Stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte adiacente citeste tot

Ord. dupa

După un an de zile în care au cercetat şi adaptat metode de proc...

Obiceiul cu colinda vi-l împărtășește Kera Calița ot Jariștea c...

Villa Vinèa lansează, în ediție limitată, Argilla 2016, primul vi...

O franțuzoaică de viță liberă la Viticola Sarica Niculițel și D...

În amintirea stelei care a vestit magilor Nașterea Domnului, Kera Ca...

Sambata, pe 12 Decembrie se prăznuiește ocrotitorul cismarilor, Sfâ...

2020 a fost un an cu totul neașteptat, un an care a adus nenumărate ...

Festin popular de 1 Decembrie la locanta Jariștea 2020 pentru doi del...

Pentru pomenirea Sfântului Andrei, deși este Postul Mare al Crăciun...

„Fie să renască numai cel ce har/ Are de-a renaște curățit prin...

30 de ani de Ana Pan, business-ul 100% românesc pentru care inovația...

Hard Rock Cafe București lansează, în premieră pentru celebrul lan...

Conceptul Miss Pho este un "slow food viet cuisine" lansat recent ...

5 to go lansează paharul Retro, de 650ml, cu 3 shot-uri de cafea! ...

De’Longhi lansează PrimaDonna Soul, primul espressor din lume care ...

La 10 ani de la inaugurare, Hotel Epoque este liderul segmentului bout...

Fabrica Ospitalității lansează Puiu’ Mamii, restaurantul care î...

La data de 1 Noiembrie sarbatorim Ziua Salamului de Sibiu. In conditii...

O degustare a meniului lui Bogdan Dumitrascu, noul chef de la Fior di ...

Atmosfera atipica, decoruri pline de flori si verdeata, simplitate si ...

Cunoaște lumea vinurilor și specializează-te cu certificările inte...

Joi, 15 octombrie 2020, restaurantul bucurestean Sardin a lansat noul ...

Am primit pe adresa redactiei o scurta informatie din partea celor de ...

My Name is PHURSANG LAMA and I was born in Nepal with Lama (Buddie...

Red Angus Steakhouse împlinește 10 ani de la deschidere și lanseaz...

Ziua Națională a Gastronomiei și Vinurilor din România, marcată p...

Relais & Chateaux, in parteneriat cu Slow Food International, orga...

Sub titlul: „Redescoperindu-ne originile”, cei doi Chefs, Razvan M...

Crama transilvăneană Villa Vinèa și Muzeul Național al Țăranulu...

Beraria Hop Garden, parte a grupului Magic by Hop Garden, a incheiat a...

Cu o tradiție de peste 70 de ani în producerea înghețatei artizana...

Cu ocazia "Zilei Gastronomiei Peruviene", Ambasada Peru in Romania a o...

România e calificată pentru prima dată pe tabloul final al  Campio...

Boiler Milk&Coffee: 18 metri patrati pentru cafea, un business des...

Fabrica Ospitalității, compania care deține restaurantul bucurește...

Chef Florin Andrei Vanau si prietenul sau Ciprian Bocioaca, un charism...

THE FOODSERVICE INDUSTRY DISTILLED INTO 561 PAGES Pentru cei care v...

Family Meals - selecția de produse gătite, disponibile în cantităt...

5 to go, cel mai mare lanț de cafenele din Europa de Est și cea ...

Cereal Crunch deschide prima franciză a grupului la Craiova, pe 7 aug...

Premieră europeană: Mastercard și BRD - Groupe Société Générale...

Jidvei, cel mai mare producător de vinuri din România, anunță lan...

VacaMuuu are o noua abordare pe segmentul Mic Dejun prin care mizeaza ...

Beautyfood – restaurant cu vechime din centrul capitalei, preluat re...

Pe langa gama variata de vinuri cu care producatorul moldovean Apriori...

Economica. net informeaza ca Nicolai Tand ia in calcul vanzarea restau...

Mastercard lansează, alături de Edenred, Sodexo și Up România și ...

Ana Consulea, cofetar și fondatoare a brandului Zexe Braserie, a lans...

Chef Joseph Hadad, artist-creator al unui univers culinar inconfundabi...

Sâmbătă, 1 august (13.00-19.00) Maximum de distanțare, minimum ...

Afiseaza

Urgia s-a abătut asupra noastră neîndurător și nu a iertat pe nimeni

Kera Calita

Kera Calita

Ca toată lumea, trec și eu printr-o perioadă de mari și grele încercări, numai că în cazul nostru, al celor din lumea cârciumilor, a birturilor și a zahanalelor, lucrurile sunt mult mai apăsătoare și chinuitoare.

De trei decenii, viața mea s-a învârtit în fel și chip – dar neabătut!

– în jurul cabaretului culinar pe care l-am ridicat și îl diriguiesc – Locanta Jariștea. În fapt, aceasta a fost viața mea cu tot ceea ce a avut și are ea mai bun, aici îmi este familia, aici îmi sunt toți cei apropiați sufletește. Gândurile mele învăluie Locanta și musafirii ei ca o rețea de fire de păianjen aurite, care se întrepătrund cu tacâmurile de argint și olanda fină de pe mese sau tapiseriile încărcate de istorie de pe pereți, cu bogăția cuhniei, a cămării și a pivniței, cu baletul tainic al ospătarilor și vinarilor, cu tot ceea ce ne pune pecetea încă din 31 Mai 1991.

Năpasta m-a împins și pe mine mai întâi la gânduri dureroase. Am încercat să aflu ce este cu adevărat temeinic în ființa mea și către ce trebuie să mă îndrept în viitorul apropiat. Astfel am aflat ceea ce, în fapt, știam dintotdeauna: inima mea bate cu putere aici, la Locanta Jariștea! Și asta nu se va schimba niciodată – aceasta sunt și nimic nu mă va putea abate de la calea ce mi-a fost hărăzită cândva.

Nu știu să fie vreo opreliște atât de mare încât să mă îndrept în altă parte.

De aceea, nici nu am întrerupt vreo clipă roboteala din Locantă. Dar, dacă oaspeții nu mi-au mai putut vizita cârciuma, m-am hotărât să-I vizitez eu pe dânșii, zi de zi, la Sărbătorile juruite, dar și în cele fără cruce roșie. Am mutat Jariștea acasă la fiecare dintre cei care jinduiau la bucatele cu care îi obișnuisem de ani buni. Chiar dacă paralele nu mai zornăie ca altădată în pungă, am datoria să nu las pe nimeni să poftească în van. De aceea, bucătarii se trezesc cu noaptea în cap și încep să forfotească în jurul ceaunelor, pentru ca din faptul dimineții până seara târziu curierii să ducă sarsanalele cu merinde peste tot în Bucureștii vechi și noi, pentru o plată cuviincioasă chiar dacă uneori neîndestulătoare. Eu însămi mă prezint la datorie când încă nu s-a crăpat de ziuă pentru a-i îndruma pe îmblânzitorii aromelor și chiar a gusta din fiecare oală și a o potrivi de gust. Onor clientela nu are cum să vadă asta dar o simte tainic. Asta o dovedește numărul copleșitor al celor care mă caută zilnic, prin mijloacele de azi, și mi-o mărturisesc cu încântare, ceea ce mă îmboldește să caut rețete noi în vechi anuare, să potrivesc altfel de mirodenii pe tipicuri de demult, să fac tot ceea ce pot spre a-i mulțămi pe deplin.

Nu-i deloc lesnicios, însă încerc să plutesc deasupra nenorocirilor și nu gândesc că mă voi scufunda vreodată printre ele. Știu ca va fi anevoios în continuare dar am încredere în Pronie, în felul în care Bunul Dumnezeu va ști să chivernisească soarta fiecăruia dintre noi și știu că ne vom primi fiecare răsplata după cum o merităm. Iar Jariștea Locantă va fi pe mai departe casa voastră, nesmintit, a tuturor celor care o iubiți fără opreliști!

Kera Calița ot Jariștea Locantă

(Comunicat de presa – mai 2020)

O cina romaneasca boiereasca la Locanta Jaristea pregatita de Kera Calita

Data actualizarii: 11/05/2020