintre ele pentru vorbitorii la telefon?

View Results

Loading ... Loading ...

PS: In cat timp credeti ca va trebui sa scriem un articol similar despre vorbitul la telefon in Atheneu sau in Sala Radio…?

Data actualizarii: 02/10/2018

  • Light :

    Am citit despre Restaurante in Germania, unde consumaţia se reduce la 50%, daca telefoanele mobile nu apar pe masa si nu sunt folosite la Restaurant. Restaurante de mare clasa. O motivatie excelenta, nicht wahr?

  • eduard :

    Cred ca, daca la Doncaffe s-ar interzice vorbitul la telefon, ar bate vantul pe acolo. Cu siguranta.. Si falimentul. Fumat nu, vorbit la telefon nu.. Alte idei, alte interdictii? ;)) Poate sa nu mai vorbim deloc in restaurant, ca nu se vorbeste la masa cu gura plina, nu? Esti cam comunist la faza asta. Poate ar fi nice, sa o luam mai usor cu ‘interzisul’.
    Bai, pe mine, mult mai tare decat vorbitul la telefon, ma deranjeaza copiii care zbiara si alearga bezmetici printre mese, si mai ales parintii pe care-i doare la banana ca deranjeaza juma’ de restaurant.

  • Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.