Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

Nordic accelerează digitalizarea și inovația în Food Service și l...

Sunt nebuni! Vor pierde toți banii! Și nu puțini, ci mulți. Pentru...

Seoul - Pentru cei care vor sa manance si altceva decat carne la resta...

S-a deschis de câteva zile un nou restaurant foarte excelent în Bucu...

Colliers: Românii au cheltuit 6 miliarde de euro anul trecut pentru a...

MATCA Transylvanian Sanctuary devine primul hotel din afara București...

Am fost subiectul unui experiment interesant și foarte relevant. Prob...

Miloš Nedeljkov, sârbul care a creat personajul Balkan Dad, celebru ...

Producătorul Villa Vinèa a investit 2 milioane de euro în extindere...

Un grup de inițiativă format din experți în gastronomie cer, print...

Afiseaza
comentarii

Mancaruri uitate – restituiri

Salivam frustrati ori de cate ori ne cade in mana o carte veche de bucate, ori de cate ori citim cate o poveste despre festinuri din vremuri imemoriale. Incercam zadarnic sa ne imaginam gustul, textura, aroma preparatelor descrise. Nu vom avea niciodata sansa de a savura, emotia de a trai experientele gastronomice ale inaintasilor nostri. Noi, cei de la Zexe, am hotarat sa dam o rezolvare acestei probleme: incepand cu vineri, 30 martie a.c., vom demara o serie de evenimente culinare cu meniuri inspirate din vechile carti de bucate romanesti. Si pentru ca trebuia sa incepem de undeva am hotarat ca prima sursa de inspiratie manuscrisul brancovenesc, lucrare apartinand Stolnicului Cantacuzino, intocmita undeva la sfarsit de sec XVII: CARTE INTRU CARE SE SCRIU MANCARURILE DE PESTE SI RACI, STRIDII, MELCI, LEGUMI, ERBURI SI ALTE MANCARI DE SEC SI DE DULCE, DUPRE ORANDUIALA LOR.

Exercitiul propus: cum gateau romanii vitelul in acea epoca. Ce gust avea vitelul la curtea Brancovenilor?

Cheful nostru, Amalia Consulea, a ales din cele aproape 300 de retete, trei feluri de mancare si un desert pe care avem placerea sa vi le prezentam intr-o premiera absoluta.

Festin brancovenesc

Alta mancare  – unu

Cheftele din ficat de vitel cu patranjei, samanta de molotru si stafide, fripte-n unt si servite cu zeama de carne dreasa cu erburi mirositoare si agurida/agrise.

Alta mancare – doi

Creeri de vitel dati in unda tavaliti in galbenari de ou batute amestecate cu erburi marunte frecate, prajite mai apoi si date la masa cu ostropel verde din foi de patranjel, varfuri de spanaci, macris si izma pisate cu migdale si otet.

Alta mancare – trei

Piept de vitel nadusit in zeama de carne si vin alb aromata cu piper, cuisoare si nucsoara servit cu garnitura de napi calugaresti taieti, cucunari, prune si visine uscate.

Alt fel

Pere si gutui fiarte cu vin si zahar pisat, cuisoare si scortisoara intreaga alaturi de spuma oaua cu migdale si must de naramza.

Fascinant!, Numai citite retetele te plimba intr-o alta epoca, iti stranesc curiozitatea de a afla direct si nemijlocit cum se hraneau stramosii nostri.

Va asteptam vineri, 30 martie, incepand cu ora 19:00, la Zahanaua Gastronomica Zexe din strada Icoanei nr. 80, pentru a face impreuna aceasta calatorie in timp.

Pretul meniului afisat este de 120 de lei, bauturile nefiind incluse.

RSVP:  0732 232424 dress code smart gourmet (Comunicat de presa – martie 2018)

Festin brancovenesc la Zexe Zahana

Zexe Zahana (Icoanei) a inaugurat vineri, 30 martie 2018, o serie de evenimente culinare bazate pe vechi retete romanesti. Cu aceasta ocazie, am avut deosebita placere sa participam la evenimentul ora...

Zahanaua Zexe (Icoanei)

Zahanaua Zexe: Cea mai buna mancare romaneasca boiereasca din Bucuresti. Scriu acum despre amandoua Zahanalele Zexe, cea din Icoanei si cea de la Statuia Aviatorilor, pentru ca asa par sa fi fost c...

Data actualizarii: 28/03/2018

Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close