Stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte adiacente citeste tot

Ord. dupa

Antica Pizza, pizzeria artizanală cu produse autentice, italiene, se ...

Ce au comandat românii de mâncare în 2020? Peste 4 milioane de cău...

Fika18 - prima croissanterie din România: un concept unic bazat pe sp...

Ciorba de perișoare și ardeii umpluți au fost la mare căutare prin...

La vremuri noi, benchetuială nouă la Jariștea! Noii muzicanți de m...

Reîncepe zaiafetul: Kera Calița anunță mare spectacol la Locanta J...

Prin caracterul său dinamic, industria ospitalității este supusă p...

Carrefour România lansează Act For Good, un program prin care atunci...

5 to go țintește BIG și în 2021! Peste 100 de noi cafenele, extind...

După un an de zile în care au cercetat şi adaptat metode de proc...

Obiceiul cu colinda vi-l împărtășește Kera Calița ot Jariștea c...

Villa Vinèa lansează, în ediție limitată, Argilla 2016, primul vi...

O franțuzoaică de viță liberă la Viticola Sarica Niculițel și D...

În amintirea stelei care a vestit magilor Nașterea Domnului, Kera Ca...

Sambata, pe 12 Decembrie se prăznuiește ocrotitorul cismarilor, Sfâ...

2020 a fost un an cu totul neașteptat, un an care a adus nenumărate ...

Festin popular de 1 Decembrie la locanta Jariștea 2020 pentru doi del...

Pentru pomenirea Sfântului Andrei, deși este Postul Mare al Crăciun...

„Fie să renască numai cel ce har/ Are de-a renaște curățit prin...

30 de ani de Ana Pan, business-ul 100% românesc pentru care inovația...

Hard Rock Cafe București lansează, în premieră pentru celebrul lan...

Conceptul Miss Pho este un "slow food viet cuisine" lansat recent ...

5 to go lansează paharul Retro, de 650ml, cu 3 shot-uri de cafea! ...

De’Longhi lansează PrimaDonna Soul, primul espressor din lume care ...

La 10 ani de la inaugurare, Hotel Epoque este liderul segmentului bout...

Fabrica Ospitalității lansează Puiu’ Mamii, restaurantul care î...

La data de 1 Noiembrie sarbatorim Ziua Salamului de Sibiu. In conditii...

O degustare a meniului lui Bogdan Dumitrascu, noul chef de la Fior di ...

Atmosfera atipica, decoruri pline de flori si verdeata, simplitate si ...

Cunoaște lumea vinurilor și specializează-te cu certificările inte...

Joi, 15 octombrie 2020, restaurantul bucurestean Sardin a lansat noul ...

Am primit pe adresa redactiei o scurta informatie din partea celor de ...

My Name is PHURSANG LAMA and I was born in Nepal with Lama (Buddie...

Red Angus Steakhouse împlinește 10 ani de la deschidere și lanseaz...

Ziua Națională a Gastronomiei și Vinurilor din România, marcată p...

Relais & Chateaux, in parteneriat cu Slow Food International, orga...

Sub titlul: „Redescoperindu-ne originile”, cei doi Chefs, Razvan M...

Crama transilvăneană Villa Vinèa și Muzeul Național al Țăranulu...

Beraria Hop Garden, parte a grupului Magic by Hop Garden, a incheiat a...

Cu o tradiție de peste 70 de ani în producerea înghețatei artizana...

Cu ocazia "Zilei Gastronomiei Peruviene", Ambasada Peru in Romania a o...

România e calificată pentru prima dată pe tabloul final al  Campio...

Boiler Milk&Coffee: 18 metri patrati pentru cafea, un business des...

Fabrica Ospitalității, compania care deține restaurantul bucurește...

Chef Florin Andrei Vanau si prietenul sau Ciprian Bocioaca, un charism...

THE FOODSERVICE INDUSTRY DISTILLED INTO 561 PAGES Pentru cei care v...

Family Meals - selecția de produse gătite, disponibile în cantităt...

5 to go, cel mai mare lanț de cafenele din Europa de Est și cea ...

Cereal Crunch deschide prima franciză a grupului la Craiova, pe 7 aug...

Premieră europeană: Mastercard și BRD - Groupe Société Générale...

Afiseaza

Cea de a III-a ediție a Congresului Național pentru Gastronomia și Vinurile din România – organizat de Vinul.roRare Foods Services și GASTROART.RO în colaborare cu ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCUREȘTI – va avea loc marți, 16 aprilie, în Aula mare a ASE. Evenimentul pentru o gastronomie românească inspirată din tradiția veritabilă și adus în modernitatea secolului XXI este susținut de Selgros Romania și de uleiul High Oleic [i]Spornic, de la compania românească Prutul SA, care deține fabrica cu cea mai îndelungată tradiție în producția de ulei vegetal din România (125 ani).

Noi vectori practici și teoretici pentru vechea idee că “suntem ceea ce mâncăm”

Desfășurat de la bun început sub deviza că “suntem ceea ce mâncăm, și poate și de asta România arată așa cum o vedem”, Congresul a reușit să determine deja schimbări în mentalul colectiv din rândul profesioniștilor ospitalității, și va continua să o facă. “Manifestul pentru gastronomia și vinurile din România” a pus în circulație idei ca “tradiție”, “regionalitate”, “sezonalitate”, “modernitate”, “sustenabilitate”, din dorința unei mai bune puneri în valoare a patrimoniului culturii alimentare românești. Aceste idei și-au găsit, în urma dezbaterii lor în edițiile precedente ale Congresului, noi întrupări, actualizate – atât în oferta HoReCa de la noi din țară, cât și în literatura de profil despre gastronomia românească publicată în ultimii trei ani. Publicul generalist, neimplicat în industrie, a devenit mai conștient despre acest patrimoniu, iar gastronomia și vinurile din România beneficiază, azi, de o notorietate sporită. Și de o cifră de afaceri sporită.

Stand cu literatură de profil, lansări de carte

Pentru că acum există, pentru că este o sursă de profesionalism și inspirație, pentru că se cere, la această ediție a Congresului va exista și un stand cu cărți despre gastronomie, restaurante, ospitalitate, vinuri și turism oenogastronomic. Vor avea loc lansări și discuții libere între cei interesați și autorii, traducătorii sau editorii acestor volume. Editura GastroArt va lansa volumele: „Pâinea, aliment și simbol – experiența sacrului” de Varvara Buzilă, un studiu entografic despre pâine și aluaturi ritualice și “Cărticica meseriei de bucătar – cartea de bucate de la Cluj tipărită în 1695”, o traducere în premieră din maghiara medievală realizată de istoricul clujean József Lukács, cel care semnează și notele explicative și studiul introductive. Cartea marchează multe alte premiere mai mult decât demne a fi menționate și subliniate: cea mai veche rețetă de sarmale de la noi, cea mai veche rețetă de varză à la Cluj, cea mai veche rețetă de pâine de pe actualul teritoriu românesc. Nu în ultimul rând, “pe baza argumentelor putem afirma că Sofia Tofeus poate fi recunoscută drept autoarea primelor patru părţi ale Cărticelei meseriei de bucătar şi, implicit, prima autoare de pe teritoriul României căreia i s-a tipărit o lucrare”. Cătălin Mahu, fondatorul primei rețele de restaurante cu capital autohton, își va prezenta și el volumul de memorii antreprenoriale lansat recent, “Povestea de la colțul mesei”, iar alături de el pe parcursul evenimentului, în standul de literatură de profil, vor fi și alte evenimente și prezentări interesante.

Ediția a III-a a Congresului de gastronomie și vin, derulată anul acesta în Aula Mare a ASE, își propune să vehiculeze aceste idei și dezbateri în rândul profesioniștilor, dar și al corpului profesoral și studențesc al unei instituții de învățământ superior de prestigiu. Experiența practică a profesioniștilor se îmbină aici cu viziunea și cu abordarea academică, pentru a aduce crea un nou “momentum” nevoii de progres în acest domeniu. Vor avea loc prezentări de tehnologii, de noi ingrediente și de noi concepte gastronomice, degustări și dezbateri – dar și prezentări de soluții educaționale și de alte naturi pentru problemele specifice de resurse umane și de comunicare ale acestei industrii a ospitalității.

Programul Congresului de gastronomie și vin din 16 aprilie 2019

Ora 10.00 – Cuvânt înainte din partea organizatorilor

Dezbateri:

– “Gastronomia în secolul 21 – raspunsuri noi la întrebări vechi”
– “Resursa umană în industria ospitalității – formare, recrutare, fidelizare. Oferta industriei către viitorii și actualii profesioniști”

Pauză de prânz (12.30-13.30) bufet oferit de restaurantele La Mama

– “Chefman, Chefwoman – noii eroi urbani. Viziuni asupra noii gastronomii” – vor prezenta propriile proiecte Chefi care au schimbat și continuă să schimbe peisajul restaurantelor de la noi: Oana Irina Coantă, Alex Dumitru, Nico Lontras, Alex Petricean, Cristian Preotu, Zoltan Szabo
– “Comunicare si marketing horeca” – o discuție detaliată cu partenerii de comunicare ai industriei ospitalității, despre noile media, personaje și metode eficiente de promovare

Evenimentul se bucură de sprijinul IWCB ROMANIA și a numeroși parteneri media din rândul presei scrise și blogging-ului de profil. Pentru parteneriate, standuri de prezentare, activări vă rugăm să scrieți la cosmin.dragomir@gastroart.ro și/sau cezar@vinul.ro (Comunicat de presa – Martie 2019)

Congresul National de Gastronomie si Vin


[i] * Primul ulei de floarea-soarelui High Oleic îmbuteliat din România (Spornic Premium și Spornic Profesional) a fost lansat de compania Prutul încă din anul 2015 și este produs în fabrica cu cea mai îndelungată tradiție în producția de ulei vegetal din țara noastră (de peste 125 de ani).

Uleiul High Oleic este obținut dintr-un soi special de floarea-soarelui, cu un conținut ridicat de acid oleic (Omega 9) – de minim 75%.

Uleiul High Oleic este cel mai bun ulei pentru gătit, pentru toate tipurile de utilizări în bucătărie: prăjire ușoară, prăjire în baie de ulei, rumenire, frigere, asezonare. În plus, uleiul High Oleic este potrivit pentru procese de gătire repetată, la temperaturi foarte ridicate, având o rezistență superioară la oxidare și râncezire și o versatilitate în utilizare (păstrează gustul neschimbat al preparatelor).

Este un ulei potrivit pentru o alimentație echilibrată, având în vedere conținutul ridicat de Omega 9 (acid gras mononesaturat, considerat sănătos), de minimum 75%.

Datorită caracteristicilor sale și beneficiilor în alimentație, uleiul High Oleic este folosit de mari consumatori industriali și companii de renume din industria HoReCa la nivel internațional.

Data actualizarii: 18/03/2019