Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

Un grup de inițiativă format din experți în gastronomie cer, print...

Studiu Reveal Marketing Research: Doar 3 din 10 români ar fi de acord...

Singureni Manor anunță lansarea Singureni Manor Events: Divizia spec...

Sciccheria anunță Issima - un parteneriat unic, cu cheful Giuseppe R...

Cu o investiție de peste 500.000 euro, Sciccheria deschide un nou res...

Jurnalistul culinar Cosmin Dragomir, autorul volumului Curatorul de Za...

Când am scris de multe ori că Bucureștiul are câteva dintre cele m...

O cină japoneză la bunii mei prieteni Hiroshi și Mari Ueda......

Flavours Group începe anul 2024 în forță și își consolidează p...

Editura GastroArt anunță lansarea volumului Ce e nou în Noua Bucăt...

Ruka Izakaya a fost un restaurant cu mâncare excelentă de la începu...

Editura GastroArt anunță lansarea volumului Colecționarul de Sarmal...

Tuborg Christmas Brew, berea oficială a Crăciunului, este disponibil...

Radu Savopol, cofondator 5 to go, premiat la nivel internațional pent...

Angeline Cake Boutique oferă românilor în premieră cel mai savurat...

SALAM DE SIBIU: O FELIE DE ROMÂNIEAFLĂ POVESTEA CELUI MAI ÎNDR...

Ahold Delhaize, deținătorul lanțului de magazine Mega Image, anunț...

Jurnalistul culinar Cosmin Dragomir lansează Colecționarul de Sarmal...

Halloween cu arome fine la restaurantul Roberto’s: extravaganța une...

Știam de Oxana Crețu, de bucătăria și de restaurantul ei din ...

Restaurantul Gramont anunță La Symfleurie, o cină eveniment alătur...

Zona din jurul piețelor Dorobanților și Floreasca e, foarte probabi...

S-a deschis săptămâna aceasta una dintre cele mai bune cofetării d...

  • Primul an de Sciccheria a fost unul foarte ...

Claudio Melis, chef distins cu o stea Michelin, vine pentru prima dat...

Restaurantul Gramont dezvăluie noi evenimente și meniuri exclusive p...

Când mâncați ...

Companiile își pot personaliza coperta viitoarei cărți semnate de ...

Relais & Châteaux Le Bistrot Francais, pe numele său întreg, ca...

1 comentarii

2 din 4 persoane de vârstă medie din România sunt supraponderale sa...

Acum câteva zile ES José Antonio Hernández Pérez – Solórzano, a...

Brunch la FORK Ana Tower25 iunie, 12:00 - 17:00, meniu de degustar...

Puține lucruri sunt mai franțuzești, mai adânc încrustate în spi...

Unele dintre cele mai bune fructe din București se găsesc într-un l...

Recent, restaurantul Le George, din cadrul hotelului Suter, și-a schi...

La un an de la lansare, restaurantul Sciccheria îl aduce în România...

Raionul de Pește Floreasca (fiindcă mai au unul, la Piața Dorobanț...

O cină memorabilă la Gramont, aristocraticul restaurant al Palatului...

2 comentarii

Sunt câteva restaurante în București care au meniuri nu foarte sofi...

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță ...

Restaurantul Le George, din cadrul Palatului Suter, devine Gramont și...

RO-Wine | The International Wine Festival of Romania - ediția de prim...

 Savart e genul de restaurant în care ajungi până la u...

Sardin e un restaurant tare interesant, și va ajunge să fie studiu d...

KANÉ - NEW ROMANIAN CUISINE începe o serie de colaborări cu chefi i...

Singureni Manor Equestrian Retreat va fi gazda unui eveniment culinar ...

La finalul lunii martie, 5 to go dublează porția de energie oferită...

Raionul de Pește din Piața Dorobanților a fost una dintre cele ...

Devenită  epicentru pe  harta cultural-continentală, Timișoara ș...

Sâmbătă 11 martie 2023, profesioniști și amatori, iubitori ai vie...

Afiseaza
comentarii

O intrebare de urgenta actualitate si o mare dilema pentru oamenii civilizati: s-a dat “liber” la vorbit la telefon in public in anumite localuri sau nu?

Sa vorbesti la telefon in public, si mai ales in gura mare, in restaurante, in lift, in magazin, in metrou si in multe astfel de locuri a fost tot timpul si e inca o badaranie, mai mare sau mai de trecut cu vederea. Totusi, multi am inceput sa ne resemnam in fata inevitabilului si sa toleram vorbitul la telefon in spatiile mari, si chiar in spatiile restranse, in orele de lucru si de varf, mai ales daca vezi ca cel in cauza se straduieste sa fie cat mai discret si sa deranjeze mai putin pe ceilalti.

Dar la localuri voiam sa ajung! Sunt sigur ca inca multi, foarte multi ani de acum iniante, cel care vorbeste la telefon intr-un restaurant elegant, mai ales seara, va fi etichetat in continuare drept un parvenit necioplit. Cu atat mai mult cu cat unele dintre aceste restaurante pun la vedere si un mic afis cu un telefon mobil taiat de o linie, poate-l observa si necioplitul si se prinde.

Sunt insa anumite cafenele “de business”, sau restaurante pentru corporatisti prin cladirile de birouri, cantine in toata regula la pranz, unde fiecare vorbeste la telefon cel putin o data cat sta acolo. Or, aici trebuie sa cedezi in fata realitatii, sa redefinesti si sa extinzi “normalitatea”, de nu vrei sa te apuce depresia sau sa fii etichetat tu insusti ca un “ciudat” daca esti singurul care iese glont pe usa ca sa vorbeasca afara ori de cate ori ii suna telefonul. Pentru ca si iesitul asta in fuga poate sa fie chiar si mai deranjant…

Sa iau un exemplu concret: DonCafe Brasserie din Piata Dorobantilor, e aproape de biroul meu si merg des acolo. DonCafe e o cafenea-braserie “de business”, de la primele ore ale dimineatii si pana spre orele 18-19, dupa care cinele la ei seamana mai mult cu cele din alte restaurante. Toata lumea vorbeste la telefon la DonCafe, in permanenta. Ani de zile am fost printre putinii, daca nu chiar singurul care iesea afara ca sa vorbeasca la telefon si ma simteam tot timpul penibil cand vedeam cum se uita unii lung la mine, neintelegand de ce ma tot foiesc incoace si incolo prin cafenea. Macar in ultima vreme, de cand cu fumatul afara, poate se gandesc oamenii ca asta fac, ca nu pot sta zece minute fara sa fumez.

De cateva saptamani m-am hotarat sa vorbesc si eu la telefon in DonCafe. Tot prost ma simt, desi altfel. Pe de o parte fata de mine insumi, dar si pentru ca acum mi se pare ca se uita altii mustrator la mine pentru ca ma vad vorbind in restaurant.

Ca asta e normalitatea zilelor noastre, sa vorbesti la telefon la DonCafe, e mai mult decat evident si nu se vor intoarce niciodata inapoi vremurile. Dupa cum, tot o normalitate a zilelor noastre e ca exista alte restaurante in care e cu totul “anormal” sa vorbesti la telefon.

Nu are nimeni o astfel de “lista” care sa-i ajute pe clientii restaurantelor si localurilor care vor sa ramana cat de cat civilizati sa stie unde se poate vorbi fara sa se simta vinovati, sau pus altfel, sa nu te simti caraghios daca esti singurul care sare ca ars de la masa si iese repede afara cand ii suna telefonul.

Dar cred ca o solutie exista, si anume ca managerul restaurantului sa spuna clar care e pozitia localului sau in aceasta situatie. Daca as fi Ilan Abramovici, as pune niste afise vizibile in DonCafe cu un telefon si cu un orar sub el, de pilda 9-18h, ca sa arat ca in restaurantul meu se permite vorbitul la telefon in acest interval, cand oamenii isi rezolva tot felul de probleme de business. In acest fel cred ca ar multumi pe toata lumea.

Am vazut mai multe restaurante care iti sugereaza ca nu e vzut cu ochi buni vorbitul la telefon acolo, dar nu am vazut niciodata care sa arate ca este permis. Sunt foarte curios sa vad cum ar fi primita de catre clienti o astfel de initiativa. Sper sa fie Ilan Abramovici primul, ca sa si profit de aceasta usurare, pe de o parte, si sa vad si reactiile celor din jur, pe de alta parte. Si voi scrie imediat si un articol despre asta, desigur…

Si trei intrebari directe:

Ar fi o idee buna ca localurile sa afiseze daca e permis vorbitul la telefon intre anumite ore?

View Results

Loading ... Loading ...

Daca restaurantele ar pune astfel de afise, ati respecta indicatiile?

View Results

Loading ... Loading ...

Ar fi o idee buna ca localurile cu mai multe saloane sa desemneze unele dintre ele pentru vorbitorii la telefon?

View Results

Loading ... Loading ...

PS: In cat timp credeti ca va trebui sa scriem un articol similar despre vorbitul la telefon in Atheneu sau in Sala Radio…?

Data actualizarii: 02/10/2018

  • Light :

    Am citit despre Restaurante in Germania, unde consumaţia se reduce la 50%, daca telefoanele mobile nu apar pe masa si nu sunt folosite la Restaurant. Restaurante de mare clasa. O motivatie excelenta, nicht wahr?

  • eduard :

    Cred ca, daca la Doncaffe s-ar interzice vorbitul la telefon, ar bate vantul pe acolo. Cu siguranta.. Si falimentul. Fumat nu, vorbit la telefon nu.. Alte idei, alte interdictii? ;)) Poate sa nu mai vorbim deloc in restaurant, ca nu se vorbeste la masa cu gura plina, nu? Esti cam comunist la faza asta. Poate ar fi nice, sa o luam mai usor cu ‘interzisul’.
    Bai, pe mine, mult mai tare decat vorbitul la telefon, ma deranjeaza copiii care zbiara si alearga bezmetici printre mese, si mai ales parintii pe care-i doare la banana ca deranjeaza juma’ de restaurant.

  • Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

    The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

    Close