Stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte adiacente citeste tot

Ord. dupa

Să sărbătorim acasă Floriile cu bucate blagoslovite de la Locanta ...

SĂNĂTATEA ÎN BUCATE: Locanta Jariștea livrează meniuri gustoase p...

Expoziții virtuale cu tematică gastronomică organizate de gastroart...

Incepand cu 30 martie restaurantul Argentine (Herastrau) se alatura li...

Doar ca nu vor mai fi calde... :( Pentru cei care isi doresc si isi pe...

În lupta împotriva COVID-19, restaurantul bucureștean Red Angus Ste...

Restaurant Industry Coronavirus Timeline It’s amazing how fast th...

Un format aparte de take away propune doamna Evanthia Zisi, grecoaica ...

In urma anuntului facut de autoritati (17 martie), privind suspendarea...

Grupul Inspira Food, jucător important pe piața lanțurilor de resta...

Experienta unica cu duetul de fadisti: Diana Vilarinho si Sergio Silva...

Dacă în 2019 a existat o relativă uniformitate în organizarea even...

Producătorul de vinuri Villa Vinèa, din județul Mureș, a încheiat...

Luni, 2 martie, incepand cu ora 10.00, a avut loc deschiderea restaura...

Daca peretii ar putrea vorbi... Se lasa dus de nostalgie patronul u...

Chef Paul Oppenkamp aduce noi combinații inedite în meniul Hard Rock...

Cunoscut pentru stilul sau non-conformist de promovare, lantul Burger ...

Conceptul Cereal Crunch este pregătit de extindere,  în România, d...

Atmosfera relaxata, culori sobre si decoruri interioare somptuoase ...

Surorile Diaconu, care dețin Bistro Guxt, lansează Noeme, un restaur...

Crama MaxiMarc - Unde visele devin vinuri Tradiția cramelor de fam...

De ziua ta, doamna: Concert de dragoste si primavara! Magic Ballroo...

Centrul de Evenimente The President va invita in data de 7 martie 2020...

Valentine's Weekend la Hop Garden Seri speciale, cu muzica live și...

Valentine's Days la Magic Bistro by Hop Garden Magic Bistro by Hop ...

Afiseaza

Gastronomia și vinurile din România, promovate intern și extern printr-o Gală de Ziua Națională

Aproximativ 200 de membri ai corpului diplomatic acreditat la București, senatori și deputați din Parlamentul României au sărbătorit luni, 2 decembrie, pentru prima dată, valorile oenologice și culinare românești, în cadrul unei Gale organizate la Palatul Parlamentului cu ocazia ședinței solemne a Senatului dedicată Zilei Naționale.

Un meniu special – cu bucate românești reinterpretate în manieră modernizată de o echipă coordonată de Chef Nico Lontras, Chef Vasile Nicolae, Chef Ioan Șușală – a fost asortat cu vinuri de elită produse în mai multe regiuni viticole din România, prezentate de somelieri profesioniști.

Cuvântul inaugural al serii a fost rostit de președintele Senatului, Teodor Meleșcanu, iar în asistență a fost prezent președintele României (1996-2000) Emil Constantinescu.

Gastronomia și vinurile – componente de identitate culturală națională, coeziune socială și dezvoltare durabilă

Evenimentul a reprezentat ultima etapă pe 2019 a unei serii de manifestări inițiate în 2017 – odată cu primul Congres național dedicat gastronomiei și vinurilor din România – de jurnaliștii Cosmin Dragomir (GastroArt.ro) și Cezar Ioan (Vinul.ro) împreună cu Chef Nico Lontras (2Chefs). „Manifestul pentru gastronomia și vinurile din România” adoptat de participanții la prima ediție a Congresului, completat ulterior cu un „Ghid de bune practici” dezbătut la edițiile următoare, a stat la baza inițiativei parlamentarului Mihai Mohaci care a culminat, în aprilie 2019, cu declararea prin Lege (79/2019) a primei duminici din luna octombrie drept Zi Națională a gastronomiei și vinurilor din România. În paralel, pe parcursul celor doi ani, inițiatorii au publicat zeci de articole și multe cărți dedicate acestui subiect (culegeri de rețete aparținând unor bucătari profesioniști sau bloggeri culinari, culegeri de recomandări de vinuri, reeditări de cărți istorice de gastronomie, etc) și au organizat numeroase dezbateri și conferințe publice.

“Scopul nostru este acela de a promova gastronomia și vinurile din România drept valori reale ale culturii naționale, componente esențiale ale identității naționale apte să genereze coeziune socială, dezvoltare durabilă și plusvaloare economică semnificativă”, a declarat Cezar Ioan.

“Gala – ca de altfel și Ziua gastronomiei și vinurilor – este abia începutul unui complex program de acțiuni planificate de noi: în anii următori, avem pregătite concepte, parteneriate și evenimente destinate să ofere exemple concrete autorităților centrale și locale, asociațiilor și operatorilor privați din domeniul producției alimentare – și în special opiniei publice. Etapa următoare prevede, de asemenea, promovarea în străinătate – lucru deja început prin expunerea către membrii corpului diplomatic de la București”, a anunțat Cosmin Dragomir.

Ce a conținut meniul de Gală

Meniul pregătit de echipa Chefilor Nico Lontras, Vasile Nicolae și Ioan Șușală cu ocazia Galei din 2 decembrie a inclus pateu de rață cu dulceață de merișoare, păstrăv afumat de Bucovina cu răzălăi (găluște) și sos de leuștean, sarmale de vită în frunze de viță-de-vie cu sos de gulaș, și alivancă reinterpretată de Pastry Chef Ana Consulea (Zexe Brasserie), cu dulceață de vișine. Vinurile asociate au fost prezentate oaspeților de către o echipă de somelieri voluntari, membri ai Organizației Somelierilor din România (OSR 2011): Pelin Frizzante ZZPelin de la Domeniile Urlați (vin de întâmpinare a oaspeților), Cuvee Cristian de la Domeniul Bogdan (BIO), Cuvee Nedeea Alb de la Vinarte, Băbească neagră Riserva de la Domeniile Panciu, Fetească neagră Terra Romana de la SERVE Ceptura și Tămâioasă românească dulce Late Harvest de la Licorna Winehouse. Ospătarii au fost coordonați de echipa Blid – Locantă Românească.

Evenimentul s-a desfășurat sub Înaltul Patronaj al Senatului României și a fost organizat de Asociația Curaj înainte în parteneriat cu GastroArt, Vinul.ro, 2Chefs și face parte din proiectul: Identitate Gastronomică Națională, finanţat din fonduri nerambursabile din bugetul local al Sectorului 5 al Municipiului Bucureşti prin Centrul Cultural şi de Tineret „Ştefan Iordache”.

Mulțumirile organizatorilor se îndreaptă către parteneri: Eisberg #simply fresh, Microgreens România, City Grill, Horeca School, TeamFresh, Cookman, Nordic Food, Organizația Somelierilor din România – OSR 2011. Evenimentul a beneficiat și de sprijinul oferit de chefii Constantin Ghimpu și Bogdan Piele, de la Militari Residence Ballroom. (Comunicat de presa – decembrie 2019)

Gala Gastronomiei si Vinurilor romanesti 2019

Data actualizarii: 06/12/2019

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.